25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Národ do karantény!

Je to zoufalé, přestože se už konečně ozývají rozumné a varující hlasy, že tento způsob léčení bude horší než nemoc, a patří jim za to velký dík, zejména lékařům Václavě Adámkové (tv.seznam), Janu Hnízdilovi (aktuálně.cz), prof. Pavlu Kolářovi (seznam.cz), imunoložce Lucii Kotlářové (LN), ekonomům Zdeňku Tůmovi a Mojmíru Hamplovi (HN) a nepochybně i dalším, které jsem nezachytil, všechno marné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 1.4.2020 12:22

Podle zpráv z Itálie zemřelo přímo na koronavirus už 12,5 tisíce lidí za pouhý měsíc. Zároveň se jim tam asi šestkrát zvýšila úmrtnost ostatní. Takže lze tvrdit, že nikoli na koronavirus, ale v souvislosti s koronavirem v Itálii zemřelo poslední měsíc asi o 60 tisíc obyvatel víc, než je tamní průměr.

K. Garfield 1.4.2020 12:35

Ročně v souvislosti s chřipkou umře cca 1500-2500 lidí. Ale to onemocní 1,5-2,5 mil. lidí.

Stejné rozšíření COVID-19 a máte 50-100 tis mrtvých. Nejméně...

Smůla je, že chřipka má krátkou inkubaci (2-3 dny), rychlý průběh 3-5 dní a nakažlivost (R0) 1,3.

Covid-19 má dlouhou inkubaci, pomalý průběh, vyžaduje vysoké procento hospitalizací (5-10 %) a nakažlivost 2,4-3,5 (to je exponent!).

V Itálii za měsíc a s relativně nízkým rozšířením (v porovnání s chřipkou) umřelo za necelý měsíc víc lidí, než na chřipku za rok...

R. Benýšek 1.4.2020 12:02

Smrtnost je vždycky naprosto šumák. Můžete mít vzácnou nemoc s 5 nakaženými ročně a 100%ní smrtností, a bude to epidemiologicky i mediálně naprosto nezajímavé.

Důležitá je jen úmrtnost. Což je nejenže podíl zemřelých v celé dané populaci, ale hlavně (jinými slovy totéž, ale takto je to jasnější) podíl zemřelých z těch předtím (než se nemoc objevila) zdravých. Jen to hraje roli.

A je-li úmrtnost nízká, tak to sebevyšší smrtnost nemá jak přebít (tedy aspoň pro lidí, co umějí počítat, a co se sentimentálně nehroutí, pokud se nedaří zachraňovat před smrtí ty, co již umírají).

Kapišto?

J. Ganaur 1.4.2020 12:14

Šejno ví nejlíp fšechno.Toho nekrmte, to je Syfilidova práce.

K. Garfield 1.4.2020 12:22

Smrtnost není šumák.

Vztah mezi smrtností a úmrtností je daný počtem nemocných (nakažených).

Když se nemoc rozšíří na velký počet lidí i relativně nízká smrtnost způsobí obrovskou úmrtnost. Alarmující je, kolik nemocných vyžaduje lékařskou péči.

Lékařskou péčí můžete snížit smrtnost. Jediná možnost, jak snížit úmrtnost, je zabránit šíření. Když se zhroutí zdravotnictví, zvýší se smrtnost. Když se nemoc rozšíří, zvýší se úmrtnost. A tyhle věci se násobí.

Kapišto?

L. Kubeš 1.4.2020 12:44

Bůh ochraňuj podobné trouby !!!

J. Jirka 1.4.2020 12:46

Ten test poslušnosti byl v Česku doveden k dokonalosti, když bylo nařízeno povinné nošení roušek, které nikde nebyly k dispozici. A místo toho, aby se Češi vzbouřili, tak rozstříhali staré trenky, vlastní rukou si z nich ušili náhubky (které jsou zcela k ničemu a nejspíš i škodlivé) a ještě jsou na to hrdí.

M. Šejna 1.4.2020 11:06

pan Tomský asi nesleduje zprávy. Takže mu to připomenu:

V Itálii už zemřelo přes 12,5 tisíce lidí a každý den jich přibývá asi 800. Stejný přírustek mrtvých mají ve Španělsku.

V Británii vzrostla smrtnost na 7%, v USA se smrtnost prudce zvyšuje z půl procenta z minulého týdne na současná 2,2%.

Pokud by u nás umíral stejný počet lidí v přepočtu na obyvatele, jako v Itálii, pak už u nás bude 2 tisíce mrtvých a v současnosti by umíralo 135 lidí denně, takže za duben by u nás byla bilance 4 tisíce mrtvých.

Normální měsíční úmrtnost se v jarních měsících pohybuje okolo 10 tisíc lidí mesíčně. Díky koronaviru by stoupla na 14 tisíc. To je dost zásadní rozdíl a je zarážející, že pan Tomský dává přednost ekonomice, která by stejně poklesla, protože lidi se díky pudu sebezáchovy radší zdržují doma a neutrácejí.

V. Šedivý 1.4.2020 11:33

Takže váš odhad je, že současná opatření mají moc zabránit růstu úmrtí o několik tisíc měsíčně. Dejme tomu o deset až patnáct tisíc lidí během nějakých tří čtyř měsíců.

Ale ta opatření něco stojí.

A kolik je ta hranice, kterou bychom neměli překročit, protože tolik už za jeden lidský život nedáme?

K. Garfield 1.4.2020 11:54

Ta hranice není finanční, ale morální.

Kolik utrpení a smrti jste schopen psychicky unést, abyste se měl dobře?

Půjdete normálně do práce, nebo do kina, když máte doma dědu s babičkou, kteří když to dostanou, na 90 % skončí v nemocnici a na 30 % umřou?

Vsadíte si tuto blbou loterii???

Věřím tomu, že většina lidí si nevsadí a ekonomika půjde do háje stejně. Jenom důsledky budou horší...

J. Zmek 1.4.2020 10:58

Takže senior Tomský v podstatě říká peníze jsou přednější nežli život. On ví co bude za měsíc, dva. Co pak bude psát až, nedej Bože budou čísla o obětech toho viru řádově vyšší ? Tenhle postoj je vysoce amorální, život je jiný level nežli akýkoliv peníz !!

J. Kovaříček 1.4.2020 11:00

Vážení, než začnete psát hlouposti přečtěte si článek ještě jednou, raději dvakrát, možná to pochopíte.

K. Garfield 1.4.2020 10:53

Pane Tomský, srovnáváte škody na životech se škodami ekonomickými. Je tady ještě jedno důležité hledisko, a to je dopad na morálku společnosti.

Morálka vyhrává války.

Co se dívám kolem sebe, lidé se současným českým postupem souhlasí, chápou osobní svoji odpovědnost za zdraví jiných. Opatření přijímají za své. Dělají, co mohou, abychom tento boj vyhráli, nebo aspoň minimalizovali důsledky. To se projeví, až bude potřeba ekonomiku obnovit a rozvíjet. Vláda, ač k ní mám milion výhrad, se snaží nenechat lidi a firmy na holičkách.

Kdyby se sesypala morálka společnosti, jsme v háji každopádně.

Silná morálka, kterou teď nasbíráme, bude v budoucnu hrát větší roli než sebelepší ekonomický "stimulus".

F. De Winter 1.4.2020 10:58

Souhlas.

V. Šedivý 1.4.2020 11:35

Podpora morálky zalezením do děr?

A to nemluvím o těch, co natahují ruce a chtějí po spoluobčanech, aby jim "nahradili škody".

K. Garfield 1.4.2020 12:09

Ano. Jako Britové při bombardování. Někdo holt musí zalézt do bunkru a přežít nezraněný, nezabírat místo v nemocnici a nepřidělávat práci jiným. Někdo musí střílet na bombardéry, někdo ošetřovat raněné a někdo odklízet trosky, někdo pěstovat obilí.

Možná jste si toho nevšiml, ale nejsou všichni zalezlí v dírách.

Natahování ruky může mít nejméně dva důvody. 1) potřebuju přežít 2) chci víc. Doufám, že většina rukou je v kategorii 1).

J. Jirka 1.4.2020 13:05

Mluvíte o morálce ve státě, jehož policie musela veřejně žádat občany o shovívavější přístup ke svým spoluobčanům bez roušek, protože policie nezvládá zpracovávat tolik udání?

Ostatně se stejným problémem (pro intelektuálně méně hbité: s počtem udání, ne s nošením roušek) se před více než sedmdesáti lety potýkala Tajná státní policie (GeStaPo) na území Protektorátu Čechy a Morava.

J. Šrajer 1.4.2020 10:40

Nač složitě špekulovat. Řekněme si to jednodušeji. Situace s koronavirem se vyvíjí velmi rychle. Sestavme zlomek: v čitateli bude počet vyléčených na celém světě, ve jmenovateli počet zemřelých na celém světě.Dle údajů z ČT nám potom vyjde, že asi 10 až 20% lidí zemře. Otázka zní: co je lepší, nechat miliardy obyvatelstva na pospas promořování koronavirem a nebo získat čas a brzdit ho a vymýšlet obranu. Ekonomiku to ani v jednom ani v druhém případě již nezachrání, ale lidské životy ve druhém případě ano. Druhý případ je ještě výhodnější v tom, že společnost takto jednající bude méně narušená než ta v prvním případě.

K. Wágner 1.4.2020 10:28

Trump už prohlásil, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by v USA mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-koronavirus-trump-bily-dum.A200401_074714_zahranicni_elka

Že by to bylo jako při chřipce ?

S. Rádl 1.4.2020 10:03

Když něco publikuji, tak si vyhledám recentní data, což autor neudělal. Také výběr autorit byl udělán tak, aby vyhovovaly předem zamýšlenému závěru. Ale takhle se SLUŠNÁ publicistika nedělá. Alespoň je vidět, že autor se v mládí naučil kotrmelec. Myšlenkovým kotrmelcem je tvrzení, že nemusíme udržovat přísná opatření, když máme tak málo nakažených. Nenapadlo autora, že malý počet nakažených může být důsledkem těch opatření? A to kdyby naši lyžníci zůstali doma, mohli jsme na tom být jak na Slovensku. Ale to se autorovi nehodilo do krámu...

P. Dudr 1.4.2020 10:20

Přesně tak, pan Tomský je mimo. Mrtvých je tam už 1789, oficielně. A lékaři vybírají, koho nechají umřít, mají málo ventilací.

I. Podlásek 1.4.2020 9:43

Do nedávné doby jsem četl p. Tomského velmi rád. Dnes jsem s tím skončil. Snad se zase jednou vrátím, až se mu zase v hlavě rozsvítí.

J. Novák 1.4.2020 9:46

Tohle vědí jen ti úředníci, kteří se tím musí reálně zabývat.

P. Staronový 1.4.2020 9:41

Opatření si netroufám hodnotit.

Ale jedna poznámka, nouzový stav nemusí znamenat zavření všeho, ten to jen umožňuje. Hlavní účel je možnost vynechat obvyklé zdlouhavé a nepříliš účinné administrativní procedury soutěžení o nákup zboží nebo služeb.

Mimochodem i proto se nemohly včas předzásobit nemocnice, domy důchodců etc., musely by vyhlásit a vyhodnotit soutěž.

J. Svoboda 1.4.2020 10:53

Proč by se měly včas předzásobit po tomhle?

http://www.mzcr.cz/dokumenty/hlavni-hygienicka-cr-eva-gottvaldovana-koronavirus-z-ciny-jsme-pripraveni_18414_3693_1.html

V. Novák 1.4.2020 9:35

Jděte svá moudra povykládat do Itálie, Španělska, Francie, Švýcarska nebo do USA, pokud možno do NY, pane Tomský.

J. Svoboda 1.4.2020 10:54

Já čekal, že pomůže Borisovi, když už je po brexitu.

Pěkný den.

J. Dvořák 1.4.2020 9:29

Navrhuji, aby laici psali o (dopadech) SARS-CoV2 až potom, co jej dostanou (a přežijí).

U odborníků je to jinak. Ale ti mohou přijít o svou odbornou pověst.

F. Navrátil 1.4.2020 9:24

Epidemiolog amatér nechápe, že česká vláda zaujala rozumnou pozici mezi dvěma modely zápasu s epidemií koronaviru. Ta první je čínská cesta tvrdého postupu včetně zákazu vycházení a izolace celých oblastí. Ten druhý, nechat promořit populaci, zaujala zpočátku V. Britanie, aby po týdnu, kdy se jí začala situace vyvíjet hrozivě, zaváděla omezení. Autor zřejmě předpokládá, že se proti epidemii dá bojovat ideologicky a mediálně. Nedá.

J. Novák 1.4.2020 9:23

Pan Tomský se nezapře. Je to jako s těmi imigranty, kteří u nás 'nejsou'. Ale jsou. A kdybychom jim nabídli podmínky k šíření jako v západní Evropě, budeme jich tu mít jako oni. Díky bohu nemáme.