26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kotec 19.3.2007 16:28

Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

Zapomněl jste započítat výrobní náklady...

vita 19.3.2007 17:27

Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

Ne - to VY odmítáte započítávat výrobní náklady. Pro zeleňochy vašeho ražení větrník vyroste na poli a netřeba ho nikterak udržovat, takže náklady na výrobu kWh jsou nulové.

U JE jsou započítány všechny náklady včetně případného trvalého uložení "vyhořelého" paliva, což je ten nejneekonomičtější a nejnetechničtější, zkrátka nejpitomnější způsob, jak s ním naložit. Způsob prosazený Zelenými. Takže na tento nejdražší způsob jsou počítány náklady.

Samozřejmě, že do ceny vyrobené kWh, tedy těch cca 1,10 Kč v Temelíně jsou započítány veškeré investiční náklady (včetně nesmyslů uskutečněných kvůli rakouským trotlům), náklady na palivo, jeho těžbu, obohacování a výrobu, přepravu (zdražovanou akcemi ekoteroristů) i definitivní uložení.

Vy máte započítány naklady na likvidaci VěE? Nebo na likvidaci fotovoltaických panelů? Na ekologické zabezpečení jejich výroby?

Kotec 19.3.2007 18:12

Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

Výkupní cena elektřiny ve větrné elektrárně je 2,50 Kč/kWh. Pokud má být při této ceně projekt ekonomicky rentabilní, znamená to, že se cena vrátí, ne? Navíc cena elektřiny z větrných elektráren dlouhodobě klesá, jak se stává jejich výroba sériovou.

pavel 99 19.3.2007 18:18

Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

kde máte v té ceně započítánu zálohu pro případ, že vítr přestane foukat, nebo začne foukat moc? (Pro upřesnění je to cca 85% času.)

Kotec 19.3.2007 18:27

Re: Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

To je výkupní cena. Jak je kalkulována, se neptejte mne, ale odborníků z ministerstva. Já nejsem energetik (zatímco vy jste zřejmě odborník na všechno, jak vidím)... Předpokládám ale, že cena vychází z nějaké odborné finanční kalkulace.

křovas 19.3.2007 18:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

když nejste energetik, tak, prosím, mlčte. Vždy, když zeleného někdo argumenty začne tlačit, tak prohlásí, že není odborník. Mimochodem: dokud nepřišel burizon se zákonem na podporu obnovitelných energií, tak bylo například palivové dřevo na poloviční ceně a bylo bez problémů k sehnání. Čáruku!!

pavel 99 19.3.2007 19:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

no zákon na podporu OZE a cenové podklady pro cenový "diktát" zpracovával jakýsi pan Bursík - možná toho pána znáte. Jinak v té ceně pochopitelně NENÍ obsaženo zálohování (systémové služby) které je zákonem "přehozeno" na někoho jiného. Někdo by už z tohoto usoudil, že jakékoliv kalkulace o "návratnosti" či "nákladech" jsou naprosto deformované, neboť se hodnotí zcela neúplná část služby.

EmillXX 19.3.2007 19:39

Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

Ještě jsou tu dotace na STAVBU větrníků.

Magor Milda Dr.Sc. 21.3.2007 18:21

Re: Re: Re: Re: Re: Takže znovu, pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se

u těch současných JE je největší problém v tom, že se palivo využívá pouze z menší části. Lepší využití naráží zejména na problém bezpečnosti. Zatím co třeba WWER1000 se sám odstaví, když třeba pumpy budou mít poruchu, ty reaktory s vyšší účinností byly jako nebezpečné zastaveny, případně ani nebyly spuštěny (Kalkar u holandské hranice).

Nová finská jaderná elektrárna používá také vodu, ale tím, že v reaktoru je vysoký tlak, se voda nevypařuje, zlepší se tím účinnost. S olovem pracuje v Rusku jediná elektrárna, produkující pro potřeby armády plutonium, na západě ji považují za velmi nebezpečnou.

Pravděpodobně stejný záměr mají také Iránci, výroba plutonia pro bomby tam má asi přednost. Pravděpodobně existuje i v USA reaktor, vyrábějící plutonium, o něm se ale z pochopitelných důvodů nedozvíte.

Jaderná technologie dnešního typu má tak asi 60 let zajištěné palivo, pak přijde stejně konec, stejně jako s fosilním palivem.

Nezbývá, než tu technologii vylepšovat, zejména snížit podíl radioaktivního odpadu v poměru k vyrobené energii. Zda se jednou podaří vyrábět hospodárně energii z Lithia, lze těžko říci ale rozhodně je to produktivnější výzkum, než větrníky. Znamenalo by to totiž zajištěnou energii na několik tisíciletí. Prozatím proběhla ta termodynamická reakce pouze zlomky vteřiny. Máme na to ale ještě těch 60 let, tak když nebudeme spát, problém se vyřeší.

conqueror 19.3.2007 8:10

Bursík?

On ve skutečnosti Bursík zelený vůbes není!!! Ale bude-li hlásat zelené ideje a chovat se na veřejnosti tak jako zelený tak ví dobře, že bude mít konstantní skupinu skalních příznivců a oproti jiným může vždy tvrdit že to dělá pro nás všechny bez rozdílu politického vyznání. Dobrý předpoklad pro stálé  bezrizikové koryto.

míša mýval 19.3.2007 7:28

zelený Rath

Bezohledný krysí postup je stále stejný. Jen osoby se mění.

Vlastimil 19.3.2007 8:28

Re: zelený Rath

Přesný postřeh. Mně jsou dva politici krajně nesympatičtí už jen pro jejich krysí výraz v obličeji, když hovoří. Jsou jimi Rath a Bursík.   

Jojin 19.3.2007 10:37

Re: zelený Rath

...i když mám pocit že kryse je víc podobný Bursík,tedy fyzicky.

míša mýval 19.3.2007 18:00

podle xischtu je jednička Zaorálek

Takový xicht nemá ani rodilý pothkan

Vlastimil 19.3.2007 7:27

Ještě bych připomenul

vyvěšení tibetské vlajky před budovou ministerstva životního prostředí. To byl také akt čirého Bursíkova populismu. Tohoto chlapa vůbec nezajímá, že je členem české vlády, která má nějakou oficiální zahraniční politiku - hlavně, když bude chvilku v médiích. 

Vojta 19.3.2007 8:24

Re: Ještě bych připomenul

Poučte mě , prosím někdo, jak je možné vyvěsit na ministerský stožár vlajku cizí (navíc neexistující) země. Není to náhodou nezákonné? Děkuji předem za poučení.

RomanL 19.3.2007 11:56

Re: Re: Ještě bych připomenul

Nezákonné to zřejmě nebude, ale docela by mne zajímalo, co by se stalo, kdybych tam vyvěsil nějakou vlajku třeba já...

Vojta 19.3.2007 12:17

Re: Re: Re: Ještě bych připomenul

No vidíte, jste na tom jako já. Taky nevím, zda bych před svým domem na vlastním stožáru mohl například beztrestně pověsit svoje červené trenky s hnědým proužkem vzadu. (Samozřejmě trest by příšel od sousedek.)

Kotec 19.3.2007 15:55

Re: Ještě bych připomenul

Jestli je součástí zahraniční politiky ČR podpora totalitního komunistického státu, který omezuje svobody obyvatelstva všeho druhu, masakruje své obyvatelstvo po tisícovkách, toleruje otrockou a dětskou práci, poškozuje životní prostředí mírou zcela libovolnou (čímž mj. získává konkurenční výhodu v podobě nižších výrobních nákladů) a trpí potřebou stavět megalomanské stavby všeho druhu, pak jsem jen rád, že se od takové politiky někdo distancuje.

Netřeba 19.3.2007 6:38

Když byl zvolen . . . . Martin Bursík, výrazně stoupl kredit celé strany.

Hluboký omyl. Stouply pouze volební preference.

fíha 19.3.2007 0:39

Zrádce

Zelený Bursík kecá z hladu, chtělo by se řícina jeho "iniciativu" vůči Rakousku, kdyby nebyl dávo a dávno za vodou. Z tohoto pohledu je to jednoznačné- trestní zákon říká:

§ 97 Sabotáž (1) Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost republiky zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby a) mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu státního orgánu, ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru, hospodářské organizace nebo jiné instituce, nebo b) způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu,

bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.

Jsem zvědav co na to PČR a úřad nejvyšší státní zástupkyně.

dege 19.3.2007 5:48

Re: Zrádce

 Momentálně ho nemá kdo žalovat. S ODS a KDU-ČSL je ve vládě, ČSSD a KSČM vyhovuje jeho karambolní jednání, které poškozuje koaliční vládu. Stěží se objeví žalobce. A kde není žalobce, není soudce.:-/

czenda 19.3.2007 9:12

Re: Re: Zrádce

Pane, jste na hlubokém omylu. zažalovat ho můžete třeba i vy podáním podnětu pro spáchání trstného činu na konkrétního pochatele (zeleného Bursíka). Takže, pokud máte pocit, že k trestnému činu došlo, podejte podnět na nejbližší služebnu policie. That's all

Jojin 19.3.2007 10:35

Re: Zrádce

No co asi....H*O*V*N*O !!!!

all 19.3.2007 10:35

Re: Zrádce

debile

Kotec 19.3.2007 15:39

Re: Zrádce

Například na Neviditelném Psu se maří neustále a nikomu za to ještě svobodu neodňali...já myslím, že paragraf se týká opravdu něčeho jiného...

gogo 19.3.2007 0:12

Bursík

není politik, je to morální prostitut a trochu d ebil. na druhou stranu je to ideální kvalifikace politika

ladislav 19.3.2007 7:12

Re: Bursík

Tohle bych podepsal, svatá pravda od A do Z.

Vojta 19.3.2007 8:21

Re: Re: Bursík

R^R^R^

miroslavb 19.3.2007 18:02

Re: Re: Re: Bursík

muj nazor je naprosto opacny: pan bursik se projevil vuci rakouske strane jako politik. delat blokady je smesne. tak tedy at zaluji. pokud je vse v poradku v temeline, neni se o nicem bavit. jeho poznamku povazuji za statnickou - na rozdil od nasich hnojobijcu. bravo, pane bursik! fandim zelenym take proto, ze oni jako jedina strana zatim neklickovala a dodrzovala svuj program. podivejte se do sveta a poznate, ze nazory pana bursik-a jsou "svetove" (nemecko, britanie, zatim pouze kalifornie atd). nemam namitky proti politice pana bursik-a. ovsem nejsem sovinista, nybrz obcan evropske unie.