3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš se zeptal, co je to vláda práva

Na posledním summitu Evropské unie se mimo jiné řešila otázka podmíněnosti čerpání peněz z rozpočtu EU v jednotlivých zemích v závislosti na dodržování vlády práva. Otázka byla nastolena hlavně kvůli situaci v Maďarsku a Polsku. V této souvislosti náš premiér Andrej Babiš řekl: „My přesně nevíme, co to je vláda práva, vy to víte, o čem to je?“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Štípek 31.7.2020 11:33

Vláda práva je to, co se líbí všem, které jà považuji za vlastizrádce. Hvížďala, Piráti, vlastníci ČTK, ČRo a ČT24, NGO, Antifa, všelijací zelení, celý tento hnůj propagovaný médii, vydávaný jimi za většinu. U voleb se ukáže, hvížďalové!

J. Sedlář 31.7.2020 11:27

Vláda práva je přece to, když posloucháte Franko-germanistan:

Polsko ponese důsledky, varovala Paříž

Proti záměru Polska se ve středu postavil poradce francouzského prezidenta v evropských záležitostech Clément Beaune. Ten řekl, že by Polsku mohlo být „sáhnuto do peněženky“ prostřednictvím nových mechanismů v rozpočtu Evropské unie, pokud od úmluvy odstoupí. „Ponese důsledky, pokud tak učiní,“ vzkázal Varšavě Beaune v rozhlasové stanici France Inter.

P. Moravčík 31.7.2020 11:15

"... že parlament kontroluje vládu a vládu a parlament zase kontroluje justice... .veřejnoprávní média, která kontrolují ostatní moci a sama jsou kontrolována justicí..." Malo by to tak byť, ale: vláda je zostavená parlamentnou väčšinou, ktorá proti vláde nepôjde, justícia je ovplyvnená právnikmi, ktorých volí parlament do riadiacich funkcií, a tí zvyčajne tiež bývajú konformní a o úlohe médií v strednej, tak ako západnej Európe, škoda hovoriť. Tá nezávislosť troch pilierov moci je dnes dubiózna.

P. Kubáč 31.7.2020 11:02

Možná by nám "vládu práva" objasnili Tomy Robinson z Británie, francouzští Židi, nebo němečtí členové AFD.

A pak ještě by bylo dobré zeptat se autora kde Platón píše o moci "veřejnoprávních a prestižních" médií.

R. Polášek 31.7.2020 10:51

V době, kdy se politika a média lkvůli prosazování zelené, imigrantské a sluníčkářské ideologie trvale montují do byznysu, vláda práva nemůže být v žádné zemi EU.

Viz například diktát bruselských soudruhů kolem emisních limitů automobilů a následně ekonomická likvidace evropských automobilek či odpustků na CO2 pro ty "ošklivé" elektrárny a teplárny.

J. David 31.7.2020 10:50

Vláda práva? A co justice? Zacmoudlík za znásilnění 2 roky, houmeless za pět ukradených housek totéž (oba se odvolali), houskař za 1.5 roku, zacmoudlík je v řešení juristů, prý má méně příčetnou schopnost rozpoznat agresivní libido. Obtáhnout černošsky soudkyni, to byl pak hukot juristů (jeden akt a přehršel právních názorů). Víte, co by se stalo, kdyby ožralý musulman (ctí prý zvyklosti země, kam přichází) se pokusil znásilnit Šabatovou (ďaura by to ani nenepadlo, vlézti na takový tlumič vášní). Salam aleikum.

J. Ptáček 31.7.2020 10:27

Rozhodně by to všichni zájemci o funkci vědět měli. Jak na tom jsou v tomto směru, pochopitelně nevím. Vím jenom, že je to předpoklad dobrého vedení státu.

Š. Hašek 31.7.2020 10:15

U mě totéž, pane Sojko.

Jak stran premiéra, tak poněkud chaoticky lidskoprávního Hvížďaly.

Š. Hašek 31.7.2020 10:13

Trefná poznámka, pane Šejno.

Š. Hašek 31.7.2020 10:12

Už jsme na širém, tenkém ledě.

Umějí se Jiřina Šiklová, gen. Pavel, Jan Ruml, senátor Drahoš vůbec stydět? Uznávám samozřejmě, že se pohybujeme v obtížně měřitelných souvislostech. Jen poznamenávám.

J. Ptáček 31.7.2020 10:04

Pan Babiš není právník, buďme tolerantní. Ale už jako premiér přece musí vědět, co je "vláda práva". To si mohl nastudovat dřív, než do funkce nastoupil. Neví-li to, je to pro občany tragédie. Je dost pramenů odkud tyto informace čerpat.

Nebo aspoň, pro začátek, má ctít Senecovo (Kristův současník):

"Co nezakazuje zákon zakazuje stud".

Umí se Babiš vůbec stydět?

S. Rádl 31.7.2020 9:59

Babiše nemusím, ale to, že byl zákon Lex Babiš napsán aby vyhovoval Babišovi je nesmysl. Byl udělán, aby ho dostal z politiky, nebo mu alespoň politiku znechutil. Jenže jako většina zákonů to byl paskvil, jiné náš parlament ani neumí. Bylo to v době, kdy Trump také předával majetek do svěřenských fondů, tak se to okopčilo, ale zřejmě se nebral ohled na istá špecifiká EU. Nu tak se musí jako obvykle přepracovat.

J. John 31.7.2020 9:51

100%.R^

J. John 31.7.2020 9:49

Jistě. Za 3. Říše také měli Norimberské zákony....

J. John 31.7.2020 9:45

Autor má jistě pravdu, že by mělo platit „...Vláda práva je založena na tom, že parlament kontroluje vládu a vládu a parlament zase kontroluje justice“.

Tak to bohužel v současné EU nefunguje. Europarlament nemá zákonodárnou iniciativu, jen tupě schvaluje často absurdní návrhy Evropské komise. EUroparlament je pouze kulisa, která má vytvořit dojem zdánlivé demokracie.

Rozdíl mezi současnou EU, kde právo vykonává Europarlament bez zákonodárné iniciativy (jehož poslušnost je zajištěna nehorázně vysokými platy), Soud EU, Evropská komise, Evropská rada a Německem v době, kdy parlament úplně zrušili jako zbytečný, se výrazně zmenšil. Metody se zjemnily, ale cíle zůstaly stejné. Dnes není třeba gulagů a koncentráků, černých košil s obušky, ale stačí aktivisté neziskovek, nejrůznější Pavci Korčaginové a dotace, na které si daňový poplatník povinně platí.

Problém s Babišem je nechutný, ale je to pouze marginálie v současné EU. Tlak na něj má zajistit poslušnost ČR.

Babiš řekl: „My přesně nevíme, co to je vláda práva, vy to víte, o čem to je?“. Ví to čtenáři ? Já ne.

M. Krátký 31.7.2020 9:25

R^R^R^

M. Valenta 31.7.2020 9:24

Co je to vláda práva nám Babiš předvedl např. bleskovou instalací Zemanovic Marušky na MS.

F. Sojka 31.7.2020 9:12

Určitě podnětná poznámka. Míří přímo na komoru! :-/

F. Sojka 31.7.2020 9:11

Šestnácté století?

Rozkvět demokracie!

V. Kučer 31.7.2020 9:07

Zákony musí odpovídat realitě. Neodpovídají-li realitě nejsou dodržovány, čímž dochází ke znevažování justice - Niccolò Machiavelli

I. Mertl 31.7.2020 8:54

Hrrr na něj! Pan Hvížďala se dotkl našeho ryze českého božstva. Nevěřící, pozor, na lucernu s ním!

Ale pozor, v 8:50 jen 24 důrazných protestů. Není to málo, pánové? Tomu říkáte jednotný šik?

M. Šejna 31.7.2020 8:41

Přesně tak, soudruhu Hvížďalo,

jakmile parlament schválí nějaký vládou navržený zákon, musí s ním běžet do ČT09, aby jim ho čtvrtá moc Moravec a Nora 168 zkontrolovali.

J. Nový 31.7.2020 8:33

Autor píše o ohrožování svobody ne v souvislosti se západní Evropou, ale s Polskem, Maďarskem a ČR? ;-D

Kde myslíte, že má dnes člověk větší svobodu projevu. na Západě nebo u nás. kde mu hrozí, že bude za "nesprávný" názor dehonestován, ostrakizován, či propuštěn ze zaměstnání?

Článek je jen další manipulací, pokusem přesvědčit lidi o lžích. Milý pane, stále je mezi námi dost těch, kteří zažili bolševika, jeho média, jeho způsoby a jeho reakce na ty, kteří si dovolili nesouhlasit. Takže to na nás nezkoušejte, soudruhu neomarxisto. Rv

R. Oswald 31.7.2020 8:28

J. Flekal 31.7.2020 8:15

Omlouvám se, že vstupuji do vaší diskuze. Pokud se zamyslíme nad smyslem demokracie je nutné vyjít ze základu. Demokracie je proces ve kterém se rozhoduje o tom, kdo bude vládnout. Nic víc než proces dle předen stanovených pravidel. Parlament, též někdy zvaný jako zákonodárný se zabývá zákony. V okamžiku, kdy moc zákonodárná, neúměrně vstupuje do procesu vládnutí, jde o narušení rozdělení moci. A ze se objevuje čertovo kopýtko. Jak si kdo vykládá slovo " zákon"? Inflační tendence v produkci zákonů, nás dovedla do situace, kdy nikdo zákony nezná, znát nemůže a pravidlo : Neznalost zákonů neomlouvá, ztrácí smysl. A obráceně, každý můžeme porušovat zákon, neznaje pravidel, nemůžeme se jimi řídit. K tomu přistupuje účelovost ve tvorbě zákonů. Zákon, nemá obecnou platnost na všechny, ale je stvořen jen pro určitou skupinu, někdy jedince.

J. Flekal 31.7.2020 7:57

Pane Hvížďalo, nějak vám přestávám rozumět. To je vždy, když význam slov se mění a každý jim míní něco jiného. Používáte slovo " justice" ve smyslu : kontroluje....., . Tak to v právním státě, kde platí vláda zákona a rozdělení moci nemůže být. Zamněnovat justici za moc soudní? K justici patří advokáti, exekutoři, státní zástupci a jak praví Ministerstvo spravedlnosti České republiky je ústředním orgánem státní správy v justiční oblasti. A propašovat do definice právního státu média je odvážné zneužití. Pokusme si definovat význam slov. Můžeme začít slovem ZÁKON ! JÁ SE KLONÍ K VÝZNAMU, KTERÝ FORMULOVAL F. A. HAYEK ( viz. kniha Právo zákonodárství a svoboda).

Š. Hašek 31.7.2020 7:47

Řepku vymyslel Bursík (tedy nejen on). Tč. cca 12% osevní plochy.

S "bio" blbnou všichni (skoro).

Odpůrcům Babiše vadí, že se hlasuje. Tedy, že se hlasuje nikoliv podle jejich partičky!

Š. Hašek 31.7.2020 7:40

Je zajímavé pozorovat, jaké fráze se ten který naučil na Hrádečku. Nebo v Německu.

Hvížďala a Minář jsou dost na špici. Frázemi o občanech. Přitom občany sumárně nenávidí. Mají rádi jen "svou skupinku".

K. Salajka 31.7.2020 7:38

Vláda práva je to, co vznikne jako plod usilovného přemítání ústředny EU. Vyhlašuje se ex katedra, jako za starých časů koncily se svolávají pouze do Bruselu. K tomu nám dopomáhej média ála Hvížďala a Moravcové.

Š. Hašek 31.7.2020 7:37

Pane Hvížďalo, jsem velice rád, že jste komentátor politiky, práva ..... všeho.

Horší by bylo, kdybyste byl (v tom právu) v činné službě. Můj názor.