2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLEMIKA: Nová éra kopání do Václava Havla

Václav Klaus minulý týden pocítil potřebu striktního vymezení vlastní osoby vůči svém předchůdci. Učinil tak způsobem jemu vlastním, když jej označil za reformního komunistu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 6.11.2014 2:49

Jestli byl Havel reformni komunista,

to ovsem nemohu posoudit. Nicmene nade vsemi komunistickymi stvurami, at uz ''reformnimi'', tedy temi ''hodnymi'' soudruhy ala Diensbier, Pavka Kohout etc, ci temi stalinistickymi vrahy stale drzel ochrannou ruku, aby se jim proboha snad  nic zleho nestalo, aby neprisli pred soud a nakonec do lochu, neb nejsme jako oni a kdo vi, mozna to ti soudruzi mysleli dobre, jen jim to dobre nevyslo. Takze ted mame pravdu a lasku a sobe vse zle odpustme. Takze reformni komunista nebyl, ale ti komuniste se dostali k lizu a stali se z nich kapitani prumyslu ci zaslouzili pensiste a za to vdeci panu Havlovy, mozna i jeho poradcum, kteri se na Hrade rojili jako brabenci.

J. Kanioková 6.11.2014 1:53

dokonč.

a na str. 179 další hodnocení: "Je pracovitý. Kutí něco pořád, ale je tajnůstkář. Vadí mi jeho neúplná upřímnost. Dělá mi starost jeho veliká ctižádost.", které je dokonce z roku 1976. Jen byla kolem něj uměle vytvářena gloriola dokonalosti.

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi.

Čímž neomlouvám problémy "pravice").

J. Kanioková 6.11.2014 1:52

Ano, Havel "chtěl svá milovaná hnutí."

A nikdy neodpustil Klausovi, že mu "rozbil OF". Proto pak byla rivalita mezi Hradem a Vládou, k čemuž Havel používal i zákulisní tahy. Já bych sice výraz „„reformní komunista“ nepoužila, ale… Pro obhájce Havla, co vidí jen černobíle a odmítají objektivitu, skutečné dobové Havlovy citace -

Václav Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989: "Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v historii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." (= třetí cesta..)

V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."

Chtěli v Listopadu vůbec změnu režimu? Nepředstavovali si, že se jen vymění garnitury, že odstavení komunisté s lidskou tváří zasednou opět u vesel a utlumení levicoví intelektuálové budou moci opět hlásat své utopie o třetích cestách a společnosti, jaká tu ještě nebyla? On ten socialismus jim asi nevadil, jen byl blbě perzonálně obsazen. Trocha svobody a možnost jezdit ven a ostatek asi mohl zůstat..

Když jsem si v r. 98 koupila knihu Antonína Bělohoubka >Rozmluvy s Václavem Černým< vydanou nakladatelstvím Primus a přečetla si na straně 162 slova charakterizující V. Havla již v roce 1979: "On je však chorobně ješitný, chorobně ctižádostivý. Je celý nesvůj, když se oněm týden ve světě nemluví. Staví lidi do nedomyšlených situací ..."

J. Kanioková 6.11.2014 1:39

No...

"Cesko pozdvihl na svetovou uroven. Jeho jmeno je skutecne znamo po celem svete."

Ona je za tím značná snaha paní Albrightové, tehdy nejmocnější ženy světa, která Havla všude velmi propagovala.

J. Kanioková 6.11.2014 1:32

....

"Poslední otázkou zůstává, proč téměř tři roky po jeho smrti, má leckdo potřebu se vůči němu vymezovat."

Proč? Protože noviny jsou už pár dní plné ROZHOVORŮ K 25. výročí listopadových změn 1989 s kdekým, kdo se toho nějakým způsobem účastnil a může o té době i lidech v centru dění něco podrobnějšího říct.

Články jsou iniciovány novináři, kteří kladou otázky a druhá strana odpovídá. Ze svých zkušeností.

A to vymezování? Nejspíš proto, že je tu pořád snaha na budování Havlova kultu osobnosti. A není objektivní, střízlivá. Uměle se tu vytváří pocit, že vše kladné je spojeno jen s Havlem a jeho "spojenci", a za vše špatné může jen Klaus. Což není fér. Dobře to napsal p. Śafr "Havel byl, ať chceme či ne, symbolem osvobození a jeho charisma přispělo k renomé naší země v zahraničí, což ani Klaus nepopírá. Klaus zase rehabilitoval soukromé vlastnictví a podnikání a jeho zásluhy na postupném ekonomickém vzestupu České republiky jsou nepochybné. Oba přispěli k liberálnímu režimu, který byl dosud tím nejlepším obdobím v tisícileté historii českého národa, a to z hlediska politické svobody, životní úrovně i z hlediska zcela konkrétních možností seberealizace aktivních lidí, na nichž závisí bohatství celé společnosti." Kdyby si někteří novináři odpustili různé podpásovky, nebyla by tu potřeba se vymezovat, vysvětlovat.

T. Pansky 6.11.2014 1:10

Autor to napsal velmi dobre. Neni treba zvelicovat, jen ...

... podporit a mozna neco dodat.  Vaclav Havel pro nas udelal vice, nez mnoho Cechu vi.  Vaclav Havel Cesko pozdvihl na svetovou uroven.  Jeho jmeno je skutecne znamo po celem svete.  Ano, delal chyby, protoze nebyl profesionlanim politikem.  Ale co po nem zustalo?  Inspirace, hledani lepsich idealnich reseni ci usporadani.  To je neco, co ocekavam od ceskeho prezidenta.  Po nem tuto ulohu nikdo neni schopen prevzit:  druhy prezident je po svete znamy kradenim propisek na mezinarodnich navstevach a treti je znam svymi nachylnostmi k alkoholu a sprostote.

O. Zuckerová 6.11.2014 0:44

Zkrátka: to pověstné zrcadlo z pohádky

o Sněhurce na otázku "Zrcadlo, zrcadlo, pověz, kdo je na světě nejslavnější, nejkrásnější, nejchytřejší?" - odpovídá ke vzteku tazatele: "No ty určitě ne!"