28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

NAPĚTÍ: Problém „čunkiády“ hledejme jinde.

Před několika lety došlo ve Vsetíně, a nikoliv pouze tam, ale na stovkách jiných míst republiky k tomu, že soud rozhodl o tom, že nájemci bytů, kteří odmítali platit nájemné se z bytů musí vystěhovat bez náhrady. Romové i neromové. Žádná vsetínská specialita…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.9.2023 7:08

Ano, takhle se podařilo zrušit cigánská ghetta ve více městech, u nás to taky tak proběhlo. Nic zvláštního, a jinak to ani udělat nešlo. Holt, když se kácí pes, létají řízky. Město si oddechlo, a někdo to odskákat musel.

Z toho města ho ale budou volit dál. ;-)

P. Vychodil 7.9.2023 7:07

tímto vysvětlením připouštíš rasovou rozdílnost, v tomto případě ohledně IQ.

Pomíjíš vliv rodiny a dalších faktorů, ovlivňujících vývoj jedince.

..." i při největší snaze integrace končí na samém spodku naší společnosti..." ... pokud budu někoho nutit k integraci, kterou dotyčný "vnitřně" odmítá, k úspěchu nedojde. Nebo si snad myslíš, že cigáni mají sami zájem na integraci a aktivně ji protlačují a podporují ?

Tvoje názory jsou rasistické a šovinistické.

L. Burget 7.9.2023 6:53

Nevím, jestli je to tak, jak tvrdíte, nicméně toto proběhlo ve více městech, včetně toho, kde bydlím já. U nás prostě (zcela určitě stavebně a hygienicky nevyhovující) romskou čtvrť srovnali se zemí a Romům koupili nemovitosti v okolních obcích "protože většina z nich chtěla bydlet raději na venkově". Pokud ty nemovitosti do pěti let nezničí, nebudou je muset platit. No neber to, zadarmo barák, jsi-li nepřizpůsobivý /v tomto případě ve 100% dotčených Rom/. Prostě rasismus. Ovšem vůči majoritě, nikoli minoritě.

A samozřejmě, že z okolních obcích jsme se brzy doslechli stížnosti na sousedské soužití s novými obyvateli. Jestliže se tyto problémy vyskytly i ve Vaší obci, nezávidím Vám je. Ale je to těžké, v rámci zákonů České republiky nelze nikomu zabránit, aby někomu někde nekoupil barák a obdarovaný se tam odstěhoval.

I kdyby se čistě náhodou začal stát a jeho podřízené složky chovat racionálně a začal po nepřizpůsobivých nekompromisně vyžadovat přizpůsobení se, nedával jim nic zadarmo a podobně, tak to bude běh na dlouhou trať. Zásadní problém totiž tkví v tom, že nikoho nelze k ničemu nutit a tito lidé bez donucení svůj životní styl nezmění.

Nejvíce je mi líto jejich dětí. Samozřejmě, že řešení existuje: Nevychovávají-li rodiče své děti alespoň trochu normálně, neposílají-li je do školy, neučí-li se s nimi doma a nevěnují-li se jim, pak tyto děti mají být přes týden ubytovány v nějakém internátním zařízení s dozorem a má být dohlíženo na to, aby do školy chodily. Veškeré kapesné a další výhody jen za dosažené školní výsledky.

Jenže jen navrhnout něco takového by znamenalo, že by se všechny neziskovky na dotyčného vrhly a "upálily ho zaživa".

J. Franke 7.9.2023 6:39

Buď autor zapomíná, nebo záměrně lže. Čunek kromě oněch zmíněných holobytů též z městských peněz zakoupil pár nemovitosti v jiných městech a to prostřednictvím realitních kanceláří, aby to tak nebilo do očí a pak tam nechal nastěhovat vsetínské cigány. Zeptejte se ve Vidnavě, zda by tamní občané pana Čunka za tuto sviňárnu navrhli na státní vyznamenání nebo ho spíš pomazali dehtem a vyváleli v peří.

R. Tichý 7.9.2023 6:35

Ano, posledni aktivitou ČR vuci cikanum by melo byt rozdani karavanu.

R. Lávička 7.9.2023 6:28

Když mají cikorky problémy z majoritní společností, ať požádají stát o nějaké území a udělají si cikorskou rezervaci. Ať si žijí po svém a nevysávají ty kteří musí každý den vstanout do práce. Z rezervace ven pouze na průkazku zaměstnání.

F. Žůrek 7.9.2023 2:00

Romove nemají, a neuznávají velice často, naši kulturu. A přitom si prosazují své! Nu, a ještě navíc my často hledáme chyby tam, kde nejsou... A to je právě ten problém... není snaha: NAZÝVAT VĚCI SPRÁVNÝMI JMÉNY!

Jsou však výjimky u Romů..., ale opravdu to není běžné... Rodina Holomků se bez problémů do naší společnosti začlenila...

M. Grundmann 7.9.2023 0:48

Rómové jsou v naší silně konkurenční společnosti neúspěšní a i při největší snaze integrace končí na samém spodku naší společnosti. Taková perspektiva není dostatečně motivační a Rómové zcela logicky volí jiný způsob života. Buď takový, kde mají vyšší naději na vyšší postavení ve společnosti, například uvnitř své vlastní komunity, nebo zcela ztratí motivaci k užitečné činnosti.

Situace Rómů je podobná jako situace velmi málo nadaného žáka, který je nejhorší ve třídě, i když se snaží uspět. Takové děti jsou demotivované a často mají problémy s chováním.

Tento problém nemá rozumné řešení. Rómové velmi pravděpodobně skončí v různých vyloučených lokalitách mezi stejně konkurenčně schopným obyvatelstvem, mezi svými. Podobně jako u savců v druhohorách ke zlepšení jejich situace by mohlo dojít pouze zmizením výkonnější většinové populace.

Pro většinovou populaci má však existence rómské komunity jeden významný pozitivní důsledek : členové většinové komunity se díky Rómům vyhnou osudu společenského postavení na samotném spodku společnosti. Z podstaty věci tohoto černého Petra vždy někdo má a Rómové tím jsou užiteční ostatním.