17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude válka?

Nejsem si jistý, zdali si někdo dává práci poskládat dohromady jednotlivé zprávy o bezpečnostním posilování České republiky, publikované v rozpětí několika posledních měsíců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 29.4.2015 11:30

Teoretickým axiomem

je předpoklad, že aktivita státu (snad s výjimkou armády) je vždy horší, než aktivity privátní. Příkladů pro jeho potvrzení se najde dost. Ale pro opačný axiom komunistů (že soukromá, resp. kapitalistická aktivita je vždy horší, než aktivita "společenská") se příkladů také našlo vždy dost.

Co se funkčnosti týče, neznám žádný stát či větší společnost fungující na bázi teoretického komunismu. A neznám také žádnou moderní společnost fungující na principu skutečně minimálního státu. Vy ano?

J. Růžička 29.4.2015 11:10

Blbost, válka nebude

Alespoň ne v rozsahu první nebo druhé světové. Všichni zainteresovaní moc dobře vědí, že prohrávající strana by pro vítězství použila všechny prostředky, tedy i jaderné zbraně a potom by "vítězné" straně její "vítězství" bylo takříkajíc k prdu. Místní, lokální konflikty jsou a budou, světový ale ne.

J. Dvorská 29.4.2015 11:10

válka

Autor článku je pěkně vyčuraný, on by bojoval jen pro ochranu své rodiny?! A co ostatní rodiny, za které nemá kdo bojovat, ty by měly skákat povinně z okna? Samozřejmě, že se bojíme Ruska, imperialistického, protože oni jsou v podstatě chudí, takže nemají , co ztratit v případě nastalých hrůz ! ATD...

P. Urban 29.4.2015 11:06

A ti, kteří s autorem souhlasí

se rodinným ztrátám ve válce vyhnou?

J. Bureš 29.4.2015 11:05

Re: Důkaz že Svobodní jsou odnoží totalitářů

Můžete prosím obohatit můj rozhled sdělením, přes které konkrétní teoretické axiomy vidí svět Svobodní a na základě čeho tvrdíte, že výsledek je stejně nefunkční jako u komunistů?

P. Urban 29.4.2015 11:01

Předpokládám, že Vy to vzdělání máte

Co konkrétně by se podle Vás mělo udělat k zastavení válce na Ukrajině?

Vzdělání samo o sobě nestačí. Je nutné jej umět používat. Pokud se vzdělanec ani nepokusí odpovídat na takovéto otázky, pak je jeho vzdělání k ničemu. Pokud to vůbec je vzdělání.

J. Klepal 29.4.2015 10:55

kupodivu

Autor jedním vrzem mezi rozvrácené země také zařadil Autonomní krymskou republiku. Nechť si každý o účinkování neoznačených ruských zelených mužíčků, ve zřejmém rozporu s mezinárodním právem, myslí každý co chce. Avšak po místním referendu, jehož výsledek snad nikdo nezpochybňuje, se tento poloostrov, pro Rusko strategického vojenského významu, po několika desetiletích, co byl ukraden komunisty, vrátil po anexi do Ruské federace. Nutno zdůraznit, že bez lidských a materiálních ztrát, tedy bez zřejmého rozvratu, což je předmětem závisti mnohých Ukrajinců, např. v Oděse, a určitě i v tzv. separatistických oblastech Ukrajiny, jejichž občané nesouhlasili s násilným kyjevským pučem a činy ilegální kyjevské vlády, na což měli plné právo. "Odměnou" za svou nespokojenost se jim stalo bestiální bombardování provedené na "radu" amerických a evropských poradců. Výsledkem této akce jsou zpustošené oblasti, lidské a materiální ztráty a neschopnost současné kyjevské vlády se se svými nespokojenými občany dohodnout alespoň na základních a zcela obyčejných věcech, jakými jsou např. důchody.

M. Prokop 29.4.2015 10:44

Re: Agente nula nula té s právem střílet bez vyzvání....

"Analýzami" lze výkony pana Johna nazvat jen velmi zřídka. IMHO převažují pokusy být žertovný.

L. Šarina 29.4.2015 10:40

Válka,

co je válka? Válka je pokračováním politiky státu jinými prostředky, K. Von Klausewitz. Bohužel byly jsou a budou a a kdo vyhraje má viz. Prusko, západní část Polska, Německa, Krym, a p., že se v Evropě 70 let neválčílo??? Jinde JO!!!!!!!

J. Václavíková 29.4.2015 10:40

Re: Agente nula nula té s právem střílet bez vyzvání....

Své analýzy tu pan John dává ve známost dosti často. Pokud to nevidíte, jste slepý. Nebo zaslepený?

V. Novák 29.4.2015 10:34

Re: Agente nula nula té s právem střílet bez vyzvání....

Tak ocitujte aspoň tu starou Waitingrovou, když z vás vlastní úsudek nevypadne...

Akorát žvaníte, jak je autor blbec - ale on si udělal analýzu, vyvodil závěr (možná správný, možná ne) - a šel s ním na trh. Vy akorát... no, jak jsem napsal...

J. Václavíková 29.4.2015 10:31

Re: Důkaz že Svobodní jsou odnoží totalitářů

Máte pravdu. Jen bych přidala postřeh. Svobodní stejně jako komunisté vidí svět přes teoretické axiomy. Jen je mají nastavené opačně. Výsledek je ovšem stejně nefunkční.

P. Rajman 29.4.2015 10:27

USA vstupují tam, kde byl Rus

a nikde není řečeno, že kam Američan vstoupil poroste tráva už za rok nebo pět let.

K. Janyška 29.4.2015 10:25

Re: A také neschopností proroků

Nejde o proroky. Jde právě o to vzdělání, které nikdo nemá. O vědění o spontánních řádech, které nás ovládají a kterých jsme produktem... Dzp.

P. Urban 29.4.2015 10:19

Nejsem Svobodný, ale jsem slepý

neboť podporu islámských teroristů ze strany Ruska opravdu nevidím. Nemohl by mi pan Maleček pomoci prohlédnout?

P. Urban 29.4.2015 10:15

A také neschopností proroků

říci, co se má dělat.

P. Urban 29.4.2015 10:15

Autor by měl zvážit naši geopolitickou pozici

Pokud bychom žili v Austrálii, mohli bychom si dovolit podobnou objektivitu. Pokud bychom žili v Latické Americe, měli bychom možná více problémů s USA. My ale žijeme ve střední Evropě, která má s americkým patronátem rozhodně lepší zkušenosti, než s ruským. Pokud bychom si mohli být jisti, že současná ruská expanze (nebo, chcete-li, protiútok) skončí na Dněpru nebo na hranicích EU, mohli bychom se na ukrajiskou válku dívat jen jako na hru velmocí, která se nás netýká. Jenže tu jistotu nemáme.

Obávám se, že pokud bude ruská armáda stát na českých hranicích a Evropa na Západ od nás nebude ochotna dělat "mocenskou politiku", pak statečnost a vlastenectví Svobodných k obraně naší země a měst stačit nebude. Pokud jde o obranu vlastního domu a především rodiny, ty je někdy možné obhajovat i kolaborací; s tím máme my Češi bohaté zkušenosti. Ale ani na ty se nedá do budoucna spolehnout.

Autorovi se nelíbí politika Západu na Ukrajině; budiž, důvody by byly. Jaká je tedy jeho alternativa? Vypadá to, že žádnou nemá, on se prostě jen "nechce asistovat". Ovšem, pokud někdo nechce válku, pak ji dříve či později bude mít. Pokud se nemá válčit, je nutné chtít mír, Pak je ovšem nutné vědět, jak ten mír má vypadat. (Ne pouze to, jak vypadat nemá.) A, samozřejmě, i po půltřetím tisíciletí platí, že kdo chce mír, měl by připravovat válku.

R. Gramblička 29.4.2015 9:58

Re: Důkaz že Svobodní jsou odnoží totalitářů

Jednoduchá Malečkovic logika:

kritika či averze k západu = obdiv a úcta k Rusku

obdiv a úcta k západu = averze k Rusku

kritika či averze k západu a zároveň k Rusku = obdiv a úcta k Rusku

Ty prví dva postuláty jsou jaktakš přijatelné, ten třetí je důsledkem Malečkova pokřiveného myšlení

R. Gramblička 29.4.2015 9:47

Re: Pane Polanecký,

minimálně v srovnání se stavem, který nastal po jejich vynuceném pádu lze s autorem jakštakš souhlasit

M. Prokop 29.4.2015 9:47

Re: Agente nula nula té s právem střílet bez vyzvání....

Mají na věci jiný názor než vy (IMHO obvykle správnější).

Nebo máte "patent" na rozum? Obvykle to tak nevypadá.

M. Prokop 29.4.2015 9:43

Pokud někdo v okolí hrozí,

je lepší se připravit. A Rusko hrozí, má imperiální recidivu.

Ten zbytek, jaké byly a jsou chyby politiky EU a USA, to by bylo na článek. Některé hloupé, jiné vynucené situací, která nemá (neměla) dobré řešení, jen různě špatná.

B. Volarik 29.4.2015 9:12

Re: pořád dokola

Certiku, máte pravdu. Jen jedna připomínečka: Vlastní jména se píší s velkým písmenem. Tedy - Zeman, Zbytek. Na začátku věty - Česká republika... Jste inteligentní člověk, nedělejte ze sebe lajdáckého ignoranta.

K. Janyška 29.4.2015 8:59

Válka je pořád. Mezi civilizovanými více a méně a

málo civilizovaní v ní v ní většinou vyhrávají. Je nutné to změnit. Jsme totiž ve velkém  sebeohrožení. Sami prohru přivoláváme a připravujeme. Svým nevzděláním a naivitou... Dzp.

R. John 29.4.2015 8:46

Agente nula nula té s právem střílet bez vyzvání....

I stará Waitingrová je lepším politicko-vojenským  analytikem , něž celá ta sbírka "Svobodných"....   řekl bych, že "Svobodní" se osvobodili hlavně od rozumu....   :-)

Z. Švrček 29.4.2015 8:40

Všem

Kteří tady lají autorovi bych chtěl říci, že se mohou dočkat toho, že budou vbrzku znovu plakat nad hrobem neznámého vojína. Třeba proto, že nebudou ani vědět, kde jejich padlí rodinní příslušníci odpočívají v pokoji. Je-li zde nějaké potencionální bojiště, jsem tam také a je jedno, kdo bude agresorem. Moje obavy z budoucnosti neuchlácholí ani Ruský, ani Americký, Evropský optimistický rektální alpinismus. Opakuji zde na NP již poněkolikáté: optimisté se učí anglicky, pesimisté rusky, čínsky nebo arabsky - jak ctěná libost, realisté se učí střílet.

I. Schlägel 29.4.2015 8:32

Pane Polanecký,

Vaše tvrzení, že autoritářské režimy jsou stabilní, je hodno výsměchu, ničeho jiného. Potom celý Váš článek je blábol. Ve vší úctě k Vaší sečtělosti.

M. Vondráček 29.4.2015 8:25

:-)

Copak se Vám nezdá. Autor vyjmenovává úkazy a snaží se nich učinit závěry. Poněkud neobvyklé , nemyslím si že to tak ve skutečnosti je. Ale k zamyšlení to zajisté je.

Jste zamyšlení se nad názorem odlišným od Vašeho schopen ??

V. Šiška 29.4.2015 7:47

Milý autore,

mrkněte občas do novin a na mapu, nebudete tak překvapen co se děje.

R. John 29.4.2015 7:35

Tile "Svobodní" ... to je nářez ....

P. Lenc 29.4.2015 7:29

Re: Válka je špatná věc, o tom není sporu.

Bohužel, je to tak.