23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Blbnutí z veder

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 16.7.2010 9:37

Re: Kajan

Tedy kuřácké a nekuřácké hospody.

Ne kompletní zákaz, socanům a sociálním inženýrům (v EU) tak milý.

M. Prokop 16.7.2010 9:36

Re: Kajan

Pak to tedy můžete prohlásit o všem, že je to "kvalifikovaný zákaz".

M. Prokop 16.7.2010 9:35

Re: Panu Šťastnému fandím

Si vzpomeňte, co nadělala v USA prohibice.

M. Prokop 16.7.2010 9:34

Re: Pokrytectví a nebo hloupost pana Šťasného?

Ať si v politice zůstane, ale ne ve straně, hájící určitou míru liberálnosti.

Ten kyslík ze světa nezmizí, stane se z něj CO2, rostliny, koloběh, etc.

P. Vandas 16.7.2010 9:25

Na každého jednou dojde.

 Ve volbách se teprve ukáže, jak velké publikum, svou nesmlouvavostí oslovil, či odradil.

K. Janyška 16.7.2010 9:22

Re: Pokrytectví a nebo hloupost pana Šťasného?

Nemáte pravdu ! Vzduch je tím co máme společného a s tím se nedá nic dělat ! Kdyby se cigarety požíraly, bylo by to jedno ! Dzp.

P. Čech 16.7.2010 9:17

Pokrytectví a nebo hloupost pana Šťasného?

Nikdo neví a nebo všichni, kdo chtějí, ví? Každý, rozumně uvažující člověk ví, že nic se nemá vytrhávat z kontextu. Pokud jde panu Šťastnému skutečně tolik o lidské zdraví, proč vytrhává z kontextu právě a jen ono kouření, když faktorů (kromě zmíněného pití alkoholu) je více a závažnějších. Podle jednoho z nedávných výzkumů například vyplynulo, že za 1 minutu volnoběhu 1 automobilu se spálí tolik kyslíku, kolik spotřebuje 1 člověk za 1 rok. Výzkum již nehovořil o tom kolik kyslíku se spořebuje (spálí) za jízdy automobilu. Mám za to že asi stejné množství. Z toho vyplývá jediné. Provoz automobilů (a to nemluvím o letadlech) škodí zdraví lidí mnohem více než kouření. Škodí všem, kuřákům i nekuřákům. Z toho vyplývá logicky jediné. Pan Šťastný je pokrytec a pokud neumí nic jiného, než navrhovat různé administrativní zákazy kouření, měl by z politiky odejít. A o tom to je.

P. Kalina 16.7.2010 8:54

Panu Šťastnému fandím

Doufám, že už ten zákaz kouření v restauracích prosadí. Den, kdy zákaz vejde v platnost, by se měl stát státním svátkem.

P. Kalina 16.7.2010 8:50

Re: Zbývá poslední, ale podstatný krůček

Pane Schwarzi, to co píšete, je snůška nesmyslů. Popírání práva nekuřáků na čistý nezakouřený veřejný prostor je stejně bezohledné, jako když já budu pít z potoka a vy do něj o metr výš proti proudu budete močit. A budete řvát, že máte svobodu a že můžete močit, kde chcete. A auta do toho netahejte, je to hodně mimo mísu :-))

M. Prokop 16.7.2010 8:41

Re: Blbnutí z veder postihuje už i advokáty

Žádný takový důvod není. Jděte do nekuřácké.

K. Janyška 16.7.2010 8:41

Re: Kajan

Ano, mezi sebou v dostatečné vzdálenosti od ostatních, ať si kouří ! Dzp.

K. Janyška 16.7.2010 8:40

Kajan

Je nutno vědět, že jen kvalifikované zákazy jsou zdrojem růstu na straně 3 velkých negativ, tedy míru, svobody a spravedlnosti !  Zákaz kouření, jehož charakteristikou je, že se šíří vzduchem, který náleží všem,  opravdu mezi kvalifikované zákazy patří ! Dzp.

M. Prokop 16.7.2010 8:39

Re: Kajan

Nicméně by jim v tom neměl nikdo bránit, pokud jsou mezi sebou.

M. Prokop 16.7.2010 8:38

Šťastný blbne bez ohledu na teplotu.

S ním je pro mne ODS nevolitelná.

K. Janyška 16.7.2010 8:37

Kajan

Ne, to kuřáci jsou bezohlední hajzlové ! Vím to ! Byl jsem jím a moc se za to stydím ! Dzp.

J. Schwarz 16.7.2010 8:17

Re: Zbývá poslední, ale podstatný krůček

A to si představte, pane Křepelko, že jedete kolem stejné nádrže, je stejně pěkné počasí a hospodský hospodu v Ivani zavřel nebo tam žádná nikdy nebyla. Nebudete  pociťovat /předpokládám/ žádný vztek ale přibalíte si jídlo a limču do batohu a pojíte třeba přímo na břehu nádrže. Váš postoj mi spíš připomíná maníka, který musí mít všechno, co vidí. Nebo  se až tak moc liší vztek na souseda proto, že má drahé auto které bych chtěl taky ale na které nemám a vztek na smrdící kuřáky v kuřácké putyce, do které bych si taky rád sedl kdyby se tam nekouřilo? V tom autě bych taky mohl jezdit kdyby nepatřilo sousedovi...

J. Schwarz 16.7.2010 8:10

Re: nejen cígo v hospodě

S touhle argumentací lze zakázat úplně cokoli. Chcete ny výlet do hor? A víte co stojí taková záchranná akce? A my vás zachraňovat musíme, neb jsme si dali do zákona že pro záchranu života a zdraví Lidu učiníme vše, ať to stojí co to stojí. A protože na to, "co to stojí"  nemáme prostředky, zakážeme všechno, při čem bychom eventuelně museli zasahovat. A to nemluvím o tom, že názory na škodlivost toho či onoho se dost rychle mění - snad v závislosti na tom, co stát potřebuje udat. Tak například během mého života máslo prodělávalo oscilace mezi zdravotní hrozbou a prospěšností. Co takhle následovat příklad USA a některé diagnózy kuřákům neproplácet? Zdravotní pojistku učinit dobrovolnou? Lidi se nepoškozují jen kouřením, ale taky nedostatkem pohybu, cukrem a tuky, fanatickým sportováním ... račte si vybrat. Ale jejich životy jsou jejich, nejsou vlastnictvím pana Borise Šťastného. Toho bych chápal, kdyby šlo o otroky, kteří ho stáli majlant a teď namísto toho, aby se zhodnotili na jeho plantážích, si zhuntují zdraví a on bude tratit. Pokud jsou to svobodní lidé,  je panu Borisovi po jejich zálibách pendrek. Pan Boris připomíná Catona, který neustále v senátu mluvil o nutnosti zničení Kartága. Trpí jakousi spasitelskou obsesí.

V. Křepelka 16.7.2010 8:03

Zbývá poslední, ale podstatný krůček

Do svých patnácti let jsem s kouřením v lepší brněnské čtvrti přišel jen v podobě pokoutních pubertálních pokusů někde ve skrytu. V patnácti mně osud zavál na jeden rok do dnes už dávno neexistujícího Odborného učiliště spojů ve Vratimově a jeho internátu. Tam na mne kouření udeřilo plnou silou. Hoši jako utržení z řetězu, boj o nekouření na pokojích o deseti učních a cestování z Ostravy do Brna v přeplněných a proholených vlacích. Na nádražích se kouřilo jak na závodech a ve vlacích snad v nekuřáckých kupé, do kterých táhl stejně smrad z chodbiček. Ale od té doby se zvolna kouření omezovalo. A to i v roce 1968 ve vlacích ve Francii či Itálii. V Brně na nádraží nevím už kdy byl zákaz napřed v postranních koridorech, potom už i v hlavním vestibulu. Ovšem na nástupištích bylo štěrkové lože pro koleje spíš ložem vajglovým. V roce 1972 jsem se octl v nádražní hale moderního nádraží

v Katovicích a byl jsem šokován, jak byla hala prohulena.

Jaké je to svoboda kouřit v hospodě? Už jsem ten totální zákaz viděl třeba v Dublinu a je to skvělé. Jak to prosazuje i pan president? Prý je na mně abych si vybral. Tak prosím poraďte: Jedeme s vnoučkem na kolech kolem věstonické nádrže a chceme se najíst v Ivani. Hospoda jediná a v ní smrdící dva zedníci. V nádherném letním dni. No nenakopal by je člověk v jejich bezohlednosti a bohorovnosti někam? Vyvolalo to ve mně reminiscence na učňovský internát. A propos, převážné většině těch tehdejších kuřáků už jsem byl na pohřbu a nebo jsem jejich parte alespoň četl, pane Holásku.

J. Hruška 16.7.2010 7:10

Re: Zákon je prostě jen pravidlo, na kterém se shodne většina lidí

Neměl by pan Halásek věnovat své literární úsilí také docela obyčejné slušnosti? Když si např. komentátor na obrazovce nebo jiný účinkující kdekoli před lidmi i náhle odkašle, - omluví se, chce-li si někdo přisednout ke stolu, - dovolí se, projít těsně mezi lidmi, - dovolí se. A kuřák,? kouří si, roztahuje se bez dovolení a smrdí kolem sebe hlava nehlava. Z tohoto hlediska by měl každý požádat o dovolení i na ulici nebo i v lese. Když mu to jeho "slušnost" - bezohlednost nedovoluje, musí se to řešit zákonem, zákazem kouření v lese i v restauraci. A dohlédnu si na to sám. Hezký den, Josef.

T. Vodvářka 16.7.2010 6:35

nejen cígo v hospodě

Pane Holásku, on ten problém není jen v tom, že musím sdílet svou oblíbenou hospůdku s člověkem, který během oběda, případně večeře, kouří a fouká mi to pod nos. Kuřák významným způsobem zatěžuje státní kasu svými přídatnými nemocemi /samozřejmě stejně jako alkoholik a drogově závislý/. To, co odvede na daních, nikdy nepostačí k tomu, aby to za sebe zaplatil. Zkuste někdy zjistit, co stojí léčba chronické obstrukční plicní nemoci - například po dobu 20 let. Zkuste zjistit, kolik stojí implantace stentu v srdci u chronického kořáka, který si je ucpal dlouhodobým kouřením, Víte, že například v USA Vám za státní peníze vůbec tuto operaci neprovedou, pokud jste kuřák? Ona ta společnost si uvědomila, že platit peníze za blbce, který na jedné straně chce žít déle a touží po operaci a na druhé straně si stejný orgán poškozuje, takže tyto peníze prostě nedá. A šmytec. Nazývat pana Šťastného fachidiotem je trochu silné kafe. Ten člověk má pravdu, akorát to bude ještě nějakou dobu trvat, než si někteří llidé uvědomí podstatu sebepoškození a nechají toho. A ti, co se svobodně rozhodli, bez paternalistického přístupu nadále kouřit, svobodně - a hlavně levně bez požadavku na stání kasu - nechť hynou.

Z. Jaromír 16.7.2010 4:44

Re: Pan Holásek

Kouřit pod nos? Jako nekuřáka (kvůli zdraví z nezbytí) dosti již špatně snášejícího přímý zásah kouřem mě nedávno v jedné restauraci překvapilo, že pokuřování spolustolovníků mi kupodivu nevadí, aniž dráždí průdušky.

Nepřisuzoval jsem to ukvapeně působení alkoholu, nýbrž  mi brzy bylo jasné, že zmíněný efekt zajiš´tuje skvěle pracující odsavač, jenž kouř táhne vzhůru ke stropu a nedá mu šanci zdlouhavě se rozptylovat kol hlav,  nosů a chřípí hostů.

Strávil jsem tam dvě hodinky, nechrchlal jsem, tabáčkem jsem nesmrděl. Nestačila by povinnost či raději dobrá vůle mít v restauracích takovéto zařízení?

Jsou-li tu technické možnosti, jak účinek něčeho zmírnit či zneškodnit, neomezujme svobodu jedněch libostmi či nelibostmi druhých.

P. Sulc 16.7.2010 4:17

Totalni zakaz koureni.

A staty se pak polozi, nebudou penize na kaviar pro politiky ani cokoliv jineho. Z kuriva je kolik dani, 90 % ? To pak aby se zdanil i vzduch, ktery dychame.

O. Kadlec 16.7.2010 3:20

Pan Holásek

zřejmě bojuje za svobodu kuřáků kouřit lidem pod nos. Budiž. Rád bych jen věděl, jestli by vrátil právo kouření do vlaku, třeba. Kdysi když kouřila mašina, kouřili i muži v kupé. Nekuřáci chodili na vyhrazená místa.

Pokud ale kope za práva restauratérů a jejich hostů, tak se mýlí. Nekuřáci zde mají vyhrazená místa, na kterých se ovšem většinou stejně kouří. Obyčejně restauratér si nedovolí vyhodit hosty, když začnou kouřit. Třeba pod cedulí "nekuřácký prostor". proč? Protože by odešli do sousední hospody.

Úplný zákaz kouření v restauracích by jejich provozovatelé většinou přivítali. Pokud by zákaz byl taky kontrolován a porušení trestáno. Prostě by odstranili popelníky a hosté by si zvykli. Nekouřili by. Zmizela by totiž konkurence začouzených restaurací.

P. Kalina 16.7.2010 1:48

Blbnutí z veder postihuje už i advokáty

Pane Holásku, najděte mi jeden jediný důvod, proč bych měl jako nekuřák sedět v zakouřené restauraci, proč se mám z restaurace večer vracet zapáchající cigaretovým kouřem, proč mám kvůli cigaretovému kouři v restauraci kašlat a kýchat atd. Já svým nekouřením neomezuji nikoho, stejně jako v restauraci neobtěžuji druhé např. hlasitým zpěvem, hulákáním přes celou restauraci, na nikoho nezvracím a do nikoho nevrážím. Nechápu proto, proč kouření, které naprosto jednoznačně poškozuje a omezuje všechny ty, kterým kouření vadí, je dodnes pro mnoho lidí jako vy otázkou na úrovni občanských svobod. Rád bych Vám ale připomenul, že ten, kdo není schopen respektovat svobodu druhých, v tomto případě svobodu nekuřáků a jejich právo v restauraci dýchat čistý vzduch, nechápe pravý význam tohoto slova a je pro něj tedy pouhou frází, ke které se uchyluje skoro vždy, když někdo chce postihnout jeho vlastní egoistické zájmy. Závěrem už jen toto - zákaz kouření v restauracích je už v mnoha civilizovaných zemí, kde demokracie a občanské svobody trvají déle než u nás. A obyvatele těchto zemí to nijak nepoznamenalo.

J. Ptáček 16.7.2010 1:27

Zákon je prostě jen pravidlo, na kterém se shodne většina lidí

Autore, vemte to raděj jako fatlista. Zákon je prostě jen pravidlo, na kterém se shodne většina lidí, zpravidla prostřednictvím svých zástupců. A protikuřácký zákon je jen jeden z mnoha stovek takových pravidel. Zkuste třeba napsat glosu o omezování svobody člověka, když si musí v autě zapnout pásy i když jede nakoupit jen pětset metrů od domova do Billy - také to asi bude marnost nad marnost. O změně zimního času na letní, nebo nakonec i o povinnosti jezdit po komunikaci vpravo. Nechtěl byste se raději věnovat něčemu více hodnému vašeho literárního úsilí?