20.4.2024 | Svátek má Marcela


MIGRACE: Problém s uprchlíky prověřuje politiky

2.9.2015

„Je trochu naivní domnívat se, že se nám uprchlická vlna vyhne,“ prohlásil prezident republiky Miloš Zeman. Na jeho slova by se dalo reagovat tím, že se nám nevyhnula a že nás zaplavila. Soudě alespoň podle sílících obav obyvatel a výroků některých politiků.

Přitom realita je méně dramatická a Česká republika není zavalena migranty, kteří by se v řádu stovek nebo dokonce tisíců hodlali usadit na jejím území. Naopak pokud přes něj putují, snaží se nejrychleji dostat za hranice a míří například do Německa nebo do Skandinávie. V Česku se většinou zdrží pouze v případě, že jsou zadrženi policií a umístěni do uprchlického tábora.

Zároveň to neznamená, že by se problém s uprchlíky měl podceňovat. V tomto případě však platí, že neexistují jednoduchá řešení, byť je někteří politici vyděšené veřejnosti rádi nabízejí. Vzbuzují tím podezření, že na lidském strachu hodlají sbírat politické body.

K silným výrokům mířícím proti uprchlíkům opakovaně sahá například Miloš Zeman. Byť by měl negativní emoce ve společnosti spíše mírnit, daří se mu pravý opak. S neotřelými recepty, jak zabránit migraci do zemí Evropské unie, přichází opakovaně předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho nejnovější představa o neprodyšné pevnosti uvnitř schengenského prostoru vypadá přitažlivě, vymyká se však realitě. I kdyby se podařilo hranice uhlídat, nebyl by tím problém s uprchlíky dlouhodobě vyřešen. Tlak na její prolomení by postupně narůstal a bylo by pouze otázkou času, kdy by k němu došlo.

V neposlední řadě se země Evropské unie musí vyrovnat s tím, že do tohoto prostoru už zamířily stovky tisíc lidí. Část z nich se útěkem snaží zachránit holý život. Někteří chtějí na starý kontinent proniknout, aby se měli lépe.

Důsledně oddělit obě části od sebe a tu druhou vracet zpět, je úkol sice těžko splnitelný, přesto se musí na jeho provedení pracovat. Pokud možno bez silných řečí, které na jeho uskutečnění stejně nemají kladný vliv.

Právě v kritických situacích se prověřuje schopnost politiků vyrovnat se s obtížnými úkoly, jít proti většinovému veřejnému mínění a nebát se poklesu popularity. Třeba tím, že podpoří svojí návštěvou uprchlické centrum, klidní vášně a čelí nadávkám a nařčení z vlastizrady. Tak jako německá kancléřka. Případně podpoří výzvu vědců, aby se nejitřily emoce a používal rozum, jak učinili někteří čeští ministři. Jiní se naopak snaží vést na vlně populismu a zavděčit se masám, které jsou v celku silné, byť se skládají většinou z ustrašených jedinců.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus