2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude válka?

Nejsem si jistý, zdali si někdo dává práci poskládat dohromady jednotlivé zprávy o bezpečnostním posilování České republiky, publikované v rozpětí několika posledních měsíců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 29.4.2015 11:30

Teoretickým axiomem

je předpoklad, že aktivita státu (snad s výjimkou armády) je vždy horší, než aktivity privátní. Příkladů pro jeho potvrzení se najde dost. Ale pro opačný axiom komunistů (že soukromá, resp. kapitalistická aktivita je vždy horší, než aktivita "společenská") se příkladů také našlo vždy dost.

Co se funkčnosti týče, neznám žádný stát či větší společnost fungující na bázi teoretického komunismu. A neznám také žádnou moderní společnost fungující na principu skutečně minimálního státu. Vy ano?

J. Bureš 29.4.2015 12:51

Re: Teoretickým axiomem

Nejprve si přeci musíme ujasnit, jaký obsah má pojem "minimální stát" v programu, či vizích Svobodných a pak teprve diskutovat, zda na principu takového minimálního státu nějaká moderní společnost funguje nebo je schopna fungovat. Pokud si to totiž neujasníme, můžeme si pod tím pojmem představovat každý cokoliv. Ale jen tak prostě prohlásit, že je něco nefunkční jako u komunistů, že teoretické axiomy Svobodných jsou stejné jako komunistické, jen jsou nastaveny opačně, je podle mě špatně.

P. Urban 29.4.2015 13:56

Připouštím, že program Svobodných jsem nečetl

ale předpokládám, že Ti, kteří se na stránkách NP hlásí ke Svobodným, ho četli. Pokud se tito lidé vyjadřovali k aktivitám českého státu (případně EU) bylo to vždycky špatně. A to z principu, protože tě (státní) aktivity bylo příliš mnoho.

Pokud si vzpomínám, byl zde například prezentován názor, že stát by neměl budovat infrastrukturu včetně silnic, ale měl by to zcela nechat na soukromých subjektech. Pokud je mi známo, žádný stranický kolega se proti této tezi neohradil. Nevím, jestli je to v programu strany Svobodných nebo pouze členů strany Svobodných. Pro mě jako nečlena v tom zas tak velký rozdíl není.

A moderní stát, který by svoji silniční síť nechal na soukromnících, opravdu neznám.

S. Donát 29.4.2015 13:24

Re: Teoretickým axiomem

A už se někde vyzkoušelo fungování moderní společnosti na principu minimálního státu?

B. Rudolf 29.4.2015 5:31

základní otázka

Základní otázka úvah o možné válce podle mne zní, zda se Rusko opět stává "říší zla". Proč tuto otázku kladu? Pokud Rusové nejsou odtržení od reality, pak by měli vědět, že vztah Ukrajinců k Rusům je determinován šílenými hladomory, které Rusové na Ukrajině vyvolali. Namísto hluboké pokory a studu označují Ukrajince za fašisty, své vojenské základny na Krymu zneužili k jeho anexi a podporují (nepochybně i dodávkami zbraní a "dobrovolníků") proruské separatisty na východě Ukrajiny. Ve vlastní zemi opět zavádějí cenzuru a oslavování masového vraha Stalina, jehož dílem byl záměrně uměle vyvolaný hladomor.

Copak Rusové nejsou při pohledu na Ukrajinu opravdu schopni pokory a studu?

V. Kusý 29.4.2015 6:51

Re: základní otázka

Rusové, vážený pane, nejsou schopni studu a pokory ať se kouknou kamkoliv a na kohokoliv.Oni jsou schopni jen myšlenek na silné Rusko, které všechny ovládne a tak je zachrání, ať se jim to líbí, či nikoliv.

J. Kanioková 29.4.2015 19:39

A druhá strana taková není ???

Bože, bože..

F. Žůrek 29.4.2015 2:54

I současných 70 let v míru je relativní

Žijeme dlouhou dobu v míru, ale to všechno je ve své podstatě relativní. Války nejsou nic jiného než další projev "způsobu života" světové společnosti.

Co nás čeká v budoucnu? Na čem to záleží? ...?

J. Sinnreich 29.4.2015 1:30

Bude valka?

"....Valka bude, vic vam nereknu." ...."Vic nemusite povidat, pojdte se mnou na chodbu, tam vam neco povim ", rekl slavnostne Bretschneider.

29.4.2015 1:04

pořád dokola

nacistická jaderná velmoc uřezává kusy neutrální země která leží mezi ní a naším systémem kolektivní obrany. Očekáváte, že by se nemělo dít prostě nic, že bychom se agresorovi měli snad ještě omluvit?

Navíc, zmíněná opatření považovat za přípravu na válku je naprosto infantilní nebo inspirované kremelskou propagandou. Česká republika je v dnešním stavu neschopná obrany, o jakékoliv agresi vůbec ani nemluvě, a ani desetinásobek daných opatření by tuto věc nezměnil.

Naprostá většina českého obyvatelstva považuje obranyneschopnost za ctnost, a tam je třeba vidět pravý důvod proč autor takhle blábolí, ne nějaké obavy

S. Prosek 29.4.2015 3:52

Re: pořád dokola

Plukovník Zbytek zve na ruskou ambasádu na setkání s veterány studené války.  AGENTURA: Zdeněk Zbytek-jeden z největších kremelských agentů v ČR, osobní přítel Miloše Zemana, jeden z nejvyšších předlistopadových důstojníků ČSLA a člověk, který nabízel KSČ a vládě, že rozežene listopadovou sametovou revoluci v roce 1989 pomocí tanků  A pak že mě už nic nepřekvapí.

29.4.2015 4:35

Re: pořád dokola

nojo, zbytek je jeden z řady podivných zemanových přátel. Vlastně tenhle tzv. zeman ani jiné přátele než podivné nemá

zeman bohužel ale není problém, on je jenom symptom. česká republika je dlouhodobě na odchodu ze společnosti západních zemí, pokud tam tedy vůbec někdy byla. jediné co je na tom dobré je to, že jsem na to připravený

J. Babička 29.4.2015 6:12

Re: pořád dokola

No je celý posr strachem, že by ho mohli odvíst na vojnu.

B. Volarik 29.4.2015 9:12

Re: pořád dokola

Certiku, máte pravdu. Jen jedna připomínečka: Vlastní jména se píší s velkým písmenem. Tedy - Zeman, Zbytek. Na začátku věty - Česká republika... Jste inteligentní člověk, nedělejte ze sebe lajdáckého ignoranta.

J. Jurax 29.4.2015 20:02

Re: pořád dokola

Snad poprvé s Vámi souhlasím, Čertíku ... akorát poslední věta po mém soudu je chybna. Naprostá většina českého obyvatelstva sice považuje obranyschopnost za ctnost, ovšem tu obranyschopnost by měl zajistit soused nebo vůbec někdo druhý, ne já.