27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MIGRACE: Problém s uprchlíky prověřuje politiky

„Je trochu naivní domnívat se, že se nám uprchlická vlna vyhne,“ prohlásil prezident republiky Miloš Zeman. Na jeho slova by se dalo reagovat tím, že se nám nevyhnula a že nás zaplavila. Soudě alespoň podle sílících obav obyvatel a výroků některých politiků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 3.9.2015 0:09

Ono je to prosté

každého imigranta přivítat, jen co vyleze z lodi či podleze plot, chlebem a solí, zeptat se ho, ve které evropské zemi se hodlá usídlit, a promptně ho tam odlifrovat.

Toť vrcholně humánní řešení, proti němuž nemůže přece nikdo nic mít, není-liž pravda?

J. Jurax 3.9.2015 0:03

Ale houby

politikové EU a Evropy vůbec nevědí s které do které.

A nejsou schopni a ochotni bránit hranice Evropy proti invazorům. A jen - jako frau Merkel - hasí požár okázalou podporou nelegálních imigrantů, protože není ochotna svou zemi bránit. A zakrývá to ušlechtilým žvaněním. Daladier i Chamberlain, politikové to neblahé paměti, by si s ní mohli potřást rukama.

Protože ty imigranty po dobrém z Německa a jemu podobných zemí už nikdo nikdy po dobrém nedostane. A po zlém se to nesmí, nebylo by to humánní - a kdyby na to nakonec došlo, nebylo by stejně o co stát. A co s nimi Německo udělá, až odeznějí projevy, soucitní lidičkové přestanou nosit jídlo a nastanou všední dny, je ve hvězdách. Protože je veliká otázka, zda se pro ně najde práce, kterou budou schopni a ochotni vykonávat, a zda budou schopni a ochotni se asimilovat. Protože ani bohaté Německo nemůže udržet donekonečna vysoký sociální standard pro tolik cizinců, pro něž nebude práce.

V Evropě totiž není státníka, který by řekl budeme se invazi bránit na moři, budeme se bránit na plážích, na polích, na hranicích, ve městech ...

A. Alda 2.9.2015 15:59

Uprchlíci je špatné slovo.

Jen někteří z nich jsou uprchlíci. Někteří před válkouk, jiní před spravedlností (členové Boko Haram, kterým se státní policie v Africe čím dál víc lepí na paty). Většina z nich jsou migranti, část jsou invasivní agresoři - muslimská budoucí pátá kolona.

Na masivní imigraci musíme být opatrní. My jsme ji totiž již zažili.

Obětí masivní imigrace jsme se už totiž stali. A to imigrace Němců.

Naštěstí nám historické podmínky umožnily se jich zbavit a tehdejší politici tuto šanci nepropásli.

Malou imigraci většinou zvládáme jako národ bez problémů. Vstřebali jsme Avary, Holanďany,  Řeky, Volyňáky, Rusíny, Vietnamce, Korejce, Mongoly... nezvládli jsme Cikány a Kubánce (Kubánci byli po špatných zkušenostech posláni domů stejně jako před tím Němci a mnoho záznamů se o tom nezachovalo, ale já to pamatuji). A nezvládli jsme ty Němce, co nás jejich potomci málem připravili o naši vlastní zemi. Tak bacha na imigraci - máme s tím chmurné zkušenosti.

J. Kanioková 2.9.2015 22:05

:))))))))))))))

P. Vaňura 2.9.2015 15:27

"Odvážní politici" nepodléhající volání

lidu končí plným právem před popravčí četou nebo visí za nohy na lucernách.

JE PRAVDA, že migrace se dá potlačit skoro na nulu. Stačí důsledně deportovat imigranty do místa poslední adresy mimo EU. A pokud nemají dokumenty, zavřít je na tak dlouho, až si ráčí vzpomenout jak se jmenují a odkud jsou.

Ten problém NENÍ NOVÝ, nové je jen to, že vlády, které by ještě před 50 lety daly do ilegálů střílet je dnes živí na úkor občanů!!!

Zkuste si odhadnout, jak by si s tím poradili Heydrich nebo Berija. Stačí zavést trest smrti za přechovávání policejně nehlášené osoby, což jsme v našich končinách kdysi měli.

Ale již r. 1726 byli nežádoucí migranti (týkalo se např. Cikánů) vypráskáváni biřici za zemské hranice a v případě opakovaného návratu byli pověšeni!

K. Luboš 2.9.2015 13:56

Ten příliv migrantů nikdo nezastaví.

Uprchlíci svobodně na území EU vstupují a celkem svobodně se na něm pohybují. Zastavit je může pouze střelba, ale k ní nikdo povel nedá... Armáda a policie jsou úplně naprd!

EU tak nakonec bude muset akceptovat každého, kdo se objeví na jejím území. A jest pouze otázkou, zda takových lidí budou miliony anebo rovnou desítky miliony lidí. Jako na Silvestra roku 406 n. l. na Rýně: barbaři prorazili hranice a už je nikdo nezastavil!

L. Florner 2.9.2015 13:45

Ne

To Vám vážně nevadí ten alibismus a naivita už od počátku? Uprchlící se u nás stejně nechtějí usídlit a protékají přes nás jen do Německa... Super, jenže až se naplní Německé uprchlické kapacity, co potom? Navíc my je tu odchytáváme, jen pokud nemají doklady. To je součástí mezinárodních dohod, které podepsalo i Německo. Máme to tedy nedělat? Připadá mi to, jako "ten problém se nás netýká, protože je na sousedově dvorku". A až bude u nás (byla to Merkelová, kdo začal taktéž mluvit o konci Schengenu, takže by si s Babišem mohli rozumnět), budeme vykřikovat, že se nás sousedi ani nezastanou... Obecně Merkelová pouze mluví a hladí migranty pohlavičkách, Pokud je to Německá představa, jak problém vyřešit, tak potěš košte. To jim fakt bude stačit na dlouhé roky.

Ale v článku je opravdu sousek pravdy. Prezident by skutečně měl národ spojovat a politici obecně hledat a prosazovat řešení i proti aktuálnímu veřejnému mínění a veřejnost by naopak měli umět přesvědčit o správnosti a prospěšnosti svých kroků. Bohužel takové politiky nejspíš nemáme. Ani my, ani Německo.

V. Podracký 2.9.2015 12:26

Východní země jsou jen přívěšek EU

v podstatě o ničem nerozhodují. Západní země si rozhodly o tom, že uprchlíky do Evropy nezastaví, teď sklízí plody tohoto špatného rozhodnutí a rády by do tohoto východního přívěsku, jako vždy, "odsunuly" svoje problémy. Ať se pěkně zjistí, kdo jak rozhodoval v ER a podle toho si nese následky.

J. Kanioková 2.9.2015 22:06

:)))))))))))))))))))))))))))

J. Vintr 2.9.2015 10:03

Realita JE DRAMATICKÁ

bez ohledu na to, že se nám (zatím) imigrantská vlna vyhýbá. A bude ještě mnohem dramatičtější, jestli politici urychleně nebudou řešit, jak ten příval zastavit místo toho, kam ty uprchlíky rozestrkat, jak je co nejůčinněji zachraňovat na moři a jak jim vytvořit co největší komfort. Varovat proti blížící se katastrofě není nikdy předčasné. Naopak je idiotské před katastrofou zavírat oči a strkat hlavu do písku.

K. Janyška 2.9.2015 9:44

Ten, kdo nezná teorii spontánního řádu lidského světa,

neví co značí národní stát a neví, jaké jsou předpoklady pro pořádek na Zemi. Politici jsou jen momentálně zvolení lidé se stejným nevzděláním v této věci, jako ostatní a tak není možné od nich očekávat něco více... Dzp.

K. Křivan 2.9.2015 9:42

aby se nejitřily emoce a používal rozum,

Přesně tak !!!  Emoce jsou fotky "trpícich nevinných" dětí,  které považují Israelce za potomky prasat a opic, a touží židy zlikvidovat... ale o tom psssst !

Rozum říká "neber si nepřítele do země"  A islám, muslimové, nepřítel jsou.

J. Kanioková 2.9.2015 22:07

:))))))))))))))))))))

J. Hanzal 2.9.2015 9:06

Mám dotaz

na pana autora. Proč naší prapředkové vyháněli muslimy (mohamedány)tak usilovně z Evropy? A to dokonce tak, že se proti nim spojovali i skoro úhlavní nepřátelé, aby společně bránili Evropu proti tomuto moru.

Proč to dělali?

I. Mertl 2.9.2015 9:41

Re: Mám dotaz

Za autora: prostě akce a reakce, pane Hanzale, a také vládcovská konkurence. A úsilovně ? Jen když to opravdu smrdělo, například když Maurové překročili Pyreneje a táhli do jižní Galie. U Tours dostali na frak, vrátili se a zas bylo 5 století klid. Nebo když z "jejich" Balkánu zamířili k Vídni.

V tuto chvíli o žádnou válku nejde, ti chudáci naopak před válkou a hladem utíkají. Jsem pevně přesvědčen, že jestliže by se na území Evropy objevila vojska IS, bylo by zase rychle po válce - skutečná síla toho útvaru stačí jen na chudé a rozvrácené státy blízkého východu, ne na Evropu.

K. Křivan 2.9.2015 9:43

Re: Mám dotaz

"bylo 5 století klid"   kde to bylo ?

I. Mertl 2.9.2015 11:47

Re: Mám dotaz

Na hranici maurského kalifátu a dnešní Francie (tedy Evropy). Naopak čeští králové tam jisou dobu dodávali otroky, nasbírané ve střední Evropě, pane.

P. Vaňura 2.9.2015 15:47

Pane, zopakujte si základní školu

Mezi r. 732 a 1232 proběhlo několik velice významných válek mezi křesťany a muslimy a v dalších stoletích boje pokračovaly!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Covadongy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_Las_Navas_de_Tolosa

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_R%C3%ADo_Salado

A, samozřejmě, do tohoto období spadají takékřížové výpravy, tedy mimo jiné dobytí i ztráta Jeruzaléma.

I. Mertl 2.9.2015 22:28

Re: Pane, zopakujte si základní školu

Milý pane, mluvil jsem o pyrenejské hranici mezi Maury a křesťany a tam po bitvě u Tours skutečně byl čtyři století relativní klid. Středověk se vyznačoval permanentním válčením, protože pro nižší šlechtu byla válka živobytím. Válčil proto trvale skoro každý s každým, skoro kdekoli se srazili, zdánlivě bez důvodu, zpravidla pro kořist. Většinou tedy nikoli války, ale šarvátky s několika desítkami-stovkami účastníků. Šarvátky tedy byly jistě i na pyrenejském poloostrově, protože i ti Maurové byli rytíři. Šarvátkou byla počtem účastníků i významem i ta Covadonga. , Mnohem pozdější Navas de Tolosa a Rio do Salado už byly bitvami reconquisty. Jinak, zkuste spočíst, kolik za tu dobu bylo různých šarvátek a bitev po celé nemuslimské Evropě.

Jinak, základní školu jsem, milý pane, absolvoval před 6O lety a o muslimských výbojích mne neučili ničemu. Nemám tedy co opakovat. Na druhou stranu, blahopřeji, vida, čeho jste se dočetl. Výborně! Nikdy bych to do Vás podle Vašich dosavadních výkonů zde nečekal. Pokračujte, třebas se ještě dostanete do elity.

J. Hanzal 2.9.2015 10:08

Re: Mám dotaz

To nemyslíte vážně, ti dvacetiletí velmi dobře živení chudáci co jen vykřikují dejte, dejte. Pche

R. Dubravský 2.9.2015 10:12

Re: Mám dotaz

Dlužno poznamenat, že IS dnes již není jen tlupa vousatých banditů. Přidala se k ní i část Američany vyzbrojené a vyškolené bývalé irácké armády. Mají a umí obsluhovat i moderní těžké zbraně.

I. Mertl 2.9.2015 11:44

Re: Mám dotaz

No přeběhli. Na faktu absolutní vojenské převahy Západu to nic nemění.

J. Vintr 2.9.2015 10:19

Re: Mám dotaz

Máte naivní představy. Několik tisíc fanatiků, rozptýlených mezi civilisty, by dokázalo Evropě pořádně zatopit a armáda by proti nim byla naprosto k ničemu. A vzhledem k tomu, že v Evropě už žije několik desítek milionů muslimů, nemuselo by těch fanatiků být jen několik tisíc, ale klidně i několik set tisíc (nebo milionů) ...

I. Mertl 2.9.2015 8:50

Ano

ale asi se to zde bohužel nesetká s pozitivní reakcí, zatím mají příznivci silových řešení a prezidenta převahu.

D. Polanský 2.9.2015 8:09

Autor strčil hlavu do písku,

a čeká co my. Co si přeje většina, nemůže být populismus! To je absurdum. Společnost, která by fungovala podle toho, co si přejí politici či jakási intelektuální kaviárová menšina je nesmysl. To by nebyl rok 1917, 1948, 1968, 1989. Zafungovalo to podle většiny. Důsledky nejsou podstatné, podstatné je, že většina si v dané době prosadila své.

L. Florner 2.9.2015 8:06

Angela Merkelová

Angela není zrovna dobrý příklad správně se chovajícího politika. To, že někdo navštící uprchlické centrum, uprchlíkům i stálým osadníkům pomůže asi tolik, jako pomáhá lidem při záplavách, když ministerský předseda létá ve vrtulníku nad řekami rozlitými do krajiny. Taky vždycky po přistání přispěchá na tiskovku, kde konstatuje, že situace je vážná a musí se řešit. Oddřít už to ale musí někdo jiný a nejspíš už na tom i někdo jiný skutečně dře, protože čekat na vyjádření a nedej bože na konkrétní činy politiků, to by se v mnoha případech mohlo rovnat sebevraždě.

Angela se zatím omezuje na přeshraniční invektivy a sdělení, že situace je vážná. Její vyjádření jsou navíc i rozporuplnná a způsobují nemalé problémy Maďarsku. Angela se ovšem chová úplně stejně (blbě) jako většina dalších představitelů EU. Všichni budeme rokovat a diskutovat a vydávat prohlášení, ale aby někdo řekl, co se má dělat, kdy a kdo to bude dělat, to už je za hranicí zbožných přání. Osobně by mi bylo jedno, i kdyby se ČR závazně zavázala přijmout tisíce uprchlíků. Nakonec by stejně utekli do Německa, kam většina chce. Pokud bychom je tedy nezavřeli do střeženého tábora s dráty pod proudem a krokodýly ve vodních příkopech okolo, nebo je pro výstrahu ostatním nestříleli před Měmeckou hranicí, což by asi Angela taky nechtěla. Jen by bylo hezké, aby někdo z "geniálních" politiků konečně přestal klábosit, házet kupky hnoje přes hranice a začal jednat. Aktuálně jsou "nespokojené" země V4 v situaci, kdy ať udělají cokoliv, je to dle Paříže, Berlína a nově i Vídně stejně špatně. Možná bychom tedy měli převzít iniciativu a začít pracovat na řešení, protože k tomu zjevně staré unijní země nemají ani návod, ani odvahu a udělat něco je pořád lepší, než zmateně přeslapovat na místě a tvářit se přitom státnicky. I kdyby to mělo skončit konstatováním "tak tudy ne, přátelé".

T. Kočí 2.9.2015 8:24

Re: Angela Merkelová

dobré

M. Moravcová 2.9.2015 11:49

Re: Angela Merkelová

Výborně popsané.

"Možná bychom tedy měli převzít iniciativu a začít pracovat na řešení, protože k tomu zjevně staré unijní země nemají ani návod, ani odvahu a udělat něco je pořád lepší, než zmateně přešlapovat na místě a tvářit se přitom státnicky. I kdyby to mělo skončit konstatováním "tak tudy ne, přátelé". Přesně sem se hodí rčení pro EU papaláše: nemají na to koule!

J. Babička 2.9.2015 5:56

poznámka

Autor v podstatě říká to samé jako v Čapkově válce s mloky. Dokud nejsou mloci ve Vltavě, nebudeme se o to starat.

R. Langer 2.9.2015 12:37

Re: poznámka

Já si vždycky při vzpomínce na Karla Čapka uvědomím, jaký to byl úžasný vizionář a geniální spisovatel.