6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MIGRACE: Kdo odvrátil pohromu?

Ve čtvrtek ráno jsem v trafice spatřil aktuální číslo Babišovy Mladé Fronty Dnes. Je na něm velké foto božského spasitele v bílém a u toho velký nápis BUDU VÁM POMÁHAT. Vedle toho impozantní výčet Babišových předností: Je jediný, kdo hájí české národní zájmy, je jediný, jediný, jediný...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 3.2.2023 9:35

Tak, tak !

K. A. 3.2.2023 8:50

Ano, proto si Američané zvolili Trumpa, Francouzi de Gaulla, Němci Hitlera, Rusové Putina. Ty Češi fakt hrozný.

K. A. 3.2.2023 8:50

Tohle je reakce na J. Machotku.

J. Machotka 3.2.2023 9:28

Proč hrozný?

Konstatování faktu není ani pochvalou, ani odsouzením. Chybné zhodnocení výchozí pozice ale výrazně snižuje šanci na úspěch jakékoliv strategie, která se pokusí o změnu.

Jinak, k vedení silné ruky mohou být i důvody dané okolnostmi. Už Římané měli institut diktátora.

K. A. 3.2.2023 8:46

Díky za dobrý článek.

Babiš si samozřejmě často přisvojuje zásluhy jiných, zatímco Fiala vyniká v dovednosti udělat vlastní zásluhu z ničeho. Nelze ale říci, že by postoj Babiše vůči migraci neměl žádný význam, po čtyři roky musel nějak lavírovat a vyhnout se návrhům na přerozdělovací kvóty. (Které Fialova vláda v trochu jiné podobě - eu-centralizace azylové politiky, ale podstata je stejná, schválila hned po svém nástupu.)

J. Machotka 3.2.2023 8:11

Ve společnosti s významným či dokonce převládajícím prvkem poddanské kultury není až tak překvapující, existuje-li poptávka po silném vůdci. A velmi často je nejsnazší cestou jak se stát vůdcem podívat se, kterým směrem se dav ubírá a postavit se do čela.

Zajímavější otázkou je, co se s tím dá dělat.

Z. Velínský 3.2.2023 8:57

Ne, otázka to není, co se s tím dá dělat. Jsou tací, kteří dělají. Vyvracejí vůdcova tvrzení, jak on jediný to všechno udělal. Například premiér Fiala to udělal s vyvrácením tvrzení o Babišově odporu ke Green Deal, zde v článku Ivo Cerman vyvrátil Babišovy zásluhy proti migraci, takový Kalousek nebo Slonková to dělají už desetiletí. Spíš je otázkou, odkud se pořád v Češích bere ta pasivní váhavost, která ospravedlňuje nicnedělání. Tak, jak jste to předvedl i Vy, pane Machotko. Velmi dobře víte, jak to s Babišem je, moc dobře víte, že se s tím dá dělat jediné - věci jednoznačně pojmenovat a postavit se k nim. Ale namísto toho děláte, že nevíte, co s tím. Je to pohodlné.

J. Machotka 3.2.2023 9:18

K Vašemu příspěvku si dovolím jen jednu poznámku, či spíše otázku: co se s největší pravděpodobností stane, až jednou Babiš definitivně opustí politickou scénu?

Jinak souhlasím, že snaha o větší transparentnost je jednou z možností. Další dvě jsou omezení příležitosti a lepší vzdělávání.

Právě teď až 600 expertů https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/revize-rvo-zakladniho-skolstvi-balas-msmt.A230131_174045_domaci_imat#utm_content=freshnews&utm_term=%C5%A0kolstv%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=m.search.seznam.cz posílá reformu školství tam, kde skončily všechny předchozí.

P. Diviš 3.2.2023 10:37

Co by se stalo? Jeho voliči si najdou jinou slibotechnu, tak, jako vždy.

J. Machotka 3.2.2023 10:57

To si myslím také. Proto je primárně třeba řešit příčinu. Zatím to nikdo moc nedělá.

Pokud by Andrej Babiš opravdu odešel (ať už dočasně nebo trvale) do ústraní, zasadí tím vládě dost tvrdý direkt. Bez vnějšího nepřítele, po skončení předsednictví EU bude mít vláda co dělat, aby dožila do konce svého funkčního období. Pak asi přijde na řadu ta zmiňovaná slibotechna.

P. Sura 3.2.2023 10:37

Obávám se, že Babiš politickou scénu dobrovolně neopustí, leda nohama napřed. Vyděláno má na několik desítek životů a tak už může jenom škodit a škodit, jak se naučil u Zemana. A mít z toho skrytou radost.

P. Diviš 3.2.2023 9:04

Nic.

Churchill nepochybně byl silný vůdce, ale do čela a tedy k moci se dostal až když se politika jiný vůdců, taktéž plnící touhy většiny, zdiskreditovala a většina najednou chtěla někoho jiného. Dtto DeGaulle.