20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ať platí bohatí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hawk 14.6.2007 18:08

Pár poznámek

"Kdyby státní moc plnila svou roli, bylo by patrně třeba méně sociálních podpor a všem by se nám žilo veseleji" Nikoliv. Pokud by státní moc plnila sviji roli, byl by deficit SR menší

"Možná vás to pohorší, ale já si myslím, že i ti, kteří se mezi námi mají relativně nejhůře, dejme tomu deset procent obyvatel s nejnižšími příjmy, se má nesrovnatelně lépe než deset procent obyvatel s nejnižšími příjmy před dvaceti lety". Přinejmenším hodně sporné.

"Naše země ovšem patří k zemím s nejnižšími platovými rozdíly a s nejnižším počtem lidí pod hranicí chudoby v Evropě". První tvrzení už neplatí. Chcete, aby počet lidí žijících pod hranicí chudoby stoupl?

"Pokud ale řešíme celý systém, pak na tom opravdu nejsme špatně - a na tom nic nezmění ani navrhovaná reforma, která právě na ty nejchudší pamatuje. " Ano po reformě budou chudí ještě chudší. Ti kteří ještě pracují získají pár korun na změně daně z příjmu, ovšem o mnohem víc přijdou na zvýšeném DPH, ve zdravotnictví....Totéž platí pro rodiny s dětmi

Atei 14.6.2007 19:27

Re: Pár poznámek

Chápu Váš  levicový světový názor, ale to nic nezmění na tom, že   ekonomické zákony  fungují jinak, než jste si  vysnili.

honzík 15.6.2007 14:00

Re: Re: Pár poznámek

?????

Venda 14.6.2007 14:09

Jen bych měl poznámku k štědrosti sociálního systému.

Takřka všichni tvrdí, že problém spočívá v přílišném dotování takzvaných sociálně slabých a tím i velmi malému rozdílu mezi těmi co úmyslně nepracující a těmi kteří pracují. V zásadě je to pravda, ale narážím zde na to co je podstatou této situace. Je tento rozdíl způsoben přílišným dotováním, nebo tím že je cena práce nízká? Posuzuji-li skutečnou nákladnost "žití" zjišťuji, že ony démonizované příspěvky chudým(jsou-li použity na to na co mají být) odpovídají nákladům na přežití. Takže je-li zde nějaké řešení, spočívá ve zvětšení rozdílu mezi těmi kdož pracují a těmi, kteří nepracují, ne však cestou snížení již tak nízkých dávek, ale tlakem na růst mezd. Samozřejmě že nemám patent na rozum a někdo jiný to může vidět úplně jinak, nicméně jen pro zajímavost některé firmy mají kritérium tříleté návratnosti investic v řádu milionů to je stav o kterém si mohou podnikatelé ve starých členských státech nechat leda zdát.

Rostislav Zídek 13.6.2007 22:31

Pane Drápale děkuji

za výborný článek. S drtivou většinou Vašich názorů (a nejen z tohoto článku) se ztotožňuji.

Frank 13.6.2007 22:11

Reforma

Každému soudnému člověku je jasné, že reformy musí jednou přijít. Čím dřív, tím líp. Ale reformy, ne paskvil, který předkládá Kalousek. Taky se mi nelíbí, že musí platit daně na lidi, kterým se nechce dělat. Ale ještě méně se mi líbí, že platím daně na spoustu darmožroutů, bez kterých se sice normální člověk obejde, ale státní aparát ne. ODS hlásala, že stát má mít nejmenší vliv na občana. Kolik propustili úředníků ze státního aparátu? Je jich tam jako smetí, korupce kvete a když Topolánkovi dokážou, že Němec má smlouvu s vládou, tak sdělí, že ho to nezajímá. Je zajímavé, jak páni poslanci si jdou na ruku, když si zvedli cestovní náhrady. To bylo odhlasováno okamžitě. Když ale mají schválit nějakou normu či zákon, neshodnou se na ničem. Když řadový občan udělá prohřešek nebo chybu, většinou následuje trest. Co se stane soudci, politikovi, státnímu zástupci, exekutorovi...., který něco zpacká? Tomu se říká demokracie?

bastard 13.6.2007 21:44

Připomeňme si

že hlavním zástupcem KDU-ČSL a tedy církve a věřících je jistý pan Čuněk, jehož metody řešení sociálních problémů jsme již poznali. Takže, bohatejm snížit daně ,a ty chudáky co se nedokážou bránit, a sou s ni s nima akorát problémy, tak někam vyvézt. Bohužel, upalovat už se dneska nemůže, co ???

jasan 13.6.2007 21:52

Re: Připomeňme si

tkovy kontrolni dotaz...maji obcane za najemni bydleni platit nebo ne?

bastard 13.6.2007 21:58

Re: Re: Připomeňme si

Odpověď je, samozřejmě že ano. A když neplatí jsou tady zákonné prostředky, soudy, policie, exekutoři. Že tyhle postupy nefungují je věc jiná, a smutná.

Smutnější je, že to pak berou do ruky jistí samozvanci. A ještě smutnější je, když si takové  jisté zvolí do svého politického vedení věřící a souhlasí aby takoví lidé zastupovali jejich zájmy v parlamentu a ve vládě. 

jasan 13.6.2007 22:13

Re: Re: Re: Připomeňme si

no voli toho kdo zastupuje JEJICH zajmy...  neco nepochopitelneho?

Michal 13.6.2007 21:13

Reforma a staří a nemocní lidé.

Odstranit zbytečné sociální příplatky považuji za férové - když někdo dostane zadarmo hůl, protože má bolavé klouby, je to v pořádku. Nevím ovšem, proč by k tomu měl dostával ještě 2OO Kč - to je zvrhlost. Jinými slovy - finanční reforma musí být, ale tak jak je nastavena se mi jeví nemravná.

Aby měl ministr Kalousek o 9 OOO k svému platu více, musí to někdo zaplatit, že? Nejvíce postiženými budou důchodci, ženy s dětmi, ne mocní atd. Důchodce nemá nic společného s daněmi, ale postihne jej DPH, čili ceny potravin a různého zboží, bez kterého se i skromný člověk neobejde. A je-li důchodce nemocný, pak ho čekají poplatky a doplatky, nemluvě o zvyšujících se cenách plynu a elektřiny, vody a stočného atd. A bydlí-li takový důchodce na vesnici, pak se neobejde bez nějaké ojetiny a musí tedy platit povinné ručení, což je ovšem v jeho rozpočtu dost vysoká položka. Poraďte, kde na to všechno vzít, chce-li se mu občas skromně jíst a v zimě nechce zmrznout.

Postoj mladých - a nedejbože "úspěšných" ke staříkům je tristní - a těch staříků je tolik! O nějaké úctě ke stáří nelze ani mluvit. Je to jeden z fenomenů, které zapřičiňují naši souačsnou společenskou bídu, která se evidentně bude zvětšovat.

 Nedávno jsem slyšel nechutný vtip jako řešení této situace: Do vesnice přijede autobus se zabílenými okny a místní rozhlas vyhlásí - občané nad 65 let se dostaví k ukončení

Myslím, že dnešním mladým by to docela vyhovovalo- chleba a místa více a ubylo by těch "senilních žvás

Emil XX 13.6.2007 20:39

Abeceda politologie

Občanská rovnost ve skutečnosti vychází ze všeobecné branné povinnosti. Nejrůznější opatření panovníků od dob starých Chetitů měly v různých dobách jeden cíl, uchovat svobodné rolnictvo, ze kterého se rekrutovali vojáci.

Růst starořecké demokracie souvisel s rozšířením vojska, skládajícího se z pěších težkooděnců, kteří nahradili jízdu aristokratů. A rozšíření občanských práv na ty nejchudší v Athénách souviuselo s jejich službou na válečných lodích (sloužili jako veslaři).

Ještě markantnější to bylo ve strém Římě, počet hlasů dané třídy byl přímo úměrný počtu vojáků. Když ale rolníci přišli o půdu, přestali sloužit v armádě. Ztroskotání reformy bratří Grakchů vyústilo v zavedení profesionální armádu. Ta ale během krátké doby zničila republikánské zřízení a postavila do čela státu své velitele, zprvu dočasně (Sulla, Marius), pak ale natrvalo (Caesar, Augustus a další).

Aby se stát dokázal bránit, potřebuje soudržnost obyvatelstva, jinak se zhroutí a/nebo přijde diktatura.

Emil XX 13.6.2007 20:23

Je tady ale jasná korelace - placení návštěv ordinací kontra

stanovení maximální výše zdravotní DANĚ přezdívané "zdravotní pojištění." Tím pádem není daň rovná ale degresivní.

bastard 13.6.2007 21:53

Re: Je tady ale jasná korelace - placení návštěv ordinací kontra

ta korelace  je spíš nepřímá.Řek bych že čím má kdy vyšší plat, a tedy i vyšší platbu za zdravotní pojištění tak tím míň vysedává u doktora. A naopak, u doktora vysedávají nejvíce důchodci, za které platí stát v minimální možné míře.

A zase, je leciná demagogie tvrdit, že tam vysedávají nějak zbytečně či co. Jsou nemocní, mají objektivní potíže a doktor jim v rámci možností medicíny pomůže.

Jedinej komu se to nelíbí jsou zdravotní komerční pojištovny, které najednou zjištují že kšefty se zdravotním pojištěním nejsou tak lukrativní jak čekaly. No a místo toho aby poctivě vyhlásily bankrot, snaží se do toho dostat další peníze...

EmillXX 13.6.2007 22:41

Re: Re: Je tady ale jasná korelace - placení návštěv ordinací kontra

Poctivě vyhlásily bankrot, co to je??? To mimo jiné znamená, že doktoři a nemocnice nedostanou zaplaceno, dokonce ani lékárníci za léky.

Pojišťovny to vyřeší po bolševicky, vyhlásí doktorům limity. To je ten vůbec největší tlak na korupci, lék dostane, kdo dá něco doktorovi do kapsičky. Pokud ten doktor není příliš blbý a hamižný, postih na toto jednání, známé z éry komunismu neexistuje.

Fafa 13.6.2007 16:44

Kryso:

Sociální smír by zajistilo kdyby bylo tolik práce, kolik lidí je nezaměstnaných a kolik ji hledá! A logicky za mzdu odpovídající práci a vzdělání a kvalifikaci a znalostem, nikoli "minimální bez ohledu na cokoliv" jak je obvyklé.

Jak byste urcoval mzdu odpovidajici vzdelani? To jako vsichni absolventi prav dostanou mzdu na urovni Tomase Sokola? Navic pokud neexistuji umistenky a restrikce mist na skolach, tak v nekterych oborech bude vzdycky nadbytek absolventu. Kolik kunsthistoriku nebo teoretiku divadla asi tak rocne potrebujeme? 

Tomas 13.6.2007 16:40

Kdy se "chudý" stane "bohatým"?

Přemýšlím, kdy nastane stav, ve kterém se člověk, který sám sebe považuje za chudého stane bohatým. Lze to spočítat? Je to tehdy, když člověk, který vydělával měsíčně deset, vydělává třicet, nebo padesát, nebo sto, nebo rovnou milon? Budou chudí bohatí, až bude průměrný plat čecha tvořit 90% platu němce (víc to asi těžko někdy bude)? Nebudou!

Chudoba a bohatství jsou kategorie konstruované podle interních směrnic každého jednotlivce. Nejen tedy, že neexistují žádná objektivní měřítka, ale u spousty lidí neexistují v této věci vůbec žádná měřítka. Je to prostě pocit. Tedy, chudé nelze proměnit v bohaté, protože nelze stanovit žádný parametr, podle kterého by to bylo možno provést. 

Zaslechl jsem v televizi vážně míněnou větu: "(u nás) většina lidí nedosáhne na průměrnou mzdu" (Škromach). NO COMMENT! Je to samozřejmě fatální nesmysl, nicméně přesně to je cílem! Demontáž systému ve kterém má jeden nutně řádově víc než druhý je jedinou možností jak zařídit, aby nikdo neměl pocit, že je chudý. Takže zpět do roku 48 a nový pokus? To zatím ne, ale evidentně se to dobré polovině voličů moc dobře poslouchá.

Wabi. 13.6.2007 16:27

Co tu vykládáte za nesmysly !

Když dnes žijete v nemocnici tak nějak, jak budetě žít  za těch + 60 Kč. To bude meny jak v Alcronu? Proč bych měl doplácet na to, že to někdo rozkrádá. Na to jsem platil padesát let? Přečtěte si na "dfens" kam mizí těch 40-60 miliard ve zdravotnictví!! kE KAMARÁDŮM MODREJCH PTÁKŮ!!

Vlasta 16.6.2007 13:33

Re: Co tu vykládáte za nesmysly !

Pták je Wabi, a to parádně rudý.

Kde je ten Alcron s menu za 60 Kč? Hned tam jedu, díky.

Ladislav N. 13.6.2007 15:15

Oakman: "To, co chce levice, je - dejte nám prachy, my uvidíme, kde skončí... to je zlodějina!"

 :-/R^ Do kamene tesat!!

balthasar 13.6.2007 15:21

Re: Oakman: "To, co chce levice, je - dejte nám prachy, my uvidíme, kde skončí... to je zlodějina!"

A pak se s nim přikrejt ;-)

oakman 13.6.2007 14:46

Šedovous, okresní stárnoucí břídil /poradce

který sic nevidí ani na kkonec svéh okresu, ale zeměkouli tu řídí s talentem...

Ty zoufalý misanntrope, ty jen toužíš po té kontrole mravu na ulici, kontrole toho, co lidé vědí, kontrole toho, co lidé smí a nesmí - to vše na pravém socialistickém základě dožití se počátku senilní demence, nezbytného předpokladu na kandidaturu do ˇUV. To vše je pryč..... pryč jsou i ty tvoje žvásty o třídách a bojích za mír, tvůj svět je prázdný a pomalu se plní hněvem nad světem, který na tebe kašle, protože žijeme abychom lovili, ale ty voláš po utopi s pečenými holuby rovnou pod rypák. Tvůj algoritmus je jednoduchý - vzkaz zní: "Buďte všichni tak hloupí, šedí a průměrní jako já, bude nás většina - jen tak se z naší osobní nekvality stane kvalita politická - advokát průměrnosti a občas její diktátor.....

Dík, ale tohle si vezmeš do hrobu.... tak neplýtvej!!!

Šedovous 13.6.2007 15:04

Dubáčku vy jste príma hračka,

lepší než vyskakovací čertík v krabičce.

Šedovous 13.6.2007 15:06

A pěkně prosím mužete se Dubáčku trochu rozepsat,

co je to vlastně ta vaše strana, na jejíž straně stojí čas ? Nějakej světonázor by nebyl ?Kuk strejdo.

oakman 13.6.2007 15:14

Kdo je sám prázdný, definuje se příslušností ke smečce, my ostatní jsme definováni sami sebou,

Jde o to, kdo se tu baví o věci samé a kdo tu sčítá vlajkonoše nějakého vulgárního (mysleno obecného) názoru.

Levice, to je skupinová náhradní identita pro ty, jejichž ksicht nezaujal....

S tím časem je to jednoduché, občas vyřeší politický problém, který sám stárne, víš jak to myslím.... mrtví nehlasují!!!!

Šedovous 13.6.2007 14:28

Jejda tak od Drápal je seniorem jakési obskurní církve

no jo takže flanďák , totální parazit.Fuj tejbl.

oakman 13.6.2007 14:33

Sám jsi parazit!!!

Mluv o sobě, hrdino socialistické hry na práci

oakman 13.6.2007 14:19

Šedovousi

jedinej, kdo tu v posledních 107 letech zaváděl otrockou práci, byli socialisté - nacionální,, internacionální a tzv. demokratičtí. Jediný, kdo tu vykořisťoval a vykořisťuje je levičák pomocí tzv. sociálního státu. Jediný, kdo tu věznil a vraždil, byl levičák

Takováhle verbež jste a ještě štěkáte!!! Styď se, dědku!!

Šedovous 13.6.2007 14:32

A neřikejte Dubáčku,

8 hodinovou pracovní dobu tady máme díky Josefinským reformám ?

A paníček slyšel, slyšel o nevolnictví či poddanství ?

Vám jsem přišel na chuť, mít někoho kdo mi tak pěkně nahrává na smeče, vás si budu předcházet ! Kuk strejdo.

oakman 13.6.2007 14:37

Co takhle začít u faraona , ty joudo!!

posledních 107 let jsem napsal. Tak nežvaň a drž se tématu - teda jestli to soudruh Altzheimer a soudružka Parkinsonová dovolí.

Jsi jen závistivá, negativní malá šedá socialistická myš, která řve....k popukání.  Holt počkáme, čas je na naší straně...