30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

NÁZOR: Už je to tady!

Za drahotu zdaleka nemůže jen předchozí vláda, ani jen ta současná. Inflace má příčiny i v minulosti dosti vzdálené. Nezodpovědná politika centrálních bank. Od roku 2008 bezstarostně tisknou další a další nekryté peníze, přičemž nulovými či dokonce zápornými sazbami znemožňují autoregulační a výchovnou funkci úroků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Musil 7.9.2022 7:30

Co se to děje? Na Psu a takový článek? To asi editorovi něco uniklo. Vždyť kritizuje naší vládu!

J. Ganaur 7.9.2022 7:56

Vlády!!!

L. Hančar 7.9.2022 8:23

Aston tuto úchylku skvěle kompenzuje svým zvoláním v úvodníku ( sv.Pavel na hrad!), ve kterém nám hloupoučkým vysvětluje , že jsou dobří a špatní komunisté. Mohl dodat i tu pohádku o dobrých a špatných fašistech. To by ale opustil náš malý český dvoreček. Zdá se, že nastupuje normalizace NP ( lépe snad seznamizace ).

P. Dvořák 7.9.2022 8:58

Nemám ten dojem, že by NP byl výhradně provládní web. Vy ano? 8-o

J. Musil 7.9.2022 10:00

Velmi výrazně (je to můj dojem, ne váš, takže po mně nechtějte nějaký rozbor toho mého dojmu). Nejen v zařazovaných článcích, ale v diskuzích tady byl velký prostor pro kamenování odpůrců, který tady dnes nevidím.

J. Musil 7.9.2022 10:39

Aston a jeho Pes je - byl silně prorežimní. Dost mě to překvapovalo, on, jako autor Tma 2.0, by si měl pamatovat, co v tom románu psal. To, že pustil takový článek na svůj web, naznačuje, že si vzpomíná.

F. Navrátil 7.9.2022 7:24

Příčin strmého nárůstu cen v energetice je několik a mezi ty hlavní patří preference zelených zdrojů a současně sankce, které si EU vyhlásila sama na sebe. Takže buď grýndýl s plynem nebo energetický mix podle podmínek jednotlivých států.

K. Filip 7.9.2022 7:23

S článkem souhlasím. V médiích vládne duch politické korektnosti, naše vláda visí na tkaničce od Layenové sukně. To nemůže dobře dopadnout.

J. Hruška 7.9.2022 7:59

Nazval bych to: "duch politické korupce" a v politice "zkorumpovanost mocí".!

J. Novák 7.9.2022 7:17

Současný bruselský a minulý kremelský bolševik a jejich protektorátní slouhové pro mě to samé jsou. Zdůvodnění by bylo zdlouhavé a nehodlám s ním ztrácet zbytečně čas.

V. Církva 7.9.2022 7:07

Uchopme tato témata? Ale to je právě problém dneška. Nikdo z politiků tato témata neuchopí, protože jsou jedni dogmatici, další mají z podvodů a úplatků peníze a ostatní si nechtějí pálit prsty.

No a buhužel opozice, řekněme protimigrační a pravicová jsou taky jen hloupí dogmatici přilepení na ruské propagandě. Od progresivistů se tak moc neliší.

Takže máme jen hloupá dogmatická stáda. Řešní tak není. Leda, že by se lidé začali chovat pragmaticky s rozumem, předvídavostí a bez dogmat. A to se neděje.

P. Rada 7.9.2022 7:28

Trochu jinak. Nemáme "jen hloupá dogmatická stáda". Celospolečensky se ale chováme oproti okolí více stupidně. Menší diverzifikace zdrojů, přetrvávající vysoká energetická náročnost, malý podíl obnovitelných zdrojů...

Stupidita přitom není opak inteligence ale tkví v nadužívání dříve osvědčených schemat i v situaci která se od té původní změnila.

Politika toto může pomoci poopravit až proměnit ale nezapomínejme, že je ta je jen mírovou cestou řešení rozporů s realitou ve které už dlouhodobě žijeme. Není proto divu, že ve společnosti s nedořešením rozporů roste nervozita až konfliktnost.

L. Novák 7.9.2022 7:52

ZELENÝ FAŠISMUS EU v denním životě:

Nizozemské město zakáže reklamy na maso, chce snížit jeho spotřebu

Nizozemský Haarlem se stane prvním městem na světě, které na veřejných prostranstvích zakáže reklamy na maso. V návaznosti na zjištění vědců, že konzumace masa přispívá ke klimatické krizi, chce město snížit jeho spotřebu.

https://www.lidovky.cz/svet/nizozemsko-mesto-haarlem-zakaz-reklama-maso.A220907_071522_ln_zahranici_lros

P. Rada 7.9.2022 8:31

Předvádíte svou neznalost podstaty. Fakt je totiž ten, že konkrétně konzumace hovězího masa zatěžuje životní prostředí více jak stokrát oproti výživě populace obilovinami. Rozdílnost v dopadech je navíc u masa drůbežího atd. Srovnejte si to se stoktrát narostlou populací...

S evropského ba jen s nizozemského pohledu se reklama navyšující už tak stagnující zemi může neznalému jevit jako bezvýznamnost - kterou u těch uvědomělejších pěstujícich si co možná udržitelnou svébytnost - Vy hrubě hloupě cejchujete fašismem.

Holansko přitom neoplývá nadbytečným prostorem pro domácítvorbu potravin a patří záplavami od rostoucích hladin oceánů, mezi nejohroženější země světa. Takové ohrožení ale egoisté v česku sotva vnímají - natož adekvátně reflektují.

Problém velmi významný však už může i pro vnitrozemce v odlehlosti od oceánů... nastat, pokud výživový obrat s obilovin na maso udělá miliardová Čína nebo Indie - což se začíná dít.

V. Kuhaj 7.9.2022 8:48

No jo. Protihovězový argument je nyní doplněn o blábol jakési prominentní francouzské poslankyně za Zelené, že pojídání steaku je machismus. Opírá se o studii, že muži jedí takového masa dvakrát více, než ženy. Vy se zase opíráte o studii, že konzumace hovězího zatěžuje životní prostředí více jak stokrát. Já myslím, že nám spojenými silami to topení v kamnech, rozdělávání ohňů na zahradách a grilování nakonec zakážete. Jo, a jezdit v autech, abych nezapomněl.

Podělaná EU, podělaní Zelení, kteří se z aktivistů stali politiky a teď nás takhle osírají, podělaní voliči kteří nám je volili. Ano, i ty, neteři Kláro s tím svým podělaným dredatým intelektuálským přítelem, kteří ty podělané Piráty volíte! Táhněte do prdele všichni!

J. Pankovic 7.9.2022 8:51

Jenže slepici nepodojíte, žádné mléko, máslo ani sýr a bez maštalního hnoje neroste ani obilí, vy Zelený pablbe.

Prostě tomu nerozumíte, nic užitečného vyrobit taky neumíte, jste jenom parazit

R. Langer 7.9.2022 12:03

Co zase lžeš, Zelený bolševiku! Každý vůl a kráva je pro Zemi a pro život sto tisíckrát užitečnější než ty, a tví soudruzi, a na rozdíl od tebe jsou přirozenou součástí přírody, ty jeden nepodařený zmetku! ;-€

P. Rada 7.9.2022 7:03

Názorová rozpolcenost, neznalost či až ztráta rozumu? Co vše vedlo autora k nedomyšleným úvahám typu:

....Nikdo se neodvažuje mluvit o tom, že příčinou energetické krize je šílená zelená ideologie, poháněná plynem....

...Evropa opustí osvědčené a funkční zdroje energie a nahradí je občasnými...

Šílenost se s definice projevuje ztrátou rozumového úsudku. V tomto smyslu by celá epocha lidstva poháněná obnovitelnostmi až do počátků využívání fosilních paliv byla podle autora "šílená"?

Naopak s hlediska historie prakticky jednorázové využívání neobnovitelností - kterými fosilní zdroje bezpochyby jsou - považuje Bernkopf za osvědčenost? Neobnovitelné se často "osvědčilo" podobně jak nevratná a tedy nesplacená půjčka či dokonce lup lupiči který nebyl dopaden natož potrestán.

Autor zcela opoměl, že idea už při rozvoji těžby energií s evidentně omezených ložisek byla u prozíravějších a čestně smýšlejících už více jak století taková, že lokální neobnovitelé zdroje snad zavčas nahradí výkonnější štěpné a posléze prakticky nevyčerpatelné jaderně fůzní a to tak, že ty novější dokáže někdo technologicky vypiplat k stále rostoucí efektivitě. Toto se ale energeticky v dominanci nestalo nikde na světě a nutně proto došlo k nasměrování k stagnaci až regresivnímu opaku:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

Stresujícím opakem se takto s regresivním vývojem v energetice stal i vývoj společenský. Zvláště v Česku kde byla malá diverzifikovanost a kde opomíjené obnovitelné zdroje nejméně dokáží dlouhodobě zajistit ani základní potřeby společnosti. Tuplovaně pak situaci zhoršil válečný vývoj a to zas nejvíce tam kde byla vysoká měrná energetická náročnost ekonomiky - tedy zas v Česku:

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

Proto "Už je to tady".

V. Humble 7.9.2022 7:16

Ten vas regresivni opak je vysledkem tlaku ekologickych organizaci sponzorovanych nadnarodnimi fosilnimi spolecnostmi ktere se za kazdou cenu snazi potlacit jadro - nejefektivnejsi zdroj energie ktery zname. Prectete si neco o tom proc amerika nema poradne jaderne zazemi a treba Japonsko, Francie, Rusko ted uz i Cina ma. S efektivitou to nema vubec nic spolecneho. Kdyz spocitate VSECHNY naklady na obnovitelne zdroje jadro je efektivnejsi nez treba solar. Proto Cina stavi velke reaktory a ne masivni solarni pole jako zblbli Nemci.

P. Rada 7.9.2022 7:30

Dokážete svá tvrzení doložit?

P. Rada 7.9.2022 7:31

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

J. Pankovic 7.9.2022 7:48

Jaké obnovitelné zdroje??

Snad nemyslíte dřevo? Nebo biomasu? Palmový olej, řepku?

Obnovitelné zdroje, to myslíte solární panely, které fungují jenom občas a jejíchž životnost je s bídou 30 let?

Nebo snad fofrníky, které vydrží ještě míň?

Když už lžete, tak to aspoň nedělejte tak okatě, pak vás mají všichni za blbce ;-)

P. Rada 7.9.2022 8:39

Nalhávat sobě Vy můžete co chcete.

Faktem např. ale je, že větrná energie je v Česku využívána zhruba na desetinové úrovni oproti sousednímu Rakousku s podobnými větrnými podmínkami a že zejména v zimním období kdy pravidelněji fouká... by takto těžená energie mohla mít významný dopad.

Podobně je to s naprostou většinou střech, fasádách... obrácených u nás k jihu, na které celoročně dopadá zhruba 1MWh/m2 energie o kterou pro kozervativní uvažování až hloupost přicházíme výměnou dokonce za růst zahraničních závislostí.

J. Pankovic 7.9.2022 8:57

Nechte si tu zelenou propagandu.

Zdražování elektřiny a plynu začalo ještě před válkou na Ukrajině, protože v létě nefoukal pořádně vítr a proto germáni spálili příliš mnoho plynu ;-)

L. Žaloudek 7.9.2022 19:09

No dobře, pane Rado - a za kolik by pro nás, co nemáme šikovné střechy ani pozemky, taková ekologická elektřina byla?

V. Kuhaj 7.9.2022 9:11

Je to zcela naopak, pane Rado. Dokud byla celá "epocha lidstva" poháněna zdravým selským rozumem, docházelo ke změnám postupně, evolucí. Pokaždé, když se našel někdo, kdo nám své pravdy vnutil revolucí, bylo z toho zle. I vy jste revolucionáři, protože prosazujete okamžité změny, aniž byste měli jediný důkaz, že to bude ku prospěchu věci. Lépe řečeno, vy vidíte jednu oblast, ale kam až se ty důsledky "odvážných" rozhodnutí projeví, o tom nevíte nic.

R. Langer 7.9.2022 12:01

Nelži zase, Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

R. Langer 7.9.2022 5:44

U nás na tato nebezpečí upozorňují solidní politické strany označované běžným prolhaným extrémistickým levičákým tiskovým mainstreamem za extremisty. ;-)

R. Langer 7.9.2022 5:50

... a ne jenom tiskovým... ;-€

D. Stirsky 7.9.2022 5:35

S většinou souhlas, myslím si skoro totéž.