9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Národ do karantény!

Je to zoufalé, přestože se už konečně ozývají rozumné a varující hlasy, že tento způsob léčení bude horší než nemoc, a patří jim za to velký dík, zejména lékařům Václavě Adámkové (tv.seznam), Janu Hnízdilovi (aktuálně.cz), prof. Pavlu Kolářovi (seznam.cz), imunoložce Lucii Kotlářové (LN), ekonomům Zdeňku Tůmovi a Mojmíru Hamplovi (HN) a nepochybně i dalším, které jsem nezachytil, všechno marné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.4.2020 10:43

Vy jste s ním o tom mluvil? 8-o

J. Svoboda 1.4.2020 7:19

Tomský je jak Lukašenko, ten taky národu doporučuje traktorovou terapii a vodku.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lukasenko-dal-belorusum-recept-proti-viru-traktor-pole-a-vodka-93765

F. De Winter 1.4.2020 7:16

„V Bergamu zemřelo mezi 1. a 24. březnem 446 obyvatel. To je o 348 více než činí průměr za poslední roky. Oficiálně bylo 136 úmrtí kvůli Covid-19. “ GIORGIO GORI, STAROSTA BERGAMA

Giorgio Gori není ve svých pochybnostech sám. Ve městečku Nembro (11 tisíc obyvatel) zaznamenali také prudkou špičku úmrtnosti, daleko vyšší, než činí oficiální statistiky případů Covid-19. Corriere della sera zmiňuje zkoumání úmrtnosti ve dvou dalších městech: Cernusco sul Naviglio (33 tisíc obyvatel) a Pesaro (94 tisíc obyvatel). V obou případech vychází počet „neobvyklých úmrtí“ (nad dlouhodobý průměr) na 6,1-násobek oficiálního počtu úmrtí na Covid-19. Nevíme, jestli všichni ti „mrtví navíc“ zemřeli na Covid-19 nebo ne. Je-li zdravotní systém přetížený, všechny choroby se stávají nebezpečnějšími. Třeba pro vás nepřijedou včas, když máte infarkt, nebo odloží důležitou operaci. Zjistit, za které úmrtí může Covid-19 a za které ne, je v současné italské situaci daleko obtížnější, protože lékaři musejí pečovat o živé pacienty a nemají čas zkoumat těla nalezená mimo nemocnice. (z článku Mariana Kechlibara)

Dovětek. Realita ukazuje, že ti kdož se nepostavili realitě čelem a včas nereagovali, budou mít nejen větší ztráty na životech, ale i větší ztráty finanční. A někde možná dojde i k ztrátě důvěry v politický systém jako takový.

K. Wágner 1.4.2020 6:52

Řada našich odborníků už veřejně hovoří o tom, že nakaženo koronavirem bude u nás 70 % populace, kdy polovina by měla onemocnět klinicky, i když koronavirus sám není tak patogenní, jako třeba býval mor. A pokud 30-40 % populace onemocní klinicky, pak v ČR, která má dnes více než 10 milionů obyvatel, klinicky onemocní až 4 miliony našich spoluobčanů, z nichž celá řada jistě bude vyžadovat intenzivní péči.

A takový stav se podle pana Tomského rovná obyčejné chřipce...

R. Tichý 1.4.2020 6:29

Tentokrat s panem Tomskym nesouhlasim.

L. Sýkora 1.4.2020 6:19

Pan Tomský při recyklaci svého vlastního článku z minulého týdne skromně vypustil větu o zanedbatelném počtu obětí v USA. Bude zajímavé co vypustí za týden

R. Vacek 1.4.2020 6:05

Tady si někdo nasazuje růžové brýle. Uvidíme, kdy si je sundá a uvidí, co se kolem děje. Západ nepropadá principu předběžné opatrnosti, spíš naopak. Řadu opatření z ekonomických důvodů odsouval až byl katastrofální situací donucen draze se snažit dohnat to, co zameškal. Opatrní jsou v Indii i Jihoafrické Republice. Snad nikdo nepamatuje, že by nestačila krematoria, že by se rychle dělaly márnice ze zimních stadionů, nemocnice z výstavních hal. A pokud je někdo uklidněn tím, že se viru přiřazují jen ti, co na něj byli diagnostikováni a zemřeli v nemocnici, tak si sám sobě lže. Protože tam patří i ti mrtví, kteří zemřeli doma nebo v ústavech a u kterých už nikdo žádné testy provádět nebude.

P. Dvořák 1.4.2020 5:04

Když se někdo blíží osmdesátce a má několik závažných, většinou chronických onemocnění, do toho dostane chřipku, lze ho statisticky zahrnout do škatulky úmrtí v důsledku onemocněni COVID-19?

Když pročítám předchozí příspěvky, v jednom má autor zcela jistě pravdu: " . . . když se jim podařilo tak úspěšně vyděsit celý národ."

Kdo si už tak či onak šudlá svoje špinavé pracky, jsou někteří advokáti.

J. Jirka 1.4.2020 8:08

Mě nejvíc fascinuje, že náš pan premiér lusknutím prsty nařídil povinné nošení roušek které nikdo neměl a občané, místo aby ho poslali tam, kam už dávno patří, začali jako tupé stádo stříhat trenýrky, vytahovat z nich gumy, šít roušky a ještě při tom stíhají velebit vládu za její moudrost.

P. Dvořák 1.4.2020 14:11

Souhlasím.

Zajímavý článek: "Svět po epidemii: zbude nám jen holý život?"

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svet-po-epidemii-zbude-nam-jen-holy-zivot-97004?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=article-detail

P. Rada 1.4.2020 3:38

Proč panTomský dělá matoucí až demagogické výroky které jsou zřejmé např. ohledně jeho interpretace principu předběžné opatrnosti? Ten s definice praví:

..."I když není jisté, zda hrozící nevratné nebo závažné poškození skutečně

nastane, není to důvod pro odklad opatření, jež mu mají zabránit.".... viz wiki. Předběžná opatrnost byla konkrétně nedávno aplikována na případ Boeingů MAX a prošetření ukazuje, že jakkoli to zprvu vypadalo tvrdě, tak se to ukázalo jako opodstatněné. V případě součastné pandemie jde ale přeci o něco jiného. O relativně jisté /spočitatelné/ varianty dopadů v čase. Navíc takto aktuálně zkouší různé cesty víc ekonomik, některé s předstihem a výsledky lze průběžně sledovat a porovnávat vzhledem k prognoze a vývoji zdravotních možností.

Tomský si však tento princip vykládá po svém - a pak paradoxně nevraží právě na svou interpretaci. Píše: ...."Podle něj je každé riziko možného nebezpečí třeba brát jako reálné. A to i v případě, že není zcela ověřené."...

Pandemii zabránit zřejmě už nelze. Ta je zcela zřejmá. Lze jen zvolit cestu jak omezit pravděpodobné škody. Co má pro koho finančně i lidsky vyšší hodnotu ? Zdali preferovat kolaps zdravotního systému a ignorovat rizika pro ty kteří jej s různých důvodů už potřebují nebo potřebovat záhy budou. Vlastně náhle ignorovat práva společnosti na průběžné zdravotní zabezpečení a upřednostnit ruletovou ekonomiku zdravých. Na této variantě by někdo extrémě vydělal a jiní na důsledky odklonu od systému dokonce zemřou. Nebo se semknout, tlumit infekci rozprostřením dopadů na delší období a nést spoluodpovědnost za škody při zmírnění výskytu extrémností.

J. Frček 1.4.2020 1:48

Zase jeden zlehčovač. Lidská hloupost je nekonečná...

J. Novak 1.4.2020 1:44

Chtěl jsem také k tématu napsat něco moudrého. Ale myslím že nejmoudřejší je v současné době mlčet, a dělat to, co nám vláda nařídí. Začínám rozumnět tomu proč udělali v Maďarsku to co udělali a myslím že by se něco podobného mělo odhlasovat i u nás, dokud to jde ..

A. Linger 1.4.2020 0:54

Doporučoval bych panu Tomskému aby strávil pár hodin v infekčním oddělení s coronavirem.

Tím by potvrdil své názory že je coronavirus jen přehnaná panika.

Jestli tak neučiní,tak je jen obyčejný tlučhuba,a nezaslouží si pozornosti.

R. Meišner 1.4.2020 0:36

...měl jsem o autorovi lepší mínění. už nemám. škoda. stačila první věta: *psychicky labilní premiér vyhlásil nejpřísnější karanténu, ačkoli počet nemocných je u nás zanedbatelný. * kauzalita zřejmě autorovi nic neříká...jinak by ji neobracel. chtěl byste pane Tomský zažívat raději to co prožívá Itálie, Španělsko, etc? řekl bych že ne.

R. Vacek 1.4.2020 6:09

Tomský patří mezi ty, kteří při pádu z mrakodrapu letí kolem třetího patra a říkají si: "je to dobré, nic se neděje".

V. Zadák 1.4.2020 0:18

To mi připomíná mudrlanty tvrdící: "Proč mají lidé strach z uprchlíků? Vždyť tu žádní nejsou?"

K. Nový 1.4.2020 0:06

Autor by si okamžitě měl udělat 14 denní výlet do Itálie a užít si "charakter této relativně mírné, avšak prudce se šířící pandemie, která snese toxické srovnání s obyčejnou chřipkou" na vlastní kůži.

P. Han 1.4.2020 0:26

Itálie to nezvládla a vytvořila ze sebe evropské epicentrum nákazy. Zatímco Jižní Korea, kde to zpočátku vypadalo děsivě, je už (snad) "za vodou". Srovnejte opatření v obou zemích.

K. Nový 1.4.2020 0:33

Opatření platné v Jižní Korei chce Prymula zkoušet v Jihomoravském kraji v rámci chytré karantény.

Dokud se to nevyzkouší a neosvědčí v malém, dělat to v celé ČR znamená jít spíše italským směrem.