24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Bursíkův ošklivý týden

19.3.2007

Když byl zvolen do čela Strany zelených Martin Bursík, výrazně stoupl kredit celé strany. Místo filosofujících aktivistů a nepraktických politiků jako byli Beránek s Patočkou nastoupil do čela mladé strany nový svěží duch. Jasně formulovaná stanoviska, postoje a konečně také i vnitřní organizace Strany zelených přinesla výrazný úspěch nejen v parlamentních volbách, ale především ve veřejném mínění. Strana zelených přestala být stranou podivných radikálů, kteří se pro dobrou věc přivazují k bagru nebo šplhají po věžích Temelína s protestními plakáty. Zelení se stali součástí politického kultury v Česku.

Všichni máme své meze a uplynulý týden dobře vyjevil meze předsedy politické strany a místopředsedy české vlády Bursíka. Napřed nepřímo, ale bez jakýchkoliv vytáček vyzval k odchodu vládního kolegu Čunka, vzápětí zaútočil na předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábovou a nakonec radil rakouským novinářům a politikům, jak si mají stěžovat na Česko. Je zajímavé, jak všechny hlavní výroky Martina Bursíka spolu souvisí a jak se mezi nimi jako červená niť line populismus a snaha plavat vždy na vlně veřejného zájmu.

Vyzvat k odchodu otloukánka posledních dnů Čunka je snadné. Bursík dokázal, že je politik, který stojí na správné straně barikády veřejného mínění. A co bude, pane Bursíku, hodinu poté, až konečně Čunek odejde? Rozpadne se koalice, budeme mít novou tahanici o vládu nebo jenom lidovci vymění jedno jméno za druhé? Veřejnost může vyjadřovat svoje opovržení nad Čunkem, politik by kromě A měl umět vidět a říct i B.

Dana Drábová je jistě dobrý odborník v čele úřadu pro jadernou bezpečnost. Určitě se ale nechová v této pozici jako politik. Proto když vyteče voda, tak hned neběží do Strakovky podávat hlášení. Plní svoje povinnosti a informuje ve standardním režimu. Je její smůlou, že se to stalo právě ve chvíli, kdy se Topolánek a rakouský kancléř Gusenbauer vzájemně ubezpečovali o dobré informovanosti a bezpečnosti provozu Temelína. Chce pan předseda Bursík v čele úřadu pro jadernou bezpečnost politika, který bude reagovat podle aktuální potřeby politických špiček nebo podle veřejného mínění? Míním, že je důležitější chránit naši jadernou bezpečnost. Pak ať v čele úřadu zůstane Dana Drábová. Tato žena malá postavou prokázala, že se nebojí ani velkých zvířat a dovede obhájit svoje odborné stanovisko i proti tlaku politiků. Vyzvat k odchodu Danu Drábovou, když si na ni zrovna všichni stěžují a v Temelíně prasknul kohoutek, je snadné. A co bude dále, pane ministře?

Zcela mimo jakoukoliv sebekontrolu se dostal místopředseda české vlády v rozhovoru pro rakouská media. Bursík není nezkušený nováček v politice a musí vědět, kdy je možné použít oficiální stanovisko vlády a kdy mluví za svoji osobu. Veřejně činná osoba nemůže nikdy vypadnout z role. Bursíkovi se to podařilo, když přes noviny nabádal rakouské politiky, aby si stěžovali na Českou republiku. Jak snadno spadne politik do pasti medií. Jak snadné je říkat přesně to, co chtějí novináři slyšet a co bude hojně citováno. Nejsnazší cesta, jak se stát minutovým hrdinou. Bohužel ale smutným hrdinou.

Tento týden Martin Bursík ukázal své meze. Je to pragmatický politik, který ví, jak správně oslovit veřejnost, a který je vždy připraven reagovat podle aktuálních přání veřejnosti. Prostě normální populista. Smutný konec zeleného snu. Místo prosazování nových témat starý populismus.

Institut evropské demokracie
člen republikové rady SNK ED