25.6.2024 | Svátek má Ivan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lájoš B. 25.12.2006 11:24

když chybí argumenty

nastupují hulváti. Že, pánové ?

Lájoš B. 25.12.2006 11:21

Blábol ohledně min. zahraničí.

Vztah lidí k němu je takový, že ho zvolili senátorem. Takže podporu lidí má skvělou.

Chorche 25.12.2006 11:00

Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Je úsměvné, jak někteří zúčastnění před pár měsíci po Klausově příslibu, že nepřipustí vládu založenou na přeběhlících „ať zprava nebo zleva“, prezidenta chválili za jeho zásadovost a poté, co mu dostál v praxi, nemohou mu najednou přijít na jméno. Tehdy totiž šlo o riziko, že šéf ČSSD pro svůj hypotetický kabinet získá přeběhlíky zprava, nyní jde o realitu již identifikovaného(-ých) přeběhlíka(-ů) zleva hotovícího(-ch) se podpořit Topolánka. Takhle to nejde, zlobí se naši konzervativci nemile zaskočení tím, že prezident ;-Ddodržel ;-Dslovo, hlava státu navrženou vládu jmenovat musí - máme přece parlamentní demokracii, žádný prezidentský systém!

čtenář 25.12.2006 11:35

Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Samozřejmě, že Klaus nemá co slibovat, je v tomto směru bez nároku, na to, mít svůj názor, také nemá nárok ;-D, protože: Článek 54 (Ústavy ČR) praví: (1) Prezident republiky je hlavou státu. (2) Prezidenta republiky volí Parlament na společné schůzi obou komor. A teď to přijde: (3) Prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný;-D;-D;-D

vládík 25.12.2006 11:39

Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Myslím, že to bylo trochu jinak: Klausovi jsme rozuměli tak, že nejmenuje premiéra, který nemá potřebnou většinu. Což udělat může.

Jenže Klaus premiéra jmenoval. Že při tom doufal, že sestaví velkou koalici (tj. novou, samozřejmě opět hnusnou oposmlouvu)?  Jeho problém. Topolánek se zachoval lépe než Klaus: drží barvy ODS a nikoliv barvy maniaka, kteřý chce mít moc za každou cenu.

čtenář 25.12.2006 12:03

Re: Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Pana Topolánka se snaží kdekdo z levičácké strany politického spektra a z Hradní "rodinky" dehonestovat. Přesto přesevšechno, je to jediný politik, který splňuje, i přes občasné úlety, mezinárodní standard. Je totiž státotvorný. A jako takový to nemůže mít v českém prostředí snadné.

Pavel 25.12.2006 10:53

Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Prezident jmenuje vládu na návrh premiéra. Ale je někde zmínka o tom, že by se o tomto návrhu už nesmělo diskutovat?

Návrh vlády mi připadá vytvořený pod něčím silným (ná)tlakem. Proč by měly strany, které se dostaly do parlamentu téměř jen s odřenýma ušima obsadit klíčové ministerké posty?

čtenář 25.12.2006 11:31

Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

"Proč by měly strany, které se dostaly do parlamentu téměř jen s odřenýma ušima obsadit klíčové ministerké posty?"  -  Proč? Protože to umožňuje současný český volební systém. A že stojí za pendrek !! Nejsem voličem ani jedné ze stran zůčastněných ve vládě, ale už mám plné zuby nekončícího porušování ústavy ! Je plně v pravomoci jmenovaného premiéra, jestli do navržené vlády jmenuje více ministrů z menších koaličních stran, než jak by mělo automaticky vyplynout z volebního výsledku zmíněných menších stran.

vládík 25.12.2006 11:42

Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

"Proč by měly strany...". Důvod je prostý: protože se tak dohodly. Protože politika je obchod (což nemyslím až tak moc pejorativně).  A v obchodě je správná cena jediná: ta, na které se dohodnete.  A nic na tom nemění fakt, že to sposta lidí (v politice ani v obchodě) neumí pochopit.

loula 25.12.2006 12:03

Re: Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Ale ano, složení vlády je věcí dohody zúčastněných stran. Pouze mě poněkud uniká, proč v rámci vyváženosti těchto dohod vytvořili dvě nové funkce ministra bez portfeje, když se před volbami zaklínakli, jak zeštíhlí státní strávu

čtenář 25.12.2006 12:38

Re: Re: Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Ano, to je otázka, kterou si je třeba položit a případně na ni reagovat při příštích volbách.

Brmboš 25.12.2006 10:15

Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Přijde mi divné, když někdo kritizuje jiné vykladače ústavy a sám ji také vykládá. Bohužel naše Ústava je napsaná velmi obecně a její výklad není jednoduchý. Proto si myslím, že prezident využívá všeho co mu dává Ústava včetně neurčené doby ke jmenování k tomu, aby sdělili svůj názor. Pan Topolánek není nemocný člověk, aby nemohl vládu s panem prezidentem prokonzultovat a to je prosím slušnost. V jednom však je třeba dát prezidentovi za pravdu a to co se jmenování kníže pána týká. Naše země není ani Rakouskou ani Německou, ale ani Americkou kolonií proto ministrem by měl být Čech jako poleno. Víte až opět budete přemýšlet kde se bere podpora pro různé nacionalistické organizace pak i jmenování cizáka ministrem jim nahrává. Kdyby toto řekli zelení před volbami, tak volby pro ně dobře nedopadly. Toto je svinstvo, které v této zemi seje Václav Havel. Znechucení a bezmocní lidé, kteří se utvrzují v tom, že to jednou někomu spočítají. Hraní na humanisty bez hranic skončilo snad Čunkem nebo jeho jednání se hodí? Proč MV sleduje Národní stranu nebo Vlasteneckou frontu, když větším nebezpečím jsou zelení s knížetem jako ministrem.

PRASI DENT 25.12.2006 10:31

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

 Hradní  PLES UPÍRŮ  graduje........

čtenář 25.12.2006 11:39

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Běž si zase číst Jiráska, ty buditeli z 19. století. ;-D  "....jmenování cizáka ministrem.... " - ten rozkošný slovník ! ;-D

vládík 25.12.2006 11:45

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Už to tady bylo napsáno: Kdyby měly obdobný názor na "cizáky" v USA, neměla by Kalifornie jednoho guvernéra, neměly by USA jednu ministrini zahraničí (ta byla dokonce z Evropy východní).  Jinak pan hrabě je rodem Čech (bez ohledu na jméno) a občanství má ČR.

Old 25.12.2006 10:06

Říci pravdu neslyší rádi

Tedy někteří tady na Psu. Oni myslí, že máme krále. Ale kdyby tohle udělal Havel, který si také dovoloval dost... Nebo kdyby byl zvolen prezidentem Zeman a takhle se choval... To by mluvili opačně...

čtenář 25.12.2006 9:34

Radši si tu ústavu přečtěte a pak se k tvrzení v článku vyjadřujte milí klausiáni

http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

ODSák 25.12.2006 9:31

Mlejnku, může se Ti to nelíbit...

můžeš s tím dokonce i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeš dělat...:-)))

herdekbabka 25.12.2006 9:05

tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

dvě partajičky, které sotva přelezly hranici počitatelnou,  mají mít polovinu křesel ve vládě ? A navíc klíčová křesla. Nevím jestli se ODS bojí odpovědnosti . že tato klíčová křesl jim přepouští - nebo jestli je to záměr na protahování či jestli neví jak vládnout i když kritizování jí šlo mnohem líp. Víte - v kartách se říká "kibioc drž hu+bu- a já začínám mít dojem, že méééééédiální pracovníci -na ty věčné útoky na vládu bývalou -v parlamentě a kdekoli bylo jen možné - místo oslavování - měli kritizovat  kritizovalele na dštění ohně a síry a žádné konstruktivní jednání.  V podstatě chápu - proč tomu bylo tak - chtěli jen kritizovat, vyhrát volby a pak děj se co děj..... tak mi to alespoň připadá. Všechno co za ty 4 měsíce udělali - jen samé nesmysly - co šlo  z vypracovaných zzměn minulé vlády použili - jako svoje plus - a jinak pravůbec nic. Jen bůh ví  jak se to bude dávat dokupy.

Halama 25.12.2006 9:28

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

R^R^R^R^R^

čtenář 25.12.2006 9:37

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

Složení a struktura vlády je pouze a jen na jmenovaném premiérovi. O dalším si přečtěte v ústavě. Podle příspěvků soudím, že si čeští občané sami sebe moc neváží, jinak by si spoustu věcí nenechali líbit. Takhle s nimi politici vořou, jen to sviští. Rv

Terry 25.12.2006 9:50

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

Herdekbabo, tohle není dotaz na autora (ten při smyslech zřejmě je, ne rozdíl od tebe, a jak je vidět i od prezidenta), ale na designovaného premiéra: jen ten je odpovědný za seznam ministrů, který předloží prezidentovi ke jmenování, a ten vládu podle ústavy JMENUJE. Ale tady si i prezident usurpuje víc, než mu ústava dovoluje. 

Pokud tady bude tento volební systém a pokud budou výsledky voleb takové, že nestanoví absolutního (nadpolovičního) vítěze, který by si mohl dělat, co chce, tak pořád budou povolební rozhovory o kompromisech.

chytrý horák 25.12.2006 9:00

autor to má nějak popletené

Premiér navrhuje, president jmenuje. Kdo tedy rozhoduje? Určitě ne ten kdo navrhuje. Znění ústavy je jednoznačné a opravdu nenechává prostor pro tvůrčí interpretaci, jakou předvedl autor.

čtenář 25.12.2006 9:41

Re: autor to má nějak popletené

Vládu skládá premiér, kterého jmenuje prezident. Na návrh premiéra prezident vládu jmenuje. Vláda je odpovědná PS PČR, která vládě buď dá nebo nedá důvěru. Jinými slovy, ústava ČR nedává prezidentovi žádné pravomoci zasahovat do složení vlády. Autor nic neinterpretuje, jen popisuje skutečný stav.

chytrý horák 25.12.2006 22:02

Re: Re: autor to má nějak popletené

Za spojení "na návrh.....jmenuje" si zřejmě doplnujete, co tam není. Neboli není tam ani slovo o tom, že "jmenuje" vždy, bez výhrad a podmínek k podanému návrhu. Sám význam pojmu "návrh" vylučuje možnost chápat jej jako kompetentní, formálně platné, nezvratné rozhodnutí. President tedy formálně nemá pravomoce zasahovat do složení vlády, má ale pravomoc ji nejmenovat.

gogo 25.12.2006 7:57

jaká je kvalifikace politologa?

odhadoval bych, že díra do p rdele je naprosto dostačující...

herdekbabka 25.12.2006 9:09

Re: jaká je kvalifikace politologa?

Obávám se, že spolu s VUMLem a dalšími školami - pozapoměli zrušit i školy na politology - patří stejně jako některé další - ideologické -na smětiště - podobně jako sexu... A DALŠÍ ...ologové - když je DOBŘE PLACENÉ ...zdůvodní cokoliv...

historik 25.12.2006 9:58

Re: jaká je kvalifikace politologa?

Kdo politiku umí, založí a úspěšně vede politickou stranu. Kdo toto neumí, je politolog.

J.Ultra 25.12.2006 6:20

Promarněná příležitost

Pismo svate zvane ustava jak vlastne  vzniklo?Pouhym ucesanim ustavy komunisticke,ktera byla vyrazem totalniho bezpravi a v tom se ma dale pokracovat?Je mi lito,ze soucasne nejsilnejsi strany nevyuzily opet ojedinele prilezitosti vycistit politickou scenu od odpornych hratek jichz jsme svedkem ,zmenou volebniho systemu na jednoznacne vetsinovy.Byl by konec lidoveckym jazyckum na vahach i zelenorude destrukci a i komance by to prestalo bavit.Vsechny tendence by si nasly svoje misto ve frakcich dvou hlavnich stran.Skoda ,snad priste.

čtenář 25.12.2006 9:48

Re: Promarněná příležitost

Nejspíš není zájem o vytvoření systému, který by skutečně umožňoval sestavení vlád se silným mandátem. Česká tradice.