7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

PARADOX: Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Z čistě laického pohledu se mi moc nepozdává přitahovat hmyz zrovna k dálnici, kde, jak asi všichni řidiči vědí, může hmyz celkem snadno dojít k úhoně. Ale třeba mají na ministerstvu onačejší odborníky na chování hmyzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vlasák 4.9.2023 7:04

R^R^R^

L. Novák 3.9.2023 21:28

"Zelený byznys" dotovaný státem jde proti přírodě, protože ti, co tento byznys ;-O řídí a tlačí do vládních programů, přírodě nerozumí. Rozumí jenom penězům do vlastní kapsy nebo do kapes "příslušníků vlastního kmene". A podle toho vypadají i výsledky. Energetická krize způsobená šílenou energetickou politikou Německa a EU, kterou chtějí zelení magoři léčit podporou "ještě více šílené energetické politiky!" :-P Jediná síla, která je zarazí v prosazování šílených fantasmagorií je finanční KRACH tzv. "zelené politiky". Jsme na jeho pokraji a zachránit nás mohou jen investice do jaderné energetiky, která nesmyslné vyhazování peněz za tzv. OZE postaví mimo hru. ;-)

L. Novák 3.9.2023 21:08

;-D To je z té EUROBUZERACE! !!

V. Kolman 3.9.2023 17:23

Ale vím pane Rado.

Hlavní problém je v tom, že se živočišný druh "člověk moudrý;-D;-D;-D" nebezpečně přemnožil a jak pravil už pan Darwin, u přemnoženého druhu vzrůstá agresivita, nedostatek potravy a (pitné) vody, ale za to přemíra odpadu. :-(:-(:-( Jak si s tím příroda poradí, toť otázka. Nevidím to příliš růžově. Bohužel pro člobrdíky na Zemi:-(:-(:-(

Nevím sice, kolik zahubeného hmyzu mají na svědomí vrtule větrníků, ale nemyslím si, že se to vůbec nikde neprojeví. Možná víc, nežli stoupání CO2 v atmosféře Země.:-)

Na co člověk sáhnul - to z*****l.

P. Rada 2.9.2023 21:30

Problém je stále v tom, že zřejmě nevíte/nechcete vědět co se s životním prostředím děje.

V. Kolman 2.9.2023 18:09

V divné době to žijeme.

Jako do malého kluka do mě cpali, že hmyz je e-e a je potřeba se ho zbavit (brouka zahubit!!) a nejlepší k tomuto účelu je "zázračný" insekticid DDT.

Čas oponou trhl - DDT je e-é a škodlivé a vůbec fůj, ale když stejnou práci ekologicky vykonávají lopatky "větrníků", pak nechápu, v čem je problém. Tedy aspoň nazíráno dogmaty, které byly do dětí huštěny v polovině minulého století.;-D;-D;-D

P. Rada 2.9.2023 14:11

Nedobře! Ptáky zabíjí ledacos spojeného s civilizací ale Vy se vyhýbáte poměřovat rozmanitost vlivů. Pokud přijde věcná námitka konkrétně označující za dominantní vliv na četnost agrochemii... - trucovitě reagujete opakem.

Zkusme to probrat ještě jinak. Považme, poměřme chcete-li tak jen různé mechanické vlivy. Tj. výškových zasklených budov, letadel, automobilů, větrníků.... a porovnejme je. Lze se také poučit s už provedených rozborů:

https://www.obnovitelne.cz/clanek/2554/vetrne-elektrarny-nemusi-byt-pro-ptactvo-problem-nektere-druhy-se-naucily-jim-vyhybat

Nebo si udělat vlastní zkušenost. Poblíž Prahy jsem několikrát navštívil lokalitu Pchery s dvěma turbínami - ale nikdy jsem tam mrtvého ptáka neviděl. Že by je dokonale uklízely místní kočky... se mi nejeví pravděpodobné.

Cestou autem jich přitom na silnicích vídám daleko více. Tohoto významného "zabijáckého" efektu si dnes na rozdíl od mnoha zdejších diskutérů jsou vědomí i draví ptáci, kteří u silnic vysedávají a pohodlně čekají na autem poraněnou či zabitou kořist. Všimnul jste si toho někdy?

T. Kohout 2.9.2023 5:27

Taky mě to napadlo, že klíšťata, komáři nebudou ten "hmyz", ale pak jsem si řekl, nechám to tam, vyzkouším, zda to někdo čte a sjedná nápravu. Takže díky! To co je na sklech aut jsou nějaké jepice, nebo mušky. A teď to chcípá na ramenech vetrníků...

T. Kohout 2.9.2023 5:16

A kdybyste zabrousil do třetihor, bylo by to ještě pestřejší.

P. Rada 1.9.2023 23:01

V odkazu lze s ledasčím souhlasit ale Konvičkova slova:

..."Protože nikdo nevíme, který ze scénářů vývoje klimatu se nakonec uskuteční,"...

prozrazují, že nejspíše pořádně neví která přírodnímu prostředí klimaticky bije. Před třiceti lety nejalarmističtější scénáře IPCC jsou totiž dnes realitou se kterou lze tehdejší prognozy srovnávat.

Konvička však znalosti faktických trajektorií vývoje pomíjí ba bagatelizuje a zároven deklaruje ochotu se proti "alarmismu" vymezovat ...např výroky: "„nová vlna alarmismu“ "...

Takový postoj považuji vedle rozumných projevů ekologa za doklad neznalosti klimatické problematiky.

L. Zídek 1.9.2023 22:46

Dobře. Takže ty větrníky ptáky nezabíjejí.......?!?!

V. Mertan 1.9.2023 22:06

Viete s tým hmyzom je to trošku inak. Hmyz predovšetkým zabíja nadmerná byrokracia. Všetky zvieratá musia byť registrované a skúkromníci nechovajú a nepasú. Taktiež menšie farmy musia vypisovať papiere podobne ako tie veľké. Takže sú v nevýhode, pretože k menšej ploche a obratu musia venovať výkazom rovnaký čas ako megafarma. Hmyz potrebuje nutne pastvu veľkých zvierat, pestré lúky kosené postupne a nie naraz a aj plochy nie úplne zarastené, ale kosené len občas. Napríklad husté tmavé lesy sú pre hmyz totálnou púšťou. Viac a oveľa presnejšie píše k téme biológ Martin Konvička https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/martin-konvicka-nova-vlna-klima-alarmismu-a-ochrana-prirody

P. Rada 1.9.2023 20:53

Jste sám se svou zaujatostí mimo realitu - kdesi u "konečníku"...

Fakt je totiž spíše ten, že většina ptactva ve svém vývojovém stadiu ptáčete potřebuje krmit živočišnou stravou a to obvykle na bási hmyzu. Toho ale ubývá zejména v důsledku velkoplošného používání pesticidů.

Používání peaticidů je však intenzifikačně hnáno konzumní reklamě cílenou chtivostí při které se donedávna u nás vyhazovala zhruba třetina už hotových potravin. Přitom i naprostá většina snědených potravin se navíc vyrábí spíše pro kapitálově motivovaný rozvoj konzumnosti - než pro výživové hodnoty.

Konzumně zpitomělé lidstvo je takto dominantním "vražedníkem" a nejen ptactva. Celé druhy dnes vedle homo konzuments začínají vymírat.

https://www.denik.cz/veda/masove-vymirani-zacalo.html

Z. Lapil 1.9.2023 19:14

Nevšiml jsem si, že by moje auto změnilo tvar 😉.

M. Kocián 1.9.2023 18:30

Obojživelníci jsou na změny životního prostředí citlivější než komáří larvy - země jižněji od nás by o tom mohly vyprávět.

K. Křivan 1.9.2023 17:43

Ne jenom dálnice a větrníky. Je toho víc, a vše se sčítá.

L. Zídek 1.9.2023 17:06

Miliard ptáků zavražděných vražděnými hnusnými větrníky je zelenému soudruhovi Hájkuv jsou u konečnýku....

M. Šejna 1.9.2023 17:05

To je ale jedna z mála pravd, kterou ministr řekl.

Globálně se za sto let oteplilo asi o jeden stupeň, zatímco v Česku je to o dva stupně. ;-)

P. Sura 1.9.2023 16:37

Spíš bych to kvalifikoval jako trestný čin podvodu ve fázi přípravy ....

P. Sura 1.9.2023 16:34

a stromy ....

Ale k tomu hmyzu na skle - to, oč méně se hyzu rozplácne na čelním skle, je dáno mnohem lepším obtékáním karoserií díky převratným metodám navrhování a řešení optimálního tvarování kvůli snižování aerodynamického odporu.

O. Kaucký 1.9.2023 16:31

Ono to stavění větrníků na moři, asi také nebude ideál. Likviduje je koroze.

O. Kaucký 1.9.2023 16:29

Nevím, co si představujete pod pojmem intenzivní zemědělství, jestli tím myslíte pěstování řepky, ale podle toho jak jezdím po Čechách, neustále přibývá polí ležících ladem.

P. Sura 1.9.2023 16:25

To jsou projekty, které dopadnou "jako vždycky", jen se vůbec nedá říct, že "to mysleli dobře"....

P. Sura 1.9.2023 16:21

A kdyby jen to. Ten očividný "úspěch" Energiewende v Německu, kdy jim začíná elektřina chybět a nebudou mít odkud dovážet je zářným vzorem pro směrování naší energetiky, která zatím pořád ještě funguje. Budeme (doufám, že než začnem, někde se to úplně podělá, aby pitomci viděli v přímém přenosu) budovat ostrovní říše ekobarůnků a nakecávat jim, jak si budou zadarmo mezi sebou posílat elektřinu, kterou budou mít buď všichni najednou nebo nikdo z nich najednou. Ale hlavně že stát z nich dostane prachy za ty "investice", aby aspoň část rozkradených peněz z dotací dostal zpátky ....

O. Kaucký 1.9.2023 16:16

K zapamatování „Hladík: Česko se otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa ...”;-D

P. Sura 1.9.2023 16:14

Však se na ministra Hladíka podívejte, kdykoli prezentuje nějaký ekoklimatický návrh. A má u toho typický výraz ve ksichtě, jako každý podvodník, který ukecává svou oběť.

J. Jurax 1.9.2023 14:13

V těžších případech na izolaci ve specializovaném zařízení, jež v hantecu slyne šaškec.

J. Jurax 1.9.2023 14:09

Ono se to sčítá ...

J. Jurax 1.9.2023 14:07

No, občas ve chvílích skepse mi přichází na mysl že i ten, kdo do zadku díru nemá ... :-/

J. Jurax 1.9.2023 14:04

No, od ministra životního prostředí už z principu nelze čekat něco rozumného, neboť tenhle post je tradičně propachtován zeleným magorům; no a samotná osoba ministra Hladíka to jistí ...