8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 27.11.2006 13:14

Re: Jo, hodlá. Hodlání to je taková móda.

S tou houskou je to přesné R^R^R^

Mojmir Prusa 27.11.2006 13:10

Dekuji za clanek

Ac si o sobe myslim, ze mam socialni citeni, tak z popisu udalosti v mediich nevim, co se radnici ve Vsetine a panu Cunkovi vycita.

Nepochopij jsem nic. Mozna jsem hloupy.

 Ale mozna ti kritikove stejne jako v pripade svetove slavne zdi kdesi na Severu jen kecaji.

vládík 27.11.2006 13:02

Souhlas

R^R^R^R^

Ano. Rovněž já ve svých příspěvcích stále upozorňuji na "drobnosti", které ani "zásadoví" politici, ani "neutrální" zpravodajci nechtějí vidět:  1. Nechceme platit za neplatiče (přispíváme již na účelový sociální příspěvek na bydlení - copak s ním dělají, když bydlení neplatí?). Na rozdíl od "zásadových" a "neutrálních" náš požadavek není rasistický: nechceme platit za cikány ani gádži.  2. Chceme, aby v tomto státě rozhodoval soud. A pokud rozhodne o vystěhování, chceme, aby bylo rozhodnutí soudu vykonáno. Opět na rozdí od "zásadových" a "neutrálních"   to požadujeme bez ohledu na rasu, náboženství, sexuální orientaci, pohlaví  (atd. - viz Ústavu ČR vč. mezinárodních závazků).   3. Zajímalo by nás, jak politici a novináři zjišťují národnost "postižených" osob - národnost je jejich rozhodnutí a barva pleti v něm nehraje žádnou roli (proto zvažuji, zda se neprohlásím za Roma, až ke mně přijde exekutor; nikdo by mně nemohl vyvrátit).

CD-ROM 27.11.2006 12:48

...

Pokud někdo neměl aspon měsíc za sousedy cikány ,neměl by se k tématu vůbec vyjadřovat, ty levičácký kecy z kavárničky jsou úplně zbytečný ,protože multikulti sociální inženýři vůbec nechápou o co go, každej z nich má vilku v slušný čtvrti a cikána viděl tak maximálně z rychlíku

MUDr Jiří Kilian 27.11.2006 12:30

Re: Re: Re: Kontra

Nepsal jsem o deklamaci ( ani proklamaci ) vůle, ale o vůli samotné. Dobré jednání pochází z dobré vůle a ta zase z dobrého duševního stavu. Hodnocení efektu pomoci bych toliko na těch, kterým se pomoci dostalo, nenechal. Ale jejich vyjádření je bezpochyby důležité. Zkuste se jich zeptat.

jkotek 27.11.2006 12:05

Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Prirovnavat Romy k nebezpecnemu odpadu. Fuj, pane, jste rasista!

Jura Jurax 27.11.2006 11:13

Re: Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

R^R^

elTondo 27.11.2006 11:12

Re: Re: Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Není povinnost zajišťovat neplatičům náhradní bydlení. Není povinnost vůbec se o ně starat. To, že se radnice angažovala v řešení jejich otázky bydlení, mi připadá velmi vstřícné, humánní a v tomto smyslu i křesťanské.

jirka.s. 27.11.2006 11:11

Re: Víte pane Kiliáne, společenská objednávka

Já osobně budu přesvědčen o rasismu v Čechách až v té době, kdy někde někdo nevpustí cikána do muzea, do divadla, na koncert vážné hudby, případně do knihovny. Ve všech ostatních případech jde pouze o pud sebezáchovy gádžů.

jirka.s. 27.11.2006 11:05

Re: Re: Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Cigán "venda", co opustil školu ze čtvrté obecné? (Zřejmě chyběl, když se probýrali vybraná slova po "B".)

Vilém 27.11.2006 11:02

Re: Re: Kontra

Pomoc nespočívá v deklamaci vůle pomáhat. Minimum respektu vyžaduje zohlednění stanoviska přijímající strany. Nazývat pomocí lze cokoli, mnohdy i tyrani "pomáhají".

Vzpomínám si ovšem, že jsem slyšel stěžovat si nějakého zasloužilého charitativního pracovníka, že lidé neumějí přijímat pomoc. Že ji třeba charity (ve Vsetíně jim taky "pomáhá" jakási osoba z diakonie, že) neumějí poskytovat, chudáka ani nenapadlo.

Krom toho pomoc jaksi respektuje práva druhého a neužívá ho jako nástroj politické kariéry, ani "náhodou". To totiž znehodnocuje takové jednání, i kdyby bylo (zcela nesoudně) míněno jako pomoc.

Babylónský král Židům pomáhal - měli se stát šťastnými občany říše - byla to pomoc?

F. Čech 27.11.2006 11:01

Zcela přesná analýza

Není co dodat. Děkuji Vám pane doktore za rozumné slovo uprostřed řady blábolů salónních pseudohumanistů, kteří si nedávají práci zjistit si elementární skutečnosti. Panu Čunkovi by Romové měli postavit pomník a možná to i udělají až si vše srovnají v havě.

Dr.Sid 27.11.2006 10:46

Souhlasim

Cunek to proste resi, zatimco jini na to proste dlabou. Je mozne ze semtam neco podela, ale to je uz riziko, kdyz se neco dela. Zatim tedy myslim ze se tak nestalo.

Toto reseni se zda byt dobrym pro obe strany (vetsina romu si nove bydleni pochvaluje).

Ti co nadavaji neco nepochopili (s Kalouskem v cele). Nebo jsem neco nepochopil ja (pripoustim jako moznost).

Nanestesti mam dojem ze i hodne tech co tleskaji nepochopilo zcela stejne, jenom jim domele nasili na romech vyhovuje.

Ja tedy tlaskam, ale to obzvlast proto, ze podle mne to Cunek vyresil pro Romy velmi citlive. Budoucnost ukaze. Je to clovek ktery nemlati pesti do stolu ani nenadava. Proste neco dela. Takovych lidi do politiky vic.

Sch.glosátor 27.11.2006 10:21

Jo, hodlá. Hodlání to je taková móda.

Učinit prohlášení o hodlání. Pokud podají trestní oznámení bude to jedině správně. Sice orgány tretsního řízení všech stupňů se proběhnou, než padne definitivní rozhodnutí o odložení věci podle § 159a odst.1 trestního řádu, potiskne se spousta papíru a promarní spousta času, ale pro příště si každý dá pozor a bude postupovat naprosto standardním a občansky neutrálním způsobem. Jak k tomu přijdou ti platící, kteří bydlí hůře než oni neplatící "nebydlící" ? Čunek rozhodl nestandardně a na úkor daňových poplatníků. Vím, že v dobré vůli a s tím nejlepším úmyslem. Za dobrým úmyslem musí následovat spravedlivý trest. Tak Čunek bude alespoň muset vysvětlovat proč tak učinil. Přeji mu úspěch. Praktické poučení z přísloví "čiň čertu dobře, peklem se ti odmění"  mu napoví, že ono křesťanské "kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem" nemusí být nejlepším řešením. Že Bismarckova metoda cukru a biče nemusí fungovat všude, zvláště když za cukr hrozí dostat klackem přes záda. Předpokládám, že ono trestní oznámení bude podáno a že splní svůj nezamýšlený účel, že zvýhodňování kohokoli je cesta do pekel. Vím, že Čunek by dostal klackem i kdyby postupoval naprosto standardně. To je standardní riziko politika.  Ovšem standardní postup se obhajuje lépe. Příště bude postupovat standardně. I křik za to sklidí standardní. To je v pořádku. Protože když už si někdo stěžuje ať má proč. Jeho stížnost bude vyřízena standardně. Jako stížnost na pekaře, který nechtěl dát housku zadarmo. To dá rozum, proč by také měl. Není takový kruťas aby tu a tam nedal tvrdou včerejší. Ale tahání po soudech, že si na ní obdarovaný vylomil zub, ho poučilo.

MK 27.11.2006 10:01

Re: Re: Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Vy vite jak to probihalo? To, ze autobusy vyjely pozde, byla vina jen tech lidi - mely je pristaveny od rana. Byl jste nekdy na Vsetine? Je v udoli a neni nafukovaci a tak se pr vsechny neplatice nove bydleni postavit nedalo - meli na vyber - ulice, stehovani. Vybrali si. Kbyby byl Cunek komunista nebo cokoliv jineho, co by se pro ty lidi zmenilo? Co by bylo jinak? Co nebylo "krestanske"? Co to vlastne je "krestanske"? Dat dluznikum nove bydleni se Vam nezda "krestanske"? S Vami by se takto nekdo mazlil? Pijdte se na Vsetin podivat a pak krafejte.

Sch.glosátor 27.11.2006 9:55

Autor je lékař ?

Psychiatr ? Co zkusit autoterapii nebo se poradit s kolegou ? 

Jediným správným řešením je rovné zacházení bez ohledu na cokoli jiného než obecný občanský princip. Ani diskriminace, ani zvýhodňování.

venda 27.11.2006 9:55

Re: Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Podle toho jak to probýhalo bych řekl, že je skutečně poslal. Jo a podle mě to co udělal mistr Čuněk rozhodně nebylo křesťanské podle byble ani podle svědomí. Kdyby byl Čuněk komunista,  nebo extrémní pravičák tak neřeknu, ale jako reprezentant umírněné a především každého milující partaje, by se měl chovat trošičku jinak. Takže Čuněk nebude rasista, ale populista bude. 

Frko 27.11.2006 9:47

A co "bílí bezdomovci?

Dlouholetá diskuse kolem bydlení Cikánů mne už nebaví. Proč se nevede stejná diskuse o "bydlení" bezdomovců? Asi to není mediálně zajímavé a nedá se z toho vytřískat politický kapitál.

Asaf 27.11.2006 9:42

Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Vaše srovnávání situace cikánského problému s firmou kulhá na obě nohy. Za prvé neodeslal většinu rodin někomu jinému - jedná se o jednu pětinu z "těchto lidí", za druhé příměr s nebezpečným odpadem je hodný demagoga - váš názor, že "dá je za podnik, kde zas shnijí" - mají smlovy na jeden měsíc a tento termín je, nebo bude obnovován. A to jen v případě korektního chování. Nechme stranou osobu pana Čunka a propagandu kolem tohoto problému. Jedná se stále o právoplatné občany. Bydlím v Rokycanech a vím své, nepotřebuji Pitharty a kopu novinářů na to, abych věděl, jak funguje komunita těchto asociálně se chovajících lidí. Většina má dluhy za nájem a energie, nemluvě o půjčkách a jiných. Žijí pod dojmem, že on to někdo zaplatí, případně vyřeší za ně. Ve většině případů to ještě "pojistí" dětmi, ale hlavně vsázejí na to, že jsou na ně stát, potažmo instituce krátké vzhledem ke koncentraci podobně problematických jedinců. Vsetínské řešení se mi líbí tím, že začíná vymezením a kontrolou pravidel těchto nepřizpůsobyvých skupin obyvatel. Znovu říkám, dle mého nejde o segregaci. Protože kdo má mluvit do vydávání prostředků na sanaci škod a dluhů... Krasoduchové, kavárenský intelektuál, neziskovka, někdo v Praze bez poznatků...? Nebo někdo v místě. A tudy vede cesta 

rony 27.11.2006 9:15

doporučoval bych každému,

kdo osočuje J.Čunka z rasismu, aby si nejdřív zkusil na vlastní kůži, co obnáší soužití s nepřizpůsobivou komunitou. Já jsem podobnou zkušenost udělal, když  do domu, kde jsem bydlel, byla umístěna jedna taková rodina. Z původních 6 osob bylo do dvou měsíců dvacet, každou noc kravál až do rána, v dosud útulném domě se nedalo vyjít na chodbu, aby člověk do něčeho nešlápl, o sklepech ani nemluvím. Jakékoli připomínky ze strany starousedlíků byly řešeny buď vyhrůžkami fyzickým násilím vůči vesměs starším obyvatelům (to pokud se týkalo oné komunity), nebo nezájmem ze strany úřadů. Pochopitelně v krátké době došlo k tomu, že ti spořádaní občané si našli jiné bydlení a do jejich prázdných bytů se stěhovali další Romové, což situaci ještě zhoršilo. Takže všem kritikům vsetínského řešení doporučuji si na vlastní kůži vyzkoušet, co takové soužití obnáší a pak kritizovat.

elTondo 27.11.2006 9:02

Re: Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Jak můžete napsat, že Čunek "poslal" cikány jiným? Copak se lidé dají posílat? Žeby je jeden starosta poslal jako balík a druhý starosta zásilku odmítl? Oni cikáni jsou svéprávní lidé, a tak zvážili svou situaci, rozhodli se, přijali pomocnou ruku, SOUHLASILI a učinili. Nikdo je nikam násilím přes jejich odpor nedeportoval, jak to rády označují některá média. Prostě se několik svobodných občanů svobodně rozhodlo změnit bydliště. Kde je problém?

ook 27.11.2006 8:42

Trestní oznámení

Jistě stojí za pozornost, že tresní oznámení na p. Čunka hodlá podat romské občanské sdružení ve Vidnavě.  Že by tam místní romové nechtěli své vlastní lidi?????

Mablung 27.11.2006 8:39

Nesouhlas s článkem, analogie s firmou

Pan Čunek měl v městě jež vedl velký problém který zatím nikdo nedokázal vyřešit. Pan Čunek se ho rozhodl vyřešit tím, že část cikánů poslal jiným (představíte-li si tuto situaci ve firmě. Marketingové oddělení dostalo úkol. Vyřešilo ho tím, že ho předalo plánovacímu oddělení. Pracovníci marketingového oddělení dostali za vyřešení úkolu pochvalu a prémie. Plánovacímu oddělení zbyl černý petr a oči pro pláč) a že část cikánů poslal za město (Ve firmě. Vedení neví co s nebezpečným odpadem. Tak ho z rozpadajících kontejnerů přendá do nových (ale stejné výroby) a dá je za podnik z očí všem, kde zase shnijí a bude se muset o ně starat někdo v budoucnosti).

Já neříkám že znám rychlé, jednoduché, levné a bezbolestné řešení cikánské otázky. Já jen říkám, že Čunek poslal problémy někomu jinému. Jiným vesnicím a svým nástupcům ve vedení města. Nevím odkdy je vychcané chování chválihodné ...

MUDr Jiří Kilian 27.11.2006 7:04

Re: Kontra

I rozhodil zrno hořčičné a jedno padlo na kámen a druhé do vody a až to třetí do prsti pohnojené, aby dalo vzklíčit klasu.  Nerozdávám, nabízím. Zradu míníte ? Koho tedy a čeho zradu. Mdlý rozum - to je možné. Většinou je to tak, že objeví-li se neomylný, znamená to ztrátu svobody.

Pomoc, to je především vůle. Ale nechť, kdo přijme ať zhodnotí pro sebe její význam. Zkuste se poptat těch, kterým se pomoci dostalo.  Co potom napíšete, až zjistíte, že ji jako takovou vnímají ?

Mé kontra kolegovi Novákovi, kterého stati čtu rád a se zájmem, bylo obsahové a neosobní, ba i bez předchozího. Styl je věc vedlejší a citace proti citacím. Máte-li to za archaismy, nechť. V pravěku se tuším nepsalo.

honzak 27.11.2006 6:28

někteří Vsetínští

Cikáni dostali velmi slušnou šanci vybřednout z kolektivu svých spoluobčanů a začít žít jako lidi. Doufám, že ji využijí, bez ohledu na plky různých krasoduchů a vilémů.

I-Worm 27.11.2006 3:18

Víte pane Kiliáne, společenská objednávka

je prostě nadávat rasistům. Jestli jde opravdu o rasisty, to je vedlejší, když jich není dost, musíme si je vytvořit. Ale třeba se mýlím, třeba to Pithartovské spílání rasistům má jenom vyburcovat veřejnost, aby se stala doopravdy rasistickou.

P.M. 27.11.2006 0:52

Re: Kontra

"chci si také někdy zašprýmovat, jako autor.:-D" rika tady Vilem. To "take nekdy" v jeho vete me zarazi. Dodneska jsem si myslel, ze Vilem ve svych vyvodech spasuje POKAZDE.

Vilém 27.11.2006 0:26

Kontra

Jakouž radu zde Kilián zrádný rozumu mdlého rozdává. Hlas množství že pravdu skrývá? Nebo házení kamením? Ne vždy kolem jde někdo, kdo postaví se davům Kiliánů. Prý pomoc - pane doktůrku, co jest pomoc, říká ten, kdo přijímá. Komu bylo pomoženo, ukazuje křik chátry babylónské, jíž se pohled na lidskou bídu nestane již více rušením v mrzkém požívání.

běda tomu, skrze něhož pohoršení pochází - a věru čuník vsetínský vzbudil ho vrchovaně.

Ten styl jak zpravěku nechť mi prominou laskaví oponenti - chci si také někdy zašprýmovat, jako autor.:-D