3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Ať platí bohatí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Krysa 13.6.2007 10:34

Re: Re: Re: Tak jednoduché.

A to mám chápat jak? Jako že mám být jasnovidec když sháním práci, nebo že jen idiot nabízí volná místa? Ostatně myslíte, že pak takový volný místo někdo najde???

Eva D. 13.6.2007 19:06

Re: Re: Re: Re: Tak jednoduché.

Prosím Vás, kryso, volná místa se snad nehledají jen na pracáku. Kdo opravdu chce dělat, ten hledá a za prací jde, neříkejte mi, že ne. Pokud jen trochu něco umí a je ochoten se přiučit něco nového, najde. Ale někdy, pravda, musí za prací i jezdit. Tady, v Jižních Čechách, je nezaměstnanost vždy relativně malá, krajani povětšinou nedřepí a nečekají, až za nimi práce dorazí. Manžel už léta s kolegy jezdí do Prahy, spousta lidí jezdí do Německa, jiní dojíždějí denně ze Šumavy třeba do Budějic. Ale to je tradice, tady lidi byli vždy celkem skromní a pracovití, kdyby čekali na horentní sumy, tak by se prostě nedočkali. Naučili se být relativně aktivní a fakt hledat, třeba se ptát i tam, kde neinzerujou.

ondb 13.6.2007 9:34

Re: Re: Tak jednoduché.

Jedna poznamka k tem 8000. 8000 hurbeho => 10800 mzdove naklady..Cista mzda 6700,-

Coz je jiste malo...clovek musi mesic makat jako idiot u pokladny (nemuze jsi ani zajit na zachod) a nakonec mu stat sebere 4000,- a necha mu 6700,-. Ted je pouze ta otazka kde sakra vsechny ty penize skonci, ze ?

Fafa 13.6.2007 16:36

Kryso,

moji rodice nemuzou sehnat nikoho na pomoc pri udrzbe chalupy. Platili by podstatne vic nez minimalni mzdu a v kraji je cca 10 % nezamestnanost. Chlapi v hospode nadavaji na nedostatek mist, ale nabidku prace pri udrzbe chalupy neprijal ani jeden. 

Eva D. 13.6.2007 19:15

Re: Re: Tak jednoduché.

Kryso, vím o lidech až z moravsko slovenských hranic, kteří za prací jezdí do Prahy už roky, vracejí se na víkendy. Je to tvrdší, než sedět a nadávat, že nemám práci, ale dá se to. V té samé firmě jsou i šumaváci, lidi z Teplicka. Nikoho z nich si nedovedu představit, jak by doma čekal na práci, až za ním přijde do Hrozenkova či kam. Do Prahy by se neodstěhovali, tak to řeší takhle. Jo, ženy se musejí doma otáčet, ale chlap zase nevypadá jak bačkora, ale jako chlap, co se umí postarat.

bruner 13.6.2007 4:25

bohatství společnosti

není založeno na "tvrdé" práci jedince, ale na masové spotřebě a šanci vydělat. A role státu je v tom, jak šikovně svými regulativy lavíruje mezi těmito dvěma hranicemi.

Tvrdá práce, ale i tvrdá nepráce už je jen postup, jak z vytvořeného dostat větší krajíc než ostatní.

jezevec 13.6.2007 2:46

jedno ze základních přikázání zní:

NEBUDEŠ LAČNĚTI PO CIZÍM!!!!

Potřebnosti slouží pokora, a nikoliv socialistické kořistnictví

mamina 13.6.2007 5:28

Re: jedno ze základních přikázání zní:

No, moc myšlence "potřebnosti slouží pokora" nerozumím. Nechtěl jste napsat "lačnosti sluší zdrženlivost?" Nepíšete totiž pokoru před kým nebo před čím máte na mysli. Nezapomeňte, že pokoru hlásají jako první ti, co mají na mysli pokoru před vlastními tezemi (a -ismy). Pokora slouží výborně např. v lokajské společnosti. Pochybuji však, že by nahradila pomoc (byť např. "jen" justiční) potřebnému.

Claudio 13.6.2007 6:33

Re: Re: jedno ze základních přikázání zní:

 Jezevec chtěl patrně napsat - sluší pokora. Slouží - mi připadá nevýstižné.

 Jinak k té vaší "lokajské společnosti" bych chtěl dodat, že lokajství neboli sloužení bylo za éry komunismu postaveno na bezectnou úroveň. Úplně neprávem, protože služba je práce jako každá jiná. Slouží vám opravář, mechanik, kadeřník, pokojská v hotelu, kuchaři, číšníci atd. Bez služby - lokajství se nelze obejít. Máte-li na mysli podbízení se svému pánu, pak máte na mysli lidi dobrovolně nesvobodné. Ti však nejsou potřební v pravém smyslu, ti jsou falešní a ziskuchtiví. To s potřebností má pramálo společného.

 Jó, komunisti hodně významů překroutili, aby přinutili lidi k dobrovolnému otroctví!:-)

mamina 13.6.2007 22:44

Re: Re: Re: jedno ze základních přikázání zní:

"Bezectná úroveň" vystihuje diametrální rozdíl mezi službou a s(l)oužením moc pěkně:-).

jezevec 13.6.2007 12:24

Re: Re: jedno ze základních přikázání zní:

Zajisté potřebnosti SLUŠÍ pokora, děkuji.

Myslím to tak, že kdo není schopen či pochoten se o své potřeby postarat sám, a potřebuje (nebo si myslí že potřebuje) pomoct - neměl by tuto pomoc vyžadovat násilím nebo pohrůžkou násilí, neměl by vyřvávat že má na něco nárok, a už vůbec ne stylem "bohatí dejte nebo nebo nebo".

Jinak každá práce je svým způsobem lokajství, ale mně posloužit zákazníkovi (který mi nese peníze a obživu) naprosto neponižuje. Možná i proto jsem na té straně obíraných než recipientů. .

mamina 13.6.2007 23:19

Re: Re: Re: jedno ze základních přikázání zní:

Také Vám děkuji za vysvětlení. Ráda bych Vám popřála, aby Vás nikdy nikdo o nic neobral, ale z vlastní zkušenosti vím, že (i) tohle riziko ke svobodě neodmyslitelně patří. Nechci ale diskutovat o výši daní... Mějte se pěkně.

Martin 13.6.2007 0:48

krestan at nezapomina na slova jezise

„Dávejte tedy, co je císařovo, císaři, a co je boží, Bohu.“ (Mt 22, 21)

a prestane spekulovat o moralnim ci nemoralnim chovani aktualniho cisare

Andrea 13.6.2007 0:55

Re: krestan at nezapomina na slova jezise

křesťan není automaticky blbec a rád bude dávat co je císařovo císaři, ale ne vše, co císař požaduje je císařovo.

Martin 13.6.2007 1:24

Re: Re: krestan at nezapomina na slova jezise

nova interpretace jezisovych slov ?

BOMBON 13.6.2007 9:10

Re: Re: krestan at nezapomina na slova jezise

ne, krestan ma v rime neomylneho papeze, o jehoz slovech nesmi pochybovat. neni blbec, je verici....;-P

Fafa 13.6.2007 16:30

Bombone:

zertovne je to, ze autor clanku je protestant a na neomylnost rimskeho biskupa pravdepodobne neveri ani nahodou. ;-D

BOMBON 13.6.2007 17:06

Re: Bombone:

:-D jak to mam poznat, jsa neznaboh?

ale co se blaboli v knize knih, v to uz veri, ne? nechce prece zpochybnit treba bozi rozhodnuti trestat deti za ciny jejich rodicu, ne? :-/

no nic, jdu konzultovat s pismem svatym, zda a kterak se vysrati jiti... ;-D

Petr Q. 13.6.2007 20:27

Re: Re: Bombone:

To, že jsi neznaboh je z tvých projevů zřejmé. Pošetilé je, že se tím chlubíš. Ale to ti zřejmě nedochází. Takže, jdi se tedy vysrat a už nevopruzuj.

Krysa 13.6.2007 8:48

Re: krestan at nezapomina na slova jezise

"Cisařovi" bych dal né co je jeho, ale po hubě...

Jenda 13.6.2007 11:23

Re: krestan at nezapomina na slova jezise

Prelozeno do obecne cestiny "Krestan at drzi hubu a krok."

Pouze jste opet potvrdil, ze hlavnim ukolem krestanstvi a nabozenstvi vubec je udrzovat poddane v poslusnosti.

odborar 13.6.2007 0:45

Heslo. Ať platí bohatí..

není přece nic jiného, než přeloženo do češtiny:,, zatímco my jsme se flákali, měli svá volna, závidíme úspěch a peníze těm, kdo jejich výdělku často podřídili svůj volný čas a obětovali rodiny a tak je spravedlivé, aby nám nyní peníze dali, a my, kteří toto heslo hlásáme, je s plnou parádou prožereme a rozkrademe, jako už mohokráte. Podobný boj vládne mezi pravicí a levicí ve vládě celé roky..Ovšem pitváme-li heslo:,,Ať platí bohatí.." dále, není za tím nic jiného než obyčejná lidská závist, které se říká po dělnicku sociální solidarita. A tu hlásali i lapkové v českých hvozdech již za středověku..;-D

gill 13.6.2007 7:04

Re: Heslo. Ať platí bohatí..

možná je problém trošku i v tom, že ne všichni, kteří se NEflákali, byli spravedlivě odměněni: dalo by se diskutovat třeba o kategorii vědeckých a pedagogických pracovníků nebo zdravotníků, aj. A že ne všichni, kteří získali hodně, ke svému majetku přišli opravdu zaslouženě - že nebyli třeba trošku nebo víc přeplaceni, ne že by pracovali tak usilovně a dlouho či výjimečně dobře, ale že jejich práci z nejakých důvodů společnost oceňuje.

Takže suma sumárum, najdete dva lidi, kteří vyvíjejí stejné pracovní úsuilí, ale jejich odměny budou nepoměrné.

Nemluvím o extrémech jako jsou sociálně nepřizpůsobiví nebo naopak sociálně maximálně přizpůsobiví spekulanti a tuneláři.

odborar 13.6.2007 8:02

Nejlépe je dle vás brát paušální plat s malými rozdíly?

Víte platy ve státní správě jsou takové na jaké si všichni vyděláme. Pokud vám jaksi neušlo, státní správa je sektor spotřební, nikoli výrobní. Neříkám, že služby státního sektoru nejsou třeba. Ale bohužel je závislý na daních těch druhých. Takže, když se tam někomu nelíbí plat, může bez závisti k ostatním a řvaní prázdných hesel ať platí bohatí  přejit do té druhé sféry.Bude to mít dvě pozitiva. Zaprvé si více vydělá a nebude muset pošilhávat po platu druhých a za druhé bude o jeden hladový krk v rozpočtové sféře méně, ušetří se.Jen je pak třeba položit si jednu otázku. Jestli nebude za více peněz muset také více pracovat.Tyto kritéria se stále ve státní sféře jaksi pomíjí a proto je tam zatracená přezaměstnanost a brouci bobtnající byrokracie se tam hrnou, když je vyhodíte dveřmi, oknem na dobře placená teplá místečka s dvounásobnou intenzitou.Neznám nikoho, kdo by z úřadů šel kupříkladu podnikat. Zase si po známostech nejde místo na dalším odboru a bude zase řvát heslo: ,,Ať platí bohatí...;-D

gill 13.6.2007 11:12

Re: Nejlépe je dle vás brát paušální plat s malými rozdíly?

Tohle už si asi nepřečtete, odboráři, webové diskuse mají střelhbitý život.

Ale jen naiva nebo demagog prohlásí: tak ať jde dotyčný dělat něco jiného, třeba podnikat. To je ukázková větička ideologie srovnatelné s komoušstvím nebo s politickou inteligencí nebožky Máří Toničky, když (prý) o vzbouřené pařížské chudině prohlásila: "Když nemají na chleba, ať jedí koláče."

Chcete podnikat? V jakém oboru? Kde? Je na daném místě vůbec prostor k podnikání? (už zavedená konkurence, vysoká nezaměstnanost, jiné nepříznivé předpoklady) .  Máte vůbec peníze? Můžete se zadlužit, a čím? Máte konexe? A máte na to povahu? Každý podnikat  nemůže, jako z každého -kupříkladu - nemůže být sportovec, chce určité schopnosti a charakterové rysy, aby člověk uspěl.

Lidi si to obecně nepřipouštějí, ale nejde příliš překročit  vlastní stín vzdělání, intelektu, dosavadní profese, případně bydliště... a hlavně věku. Když celý život úředničíte, může z vás být kovboj leda ve filmu. Už proto, milý odboráři, že vás s vaším dosavadním CV vezmou zase jen na místech, která se vašemu dosavadními zaměstnání podobají.

Nemluvě o tom, že státní zaměstnanci - to je opravdu široká pálka profesí, nejen "ouřada".

odborar 13.6.2007 8:17

Plechová kavalerie

jen se zeptejte těch politiků, kteří vyřvávají podobná hesla, proč jsou v politice tak dlouho a proč si z ní dělají soukromý byznys. A co se takhle zeptat odborových předáků na odborových radách, ti také takové plky řvou, kam zašantročili odborářský majetek Rekrea, sítě hotelů a rekreačních zařízení. Že by  to mohl táta Falbr a hoši z Cimexu až se vrátí z USA také osvětlit?

BOMBON 13.6.2007 9:14

Re: Re: Heslo. Ať platí bohatí..

vy hledate asi nejakou spravedlnost, ze? ale ta neni, panacku...

i kdyz, kdyz se podivam na uroven nekterych vedcu, pedagogu ci zdravotniku, ktere znam, pak mozna i to, ze jeste nezemreli hladem svedci o jejich nadbytecnem financovani...

BOMBON 13.6.2007 0:24

odmenovat dobre a trestat zle?

mimoradne uchylne...

kdyby statni moc plnila svou roli, nebude se cpat kam nema, na socialni podpory nema (nesmi mit) vliv, stejne tak jako na me vesele ziti...

a tom, co je dobre pak zrejme rozhoduje nekdo ve vatikanu, ne?

prave krestanstvi a prakticky vsechna nabozenstvi, ktera maji ve zvyku buzerovat ostatni (protoze dobro je potreba lidem nacpat, i kdyby nechteli), je pravzorem pro ty, kteri statni moc vyuzivaji k okradani ostatnich. protoze "tak" to ma byt, "tak" je to spravne

selidka 13.6.2007 7:54

Re: odmenovat dobre a trestat zle?

říká-li nám pravé křesťanství, že nemáme krást a vraždit, tak nás buzeruje? co je mimořádně uchylného na potrestání zločinců?

o tom co je dobré podle mého názoru rozhoduje sama společnost přijetím morálních norem (i jejich postupného vývoje)

BOMBON 13.6.2007 8:34

Re: Re: odmenovat dobre a trestat zle?

rika-li nam prave krestanstvi, ze nemame pouzivat kondomy, je uchylne. tresta-li buh deti za hrichy  jejich otcu, pak je veleuchyl, roven bolsevikovi.

moralka a krestanstvi jsou dve oddelene veci. potrebuje-li nekdo k tomu, aby se choval slusne, vyhrozovat peklem a vecnym zatracenim, nic proti tomu, ale argumentovat virou tam, kde je na miste racionalni uvaha o roli statu je trochu mimo.

jestli jako sama spolecnost vetsinove rozhodne, ze je dobre, abych nenosil dlouhe vlasy, nebo nepouzival kondomy, nebo nesoulozil bez manzelstvi, a povysi-li tyto nazory na "spravne" na zakon, neni to moralka, je to buzerace, na kterou nema pravo.