17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Blesk z čistého nebe

Mirek Topolánek, bývalý premiér Česka, se chce ucházet o funkci prezidenta. Ve výčtu uchazečů tak už chybí pouze bývalí premiéři Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka. Možná se dočkáme příště.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 8.11.2017 10:21

Re: Drahoš je nejen vítač, ale i eurohujer.

EUrohujer rozhodně není. Je to racionálně smýšlející člověk.

M. Těhanová 8.11.2017 10:19

Re: Vítěze mají určit volby, ne tahanice právníků

Topolánek je o 10 let starší a hodně věcí přehodnotil. Věřím, že se k nepředloženým výrokům nedá vyprovokovat.

On moc dobře ví, co od koho může čekat a že je na to připravený.

A. Pakosta 8.11.2017 10:17

Re: Mám radost,

Pane Karlíku,

Věta "Kandidát může být uveden nejvýše na jedné listině" není totéž, jako "Na listině smí být nejvýše jeden kandidát"

V praxi to znamená (pokud platí logika a zdravý rozum), že v Senátu (analogicky i ve Sněmovně) může vzniknout několik skupin senátorů (poslanců) - při počtu 81 senátorů jich může být v Senátu až osm, ve Sněmovně pak až deset skupin po dvaceti poslancích, z nichž každá může podat svou kandidátní listinu se jmény navržených kandidátů - jednoho nebo více. Těch listin tedy teoreticky může tedy být až osmnáct! Žádný kandidát však nesmí být uveden na více než jedné z oněch několika listin. Už to chápete?

Pro naši konkrétní situaci to znamená, že by ti senátoři, kteří podporují více než jednoho kandidáta, museli utvořit desetičlennou skupinu, jejíž listina by obsahovala oba či všechny podporované kandidáty. To je však v praxi těžko představitelné, takže to bude ještě zajímavé....

M. Těhanová 8.11.2017 10:17

Re: Babiše i Drahoše dokázal Topolánek úžasně rozčílit.

A to je jádro pudla jejich kvičení!

A. Alda 8.11.2017 10:10

Když napíšete dvě závěti...

Každý má právo změnit názor a vyjádřit tuto změnu novým podpisem k podpoře jiného kandidáta.

A. Alda 8.11.2017 10:09

Vždy platí vůle projevená naposledy.

Nová závěť ruší závěť předchozí.

A novější právní předpis má přednost před právním předpisem starším.

A. Alda 8.11.2017 10:07

Proč je nemorální?

Já považuji za správné, aby se volebního klání účastnilo co nejvíce osob. Za nemorální považuji jejich omezování.

Zákon je napsaný tak, že z něj lze snadno dovodit, že poslanec i senátor se smí (na rozdíl od občana) podepsat jen jednou. Podle mne je nemorální právě toto.

A. Alda 8.11.2017 10:05

Ano, to si pamatuji.

Moc dobře si to pamatuji a je to právě to, co mu vyčítám, čím mne velice zklamal. Jak otočil.

A. Alda 8.11.2017 10:04

Souhlasím, paní.

Mám proti němu různé výhrady, ale ty mám proti každému.

Topolánek by mohl být dobrým presidentem.

A zapadal by do vývojové linie zcela přesně. Jako klíč do zámku.

P. Portwyn 8.11.2017 10:04

Re: Drahoš je nejen vítač, ale i eurohujer.

Blbý, že Topolánek sice není veřejný vítač, ale eurohujerem se stal.

A. Alda 8.11.2017 10:01

Je mladší a zdravější.

Když Topolánek nahradil Klause ve vedení partaje i v předsednictví vládě, proč by ho nemohl nahradit i v presidentské funkci?

Když po Zemanovi vstoupí na Hrad Topolánek, nebude to divné, ale bude to zcela přirozené a logické, odpovídající dosavadnímu vývoji.

A. Alda 8.11.2017 9:59

Drahoš je nejen vítač, ale i eurohujer.

A většinu voličů předvolební debaty nezajímají a nesledují je.

A. Alda 8.11.2017 9:58

Babiše i Drahoše dokázal Topolánek úžasně rozčílit.

Topolánek byl i předsedou vlády, i předsedou partaje. Babiš je předsedou partaje a doufá, že bude i předsedou vlády. Drahoš nebyl nic - žádnou politickou funkci dosud nevykonával, v žádném zastupitelském tělesu dosud nezasedal. Ani v tom obecním.

Aby jim Topolánek nezkřížil cestu, hned začali s největším kalibrem politické munice - s Ústavním soudem, který by dle jim příznivě nakloněných právníků měl stanovit, že Topolánek nemůže kandidovat, když jeho kandidaturu podepsali senátoři a poslanci, kteří již před tím podepsali kandidaturu někomu jinému.

Nedivím se jim, že jsou tak nervosní. Topolánek jejich zájmy skutečně může ohrozit, protože je schopen pokořit ve volebním klání Zemana i bez toho, aby muselo dojit k druhokolovému "spiknutí" všech proti Zemanovi (v což doufá zejména Drahoš).

T. Kočí 8.11.2017 9:49

Re: No ještě bude veselo.

Karlík-furt dokola.

T. Kočí 8.11.2017 9:45

Re: Celé zemanovo volební období

to jste ani nemusel psát. Známe Rudolfa.

F. Navrátil 8.11.2017 9:45

Vítěze mají určit volby, ne tahanice právníků

Překvapilo mne, jak je Drahoš v televizních vystoupeních bezbarvý a nejistý. Je pravděpodobné, že v předvolebních debatách neuspěje. Tam bude zřejmě kralovat Topolánek, ale bouře jeho svérázného myšlení ho může dohnat k výrokům, které ho učiní obtížně volitelným. Horáček je vítač, takže má červenou kartu. Jsem zvědav, zda předvolební debaty vygenerují ze skupiny kandidátů skutečného favorita, který by postoupil do finále i přes mlčení či nepřízeň sdělovacích prostředků. Doufám však, že prezidenta určí hlasy voličů a ne soupeření advokátů a soudců.

J. Skála 8.11.2017 9:29

Ředění Drahoše

Kdyby pánbu dal! Drahoš je nevolitelný, protože je vítač.

J. Karlík 8.11.2017 9:25

Re: Mám radost,

Zda se, že nebyla podána žádná listina se dvěma kandidáty, podporovanými stejnou skupinou senátorů. Otázkou zůstává, zda může stejný senátor v jiné skupině senátorů podporovat i jiného kandidáta. Pokud ano, pokládám to za nemorální.

P. Rudolf 8.11.2017 9:20

Re: Celé zemanovo volební období

Zatím pane Pakosto žádná neproběhla, takže si ji ani zdůvodnit nemůžu. V čem mám ale naprosto jasno, že ani jednomu z těch dvou buranů, xenofobů a rasistů bych já svůj hlas nedal. A to si zdůvodňuji sakra jasně.

J. Karlík 8.11.2017 9:16

Re: Mám radost,

Sam níže citujete paragraf 21 zakona275\2012. "Kandidát může být uveden pouze na jedné listině." Tedy ne "Kandidáti mohou...." Trvam na názoru, že podporovat dva různé kandidáty není správné a může se s podporou případně kseftovat.

J. Zeman 8.11.2017 9:09

Re: Falešný a prázdný Topol toužící po pravdě a plnosti lásky

Vzpomínám si jak mi takhle nějak podobně před více než 7mi lety pí. Haslingerová vychvalovala Nečase. A já jen kroutil hlavou, jak je taková naivita zaměňování přání s realitou vůbec možná. Nečekal jsem, že by jí někdo ještě překonal.

Jinak politkorektnost zrovna u Zemana s Babišem bych teda taky opravdu nehledal, za to Topolánka zanořeného do maoistické zadnice Barrosovy si stále pamatuju celkem velmi dobře, ačkoli poučení z takového krizového vývoje bych si rozhodně nepředstavoval jako kandidaturu na prezidenta a spíše než jako politická nekorektnost mi to přijde jako opravdová drzost. :)

A. Pakosta 8.11.2017 9:04

Re: Celé zemanovo volební období

To je jen a jen na Vás, pane Rudolfe,

jak si svou volbu sám zdůvodníte...

A. Pakosta 8.11.2017 9:02

Re: No ještě bude veselo.

Pane Pospíšile, v tom zákoně je sice povolena jen jedna kandidátní listina, ale z toho nevyplývá, že na ní nemůže být více jmen!

Problém vidím pouze v tom, že zákon patrně předpokládá, že se dotyčných deset senátorů shodne a všichni podepíšou listinu, v níž dejme tomu bude pět jmen. Obávám se ale, že tohle se asi u těchto voleb nepodaří - ale to už je na senátorech...

J. Karlík 8.11.2017 8:59

Re: No ještě bude veselo.

Navrhující senátoři mohou podat pouze jednu kandidátní listinu. Takže tato skupina senátorů nemůže podporovat zároveň i jiného kandidáta. Z čehož by melo vyplývat, že ani jednotliví senátoři by se neměli vyskytovat v jiné skupině senátorů, podporujících jiného kandidáta. Je to přinejmenším nemorální.

P. Kmoníček 8.11.2017 8:58

Re: No ještě bude veselo.

Promiňte.....Nejedlý.

A. Pakosta 8.11.2017 8:57

Re: Mám radost,

Pane Karlíku, přečtěte si zákon 275/2012. Tam se v paragrafu 21 píše, že deset senátorů může podat KANDIDÁTNÍ LISTINU. A už z názvu "listina" logicky plyne, že na ní může být tolik jmen, kolik dotyční senátoři uznají za vhodné. Nic nemorálního v tom nevidím.

A. Pakosta 8.11.2017 8:54

Re: Mám radost,

Omlouvám se za zkomolené jméno, paní Těhanová.

A k té kandidatuře - ústava je v tomto směru hodně stručná - cituji článek 56 odst. 5: Navrhovat kandidáta je oprávněn každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany České republiky oprávněnými volit prezidenta republiky. Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů.

Zákon 275/2012 o volbě prezidenta ČR je obsažnější - cituji paragraf 21: (1) Kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců (dále jen „navrhující poslanci“) nebo nejméně deset senátorů (dále jen „navrhující senátoři“), anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50000 občany oprávněnými volit prezidenta republiky (dále jen „navrhující občan“).(2) Navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občan mohou podat pouze jednu kandidátní listinu. Kandidát může být uveden pouze na jedné kandidátní listině. KONEC CITACE

Podotýkám, není zde napsáno, že by na kandidátní listině nemohlo být více kandidátů - takže to pro Topola není ještě bez šance, záleží na tom, jak se ti senátoři s tvorbou listiny popasují....

Rozhodně si ale myslím, že konečným verdiktem lednové volby prezidenta bude výrok Ústavního soudu....

P. Kmoníček 8.11.2017 8:54

Re: No ještě bude veselo.

A kolikrát se podepsali pro inženýra z Hradu soudruzi Novotný,Mynář a Ovčáček nevíte?

P. Rudolf 8.11.2017 8:46

Celé zemanovo volební období

tvrdí mnozí, že burana Zemana může porazit zase jenom jiný buran. A teď ho tu konečně máme. Pokud by se ale měli do druhého kola dostat jak Zeman, tak Topolánek, nemá ten druhý ani tu nejmenší šanci. Proč by občan, milující buranství, měl volit kovaříčka proti již osvědčenému kováři?!

J. Karlík 8.11.2017 8:44

Re: Mám radost,

Je možná nezákonná, ale hlavně je nemorální.