1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

NÁZOR: Problémy justice a přeplněné věznice

K dlouhodobým problémům justice, která je i třicet let po roce 1989 příliš závislá na politické moci a kde se jen stále hovoří o novém zákonu o státním zastupitelství, přibyl s novou vládou i další problém jmenováním do funkce ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 30.5.2023 12:10

Právník nejsem, ale ať to tedy vymyslí právníci: Co kdyby třeba bylo porušením zákona, tedy trestným činem, opakované páchání přestupků? A rozhodnout by samozřejmě musel soud?

J. Vorlický 30.5.2023 13:58

Problém českého přestupku není věc právní, ale politická. Právníci nemají co vymýšlet. V okamžiku, kdy bude rozhodnuto, že přestupek je stupeň trestného činu, byť nejnižší (jako je jinde, příklad Německo, Británie, a jak bylo v Československo někdy do pol. 50 let), potřebné změny se nabídnou sami (samy?).

V případě trestného činu na úrovni přestupku by orgány moci výkonné byly oprávněné podezřelému z takového trestného činu nabídnout trest, opakuji NABÍDNOUT. Takové tresty by byly jen na úrovni nominálních pokut (jejich max. výše by byla stanovena zákonem). V případě, že by podezřelý z takového trestného činu pokutu dobrovolně přijal a UHRADIL, věc by byla vyřízena, aniž, opakuji, ANIŽ by takový člověk byl veden jako kriminálník. V případě, že by ji nepřijal, nebo přijal a neuhradil, orgán moci výkonné by ho musel obžalovat/obvinit ze spáchání trestného činu. Podezřelý by byl soudem buď zbaven viny, nebo shledán vinným.

Je myslím zřejmé, že stávající systém, který je založen na asi socialisticko-leninských principech, by musel být změněn. No a toho se tu nikdo neodváží, protože orgány moci veřejné (hlavně úřady všeho druhu, policie ale i instituce jako hasiči, veterináři, v zásadě každý, kdo je oprávněn používat tzv. kulaté razítko) by o svoji moc přišly. Takovou moc v Británii ani v Německu nemají.

To by se třeba v případě covidu projevilo tak, že žádná omezení, která by byla zpochybněna jako nad rámec v té době zákonů, by nebyla vynutitelná bez předchozího rozhodnutí soudu. Z čehož vyplývá, že případný spor mezi mocí výkonnou a ostatními členy společnosti, ve věci povinnosti - tedy zákona, by musel být rozhodnut soudem. Takovému rozhodnutí by se každý, včetně složek moci výkonné, musel podřídit.

L. Harvánek 30.5.2023 9:07

Už jsem také důchodce, ale pět tisíc v peněžence nemívám.

V. Mokrý 30.5.2023 5:44

Mnohdy by postačila šatlava - nástup okamžitě a jenom o vodě a chlebu, bez mobilu, počítače, televize/pobyt samozřejmě zaplatit.

J. Vorlický 30.5.2023 8:30

Ano, přesně tak, trestný čin. Takové pobyty jsou ale zadarmo. To by člověk, který nemá nebo nechce platit, byl v base furt. A to by nikomu nepomohlo.

P. Hatina 30.5.2023 8:57

Jsem si vzpomenul na výrok jednoho ptpáka z Černých baronů co se právě vrátil z vězení ke svýmu vojenskýmu útvaru

"..makat se tam musí taky, jídlo je tam lepší, akorát se tam nesmí chlastat". A když mu jeho nadřízený důstojník připomněl, že na vojně se taky chlastat nesmí a že jeho samotnýho si teď ohlídaj a nedostane ani propustku, tak se strašně naštval"..;-D

V. Mokrý 30.5.2023 10:32

NO,

byl by v base furt a prací vy si vydělával na pobyt/v nejnutnějším provedení.

V. Mokrý 30.5.2023 5:41

Hvížďalo, zapomněl jsi na vymahatelnost práva a dlouhé lhůty k rozsudku ( výjimky potvrzují pravidlo ).

A na samotné to vězení - spíše lázně, oproti domovům důchodců, na pobyt odsouzených doplácí stát/důchodci si to platí sami !

P. Zeman 30.5.2023 0:08

proč píšeš o něčem o čem prd víš ?

R. Langer 30.5.2023 5:38

To je u soudruha Hviždaly celkem normální. Ale něco z toho pravda je. Škoda ale, že u něho nebývá často poznat, co to zrovna je. ;-)

V. Mokrý 30.5.2023 5:41

R^