11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Národ do karantény!

Je to zoufalé, přestože se už konečně ozývají rozumné a varující hlasy, že tento způsob léčení bude horší než nemoc, a patří jim za to velký dík, zejména lékařům Václavě Adámkové (tv.seznam), Janu Hnízdilovi (aktuálně.cz), prof. Pavlu Kolářovi (seznam.cz), imunoložce Lucii Kotlářové (LN), ekonomům Zdeňku Tůmovi a Mojmíru Hamplovi (HN) a nepochybně i dalším, které jsem nezachytil, všechno marné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 1.4.2020 9:16

Kde berou všichni, panem Tomským (včetně jeho) jmenovaní, jistotu, že nekontrolovaná epidemie nenapáchá větší škody? Nikde, nikde ji nemají. Pouze-což je v ekonomii normální-fantazírují, pardon, předpokládají. A dělají se zajímavými.

V. Šedivý 1.4.2020 9:28

Epidemie jako taková v podstatě žádné zásadní škody na ekonomice nenatropí.

Škody si způsobujeme sami svými opatřeními a doufáme, že tím vykoupíme nějaké životy. Bohužel stále není na stole žádná kalkulace, jak asi draho.

(viz též moje otázka níže "Kolik jsou nejvyšší přípustné náklady..", na kterou nikoli překvapivě nikdo neodpověděl.)

F. De Winter 1.4.2020 9:53

Epidemie změní chování lidí, bez ohledu na to, jestli do toho vstoupí vláda či nikoli. A kapitalistická ekonomika je založená na očekávání a důvěře. Kolik jsou nejvyšší přípustné náklady nikdo není schopen vyčíslit, stejně jako vy nejste schopen vyčíslit jaké náklady by přineslo ponechání epidemii volný průběh. Krátkodobé přerušení činnosti některých vybraných provozů nedůležitých pro činnost ekonomiky jako celku jsou náklady přijatelné. Zastavení činnosti některých provozů, např Škody auto, není vyvoláno protiepidemiologickými opatřeními, ale prostě pádem poptávky. Některé obory se po epidemii omezí, např. mezinárodní cestovní ruch, letecká doprava...a to bez ohledu na činnost vlády. Naopak krátkodobé omezení se a zvládnutí krizové situace uchová důvěru v systém a pozitivní očekávání a pomůže nahradit ztráty.

A současný vývoj dává za pravdu těm, kteří se tomu postavili čelem. Ti co tomu nechali volný průběh prohrávají. Nejen lidsky, ale i finančně. Asi tak.

J. Ganaur 1.4.2020 12:43

Účet bez hospodského aneb nechval dne před večerem.

D. Polanský 1.4.2020 9:00

Každý odborník přeceňuje svoji odbornost, podobně jako každý autor, který píše o své pravdě. Takže budeme někde uprostřed.

V. Klepetko 1.4.2020 8:53

Autor mně byl vždy svými názory sympatický, ale je starší 70 let a vášnivě háji práva kuřáků, takže asi patří do neohroženější skupiny.

Takže má asi velký strach a řeší to popřením reality... Potřeboval by teď asi spíše vlídné slovo a povzbuzení, než racionální kritiku bludného světa svých falešných představ :-)

A proto s ním polemizovat nebudu, jen mu popřeji pevného zdraví...

P. Staronový 1.4.2020 9:43

Nejsou žádná práva kuřáků. Je jen větší či menší svoboda občana.

V. Klepetko 1.4.2020 10:30

Milane, i kuřák má svá přirozená, negativní práva! :-) To jako nekuřák uznávám, neokrádám a neumlčuji ani ty kuřáky :-))))

A čím více strachu, tím méně svobody.

A pan Tomský je zjevně k smrti vystrašený, jinak by realitu nepopíral!

V. Šedivý 1.4.2020 8:48

Otázka pro ty, co tvrdí, že zachraňovat se musí, musí, musí:

Kolik jsou nejvyšší přípustné náklady na zachraňování - ať už celkem nebo v přepočtu na jednoho (pravděpodobného) ne-zemřelého?

Kde je hranice, kdy je nutné říct "a dost, vyšší náklady už být nesmí"? Nebo není žádná?

F. De Winter 1.4.2020 8:59

A dokážete vyčíslit o kolik budou naše náklady vyšší, než náklady zemí, které protiepidemiologická opatření nezavedly? Nedovedete. Současná situace naznačuje, že tyto země budou mít nejen násobně větší ztráty na životech ale i větší ztráty finanční. Nehledě na ztrátu důvěry v politický systém.

P. Zinga 1.4.2020 8:48

Pane Tomský,

"Náš psychicky labilní premiér nejpřísnější karantény na světě, ačkoli patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě,", co logika?!

Nepatříme náhodou mezi nejméně zavirované země právě kvůli opatřením onoho "labilního pemiéra"? Nevěděl jsem, že jste tak omezen ideologií...

D. Polanský 1.4.2020 9:01

To je autorův oslí můstek. Nemusí Babiše, tak jde na něj přes karanténu.

K. Tejkal 1.4.2020 10:14

Ano, každé karanténní opatření je zásahem do svobody lidí. Na druhé straně je poměrně zjevné, že přísnější karanténa omezuje šíření koronaviru. Čínská zkušenost dokonce ukazuje, že karanténou lze epidemii nejen zpomalit, ale i tlumit.

T. Bubeníček 1.4.2020 8:45

Jak může někdo, při pohledu na Itálii, Španělsko, USA atd. napsat takovou volovinu, to fakt nechápu. Vždy když čtu hlášky typu "nejpřísnější karantény na světě, ačkoli patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě...", tak mám chuť se autora zeptat, jestli si čistí zuby. A proč, když nemá zubní kazy?

T. Hraj 1.4.2020 8:42

Pan Tomský by měl pravdu, pokud by Covid byl relativně mírným onemocněním, jak se domnívá. Hranice mezi mírným a závažným samozřejmě není ostrá a je to tedy trochu věc názoru. Ale zprávy z Itálie a Španělska nasvědčují, že Covid poměrně závažný je.

To ale nic nemění na tom, že na druhé misce vah jsou zmiňované ekonomické důsledky protipandemických opatření. Zabránit pandemii za každou cenu (k čemuž snadno sklouzávají epidemilogičtí a jiní odborníci typu pana Prymoly) může mít v posledku horší důsledky.

J. Nevrkla 1.4.2020 8:13

Souhlasím s karantenou mnoha obyvatel, zřejmě se to vyplácí, když to porovnáme s mnoha jinými státy. O zboží mnoha průmyslových firem a služeb stejně výrazně poklesne zájem, s tím nic neuděláme.

Ale v těch zprávách o úmrtí trochu mizí měřítka. V takové Itálii zemře i bez pandemie přes 50 tisíc lidí měsíčně, u nás kolem 10 tisíc. A obávám se, že při přílišném soustředění jenom na covid bude umírat více lidí na jiné nemoci bez pomoci.

J. John 1.4.2020 8:06

Mrtví daně neplatí, pane Tomský.

Tak hloupý článek jsem již dlouho nečetl. Píšete: "Náš psychicky labilní premiér nejpřísnější karantény na světě, ačkoli patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě...". Zkuste domyslet, proč je u nás méně nákazy a poděkujte za včasná opatření vládě. V sousedních zemích pár dní zaspali a nakažených i mrtvých mají násobně více.

J. Ganaur 1.4.2020 12:51

Nechval dne před večerem.Nic Vám to neříká?

E. Valej 1.4.2020 8:04

Iste, sloboda slova, sloboda nazoru, atd, ... su posvatne... ale to sa fakt musi uverejnit aj takato do neba volajuca kravina?

P. Lenc 1.4.2020 7:50

Tak si pane Tomský myslím, že jste tentokrát šlápl pořádně vedle.

J. Jirka 1.4.2020 7:58

Uvidíme, zda si to budete myslet ještě za rok.

L. Harvánek 1.4.2020 7:39

Pandemie jednou skončí a život se rozběhne dál. Otázkou zůstává, zda budeme mít dost prostředků pro přežívání. Potraviny a mnohé další k životu nezbytné věci se neurodí v supermarketech či nákupních centrech, ale na polích, továrnách ... A na to je potřeba nezapomínat.

J. Svoboda 1.4.2020 8:01

Na polích je živo. Toman přece v tichosti posvětil plošné rozhazování STUTOX II na více než 70 000 hektarech a tím zachránil cenu rohlíku.

Pěkný den.

V. Novák 1.4.2020 9:34

A to je moc dobře.

Pěkný den a slunce ve vaší mladé a neomylné duši.

J. Svoboda 1.4.2020 10:50

Zakázaný jed na 70 000 ha je dobře leda pro úplného píp.

Duši mladou mám, ale tělo už začíná věkem haprovat ...

Pěkný den.

P. Victorin 1.4.2020 7:35

Autorův úvodní antibabišovský atak: "..... Náš psychicky labilní premiér nejpřísnější karantény na světě, ačkoli patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě, chystá další měsíc nouzového stavu, kterým pohřbí českou ekonomiku.... /citace/", svědčí o rozumovém a etickém pochybení, nikoliv však Andreje Babiše, nýbrž jeho zdejšího kritika.

Předně je třeba z hlediska zdravého rozumu zásadně odmítnout "pseudopsychiatrickou diagnózu" o údajné psychické labilitě našeho úřadujícího premiéra, pokud tuto činí a dokonce nestoudně zveřejňuje laik, přesněji medicínský diletant, nemající ke stanovování lékařských diagnóz sebemenší odborné znalosti a tudíž předpoklady. Obecně lze učinit relevantní dílčí závěr, že zveřejňování pomlouvačných "pseudolékařských" hloupostí o komkoliv jmenovitě uvedeném, je zřejmé pochybení, nejen rozumové, nýbrž i etické.

Za druhé je zřejmé, že premiérovu pomlouvači zcela uniká příčina a následek stavu, který popisuje slovy ".... patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě..... /citace/". Při serioznějším úsudku si totiž mohl a měl uvědomit, proč patříme k nejméně nakaženým státům Evropy?

Za skutečnost, že náš stát v Evropě patří mezi státy méně ohrožené koronavirovou pandemií, jak autor článku v tomto ohledu objektivně konstatuje, vděčíme tomu, že náš premiér prosadil poměrně tvrdá antivirová opatření.

Pan Tomský ale v rozporu s logikou a zdravým rozumem premiérem prosazená antivirová opatření nesmlouvavě kritizuje a odmítá.

J. Vobr 1.4.2020 7:45

DOBŘE NAPSÁNO !!!

Tu-ááá.

J. Jirka 1.4.2020 8:00

Kobližku?

P. Victorin 1.4.2020 8:06

Děkuji, nemlsám. Hezký den! :-)

J. Jirka 1.4.2020 8:47

Andrej se bude zlobit. On odmítnutí nemá rád!