14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zruší soud zákaz cestování do Tuniska?

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o zákazu cest do Tuniska. Zákaz se dotkne tisíců českých turistů, kteří plánovali dovolenou v Tunisku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 2.7.2021 6:57

Co kdyby se vláda vykašlala na nějaká opatření a přenechala je v pravomoci NSS?

Zjevně je NSS přeplněn odborníky virology a epidemiology, je škoda jeho a jejich kapacity nevyužít...

I. Hermanek 2.7.2021 6:14

Dobrý článek k zamyšlení jako vždy od autora oceňuji jeho fundovanost a hlavně bezvadnou formu podání diky

T. Kohout 2.7.2021 4:44

Také myslím na Atlas, zejména antický. Volba je: vana na dvorku versus zariskovat a "na Atlas"! Nebo si koupit nějakou digi hru s tématem AA (antický Atlas).

T. Kohout 2.7.2021 4:37

Jo, jo, taky říkám "Singapur, náš vzor", ale dodávám, a bez toho to neplatí: "ale ve všech směrech!" Tím mám na mysli zejména úzkostlivou čistotnost a také nadprůměrnou inteligenci obyvatelstva. A nyní čekám, co se bude dít. Uvidíme!

J. David 2.7.2021 3:13

Tunisko mne neláká, nejsem Rommel. Našinci stačí vana, když se chce smočit. Kdo touží po Tunisku, nechť strpí martyryum, jeho volba. Já ten problém nemám, na lovu srnce doma se testovat nemusím. Jo, býti labužník a lovit v Tunisku na Atlasu horské kozy, toť jiná kauza. Očkování na "fšecko", i beri-beri a mouchy tse-tse se dají na desinfekci ručnice pomalu chlorovým vápnem. Idylka. Proto nikam nejedu, plinkám si doma vzduchovkou 16J, a je mi dobře. Mýlím se?

J. Vintr 2.7.2021 2:15

Oni s tou buzerací nepřestanou a nepřestanou. Můžou si vymýšlet libovolné počty "pozitivně testovaných" a nové strašlivě nebezpečné mutace (jejichž nebezpečnost spočívá hlavně v tom, že nevyvolávají absolutně žádné příznaky) a protahovat tento cirkus do nekonečna. Virus je neviditelný a proto se s ním dá strašit, i kdyby žádný nebyl.

Z. Koutecký 2.7.2021 1:44

To srovnání se sezonní chřipkou trochu kulhá, pane Bartoni. Chřipka přijde s určitou skladbou virů, která se v průběhu toho cca půl roku, co tu prodlévá, nemění. Pokud odborníci včas a správně odhadnou typy virů blížící se chřipky, vyrobí se účinné vakcíny odpovídající dané situaci. Na rozdíl od chřipky však covid během jednoho roku vytvořil čtyři mutace, každá další z nich se šířila rychleji a dosud žádná vakcína nebyla upravena tak, jak se to dělá každoročně u chřipky. A covid může plodit nepochybně mutace další a další. Nelze ani pominout, že prodělaná nákaza covidem zanechává často i závažné následky, jako je poškození cév, srdce, mozku. Zdá se skutečně, že současné vakcíny alespoň zmírňují průběh onemocnění vyvolaný všemi mutacemi covidu, ovšem jak jsou účinné proti nákaze a jak dlouho imunita přetrvává se zatím neví. Každopádně v případě vakcíny Pfizera se už mluví o potřebě třetí dávky. Kolikrát se bude muset očkování opakovat se ukáže časem. Třeba každé tři měsíce, kdo ví? Výrobci budou mít radost, další zisky jistě uvítají, ale co pojišťovny? Jistě, můžeme se přestat covidem zabývat, na seznam civilizačních nemocí si připsat tuto nákazu, jako třeba AIDS, občas se nakazit a brát léky, které nákazu sice nevyléčí, ale alespoň snad zmírní její průběh. Jako je tomu třeba právě u AIDS a dalších onemocnění. Tyhle léky taky farmaceutické firmy rády vyrábějí, zvláště tak drahé, jako jsou v tomhle případě třeba ty monoklonální, za 60-70 tis. Kč dávka. No, a tak to asi taky dopadne.