29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLEMIKA: Je to ještě MNOHEM složitější, než píše pan Vlk st.

V čem je faktický problém, když údajně stačí dodat Ukrajině techniku a Ukrajina pak svými vojáky vše dobude na Rusku zpět? Je to ignorování (ukrajinské politiky včetně Zelenského) Ruska jako jaderné velmoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Linda 23.8.2023 5:54

Nepodceňujte tak toho Ruzza!!!!!

P. Pospisil 23.8.2023 7:13

Tak. Kanonenfutru je v Rusku dost, ale spousta trollů ignoruje skutečnost, že Rusko během necelého roku a půl přišlo -i podle tech pesimističtějších odhadů- o nejméně třetinu své těžké výzbroje. A protože

- stíhají vyrábět asi tak 1/10 - 1/15 toho, co jim hoří na Ukrajině

- nikdo, ani Čína, jim žádné podstatné počty těžké techniky nedodá

- nemohou si dovolit klesnout s množstvím techniky na nulu (to by je pak vyhnala i Gruzie a Moldavsko a Rusko by proti nim nemělo co postavit)

- přechod na válečnou ekonomiku ruská ekonomika neustojí, protože jim Západ zmrazil nasyslené rezervy

- pokud Ukrajinci budou mít rozum a nepřelezou hranice z r. 1991, tak si Rusko nedovolí použít jaderné zbraně

- pokud by si Rusko přesto dovolilo použít jaderné zbraně ne pro obranu, ale pro podporu expanze, tak taktické jim nijak moc nepomůžou (jejich účinek už je dneska v podstatě překonaný) a strategické -třeba na výmaz Kyjeva- už fakt naštvou celý svět

- i když se někteří snaží naznačit opak, část sankcí funguje (Rusko nedokáže prodat plyn, který vytěží a to co prodá je za menší sumy, než s jakými kalkulovali. Totéž platí o ropě. Třeba Indie už si nedovolí nakupovat dráž než za předepsaný cenový strop, Čína dala jasně najevo, že víc než teď už od Rusko odebírat nebude. Aktuálně podepsali nové smlouvy s američany. Jiný příběh jsou třeba ta zmiňovaná auta: je hezké, že nabídka aut na trhu je široká, ale téměř nic z toho se tam nevyrábí. Ruský autoprůmysl -a nejen auto- je v troskách)

tak jestliže Rusko vede dneska válku 16 měsíců, reálně má možnosti to při současném rozsahu operací vydržet ještě jednou tak dlouho.

P. Pospisil 23.8.2023 7:19

...jinak řečeno, pokud ten rok a půl vydrží podpora Ukrajiny, válka skončí nebo alespoň odezní reálným vítězstvím Ukrajiny.

A teď se dostávám k těm Ukrajincům: budou mít možnost se vrátit do země, která -jakkoliv poničená- bude v euforii z porážky Ruska, budou v ní pracovní příležitosti díky investicím ze Západu a bude v ní nekonečně mnoho možností pro uplatnění se kohokoliv alespoň trochu podnikavého a schopného. Možná část Ukrajinců zůstane tady, ale ti, kterým teda zrovna nezůstala z rodného města měsíční krajina, ti půjdou zpátky.

P. Pospisil 23.8.2023 7:24

Ještě bych podotkl, že nejsem úplně optimista v tom, že po prolomení třetí obranné linie se něco urychlí. Za ní už bude čekat čtvrtá a pátá a šestá a další. Nedělejme si iluze, že když teď Rus vidí, že se ukrajinci postupně prokousávají přes minová pole, že ten čas nevyužívají k tomu, aby vytvořili další a možná ještě horší.

O. Vašíček 23.8.2023 8:27

Bohužel nesdílím Váš optimismus.

Např. mi doteď nikdo nevysvětlil představu, že když vyženu posledního Ruského vojáka za hranice, tak se okamžitě přestane střílet, sbalí si svoje kalašnikovy, otočí se a půjdou domů.

Použití jaderných zbraní na svém území je blbost. Pokud budou použity, tak na Ukrajinském v případě, že ten jejich magor je opravdu mimoň a usoudí, že se nemůžou udržet konvenčně (což zatím nevypadá). To že naštvou svět je irelevantní. Ten je již naštvaný (které to zajímá) nebo je to nezajímá (no a v těch by to chvíli bylo na titulní straně novin). Ale co s tím svět udělá? Použije taky jaderné zbraně na jednotky na Ukrajině? Nevím, jestli by Ukrajinci byly nadšeni. Ale co je nejhorší! Vytvořil by se precedens s dalším použitím jaderných zbraní a pak by je chtěl každý (a každý magor by je požíval).

Bohužel, tuto opotřebovávací válku můžou vést dlouho. Na to jim zdroje ještě stačí. A stejně jako u nich ani západ nemá válečnou výrobu a množství techniky, kterou je možné poslat na Ukrajinu, je omezený.

Mám neblahý pocit, že vítězství Ukrajiny se Ukrajincům líbit nebude. (A rozhodne o něm někdo jiný.) :-(

V. Vlach 23.8.2023 15:04

Vítězství Ukrajiny je tak trochu chucpe.

V. Církva 23.8.2023 7:24

Ano, co se vyplatilo, bude zopakováno. To bychom měli mít na paměti.

L. Kuča 23.8.2023 18:51

Vyčištění Krymu se mi odpočátku jeví jako trochu příliš ambiciózní cíl a moc bych na jeho realizaci nevsadil. (Plus zvažme současný názor tamního obyvatelstva.) Nicméně přetnutí pozemního koridoru získáním území cca v původních hranicích a likvidace podivných samospráv by sice byly pro Rusa trapas a psychologické trauma (tolik ztrát kvůli ničemu), ale zahnání do kouta se to ani zdaleka neblíží.

P. Hák 23.8.2023 22:16

A jaký jiný smysl než "vyčištění" (hezké slovo, takové historické) Krymu by mělo přetnutí koridoru?

L. Kuča 24.8.2023 0:34

Já nevím, ale takový rozsáhlý přístup pobřeží se taky hodí :-).

P. Hák 24.8.2023 8:50

Z vojenského hlediska je snaha přetnout koridor snahou dobýt Krym. Ukrajinci se tím ani netají. A naopak - vytvoření koridoru bylo snahou zajistit Krym.

Krym má problém se zásobováním vodou. Odsolování mořské pomůže, ale dlouhodobě nestačí, a potrubí přes Kerčský most je příliš zranitelné, stačí jeden výbuch.

V případě obsazení Perekopské šíje by Rusům zřejmě nezbylo než evakuovat obyvatelstvo.

L. Kuča 24.8.2023 18:25

Ano, logisticky tím Krym určitě velmi oslabí. Zda až do té míry, že bude obtížné zásobovat obyvatelstvo (u vojenské základny to je ovšem žádoucí efekt), to nevím, nemám dost vědomostí a informací k takovému konstatování. Je ale faktem, že Krymský most byl sice nepříjemným symbolem pro UA, ale do toho nešťastného nepříliš vítězného února jsem nezaznamenal, že by se jej někdo pokoušel podpálit nebo ostřelovat. Ty dětinské excesy Ukrajinců à la přetětí el. vedení z UA území budu komentovat jen v tom smyslu, že trochu velkorysosti by je snad nezabilo. Ale mně se to z dálky lehce káže.

Z. Jemelík 23.8.2023 0:53

Jsou Češi, kteří si v emigraci vybudovali postavení a po pádu bolševika se do vlasti nevrátili. Proč by totéž nemohlo postihnout Ukrajince, stejně jako to nepostihlo Vietnamce. Právo na volbu vlasti nelze nikomu vzít.

J. Dlouhy 23.8.2023 1:23

Ono zalezi na case. Ja jsem v 68 utekl do Svedska. Po 3 letech se me nejvic styskalo a vratil bych se hned. Po 5 letech uz to zacinalo prechazet a po 20 letech uz to prestalo byt aktualni, se natrvalo vracet. Takze do Ceska jezdim casto, ale neziji tam stale. Pocitam, ze takhle to prozivaji vsichni exulanti a plati to jiste i pro Ukrajince...

V. Církva 23.8.2023 7:33

Díky za zkušenost. Přímou osobní zkušenost nemám, jen z maximálně ročního pobytu, ale tak nějak to bude.

Nicméně třeba matčin bratranec se z Kanady vrátil. Měl tam manželku postavený dům, děti a přece se vrátil. Dokonce i s některými dětmi, přesto, že jsou jen poloviční Češky.

A na druhé straně dcera od známých co utekla někdy kolem roku 1980 se po roce 1989 na čas vrátila s manželem Čechem z Kanady, měl tu skvělou práci, ale přece jen za naše peníze, tak pak zas odešli do Kanady a dnes žijí v USA.

F. Kokoška 23.8.2023 9:20

s Lídou Loučímů?

J. Dlouhy 23.8.2023 12:41

Presne tak...:-))

F. Kokoška 23.8.2023 9:20

s Lídou Loučímů?

F. Kokoška 23.8.2023 9:20

s Lídou Loučímů?

V. Mokrý 23.8.2023 5:56

R^

M. Kocián 23.8.2023 7:58

R^