30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Blesk z čistého nebe

Mirek Topolánek, bývalý premiér Česka, se chce ucházet o funkci prezidenta. Ve výčtu uchazečů tak už chybí pouze bývalí premiéři Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka. Možná se dočkáme příště.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karlík 8.11.2017 20:42

Re: Mám radost,

Stanovisko min. vnitra je ale, na rozdíl od r. ,2013 odlišné. Jeden senátor může být podepsán na vice kand. listinách.

J. Karlík 8.11.2017 20:31

Re: Mám radost,

Je to nejen těžko představitelné, ale i nemožné. Eliška Wagnerová - jeden senátor, jeden podpis.

J. Karlík 8.11.2017 20:23

Re: Drahoš nebo Topolánek?

Prezident Trump je samozřejmě výjimka.

J. Karlík 8.11.2017 20:17

Re: O Babiše, ne o prezidentování jde Topolánkovi.

Když Topol tak dobře znal ze svodek BIS ty podvody, proč se proti tomu nepostavil? Jako premiér.

J. Kanioková 8.11.2017 18:49

On zničil ODS, když jako první podepsal LS.

A Eurohujerem JE !

L. Němec 8.11.2017 17:52

Re: O Babiše, ne o prezidentování jde Topolánkovi.

Taky si myslim, že to tak je - Babiš se klepe, ne Zeman. Hlavně aby se Mirda nerozkecal moc a nespad z toho vysokýho kolotoče i s Andrejem. No ale jako prezident je prakticky beztrestnej, tak směle do toho, Mirdo.

A. Pakosta 8.11.2017 16:27

Re: Mám radost,

Ano, pane Pospíšile,

však také proto jsem napsal "...pokud NEVZNIKLA listina..." - to je minulý čas, víme?

Nedělám si šanci, že bych svým příspěvkem ovlivnil procesní chod volby prezidenta, nanejvýš možná některého z voličů přiměju k zamyšlení.

J. Pospíšil 8.11.2017 16:19

Re: Mám radost,

Ta ale už době, kdy jste tuto svou oprávněnou připomínku napsal, byla bezpředmětná, protože termín na podávání kandidátů uplynul předtím, než jste to napsal.

A. Pakosta 8.11.2017 15:58

Re: Drahoš nebo Topolánek?

Rozumím Vaší volbě, pane Prokope,

pro mne je NE-Zeman volbou v prvním kole. Pokud bych však měl NE-Zemanem zvolit nějakého experimentátora, který se snaží započít svou politickou dráhu rovnou na prezidentském postu, to raději podpořím Zemana. Však ono by to nebylo na dlouho, stačí se na starého pána podívat. Použil bych zde hlášku Jiřího Kodeta z filmu Pelíšky: Dávám bolševikovi rok, nejvejš dva...

A. Pakosta 8.11.2017 15:50

Re: Drahoš nebo Topolánek?

Nikoliv, pane Valento.

Dopouštíte se zde nepřípustné generalizace. Mluvím o konkrétních kandidátech na prezidentskou volbu v ČR v lednu 2018. Které(ho) z kandidátů označujete za gaunera či gaunery? Pokud vím, pan Babiš nekandiduje...

Já jsem nechtěl říci nic než to, co jsem napsal, že totiž začínat politickou kariéru prezidentským postem nepovažuji za správný přístup.

Jak by se Vám líbilo sedět v letadle, třeba v Airbusu 340 se stovkou dalších lidí a vědět, že pilot letadla letí dnes v životě poprvé?

M. Prokop 8.11.2017 15:45

Re: Drahoš nebo Topolánek?

No, není. To jsem si myslel hlavně o permanentním kandidátovi Švejnarovi.

Ale pro mně je primární NEZeman.

M. Prokop 8.11.2017 15:43

Re: O Babiše, ne o prezidentování jde Topolánkovi.

To asi každý, nejen Topolánek.

M. Prokop 8.11.2017 15:42

Re: K Drahošovi

Nebo z pudu sebezáchovy před Zemanem.

M. Valenta 8.11.2017 15:34

Re: Drahoš nebo Topolánek?

Jestli Vám rozumím dobře, je tedy lepší gauner s politickou minulostí než slušný člověk bez...

A. Pakosta 8.11.2017 15:22

Re: Drahoš nebo Topolánek?

Já osobně budu volit v prvém kole Topola, ve druhém pak NE-Drahoše. I kdyby tím NE-Drahošem byl nedejbože Zemák. Jsem totiž přesvědčen, že začínat svou politickou kariéru na Hradě není ten správný přístup.

A. Pakosta 8.11.2017 15:18

Re: Tak nevím,

Promiňte, paní Těhanová, ale, při vší úctě k Vám, za blbce jste teď nanejvýš sama. Stačí si přečíst zákon 225/2012 Sb. § 21

Podání kandidátní listiny

(1) Kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců (dále jen "navrhující poslanci") nebo nejméně deset senátorů (dále jen "navrhující senátoři"), anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany oprávněnými volit prezidenta republiky (dále jen "navrhující občan").

(2) Navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občan mohou podat pouze jednu kandidátní listinu. Kandidát může být uveden pouze na jedné kandidátní listině.

Jak vidíte, žádný kandidát se sám nenavrhuje, ledaže by byl tím občanem s peticí. Senátoři nebo poslanci podávají kandidátku ve skupině.

A. Pakosta 8.11.2017 15:13

Re: Mám radost,

To se ovšem mýlíte, pane. Přečtěte si ten zákon! Co se tvrdí někde v diskusi, je, promiňte mi ten výraz, irelevantní...

takže doslova: § 21, Podání kandidátní listiny

(1) Kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců (dále jen "navrhující poslanci") nebo nejméně deset senátorů (dále jen "navrhující senátoři"), anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany oprávněnými volit prezidenta republiky (dále jen "navrhující občan").

(2) Navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občan mohou podat pouze jednu kandidátní listinu. Kandidát může být uveden pouze na jedné kandidátní listině.

(3) Kandidátní listina se podává nejpozději 66 dnů přede dnem volby prezidenta Ministerstvu vnitra. Dnem podání kandidátní listiny je zahájeno řízení o registraci kandidátní listiny. Ministerstvo vnitra informuje zmocněnce navrhujících poslanců nebo navrhujících senátorů anebo navrhujícího občana, a pokud ten nemá zmocněnce, pak přímo navrhujícího občana, že kandidátní listinu obdrželo a kdy bylo zahájeno řízení.

P. Portwyn 8.11.2017 15:13

Re: Drahoš je nejen vítač, ale i eurohujer.

Kulantně řečeno :o)

No ano, z racionálního hlediska je to pro politika výhodné :o)

R. Langer 8.11.2017 14:08

K Drahošovi

se nikdo z pravicových stran z principu hlásit nemůže. Ledaže by byl "pravicový" asi jako ten Drahoš.

J. Zeman 8.11.2017 13:36

Re: Falešný a prázdný Topol toužící po pravdě a plnosti lásky

Bez Tlustého a Schwippela -zásadních odpůrců Lisabonu- by Topolánkova vláda nepadla. Nevím, co je na tom nečistého, že ho odepsali po jejím schválení a navíc po stažení radaru ve sněmovně -ano to bylo pokud si dobře vzpomínám to ono, co o dva dny dříve bezprostředně předcházelo pádu Topolánkovy vlády, co mj. definitivně ukázalo, že celý slavný radar je jen politická hra a "kouřová clona" schválení Lisabonu (-a bylo už dávno předtím naprosto jasné, že radar nebude, protože volby v USA vyhrál Obama s Bidenem - a že je vyhrají bylo - nám, co americkou politiku opravdu podrobně sledujeme, protože se od ní opravdu mnohé odvíjí - a máme narozdíl od jakýchkoli průzkumových agentur, pracujících spíše na politickou objednávku, pokročilé statistické predikční metody umožňující s velmi vysokou pravděpodobností až jistotou předpovědět výsledek již ve chvíli rozhodnutí nominací v primárkách - jasné už o třičtvrtě roku dříve!). Takže Topolánek se dle mého ukázal jako opravdu nepříliš pevného charakteru když euroústavu předtím odmítal a z radaru byl naopak skoro tak nadšený jako knížepán (- šlo o dvě nejzásadnější zahraničněpolitická témata jeho éry, která naprosto zprasil a postavil se dokonce - podotýkám jen s menšinou v ODS - do opozice proti prezidentovi, dokonce pak říkal, že jeho znovuzvolení byla chyba, jakoby snad "kdesevzaltusevzal" Švejnar byl pro ODS za Klause nějaká alternativa - a to už tedy dle mého názoru svědčilo o naprosté ztrátě jeho soudnosti a proto považuji jeho současnou kandidaturu opravdu za drzost, zvlášť když uvážím onu historku o jeho mindráku, kterou jsem o něm od Klause ostatně slyšel už na jaře 2008 a i další věci, takže jeho tehdejší osud pro mě nebyl vůbec žádným překvapením..). A ostatně psal jsem o tom už tehdy. viz. https://janzeman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=77586

Nečas mi byl jako "hrobař" ODS celkem jasný už ve chvíli, kdy padlo jeho jméno na jaře 2010, tady se asi celkem shodneme. :)

J. Karlík 8.11.2017 13:26

Re: No ještě bude veselo.

Furt málo platný.

J. Karlík 8.11.2017 13:07

Re: Mám radost,

Někde v diskusi se tvrdí, že listinu s podpisy podává kandidát, nikoli senátoři nebo poslanci. Zní to logicky. Kandidát musí sehnat podporu buď senátorů, poslanců nebo občanů. Už to chápete? Senátoři nebo poslanci sami kandidáta, či dle Vás i kandidáty navrhovat nemohou.

K. Novák 8.11.2017 12:52

Domnívám se,

že "nynější vedení ODS je z kandidatury Topolánka poněkud „nejisté“" především proto, že Křetínský (EPH) a ČEZ nasadili Topolánka, aniž by se obtěžovali to s ODS prokonzultovat. Takže ODS teď tak trochu neví, jestli je na hlavní nebo vedlejší koleji.

V. Kain 8.11.2017 12:32

Re: O Babiše, ne o prezidentování jde Topolánkovi.

Však taky když se Babiš dověděl o Topolánkově kandidatůře tak se celý osypal.Taky se hned ozval,že to byl nejzkorumpovanější premiér.No myslím,že proti Babišovi je Topolánek jenom slabý odvar co se šméček týče.

F. Kusák 8.11.2017 11:39

Tak nějak nerozumím

postojům dnešních papalášům ODS. To bylo řečí, že se strana obrodila a změnila, že se rozloučila s minulostí. Je jesné, a nemusí mi to nikdo připomínat, mám svou paměť, že krize v ODS právě vrcholila za vlády Topolánka. Ten představoval vrchol mafiánství, klientelizmu a neprůhledného partajního finacování. Slaboch Nečas byl jen echem předchozího vládnutí. Také proto byl nechutným způsobem zlikvidován. Takže Fiala a další potvrdili jen kontinuitu s bývalou ODS. Sice tak nějak po fialovsku, ale potvrdili. Je to podobné KSČM. Tam se také nikdy nesmířili s tím, že by se měli totálně distancovat od totalitní KSČ (ale zaplať pánbůh za to). Musí jít v těch "tradičních" partajích o opravdu velké peníze, a není pochyb, že to po tomto volebním debaklu potřebují jako sůl.

P. Maleček 8.11.2017 11:24

O Babiše, ne o prezidentování jde Topolánkovi.

Topol nemíří na Zemana, ale na Babiše. Tím, že přes divočení v prezidentské kampani hrozí vypuštěním informací o mnohamiliardových podvodech na státním, kterých se Babiš se Zemanem, za jeho premiérování dopustili při privatizacích státních firem. O čemž Toplánek dobře ví ze svodek BIS, přístupných mu v době kdy byl předsedou vlády.

Chce tak Babiše donutit vzdát se snahy po premiérském křesle, z kterého by ohrozil zájmy Topolánkových chlebodárců v energetice, ČEZ nevyjímaje.

M. Těhanová 8.11.2017 10:38

Re: Falešný a prázdný Topol toužící po pravdě a plnosti lásky

Vidíte, a to já jsem už tehdy považovala Nečase za chybu a okolnosti Topolánkova pádu taky nebyly čisté.

Ale sledovali jsme asi každý něco jiného a viděli okolnosti zcela opačně!

M. Těhanová 8.11.2017 10:34

Tak nevím,

čtu tady různé úvahy, jak vyšachovat Topolánka z kandidatury.

Ale nějak nerozumím tomu, když se píše, že kandidátní listinu podávají senátoři, nebo poslanci.

Tu listinu snad podává kandidát sám za sebe, od senátorů má jen podpisy.

Čili nemůže se stát, aby na jedné kandidátní listině byli dva kandidáti.

Co my jsme za národ blbců, to se hned tak nevidí!

A. Pakosta 8.11.2017 10:26

Re: Mám radost,

Ano, tady jste to přesně trefil, a já se domnívám, že dle zákona žádný senátor ani poslanec nesmí být podepsán ve více "podpůrných skupinách".

Takže pokud nevznikla listina s více kandidáty, patrně s tím Ústavní soud pěkně zamíchá.

M. Valenta 8.11.2017 10:21

Drahoš nebo Topolánek?

Jeden z nich se pravděpodobně dostane do druhého kola a tam rozhodne ochota voličů Topolánka volit Drahoše a naopak.

Nejlepší a nejzajímavější by ovšem bylo druhé kolo bez Zemana.