27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš má výhrady ke koaliční smlouvě

"Nebudeme znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Snížíme sazby daně z přidané hodnoty na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu od roku 2015. Sloučíme II. a III. pilíř důchodového systému," píše se mimo jiné v koaliční smlouvě, kterou podepsali předsedové ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 5.6.2014 7:08

Bouře ve sklenici vody.

A zbytečné politické žvanění k tomu. Ono jde přece jen o to, co si přejí občané (nikoliv ovčané, ti si nepřejí nic, pouze hýkají podle scénáře politických stran). Skuteční občané, a já doufám, že jich je většina (nadpoloviční počet), se velmi rádi spokojí  s jednobodovým programem jakéhokoliv politického subjektu, protože ví, že po jeho nastolení budou moci sami rozhodovat o všem ostatním.Tímto jedním bodem je vypracování, navržení a schválení ústavního zákona o obecném referendu a zrušení čl.5 ústavy. O referendu, které nebude podmiňováno jakoukoliv účastí voličů, stejně, jako tomu není u voleb.Vždyť ono referendum je svým způsobem také volba. Ovšem volba demokratická, většinová, volba, kdy    v  ž  d  y    vítězí vůle většiny. Všechno ostatní, vč. nějakých poplatků v nemocnicích či nějakých důchodových pilířů je zcela nedůležité. Opakuji, pokud zde bude zákon o obecném referendu, občané sami rozhodnou o poplatcích i důchodových pilířích, jakož i o velmi mnoha jiných věcech, které jim dosud diktují politické strany a jejich politici (politici politických stran a nikoliv politici občanů). A o tom to všechno je.

P. Zeman 5.6.2014 8:05

Re: Bouře ve sklenici vody.

Občané mají rozhodovat o poplatcích :-D. A co třeba o daních? Co třeba o sociálních dávkách? Jak myslíte, že by to v Česku dopadlo? Tipnu si: Daně 0, socka 30000,- Kč měsíčně. No a pak jako stát fungujme :-P! Jak tak čtu některé názory, říkám si "díky za toho StBáka na financích". Může být hůře.

P. Čech 5.6.2014 9:11

Re: Bouře ve sklenici vody.

V každém státě, kde mají systém obecného referenda zaveden, v demokratických státech, mají též taxativně vyjmenováno, čeho konkrétně se tento systém netýká. O poplatcích v nemocnicích klidně mohou občané rozhodovat. Situaci v nemocnicích je totiž nutno řešit systémově a nikoliv zavedením zbytečných poplatků. Zavést různé poplatky či zvýšit daně dokáže každý, s prominutím, hlupák.Prosadit a  zavést správný systém nikoliv. Toto je úkol politiků a ne diktovat občanům nové a nové poplatky a zvyšovat daně. Jak by to v ČR dopadlo? To nikdo neví, ani Vy. Jsou to pouhé spekulace, ničím nepodložené. Doména Čechů. Nežli by něco nového zkusili, raději hloupě žvaní že to přece nejde, nemůže to fungovat, občané jsou příliš hloupí. Tito žvanilové zde zapomínají, že jsou také občany. Sami sebe nazývají hloupými a nesvéprávnými nežli by přemýšleli nad věcmi obecnými, raději hýkají pod taktovkou politiků a jejich stran. Prostě ovčané.

J. Holič 5.6.2014 9:27

Re: Bouře ve sklenici vody.

1.) Poplatky u lékaře nejsou zbytečné, některé poplatky vybírají i třeba ve Švýcarsku.

2.) ČR má vysokou míru nadužívání lékařské péče

3.) Švýcarsko má ve svém systému dlouhodobou tradici a vývoj. Lidé zároveň berou svojí roli zodpovědně. Naproti tomu u nás lidé na možnost ovlivnění své budoucnosti kašlou, nebo se rozhodují často velmi nezodpovědně. Celková organizace Švýcarské společnosti je hodně odlišná.

P. Čech 5.6.2014 13:26

Re: Bouře ve sklenici vody.

Toto všechno vím, pane Holiči. Nicméně tvrdím, že Švýcarsko nemělo tu svou tradici a dlouhodobý vývoj vždy. Jednou začít muselo a přitom se nemělo od koho učit. My se můžeme učit od něj. Prostě švýcarští občané nespekulovali a hloupě nežvanili a zavedli zcela nevyzkoušený systém, který se následně ukázal býti správným. My také musíme už konečně začít, ovšem nevybírat si systémy, které víceméně nefungují a hlavně nezavádět nějaká "česká specifika".  Dobrý systém je již na světě a je efektivní. Systém švýcarský.

J. Holič 5.6.2014 16:18

Re: Bouře ve sklenici vody.

To, že náš systém nefunguje, není dáno jeho správností, ale neschopným uživatelem. Jestliže lidé koukají na demokracii jak tele na nová vrata, pat budou mít stejně inteligentní přístup i s mnohým jiným systémy. Ani náš parlamentní systém není zcela jedinečný a i země s jiným než švýcarským systémem prosperují. Vyměňujete nástroj proto, že s ním neumíte zacházet, místo toho, abyste se ho naučil používat. Ten systém jim tam vznikl na nějakých kulturních základech, nějaké organizaci společnosti. Prostě nejsme Švýcarsko. Vy vidíte, jak to slušně vypadá, když se tam lidé desítky let snažili o ten systém pečovat a myslíte si, že to je "tím systémem". Představte si dva muzikanty, jednoho co hraje na kytaru a jednoho na klavír. Ten první skoro vůbec netrénuje a podle toho to vypadá. Neumí na to hrát a zní to falešně. Stačilo by mu jen trochu píle. Uvidí klavíristu, jak krásně hraje, protože se tomu leta věnoval a tak zahodí kytaru a řekne si "kytara zní falešně, koupím si klavír a bude mi to hrát taky tak!" Žeje to nesmyslný přístup? To samé ale propagujete vy. Úspěšnost toho kterého systému není v něm samotném ale vlidech, kteří o něj pečují a rozvíjejí ho. Vy se prostě divíte, že vám kytara nefunguje, když necvičíte. Ten příměr je samozřejmě nedostatečný v tom, že ten klavír by musel být za ta léta s tím virtuózem srostlý, prostě mu být plně uspůsobený a tudíž naprosto nevhodný pro toho kytaristu.

P. Čech 5.6.2014 19:32

Re: Bouře ve sklenici vody.

Ano, nejsme Švýcarsko, ale můžeme být. Stačí málo. Chtít! A zbavit lidi jako Vy možnosti do věcí mluvit. Švýcarský systém nevznikl na žádných kulturních základech, ale jako nutnost , aby různojazyčné skupiny lidí mohly žít pohromadě. Několik chytrých lidí dalo dohromady některé ideály Velké francouzské revoluce a některé zásady George Washingtona. Spojením těchto dvou , zdánlivě nesourodých  systémů vznikl systém nový, který se zdál být efektivním. Zdál se být. Lidé ve Švýcarsku v té době hloupě nežvanili o tom, že to asi nepůjde, že je to příliš složité, že to nemá tradici, že občané jsou méněcenní tvorové. Prostě ten systém zavedli a ejhle! On se ukázal býti efektivním. Jak říkám, chce to jediné. Chtít a hloupě nežvanit. Systém vzít a zavést. Ostatní půjde samo od sebe. Tak jako to šlo i ve Švýcarsku.A nevykládejte něco o tom, že ve Švýcarsku žijí nějací extra vyjímeční lidé. Lidé tam žijí stejní jakou u nás. Vyjímeční jsou jen v jednom. Hloupě nežvaní a konají Na rozdíl od lidí našich, kteří si z hloupého kecání udělali profesi.

J. Vozábalová 5.6.2014 9:54

Re: Bouře ve sklenici vody.

Pane Čechu, právě proto, že se považuji za občana, nikoli za ovčana, považuji obecné "referendum o čemkoli" za holý nesmysl. Neumím si představit, jak bych se musela připravit, kolik například ekonomických učebnic prostudovat, abych mohla zodpovědně, tedy jako OBČAN, rozhodovat o věcech hospodářských a jindy zase o čemkoli jiném, o čem nemám představu.

Právě ta Vaše vzývaná referenda by z lidí nadělala ovčany - s pocitem moci by hlasovali o věcech, o nichž a o jejichž souvislostech nic něvědí - to mi věru nepřijde jako projev vyspělé občanské společnosti.

P. Čech 5.6.2014 13:33

Re: Bouře ve sklenici vody.

Tak tedy podle Vás švýcarská společnost není vyspělá. Zajímavé! Systém referend je postaven na vítězství vůle většiny (nadpolovičního počtu) občanů, nikoliv na vůli všech občanů. S tím, že ne všichni občané jsou vyjímečně vyspělí, systém počítá. Když dejme tomu 20% lidí rozhodne špatně, jejich vůle není počítána. Počítá se   v ž d y   s vůlí oné většiny, tady s vůlí demokratickou. Nikoliv s nějakou vůlí menšiny, jakou představuje vůle kterékoliv z politických stran. Promiňte mi tu drzost, ale sama sebe pasujete do role hlupačky, která si netroufá a nebo nechce nastudovat skutečnosti, aby mohla kvalifikovaně rozhodovat. Typoický ovčan.

F. Navrátil 5.6.2014 13:36

Re: Bouře ve sklenici vody.

Pane Čech pokud si myslíte, že referendum u nás by mělo stejné výsledky jako ve Švýcarsku, tak se domnívám, že nemáte pravdu. Občané Švýcarska nemají za sebou 5O let komunistického zločineckého systému, který jsme si jako jediní z postkomunistických států dobrovolně v demokratických volbách zvolili. K vašemu potřehu, že někteří občané raději hýkají pod taktovkou politiků a jejich stran, bych si dovolil poznamenat, že jeden z nejhorších politiků, který pomáhal komunistům nasadit tomuto národu Stalinův chomout byl president Beneš. Člověk jehož ješitnost a mstivost překonávala jeho pilitické schopnosti. Jeho přístup k našim občanům, kteří žili v Sudetech a mluvili německy nebyl ve své podstatě jiný než názory říšského protektora Heidricha. Ve svých projevech žádal "vylikvidovat" Němce a Maďary. Výsledkem je zemědělská, průmyslová a morální devastace celého pohraničí, která bude pokračovat minimálně dalšími dvěma generacemi. Tomuto člověku stavíme pomníky, takže slouží jako vzor pro naše politiky.

P. Čech 5.6.2014 19:49

Re: Bouře ve sklenici vody.

Můj názor na Edvarda Beneše je stejný jako Váš. Tento člověk se dokonce třikrát projevil jako vlastizrádce a máte pravdu v tom, že se zásadním způsobem podepsal na skutečnosti, že jsme 44 let byli nuceni úpět pod komunistickou ideologií. Poprvé zradil stát v roce 1938, podruhé v roce 1946, kdy jmenoval Gottwalda premiérem. Podle tehdejší ústavy z roku 1920 toto nemusel, stejně jako nemusí jmenovat prezident dnes vítěze voleb.  Mohl klidně jmenovat třeba Jana Masaryka. Stejně tak v roce 1948 nemusel přijmout demisi ministrů a naopak mohl Gottwalda odvolat z funkce  premiéra. Toto vše udělat mohl, ale neudělal. Byl to prostě zbabělec, který v roli prezidenta vůbec neměl být. Za vším ovšem stojí systém voleb podle zásad poměrného zastoupení. Pokud by v roce 1946 volební systém byl většinový, dvoukolový, troufám si tvrdit, že by komunisté volby nevyhráli. Pokud by prezident byl volen přímo občany, Edvard Beneš by nikdy nebyl zvolen.  A o tom to všechno je a platí to i dnes. Za vším stojí a za vše může nesmyslný a nedemokratický systém voleb podle zásad poměrného zastoupení, který předjímá a generuje vždy vládu nějakých , nikým nevolených a zcela impotentních koalic a z nich vzešlých vlád. Je to naprosto stejné jako to bylo i za t.zv. První republiky. Žádná demokracie, nýbrž diktatura menšiny na obrovskou většinou, diktatura politických stran.

P. Papež 5.6.2014 8:23

Re: Bouře ve sklenici vody.

Čouhá z vás Úsvit s Pitomiem. Když vítězství ve volbách zajistil ČSSD 30 ti korunový poplatek, jak by asi dopadla "vůle voličů", když by se měli rozhodovat o zásadnějších věcech (daně, minimální mzda, příspěvky v nezaměstnanosti, příspěvky pro nemakačenky a spousta dalších vylepšení pro ovčany, ale hrob pro státní pokladnu)?

P. Čech 5.6.2014 9:16

Re: Bouře ve sklenici vody.

Nečouhá. Ikdyž s programem, opakuji, s programem hnutí Úsvit přímé demokracie souhlasím. Nikoliv již s panem Tomiem Okamurou, který si plete pojmy a sám neví, co je to zastupitelská demokracie. A Tomiem, pane Papeži. Mimochodem, pokud už mluvíme o panu Okamurovi, přes všechny své nedostatky se mi zdá mnohem chytřejší než Vy.

P. Papež 5.6.2014 22:27

Re: Bouře ve sklenici vody.

Jestli znáte můj program stejně jako program (Pi)Tomia, pak máte plné právo věci porovnat a chytrost stanovit. Jestli můj program neznáte a člověka hned hodnotíte podle dvou řádků, jste pro mne něco jako Gogo či Šejna.

J. Lepka 5.6.2014 11:34

Re: Bouře ve sklenici vody.

Pane Čechu, zkuste, zatím jen nezávazně ve svém okolí, jak budou v referendu reagovat lidé na otázku: Pečení holubi rovnou do huby ? Pak se omluvte a jděte stavět holubník.

J. Kulheim 5.6.2014 13:46

Re: Bouře ve sklenici vody.

Pane Čechu, nastěhujte do ČR Švýcary a může to tady být jak ve Švýcarsku. Oni žijí v demokratickém státě x desítek let. Důležitou roli hraje protestanské náboženství.

D. Šimáček 5.6.2014 0:54

jen B.L.B.

podepisuje něco o čem nic neví! Jak mohou takovýhle nesvéprávové něco řídit?

J. Jurax 5.6.2014 3:30

Re: jen B.L.B.

Jen blb a/nebo politik podepisuje něco, o čem nic neví ... :-)

P. Lenc 5.6.2014 8:10

Re: jen B.L.B.

A takových je.