3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Ambice versus soudnost

Z parlamentních stran dostatek soudnosti projevily pouze ty, které vlastního kandidáta nepostavily, tedy zejména KSČM. ODS, ani ČSSD nebyly schopny vyprodukovat kandidáta, který by měl reálnou šanci na úspěch. Přitom ČSSD nasadila alespoň člověka, jemuž nebylo možno vyčítat příliš mnoho z minulosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 28.1.2013 18:39

Myslím že v druhém kole dost zabrala

karta na Sudety a nějaké to vnitrození, např. Praha, Brno, Jihlava. Přece jenom 2 miliony občanů má majetek po Němcích. A co když o něj přijdu. Volil jsem KS, ale popravdě jeho čitelnost je nulová. Volil jsem ho jenom proto, že mi nesedí Zeman.  

C. Coton 28.1.2013 16:00

zákon přírody

Mezi kandidáty nebyli žádné silné a charismatické autority. Vygenerování S a Z.  bylo logické - mezi slepými jednoocí králem. Že zvítězil Zeman, je pouze zákon přírody - mladší, silnější, dravější a bezohlednější zvítězí. Namlouvat si, že v lidské společnosti to neplatí je hloupost. Pozitivní je, v tom souhlasím s autorem, že je vždycky lepší, když znáte svého nepřítele. A K.S. vůbec průhledný (pro 54%voličů) není.

J. Urban 28.1.2013 15:38

Škoda, že Mikloš nedoplnil své argumenty

pro Benešovy dekrety nějakými snímky ze současného pohraničí. Dubí - E55, Chomutovsko, Varnsdorf, Teplice, Děčín. Šlapky a tsigani. Ovšem nejen města, tam to nakonec ujde, ale bývalé vesnice v Sudetech, opečovávané "zlatými českými ručičkami". Při této "úrovni" je malý zázrak, že v české kotlině získala osobnost KS 45 procent hlasů.

I. Pujman 28.1.2013 14:42

křik a pláč potrefených - bez reflexe

Řekl bych, že si v tom křiku a nářku potrefených hus poněkud zaniká jedna podstatná věc - sociologïcký pohled na volby. To opravdu nikoho nezaujalo, že ať už z jakýchkoli přisuzovaných důvodů (většinou uváděných podle přesvědčení a naturelu "komentátora výsledků") má venkov v zásadě jiný pohled na dění v této společnosti, než "centrum" v Praze a nejbližším okolí? A že jde o dlouhodobější trend, který jen nyní mnohem viditelněji vyplul na povrch? Kdyby do sebe zahledění tzv. "vrcholoví politici" a "celebrity" co si říkají svědomí národa, soustředění sami na sebe v Praze, občas vyjeli třeba do vesniček kamkoli v pohraničí, nebo na Prachaticko, na Jičínsko, Sedlčansko (ať to nemají tak daleko), prostě kdekoli, a poslechli si lidi v hospodě, a zkusili s nimi diskutovat a pochopit jejich malé každodenní starosti a přání, třeba by na tom byli lépe s chápáním reality v tomto státě. Debilní argumentace typu "vždyť se máme dobře, když já mám k obědu dvě kuřata a ty žádné, v průměru máme každý jedno..." jen obyčejné lidi, kteří musí pracovat za 10-12.tis.hrubého, protože jinak práci neseženou, totálně na..se..re. A neustálé podsouvání venkovským lidem, že jsou s prominutím blbci s mizerným IQ, neboť patent na rozum mají jen "odborníci, politici a celebrity v Praze" je podle mne daleko největší důvod, proč se společnost u nás tak polarizuje. Na venkově totiž ani zdaleka většinově blbci nejsou a myslet umí. A navěky je z Prahy těžko bude možné "ovládat". No, jen si všimněte, jak se tzv. Strana starostů" pomalu pomaloučku začíná distancovat od TOP09 a kritizovat ji. Mají totiž alespoň trochu zpětnou vazbu na regiony...

Š. Šafránek 28.1.2013 13:42

Nemyslím si,

že je povinností občana vyjadřovat úctu k prezidentovi. Nejsme monarchie, prezident není z Boží vůle král. Pokud jsem Zemana dosud považoval za tlachající samolibou vepřovou hlavu, budou ho za ni považovat i za jeho prezidentování a budu o tom mluvit a psát, jak se mi zlíbí, aniž bych se považoval za nevychovance. A proto už také (narozdíl od sobotního odpoledne) nad jeho výhrou netruchlím - mohu totiž nadávat, a to je mnohem lepší. Takže milý Ovare, přeji ti z celého srdce, aby ses uchlastal dříve, než uplyne Tvůj mandát, a vám, milí PRAVICOVÍ Zemanovi voliči, přeji, abyste si své zaprděné čecháčkovství pěkně užili; s Miloškem do bude docela Kameňák.

T. Marek 28.1.2013 14:54

Re: Nemyslím si,

Já už léta nesnáším pana Klause. Svojí samolibostí už připravil tento národ o značnou část majetku (např. kupónovou privatizací) a napomohl rozvoji mafiánství v Čechách (jistě že nebyl sám). Nikdy jsem se s tím netajil,ovšem do velkého tisku či TV jsem s tím nešel, neměl jsme tam dost kamarádů. Takže vám, přeji úspěch. Žádnému politikovi nemůže uškodit, když ho někdo kritizuje - ovšem, když jde o argumentovanou kritiku a ne jen naříkání či nadávání.

R. Langer 28.1.2013 15:49

Re: Nemyslím si,

Skutečně pravicoví voliči, jako třeba já, neměli koho volit, a proto nevolili vůbec... :-P

C. Coton 28.1.2013 16:08

Re: Nemyslím si,

Ano, máte pravdu, povinnost to není. Nicméně si nemyslím, že Vaše nadávky cokoliv změní. A že by Vás za Vaše přání Zemanovi K.S. chválil a byl na Vás hrdý. Pište fakta, hledejte relevantní informace a ty zveřejňujte. Jenom tím můžete alespoň trochu něco změnit.

Š. Šafránek 28.1.2013 16:19

Re: Nemyslím si,

Relevantních informací je plný internet a všechny proběhly médii před volbou - jako by na zeď hrách házel. Nadáváním nic nezměním, ale ulevím si báječně. Názor na Zemana mám stejný jako před 10 lety a K.S. s tím nemá co dělat.

K. Loucký 28.1.2013 11:51

Čitelný Zeman

Ano, Zeman je opravdu čitelný. Až moc. To byl další vážný důvod ho nevolit.

J. Boleslav 28.1.2013 12:41

Re: Čitelný Zeman

Je to skutečně čitelný lhář, hulvát, ožralec a narcis nejhrubšího zrna.

J. Vlk 28.1.2013 15:03

Re: Čitelný Zeman

Čitelný ?  A včem je problém ? Negramoti mohli volit K.S. 

Š. Šafránek 28.1.2013 11:30

Špatné svědomí.

Špatné svědomí, snad ještě více než strach o chalupy v pohraničí, probudilo v Češích strašení Sudeťáky. Každý, kdo má dům "po Němcích" (i moje rodina k nim patří), zná ten nepříjemný pocit nacházet na půdě hračky po německých dětech, jejich školní sešity, jíst a pít z jejích nádobí, a přitom o nich vědět jenom to, že to byli zavrženíhodní henleinovci a nacisté. Každý soudný člověk ví, že vracení majetku už na přetřes nikdy nepřijde a přijít nemůže, ale nikdo si nepřipouští rád, že ulehnout obrazně řečeno do cizí ještě teplé postele, je trochu dejme tomu divné. A každý také vidí, jako to v Sudetech dodnes vypadá: místo prosperující země Balkán, místo Němců Romové.

A ono probuzení špatného svědomí Karlu Schwarzenbgergovi Češi neodpustili.

J. Boleslav 28.1.2013 12:42

Re: Špatné svědomí.

To špatné svědomí ale porbudil Ovar, ne kníže.

Š. Šafránek 28.1.2013 12:52

Re: Špatné svědomí.

Samozřejmě, tak jsem to myslel - návratem Sudeťáků pod křídly knížete strašila Vepřová hlava. A strašila úspěšně.

V. Bok 28.1.2013 14:37

Re: Špatné svědomí.

Kdo je to ovar? Vy?

Ty běsy vyvoll Karel Sch. A to šíleným způsobem. Tak.

J. Urban 28.1.2013 15:32

Re: Špatné svědomí.

Jste dost mimo.

C. Coton 28.1.2013 16:18

Re: Špatné svědomí.

Ono se to trochu přeonačuje. Problém tak nebyl v tom, že se, připustme, K.S. nepřesně vyjádřil o účinnosti B.D. Osobně problém vidím v tom, že kandidát na prezidenta ČR nezná dějiny národa, který chtěl reprezentovat. Protože jen tím se dá vysvětlit jeho následné hodnocení poválečné vlády, jako zralé do Haagu. Kdyby TUTO blbost neřekl, možná měl šanci.

Š. Šafránek 28.1.2013 16:24

Re: Špatné svědomí.

Máte pravdu, byla to od K.S. hloupost a bylo to velmi netaktické. Svědčí o nevyspělosti českého národa, že není schopen 70 let po válce reflektovat poválečnou dobu jinak, než šovinistickou hysterií. A je sviňárnou od Zemana i Klause, že toho využívají. Ale K.S. to měl předvídat a ne si takhle naběhnout na vidle.

C. Coton 28.1.2013 17:27

Re: Špatné svědomí.

Prosím, co myslíte částí: reflektovat poválečnou dobu jinak? Lidé nabyli své znalosti historie buď přímou zkušeností (těch už moc není) a nebo povětšinou  ve školství. Nevím o tom, že by se osnovy změnily a poválečná vláda, vč.představitelů vítězných mocností, byla označeny za válečné zločince. Proto je nefér obviňoval lidi z nadřazenosti a nesnášenlivosti. Berte to tak, že znají určitý výklad dějin a ten schwarcenbergův se jim nelíbil.

Š. Šafránek 28.1.2013 19:06

Re: Špatné svědomí.

Jak jinak reflektovat poválečnou dobu? Třeba tak, že sice lze pochopit a omluvit  touhu po odplatě, ale také je třeba - když vychladnou hlavy, a to by po sedmdesáti letech už měly - posoudit historické události bez emocí. Zvláště v kontextu let, které následovaly, a v nichž velká část Čechů podlechla vábení komunismu, by mohl být pohled na poblouznění německy mluvících spoluobčanů nacismem shovívavější. Ti lidé (čeští Němci) zde žili po staletí a nacismus byl u moci 12 let. A to vůbec nemluvím o nesympatizantech s nacismem, či dokonce německy mluvících Židech, kteří museli jít většinou taky. Beneš se po válce zpronevěřil masarykovským myšlenkám snad ve všech svých činech, a svalovat odsun českých Němců pouze na Postupimskou dohodu je alibismus, protože jeho realizaci, rozsah a anti-étos jsme si stanovili my, a jeho ideovým nositelem byl právě Beneš, řečeno s Janem Masarykem Stalinův pohůnek.

 

C. Coton 28.1.2013 22:46

Re: Špatné svědomí.

Hezkýýý. Tak to pošlete jako návrh změn školních osnov ministrovi Fialovi.

Š. Šafránek 28.1.2013 11:15

Němci?

Němci nic neoplakávají, těm je to šumák. Plakat budeme my.

P. Smetana 28.1.2013 10:28

Souhlas. Tedy až na poslední odstavec

V podstatě s vaším článkem nemohu než souhlasit. Až na poslední odstavec. Tam jste mě opravdu rozesmál. Tvrzení, že Zeman se svojí kamarilou plnou Šloufů (a na něj napojených Mrázků), zástupců Lukoilů je čitelný, by bylo k smíchu kdyby nebylo k pláči.

J. Boleslav 28.1.2013 12:42

Re: Souhlas. Tedy až na poslední odstavec

Čitelný nesporně je, negativně.

C. Coton 28.1.2013 16:21

Re: Souhlas. Tedy až na poslední odstavec

Ale ten poslední odstavec právě sedí přesně! Každý stratég Vám řekne, že je to vždy ohromná strategická výhoda, když znáte svého nepřítele.

J. Štrobl 28.1.2013 9:23

A šídlo je z pytle venku

Vždycky když slyším o řadovém a průměrném voliči, tak cítím nějakou hlubokomyslnou "moudrost" nebo rošťárnu. A je to tady.

Pan Svoboda závidí rodině národních hrdinů, kteří se neohnuli ani před nacisty ani před komunisty, navrácený majetek. Jenom by mě zajímalo, kam se pan Svoboda řadí. Jestli mezi řadové a průměrné voliče nebo zlé intelektuály.

P. Pavlovský 28.1.2013 8:16

"...s minulostí politického turisty..."

Prosím fakta: K. S. vstoupil na podzim 1990 do ODA.Tato strana se rozpustila až ke 31. 12. 2007. Žádnou stranu, jejímž byl členem, neopustil. Čkenem US ani SZ NEBYL!

Pak už pouze spoluzaložil TOP 09.

Zeman: KSČ, OF, OH, ČSSD, dnes SPOZ. 

Pod nohama se mu rozpadlo pouze OF, jinak ze stran odcházel, jako to činí "političtí turisté".

Dát do názvu strany své vlastní jméno, to je až mussoliniovský nevkus.

J. Boleslav 28.1.2013 12:43

Re: "...s minulostí politického turisty..."

Přesně tak.

P. Pavlovský 28.1.2013 8:03

TOP 09 není parlamentní strana?

 "Z parlamentních stran dostatek soudnosti projevily pouze ty, které vlastního kandidáta nepostavily, tedy zejména KSČM."

Jste slepý či o?