6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co dál?

Vláda zprvu epidemii bagatelizovala a nedělala nic (ba dokonce posílala do Číny to, co jí pak zoufale chybělo), kdežto následně otočila a zakázala všechno. Od rohu k rohu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kříž 28.3.2020 18:16

Vážený, mluvíte mi z duše.

Š. Hašek 28.3.2020 19:59

Určitě.

Ale jsem zvědav na tu palbu, až se v září "virově probudí" senátor Drahoš.

D. Stirsky 28.3.2020 10:36

Autor jen mudruje a mudrlanty dnes nepotřebujeme. Vše, co se činí, je metoda “pokus-omyl”. Mnozí z nás jsme si mysleli, že jde “jen” o chřipku. Ale oba je jaksi více agresivní. A většina z nás, včetně mudrlanta-autora, není vzdělána v imunologii, virologii a hlavně nemáme veškeré informace. A co bude po? Budeme-li věštit katastrofy, tak k nim dojde.

J. Kalina 28.3.2020 9:57

Vážený autore, to s tím promořením 50% je teoreticky nejspíše správně, ale absolutně to nesouvisí s tím, jak to s někým zamává. Jestli to někdo chytne dnes nebo za rok až bude okolo 50% promořenost, nemá žádný vliv na průběh infekce u toho konkrétního člověka. Dalo by se soudit, že když to jeden chytne až za rok bude více zkušeností s léčbou, možná budou léky, ale možná že to bude už každému u prde...e. A troufám si předpovědět, že až se budeme dostávat několik roků z 50% promořenosti na 100%, neštěkne ani pes po těch co to chytí ani po těch co to odskáčou neb to bude roztaženo do delší doby a všichni (i novináři) už toho budou mít dost.

A s tím, že vláda měla reagovat rychleji a nejspíš i jinak jděte do háje. Reagovala zhruba tak jak je v této zemi zvykem a dle toho jsme schopni (většina) v určitém časovém úseku pochopit, zkousnout. kdyby s tím začala o týden dříve nebo později, dostalo by se jí mnohem více výtek než nyní. prostě lidí reagují až když je půse r, který rozpozná dostatečná většina a včasné chytré rady se nedbá a radící bývá "popraven" aspoň mediálně. Nyní můžeme vidět v přímém přenosu jak se virus rozšiřuje do domovů důchodců a i do nemocnic a "kupodivu" ho tam roznášejí ti co se starají o nemocné, bezmocné. Vidíme jaká se přijímají opatření, když už každý vidí co se děje. bylo to jasné předem, akorát to nebylo jasné dostatečnému počtu osob, aby tato opatření byla prosazena již před týdnem, 14 dny.

doufejme, že vedlejším efektem této epidemie bude větší počet porodů zhruba na přelomu roku a v lednu , únoru 2021.

Předem se ptám s velkým předstihem: jsou na to naše porodnice připravené, jesle, školky, školy ???

J. Jurax 28.3.2020 17:21

Ehm ... pakliže se Vaše vize ohledně zvýšení porodnosti naplní, bude lze za pár let rozhořčeně klnout vládě v té době vládnoucí, že je fatálně nepřipravená a že měla tohle a naopak neměla tamto. A opozice sdělí národu, že to vláda dělá blbě a že ona by to dělala líp, kdyby něco dělala. A vůbec se vyrojí chytrejch ... hlavně mezi bezdětnými ...

A Vy budete moci dát sem odkaz, že jste to už tehdy říkal, ale byl jste neodpovědnými politiky oslyšen ... :-)

A lidi budou svépomocí budovat jesle, školky, školy v nějaké modernizované obdobě akce Z, asi jako když dnes šijí roušky ...

Š. Hašek 28.3.2020 20:04

Nebojme se!

Valachová bude podávat cihly a ze stavby jeslí bude interpelovat. V Praze už včera (!!!) Hřib objednal víc plenek do Podolí (Matka a dítě).

J. Vlček 28.3.2020 9:23

Pane Payne, z vás hovoří hotový doktor (že by doktor politologie? Spíš to vypadá na poblitologii)

Takže naše vláda zvládá krizovou situaci naprosto špatně, zatímco v zemích západních, kde už se nakaženými lidmi starších nad 75 let nikdo nezabývá a nechávají se v klidu zemřít, tak tam to zřejmě podle vás dělají skvěle.

Na vaše rozumy jsme tu všichni čekali jako na spásu. Chytrá horákyně by byla vedle vás hotový břídil.

F. Svoboda 28.3.2020 9:18

Pane Payne, dá se dohledat, že zde pod články různých autorů jsou také různé reakce diskutérů, některé souhlasné, či jiné zcela odmítavé. To je zcela přirozené. Pod vašimi články jsou však příspěvky 100% negativní. Z toho jasně vyplývá, že vaše myšlení je zcela posunuto do říše snů, nepravd a zkrátka blbosti. Proto vás žádám, abyste svoji energii věnoval nějaké prospěšné práci, pokud ještě pracovat dovedete, a zbytečně neotravoval prostředí zde na NP. Děkuji za sebe i za ostatní čtenáře !!!

J. Vlček 28.3.2020 9:25

Rád se k vaší žádosti připojuji, pane Svobodo.

R. Peřina 28.3.2020 10:27

A já rovněž.

J. Schovánek 28.3.2020 8:40

Předpokládám, že se Payne už nechal cílevědomě nakazit sám i s celou rodinou.

D. Polanský 28.3.2020 8:36

A jaj další typický chytrý pravičák. Raději jdu stříhat a žehlit roušky.

Š. Hašek 28.3.2020 8:56

To není pravičák.

To je "anarchonepolitik moderní".

R. Meišner 28.3.2020 8:21

tak zde máme dalšího experta na koronavirus-jmenuje se Payne. a ví ůplně nejlíp, jak to vláda dělá všechno špatně a jak by se to správně mělo dělat. nechat promořit obyvatelstvo. tak to ovšem funguje pouze do doby, kdy virus nedostihne samotného autora nápadu nebo jeho blízkého, o kterého má obavy (u autora toto asi vylučme). ---jak to tehdy říkal primář Strossmayer? : kdyby hloupost nadnášela....(zkráceno)

Š. Hašek 28.3.2020 8:19

Jan Payne ví všechno, už asi dvacet let.

V. Dudák 28.3.2020 8:08

Jak si můžeme být dopředu jisti tím, že proces „imunizace“ národa by proběhl obdobně jako u chřipky (a i tam podle druhu chřipky byl někdy úspěšný, někdy s obrovskými ztrátami). Vždyť koronavirus je tak specifický: téměř (z 97 %, pokud si pamatuji) se neliší od viru chřipky, zároveň je ale v mnohém podobnější ebole (proto - snad - zafunguje remdesivir). Zcela překvapivě téměř nenapadá děti (nyní, v této fázi; co my ale víme...), může probíhat bezpříznakově (to chřipka tuším ne), kdo je „vironosič“ tudíž nemusí být vůbec zjistitelné. Nevíme, jak silně je virus mutagenní a nevíme, jaké vedlejší účinky může adaptace (imunizace) na tento virus mít. Nevíme, jak se virus zachová (popř. zmutuje) v horkém počasí (že ho horké počasí oslabí je spíše jen zbožná naděje, zdá se mi). Nevíme, zda na imunizované jedince nezacílí jiná mutace viru a zda imunizační mechanismy ke vzniku mutace právě nevytvoří podnět a prostředí.

(Z mého blogu na Aktuálně.cz)

V. Církva 28.3.2020 7:26

Píše se o nebezpečné nemoci a nikdo nezastavuje lety z Číny a neobjednává respirátory.

Pak se píše o okolektivní imunitě a vůbec nikdo se nesoustřeďuje jestli máme dost pomůcek na pohřebnictví, lopaty, bagry a spalovny. Do určité míry by kolektivní imunita dala lidem snad protilátky proti podobným příštím nemocem, za cenu nějakých 100tisíc úmrtí u nás, možná víc, možná míň.

Nicméně to vše je středověk a hloupost. V 21 století je řešením léčba, léky a vakcinace. A to a výzkum potřebuje investice. Kdyby se prostě udělaly závazné objednávky na respirátory, vakcíny a léky jako Remdesvir a to v dostatečném počtu i když tato nemoc skončí, mohly by firmy investovat. Bohužel u SARS, Eboly atd. nebezpečí pominulo a nikdo ani neštěkl. Remdesvir je proto nepřipraven a k roušky musíme poníženě kupovat nekvalitní a dražší z Číny.

A. Reček 28.3.2020 8:53

Máte pravdu.

J. Jurax 28.3.2020 17:34

To máte těžký.

Příští vážná a usmrcující epidemie se možná nebude šířit respiračně, nýbrž přenos bude realizován hmyzem, takže respirátory, vakcíny a léky jako Remdesvir nebudou k užitku. Zato budou vláda, zdravotnictví i záchranné složky tvrdě kritizováni, že nemají dostatečné zásoby repelentů, mucholapek a plácaček na mouchy. Plácačky na mouchy a mucholapky se budou vozit z Číny, kam byla výroba od nás outsorcována. A plošný letecký postřik proti hmyzu nedovolí ochránci přírody.

Nejen generálové se vždy připravují na minulou válku.

T. Kubín 28.3.2020 7:15

Payne byl vždy jenom legrační tlučhuba a tady v tom žbleptu dosáhl vrcholu.

P. Spáčil 28.3.2020 6:53

Payne radí vládě co by měla dělat, i když to vláda už dělá. Kouzelné. (:-))

R. Vacek 28.3.2020 6:00

Vláda snad dělá přesně to. A protože nechce, abychom se přiblížili katastrofě většiny západních zemí, tak musí včas přitvrdit, ověřit jak to zafungovalo a pak rozhodnout co dál. Třeba bude několik režimů - ten volnější pro ty, kdo už budou imunní po prodělané infekci (testy na to krátce existují), pak karanténa pro ty bez imunity a přísná karanténa pro ty nemocné.

J. Novak 28.3.2020 3:31

Jak se říká, čím méně člověk ví, tím má větší potřebu se o svá "moudra" podělit s ostatními. A pan Payne ? Ne, není výjimkou potvrzující pravidlo. To je prototyp :-)

Z. Koutecký 28.3.2020 1:29

Pane Payne, to je skvělý nápad opatřit si imunitu nakažením. I když není původní.Britský premiér to taky propagoval a už se mu i povedlo se nakazit, ale ostatní Britové nějak jeho plánem nadšeni moc nejsou. Vy jistě jako lékař, pomáhající nakaženým, svůj nápad můžete realizovat snadno.Pro mne by to bylo obtížnější sehnat nějakého nakaženého, a taky už to ani zkoušet nebudu, ve svém věku bych, bohužel, spíše než imunitu získal urnu.

V. Církva 28.3.2020 7:36

Tak ta kolektivní imunita, to jsou to takové když ne středověké tak alespoň viktoriánské metody trochu prsknuté MUDr. Mengelem.

U toho Borise mi není jasné, jestli se opravdu rozhodl jít příkladem, nebo jenom kecá a někam se schoval dokud ta kolektivní imunity neproběhne. Ví, že by ho jinak zlynčovali. U karantény Merklové jsem si skoro jist, že se jenom raději zašila a k žádné karanténě není skutečný důvod. Kterého magora by v době SARS-CoV-2 napadlo chodit na polikliniku na očkování?

K. Salajka 28.3.2020 19:28

Taky si myslím, že A.M. šla jenom objímat stromy, a ozve se hned jak Ursula odstoupí.

P. Staronový 28.3.2020 0:22

" Co kdyby to tak bylo trvale..."

Kéž by to bylo trvale.

J. Vlček 28.3.2020 9:28

Naprostý souhlas, pane Staronový.

V. Braun 28.3.2020 11:10

Tak pokud jste ekonomický masochista tak se vám v současné krizi jistě bude líbit. Věřte, že já pro trvalost nehlasuji.

J. Vlček 28.3.2020 12:58

Pane Braune, tady není řeč o trvalém stavu koronavirové krize, ale o trvalém podřízeném postavení naší země v rámci EU. Nemluvte tedy o koze, když se bavíme o voze.