9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Diskuse k článku

POLITIKA: Bárta není jediný

Jsem přesvědčen, že Bárta uplácel, čímž si chtěl zajistit loajalitu členů Věcí veřejných. Dvacet let tu ale lídři všech parlamentních stran nedělají nic jiného než on. Dokonce to dělali a nadále dělají morálně ještě podlejším způsobem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Foldynová 16.4.2012 8:59

Re: Já si pořád nejsem jistá, že je s tím soudem vše OK..

Mám úplně stejné pocity   a pochyby  při sledování této kauzy,  podstatou, proč p. Bárta měl uplácet, bylo zajištění loajality vůči němu a nepodání návrhu zákona- kvůli tomu přece nemusel dávat těm podrazákům ve vlastní straně svoje vlastní peníze- zcela jistě existují a jsou používány   denně  v jiných stranách  jiné způsoby, jak přitlačit vzdorující poslance. Doufám, že odvolací soud se na celou věc podívá jinou optikou, protože  / nejsem právník/  podle mne nešlo vůbec o trestní věc, snad jen  o morální pochybení a určitou naivitu.. Dívala jsem se včera na Otázky VM a jen jsem zírala, jak útočně a urážlivě   se choval moderátor  VM k  Vítu Bártovi  který  dosud nebyl pravomocně odsouzen. Byl to naopak p. Bárta, který udržel dialog v přijatelných mezích a ač rozhodně není žádný řečník, nenechal se vyprovokovat.

P. Čížek 16.4.2012 8:57

Re: Kdysi za dřevního socialismu

Souhlas. Akorát jeden malý omyl. Neměli velké platy, pokud se tomu museli věnovat v pracovní době, tak jim stát refundoval ušlou mzdu...

P. Pruner 16.4.2012 8:01

pěkné

Jen oceňuji pěkný příspěvek autora.

E. Vašátko 16.4.2012 7:47

Kdysi za dřevního socialismu

byl celý parlament plný úspěšných dojiček, úderníků a dalších vynikajících soudruhů, kteří byli do parlamentu navrhováni svými řídícími orgány, tedy výbory KSČ. Podmínkou bylo, aby byli poslušní a nedej bože do ničeho moc nemluvili. Za to jim velké platy a čest a sláva.

Dnes jsou poslanci navrhováni svými řídícími výbory různých stran, obvykle už nikoliv úderníci a dojičky (ti alespoň něco uměli dobře),ale spíš šíbři a ti s nejostřejšími lokty a pouze vyjímečně pro doplnění počtu, kde není dost těch prověřených se tu a tam dostane někdo, kdo nepatří do party, ale je alespoň konformní a poslušný. No a když se potom stane malér a navolí se díky kroužkování tihle lidé odzadu kandidátek nebo se tam dostane zcela neznámá parta, vyrobená od zeleného stolu, dostaneme to, co dneska máme. Tak co se sakra divíte ?

A. Reček 16.4.2012 7:15

Nejsem si jist

zda autor by takto vystupoval v parlamentu, pokud strana SSO a on tam byli zvoleni. Je pikantní, že když hned na prvním pracovním zasedání se schvalují platy a benefity poslanců, tak vždy se dobře dokázali shodnout ti, kteří v předvolebním boji proti sobě nejvíce brojili. Nevím, nevím zda pan autor by byl tak radikální. 

Z. Rychlý 16.4.2012 6:13

Pěkný článek !

A ta poslední věta o korupci voličů - do kamene vytesat. Když se někdy zarazím nad fikaností s jakou my Češi dokážeme krást a hledám příčiny - napadne mě, že se snad český národ ani tak nepohoršuje nad zlodějinou a zloději, ale nad tím, jak je příležitost ke kradení nespravedlivě a nerovnoměrně rozdělena. Spolu s celým českým národem očekávám, že by SE s tím měl něco udělat, Když on SE je taky pěkný ptáček.

M. Zikmund 16.4.2012 5:51

tři poznámky

1/ důkazem, o který se soudce opřel (dle jeho vlastního rozhovoru v LN) je nalezení předmětu úplatku - měl jím být zákon o poslaneckých náhradách. P.Bárta měl podplácet p.Škarku a sl.Kočí za to, že neotevřou debatu ke změně tohoto zákona. Takže - novým zákonem stát odebírá poslancům větší peníze, t.j. šetří na nich a p.Bárta svými prostředky měl zajistit, že to tak zůstane. Jinak řečeno, svými penězi zajišťoval p.Bárta větší příjem státu a za to je potrestán. Je to taková korupce naruby, většinou (a nepotrestaně) se podplácí aby se ze státu peníze vysály.

2/ jak to soudce popsal, tak korupcí nebo vydíráním musí být i podmínka - udělejte, co navrhujeme a my pak o na vás v našich novinách nevytáhneme nějaké špinavosti. Přesně k tomu došlo a bylo to zjeveno na soudu - nahrávka rozhovoru Šlechta-Petrlíček.

3/ je zvláštní, jak v této záležitosti (pochopitelně nejen v této) média důsledně obcházejí všechny informace o propojení médií s politikou a státní správou. Prokáže se, že puč p.Škarky a sl.Kočí je organizován nejen za účasti politika z koaliční strany, ale i novináře z MFD, která byla v mediální kampani nejaktivnější, a ostatní média mlčí. Objeví se závažné informace a důkazy o možném propojení ÚOOZ a MFD (Šlechta-Petrlíček) a média opět mlčí. Jak to, že všichni nekřičí, že demokratický systém je ohrožen? Je to proto, že jim ve skutečnosti nejde o ochranu systému, ale o vlastní podíl na moci. Ten je důležitější než nějaká obtížná demokracie.

J. Kanioková 16.4.2012 1:45

Já si pořád nejsem jistá, že je s tím soudem vše OK..

Vůbec se nezastávám aktérů, po těch nahrávkách si o nich nic laskavého nemyslím a "úplatky" a protislužby se mi nelíbí, jen si nejsem jistá tím rozhořčením, že "Bárta po nich chtěl, aby se v určité situaci nějak zachovali. Což před hlasováním (snad bez peněz) probíhá zcela jistě ve všech stranách. A je soudně dokázáno, že ti dva slíbili, že budou v tom hlasování hlasovat podle Bártova přání?

Nevím, prostě se v tom trochu ztrácím, nemůžu se zbavit dojmu, že za tím je, nebo jsou, nějací loutkovodiči. Jaká je role MF Dnes v tomto příběhu? Ostatně, výmluvně to řekla poslankyně Kočí „Ta Mladá fronta je jediná, která to hraje s náma.“ A přesně tak vypadá zpravodajství MFD v této věci i dnes.

Někde jsem zas narazila na info, že Bárta v dopravě rozšlapal bábovičky některým papalášům na ŘSD... nevím...

Ovšem rozsudek je zřejmě dost dobře zdůvodněný a vzešel z toho, že oni sami na sebe řekli kdeco a nikdo jim neřekl - "cokoli řeknete může být použito ptoti vám".

J. Schwarz 16.4.2012 0:34

Naprosto

jasně popsaný stav - dík, pane Matějko!  A "rozhořčení politiků" nad tím, že "úplatkář Bárta" nehodlá opustit sněmovnu působí jako odsuzování někoho, kdo si odplivl na zem na srazu nájemných vrahů od "kolegů" z nedostatku slušného vychování. A je jen příznačné, že se tak děje "napříč politickým spektrem ". Politiků, kterým se tu ztrácejí či jsou odkláněny miliardy, ondy zase netuší, že počítač stojí dvacet tisíc a ne dvěstě či armádní trenýrky se nekupují za třicet tisíc, i kdyby měly lampasy vyšité zlatem je slavná směmovna plná. U pana Bárty by pobyt ve sněmovně měl být chápán jako část trestu, jako vystavení na pranýř - protože takřka co poslanec, to buďto osel nebo gauner, co má z ostudy kabát. A jejich prostřednictvím i my, jejich "voliči". Bohužel!