29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLEMIKA: Je to ještě MNOHEM složitější, než píše pan Vlk st.

V čem je faktický problém, když údajně stačí dodat Ukrajině techniku a Ukrajina pak svými vojáky vše dobude na Rusku zpět? Je to ignorování (ukrajinské politiky včetně Zelenského) Ruska jako jaderné velmoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 23.8.2023 9:13

Naštěstí si to většina neuvědomuje a menšina už tu je.

M. Valenta 23.8.2023 9:47

Ano. Ta ruská specifika. Bordel a útlak ji dělá dobře.

M. Valenta 23.8.2023 9:47

Ano. Ta ruská specifika. Bordel a útlak ji dělá dobře.

V. Heidlerová 23.8.2023 11:22

R^V Sláva Ukrajině![UA]EU[>-]

P. Brich 23.8.2023 13:23

Je hezké jak si ta úderka chciválků notuje;-D

J. Lukavsky 23.8.2023 7:50

"plány více než poloviny ukrajinských uprchlíků na další budoucnost v Česku" kdysi utekly tisíce (desetitisíce ?) Rusů do naší První Republiky, před Leninem. Asi věřili, že to není nadlouho či navždy, ale bylo to nadlouho a asi ta první generace tady už umřela. Podstatné pro nás ale bylo, že byli přínosem, pracovali a byla to ta lepší část ruské populace. Stejně tak Ukrajinci, povětšinou pracují a jsou určitě přínosem. Víc udělat nemůžeme. Jistěže se mezi půl milionem Ukrajinců najde alespoň jeden vrah, psychopat, zloděj, alkoholik... ale i alespoň jeden s absolutním hudebním sluchem, geniální šachista, fantastický doktor (jede velice úspěšně operoval známou)... Podstatné je kolik těch či oněch je na 100 000? Je těch ukrajinských lumpů víc než vietnamských? A co ve srovnání s Čechy, Slováky, Němcy, Rusy, Amíky? J.L. end

P. Diviš 23.8.2023 9:14

Ano.

M. Hoblík 23.8.2023 7:29

Z evropského pohledu je ozbrojený konflikt na Ukrajině tragedie. Z hlediska USA jde o konflikt někde na okraji světa a nejaký Ukrajinec, nebo Rus sem, nebo tam...

P. Holeček 23.8.2023 7:34

Asi jako pro nás konflikt v Jemenu

P. Diviš 23.8.2023 9:16

Naštěstí USA reagují i na ty okraje světa. Jinak by to kdejaký lump, od Wilhelma přes Hitlera, Stalina, Brežněva, Putina až ke Kimovi a Si měl o dost snazší.

Jistěže ani USA nejsou ideální, ale potřebné jsou.

L. Beneš 23.8.2023 12:33

Potřebné jsou např. k tomu, aby oběsili Saddama Hussejna poté, co z jeho země udělaly spáleniště.

P. Diviš 23.8.2023 15:27

V obojím se v lepším případě mýlíte, v horším lžete.

L. Beneš 24.8.2023 7:44

Pro vás je lží mnoho pravd.

V. Církva 23.8.2023 7:02

Jsou tři varianty.

Varianta 1 je žít na Západě (nebo v ČR), přizpůsobit se, něco vydělat, naučit se a pak se vrátit domů. Tam by pro lidi bylo levněji a příležitost budovat svoji zem. Tak by to mělo fungovat, bylo by to výhodné pro obojí země s tím, že by ale mezitím měl Západ začít obnovovat svoji populaci.

Varianta 2 je odjet na Západ nechat se živit dávkami a zůstat natrvalo.

Varianta 3 je, že se na Západě lidé něco naučí ale taky tam zůstanou.

Turci a Jugoslávci se možná částečně domů vraceli. Mám ale pocit že dnes už se nikdo moc nevrací. Varianta 2 je blbá pro Západ, naštěstí se netýká Ukrajinců. Myslím, že těch se ale týká varianta 3 a to může být problém pro Ukrajinu.

Rozumný svět by měl být nastaven na variantu 1. Ukrajinci tu budou pracovat, vzdělávat se a pokud se jednou vytvoří podmínky pro lépe prosperující Ukrajinu, vrátit se.

Obávám se ale, že svět dnes rozumný není. Proto se chudé země stávají chudšími a vilidněnějšími a zároveň se v těch vyspělejších kromě šikovných usazují nepřizpůsobiví.

M. Kocián 23.8.2023 8:00

Rozumný svět by měl především silně omezit variantu 2.

J. Kostelanský 23.8.2023 7:01

Podle mých osobných zkušeností nejméně polovina uprchlíků z Ukrajiny mluví rusky. Proč by se tihle lidé měli chtít vrátit na Ukrajinu? Vždyť Ukrajina provádí na svém územ jazykovou a kulturní genocídu. Jediným úředním jazykem je ukrajinština. Na úřadech i ve školách. V našem baráku bydlela Ukrajinka se 2 kluky. Jednomu bylo rok a něco, druhý mohl chodit na první stupeň základky. Oba mluvili rusky. Kluk nejdřív chodil do školy u nás a naše řeč mu nedělala problémy. Ale pak musel přejít na on-line vzdělávání - v ukrajinštině.

Je samozřejmé, že ne každý rusky mluvící Ukrajinec se považuje za Rusa. Ale i takovému Ukrajinci se určitě nebude moc líbit, když mu ukrajinský stát sebere možnost mluvit na úředních místech svou mateřštinou.

S tou ruštinou je to jako s němčinou. Německy se mluví v Německu, Rakousku, Švýcarsku nebo v severní Itálii. Ale zkuste Švýcaru říct, že je Němec. Urazí se.

Bohužel pro ukrajinské činitele nenávist k Rusku a ruštině dosahuje patologických rozměrů. Chtějí odstranit všechny a vše, co jen trochu "smrdí" Ruskem. Ukrajina by podle nich měla být homogenní stát, kde se mluví jenom ukrajinsky. To se dá ale dosáhnout jen asimilací rusky mluvících Ukrajinců na ukrajinsky mluvíce Ukrajince. A ty, co to odmítnou, vyhnat do Ruska. Ty, kteří se budou zuby-nechty snažit v zemi svých praotců zůstat, vyhnat násilím. Včetně zabíjení. Mimochodom stejný cíl a stejné prostředky používali i ukronacisté během druhé světové války.

Když už se rusky mluvící Ukrajinci musí někde asimilovat, tak je pro ně nesrovnatelně výhodnější udělat tak v některé západní zemi (včetně té naší). Okamžitě budou totiž žít v podmínkách, jaké na Ukrajině nebudou ani během 20-30 let. Myslím tím zejména podmínky ekonomické.

Po válce bude Ukrajina okleštěná země, kde zůstala možná polovina obyvatel. Korupce tam jen tak nezmění. Ti, co se na Ukrajinu vrátí, budou muset živit korupčníky a ještě k tomu splácet gigantické ukrajinské dluhy. Kdo by chtěl žít v takové zemi?

J. Kostelanský 23.8.2023 7:01

Češi již z principu nemohou dobře rozumět situaci Ukrajinců. Česko je homogenní národ a ve srovnání s Ukrajinou zde funguje právní stát. Ani během Rakouska-Uherska zde čeština nebyla úředně zakázána. Češi navíc nejsou navyklí dlouhodobě jezdit za prací do zahraničí jako Poláci, Slováci nebo Ukrajinci. Proto si Češi jen stěží můžou vytvořit představu, jak se uprchlí Ukrajinci cítí. I proto jsou úvahy o Ukrajincích a jejich představách zcela liché.

V. Církva 23.8.2023 7:22

Přesně tak, houby rozumíš situaci Ukrajinců. Kromě ruské propagandy nevíš nic a žádného Ukrajince asi neznáš.

Velká část Ukrajinců co se hlásili k ukrajinskému národu mluvila rusky. Jistě že měli problémy s ukrajinštinou a byli nuceni se ji naučit. Ti ale už od roku 2014 nesouhlasili se zásahy Ruska na Donbasu. Dokonce je logické, co se píše, že už se dobrovolně učí ukrajinsky a snaží se rusky nemluvit. Taky u nás bylo po válce hodně lidí co se jim němčina hnusila. S těmi by po vyhnání okupantů žádný problém nebyl.

A jistě jsou i Rusové hlásící se k Rusku a žijící na Ukrajině. Ti by samozřejmě po vyhnání okupantů problém mít mohli. Pravděpodobně sami utečou do Ruska nebo se budou chtít vystěhovat, případně se holt budou muset přizpůsobit a ukrajinštině se naučit. U nás taky hodně lidí mluvilo Německy a nemáme problém mluvit Česky. Ti co kolaborovali samozřejmě půjdou do vězení, možná je i zabijí.

Genocidy bych se až tak moc nebál, protože Ukrajina potřebuje Západ a protože Rusové by sami odešli. Hlavně ale je velmi malá pravděpodobnost že Ukrajina Rusy odevšad vyžene. Proto nemá smysl se bát o Rusy na Ukrajině.

M. Kocián 23.8.2023 8:03

Tady ale nejde (jen) o národ, ale spíš o směřování do budoucna a styl života. Kdyby v kterékoliv části bývalého SSSR zvítězila větší svoboda a demokracie, začaly by problémy, ale problémy toho typu, bez kterých se ve světě žádná změna k lepšímu jaktěživ neuskutečnila.

L. Beneš 23.8.2023 12:38

Ono se to na Ukrajině netýká jen těch, kdo za mateřský jazyk mají ruštinu. Stejný osud násilné ukrajinizace - asimilace - potkal také Maďary, Poláky a Rumuny.

J. Lukavsky 23.8.2023 7:57

"Bohužel pro ukrajinské činitele nenávist k Rusku a ruštině dosahuje patologických rozměrů." No řekl bych, že po SpecMírVojOp se ruština a Rus staly na Ukrajině něco jako byla němčina a Němec v r. 1945 v Česku. Okupanti, vrahové šestiletých holčiček... No nevím jak by se Čech tvářil v r. 1945 na návrh, že němčina má být i nadále úřední jazyk v Sudetech. Za chyby se platí a Rusko to odmítá vzít na vědomí, protože ono přeci nikdy nic špatně neudělalo, vždy to mysleli dobře... akorát že to vždy dopadlo... jako vždy. Za chyby se platí spudruzi! J.L. end

J. Kindl 23.8.2023 8:59

Do vzniku Ukrajiny byla úředním jazykem ruština. Bylo období, když někdo promluvil matřeským jazykem, ukrajinštinou byl potrestán. Ukrajinské děti se učili ruštině, ukrajinština byla ve škole jazyk nepovinný. Jak by se vám líbilo, kdyby u nás se na úřadech mluvilo německy. Na Ukajině podle zákona, ten, kdo neovládá jazyk ukrajinský, může na úřadě použít jazyk ruský. Rusům jako národností menšině garantuje Ukrajinská ústava z roku 2021 stejná práva jako všem ostatním občanům. Ukrajinský parlament dále přijal zákon o původních národech, Za původní národy na Ukrajině byli označeni krymští Tataři, Karaimové a Krymčáci. Zákon definuje jako původní národ etnické společenství, které se zformovalo na ukrajinském území, má vlastní jazyk, svébytnou kulturu a tradiční sociální, kulturní nebo zastupitelské orgány. Zákon těmto národům garantuje práva týkající se kultury, školství a jazyka. Dále poskytuje ochranu proti jednání, které by mohlo ohrozit celistvost těchto národů, tedy například proti nucenému vysidlování, násilné asimilaci nebo proti rozněcování etnické či rasové nenávisti namířené proti příslušníkům těchto národů.

L. Svoboda 23.8.2023 10:51

Nerozumím tomu, co myslíte termínem "Do vzniku Ukrajiny", ale zřejmě do roku 1991. Moje manželka pochází z města nedaleko Doněcka. Narodila se v roce 1948 a žila tam až do roku 1967, pak se po svatbě přestěhovala do Československa. Její mateřštinou je ruština, chodila do ruské školy. Ukrajinštinu měla jako povinný jazyk, maturovala z ruštiny, ukrajinštiny, ale i z angličtiny. Pokud vím, ukrajinština byla povinná. Kromě ruské školy byla ve městě i škola ukrajinská, kde byla jako druhý jazyk zase povinná ruština. Píšu o Donbasu, který byl ruskojazyčný. Všechny doklady má manželka dvoujazyčné, ukrajinský jazyk byl na prvním místě. Matka manželky žila na Ukrajině, v doněcké oblasti až do roku 1998, potom se přestěhovala k nám do české republiky. Předtím jsme s manželkou k matce občas jezdili. Nikdy jsem nezaznamenal, že by mezi lidmi byla nenávist kvůli tomu, jestli někdo mluví ukrajinsky nebo rusky. Vzdálené příbuzné jsme navštěvovali i v Kyjevě, byli to Ukrajinci, i s nimi jsme mluvili rusky bez problémů. Nikdy jsem si nevšiml, že by v tom byl nějaký problém. Nemohu však posoudit jak to fungovala na západní Ukrajině. Můj názor je však takový, že ve státě, který je více jazyčný, musí mít obyvatelé, kteří žijí v oblastech, kde je větší počet jedné z národností, možnost používat svůj jazyk i v úředním styku.

P. Diviš 23.8.2023 9:20

Tu "nenávist" k ruštině Rusové na Ukrajině vyprovokovali svým dlouholetým porušťováním.

A tolerance nevzniká hned, ale dlouhodobým vývojem, s kterým Ukrajina sotva začala, protože v carském Rusku nebo v SSSR o něčem takovém nikdo neuvažoval.

J. Kostelanský 23.8.2023 19:19

Jak je vaším dobrým zvykem, lžete a fabulujete.

V. Mokrý 23.8.2023 6:29

Nepodceňuj (R)USA !

V. Mokrý 23.8.2023 5:56

A jaké mají cíle ti Ukrajinci, kteří jsou v ČR už více než 20let i těch, co jsou zde 1a1/2roku, no ?

O. Buda 23.8.2023 10:11

Zeptejte se jich, ale uctivě. A můžete ukrajinsky nebo rusky. Jestli vás to tedy opravdu zajímá.

V. Mokrý 23.8.2023 11:40

Ti, co jsou tady dlouho, česky umí a zpět natrvalo, by šli jenom v případě, že by na Ukrajině skončila korupce.

K. Machala 23.8.2023 4:27

Nebyl bych tak pesimistický. Čína nechce, aby Rusko použilo jaderné zbraně a Rusko dnes na Číně je velmi závislé. Rusko nevyrábí tolik zbraní, kolik mu jich ubývá každý měsíc. Ukrajina jich dostává víc a o zatlačení za Ural nejde, jen o vytlačení okupantů ven. To se z mnoha důvodů musí dít pomalu, polovina okupovaného území je však už osvobozena. Teď se to zpomalilo kvůli trojité obranné linii okupantů, ale nezastavilo se to. Po prolomení poslední linie se to zase urychlí. A tento moment se blíží. Z českého hlediska je důležité, aby se anexe sousedního území nevyplatila, protože: Co se vyplatilo, bude zopakováno. V této větě je všechno, pro malé i velké země Evropy dost podstatné, nejen pro Ukrajinu.