23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Bárta není jediný

16.4.2012

Kdyby šlo u Bárty o princip, do tepláků by šlo několik sněmoven

Jsem přesvědčen, že Bárta uplácel, čímž si chtěl zajistit loajalitu členů Věcí veřejných. Dvacet let tu ale lídři všech parlamentních stran nedělají nic jiného než on. Dokonce to dělali a nadále dělají morálně ještě podlejším způsobem.

V naší sněmovně se už dvacet let stávají z politiků, majících původně většinou holý zadek, milionáři. Pokud jde o nějaký dotovaný "podnikatelský inkubátor", který má těm, kteří se zapojí, přinést následně osobní profit, pak sněmovna patří pravděpodobně k nejúspěšnějším co do počtu následně spokojených absolventů.

Součástí života poslance je loajalita k vedení strany, kterou si lídři udržují legální korupcí. Důvodem je totální absence idejí, kdy se z voleb stal jen souboj o moc nad přerozdělováním veřejných peněz. Kdyby šel Bárta stejnou cestou, před soud by se nedostal. Legální korupce je založena na jmenování poslanců do různých výborů, jejichž počet a náplň bychom za těch dvacet let jen těžko spočítali a pochopili jejich oprávněnost. Skrze účast v uměle vytvořených výborech se podívají do světa a na výplatní pásce jim přibude nemalý obnos měsíčně. Komu to nestačí a je nutné buď ocenit loajalitu dosavadní, případně začíná zlobit a mohl by být problémem při hlasování, dostává jmenování do různých správních či dozorčích rad ve státních podnicích. Je to nepostižitelné a oproti Bártovi podlejší, protože ten ke koupi loajality užil peníze vlastní, zatímco lídři jiných parlamentních politických stran k tomu používají peníze daňových poplatníků.

Je paradoxem současné demokracie, že před soud se za korupci dostal právě Bárta, který si ani nestihl na státním nahrabat, přičemž byl navíc pravděpodobně jedním z nejbohatších poslanců za těch dvacet let. Jelikož výše popsaná legální korupce není trestná, vedení stran dvacet let v klidu přerozdělovalo úplatky ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků, zatímco bezpočet poslanců a poslankyň je vědomě přijímalo. Kdyby mělo jít při soudu s Bártou i Škárkou o princip, muselo by před soudem stanout hodně lidí za těch dvacet let. Jenže Bárta udělal chybu. Platil ze svého a to trestné je.

Domnívám se, že Vít Bárta byl odsouzen po právu, ale jsem si také jist tím, že by vedle něj měli skončit napříč parlamentními stranami další - a za podstatně větší peníze. S korupcí nikdo z těch, co jsou ve sněmovně, přes všechna velkohubá prohlášení, nikdy nic neudělá. Na korupci je totiž založena existence už samotného poslaneckého mandátu. Ostatně na korupci jsou založeny i samotné volby, když veřejný volební příslib i následné vládní prohlášení mají cenu leda tak toaletního papíru, kterým si ti zvolení pravidelně bez postihu tak pregnantně dokáží vytřít zadnici a ještě se při sdílené odpovědnosti vymluvit na jiné či na nečekané okolnosti...

Víte, co je nejhorší? Že bez těch, co se ve vobách uplatit slibem nechají, by to nešlo. Jak pak chcete vymýtit korupci v tomto státě někde tam nahoře, když se mnozí z nás nechají koupit už dole na začátku...

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora