6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co dál?

Vláda zprvu epidemii bagatelizovala a nedělala nic (ba dokonce posílala do Číny to, co jí pak zoufale chybělo), kdežto následně otočila a zakázala všechno. Od rohu k rohu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Müller 28.3.2020 20:32

Co myslíte, měli by býti oba umlčeni? Bude pak svět lepší? Měli by vycházet jen články, které chválí usnesení vlády?

Článek jsem četl 2x a převaluji ho v hlavě celé odpoledne. Došel jsem k závěru... Nebude-li současný stav, kdy jsme se před virem rozhodli schovat využit k přeskupení a zajištění materiálních a lidských zdrojů, k minimalizaci škod spojených s postupným získáním společné imunity, budeme nahraní a škody budou nedozírné.

J. Kalina 29.3.2020 10:23

no tak u nás to vypadá na nějakou odnož - variantu bodu c) = postupně a "řízeně".

Jen bych poukázal na "nový" jev - explozi nákazy v domovech důchodců.Přitom se to dalo čekat, bydlí tam nejohroženější skupina, personál asi nebude na celkové odborné výši pracovníků v nemocnicích, pracovníci chodí z práce domů, občas se nějaký děda musí odvézt do nemocnice s nějakou nekoronavirovou potíží a zase zpět, takže se kolem toho motá spousta lidí a v potencionálně nejnebezpečnějším prostředí. No a opatření se dělají až když to propukne. Jen popisuji, nekritizuji i když "JÁ JSEM TO ŘÍKAL UŽ DŘÍVE JAK TO DOPADNE". Prostě takto fungují obecně lidé a jejich organizace. viz roušky, respirátory. Myslí si opravdu někdo, že se v ČR dalo vyvolat hromadné šití roušek a svinsky drahá výroba respirátorů na 3D tiskárnách kde kým třeba už v únoru?? A to nezmiňuji předvídavost podnikatelských dravců, kteří s vidinou výdělku mohli chrlit už dávno. Takže až nouze naučila Dalibora housti (a toto pořekadlo se používá jíž nějakou dobu, asi i v minulosti byly případy .)

J. Jurax 29.3.2020 11:59

"získat postupně imunitu, nejlépe nějakým řízeným scénářem, aby to zdravotnictví zvládlo."

Ano. A k tomu se dopracováváme tím schováváním se doma, aby holt křivka nakažených nestoupala moc prudce a počet vážných případů v jednom čase nepřekročil dostupnou kapacitu zdravotní péče. No a pochopitelně čekáme na vakcínu, potěšila by.

Takže vlastně aplikujeme všechny tři Vámi zmíněné scénáře. Skoro bych si dovolil říct, že to ani jinak nejde.

D. Müller 28.3.2020 16:22

Nerozumím tomu, že jsou diskutující článkem tak rozrušemi. Autor jen popsal jak se věci mají. Zjistili jsme, že nejsme materiálně dost vybavení. Vláda zavelela: "Schovejme se!". Tak jsme schovaní. A co dál? Tento čas máme věnovat k posílení materiálního zabezpečení, ke zlepšení pozice pro úspěch. Děje se to? Jakou máme strategii? Žádnou. Ještě týden to bude opatrnost, pak zbabélost.

V. Čermák 28.3.2020 17:17

Já zase nerozumím lidem jako vy a autor, kteří si musí za každou cenu Plivnout na vládu (Babiše). Přiznejte raději, že vám Virus Nevadí, ale Babiš Vadí...

D. Müller 28.3.2020 17:51

Pane Čermáku, možná mi to uteklo... Jakou máme strategii na další měsíc, rok, dva? Budeme schování?

Budeme čekat na vakcínu? Na lék? Jakou máme strategii? Sedět u televize a poslouchat, co koho zrovna napadlo nebo popadlo? Já zatím žádný koncept nevidím. Ale už je na to čas.

V. Čermák 28.3.2020 18:32

Nic vám neuteklo, já žádnou svoji strategii nesděloval. Ale mohu to udělat nyní. Jelikož zcela důvěřuji Babišově vládě i krizovému týmu, předpokládám, že se budu řídit jejich příkazy i doporučeními. A vám bych doporučoval totéž. Předpokládám, že zkušený krizový tým odborníků má připraveny různé varianty ( koncepce), jak postupovat, podle toho, jak se situace v ČR i ve Světě bude vyvíjet. Současně vám doporučuji, nezabývat se různým spekulacemi Novinářů, což je přesně to, co sám kritizujete, ale současně děláte. Mimochodem, být v Karanténě= Schováni, hm, pěkný výraz....

V. Braun 28.3.2020 19:10

Předpokládáte, že krizový tým má různé koncepce ....

Možná vám uniká, že se kolega předřečník ptá, zda vláda/krizový štáb, má přesně toto a jaké ty nejvíce pravděpodobné strategie jsou. Škoda, že se více o tyto strategie s veřejností nepodělí.

M. Šejna 29.3.2020 9:17

Zeptejte se na to odborníků na krizové strategie z opozice. Tedy Fialy, Kalouska, Bartoše a Rakušana.

Všichni tihle "experti" na krizové strategie tvrdí, že oni by to dělali lépe, než vláda.

D. Müller 28.3.2020 19:28

Pane Čermáku. Měl jsem na mysli néjakou koncepční strategii naší vlády resp. státní správy. Neočelával jsem jí od Vás

Ale cením si toho, že jste se podělil o svúj postoj. Já bohužel důvěru za 7 let k této vládě nezískal. Takže ani vaš příklad s ochotou čekat nemohu následovat. Jsem proaktivní člověk. V současné době již máme mít dobře zmapované materiálové a výrobní zdroje. Zorganizované zásobování. Promyšlenou ochranu starší generace. Mít vykomunikované postoje k veřejnosti apod. A v určitý okamžik jít cestou k získání imunity společnosti, aby to zdravotnictví zvládlo. To co vnímám jako problém je, že vláda zatím není schopna potenciál země, zorganizovat, nasměrovat a využít potenciál lidí a firem.

I tento týden vláda byla ve vleku událostí. Je třeba převzít iniciativu a přijít s konceptem, který jako země zrealizujeme

Každý den je drahý.

P. Staronový 28.3.2020 21:10

Šachystoš je prostě dobrý věřící, Svědek Burešův. :-P

I. Buch 28.3.2020 16:21

Dle mého názoru je koronavir světovým problémem a jako takový by se měl i řešit. Nesouhlasím s úplným uzavřením hranic, protože řešit tento problém jen na vlastním písečku je zhovadilost. Jakožto členský stát EU jsme měli koordinovat činnost naší bezpečnostní rady s evropskými institucemi. Místo toho jsme se od ostatních izolovali a sami si vlezli do chomoutu karantény. Jsem přesvědčen, že všechna rozhodnutí vlády, tak jak byla uzákoněná budou mít katastrofální důsledky na ekonomiku a tvrdím, že Babišově vládě se během pár měsíců podaří to, co komunistům trvalo čtyřicet let. Tento stav způsobí kolaps mnoha podniků, vzroste inflace, zvýší se nezaměstnanost. Zamysleme se, komu tento stav vyhovuje? Fabriky nevyrábí a služby nefungují. Jediné co nebylo ochromeno je oblast výroby potravin. A tady je ten důvod, proč jsme se stali rukojmími naší vlastní vlády. Jediným, kdo na tomto stavu vydělává, je slovenský potravinářský oligarcha jenž, pokud mu jeho plány vyjdou, stane se záhy pro Čechy monopolním dodavatelem potravin a náš národ jeho vazaly.

J. Hrdlička 28.3.2020 18:38

My jsme zřejmě jediní, kdo se izoloval (že zboží může přes hranici, jste asi nezaznamenal) , ostatní čekají uvědoměle na pokyny z EU a žádnou karanténu nikde nezavedli.

Očividně toho víte mnoho :-).

I. Buch 28.3.2020 19:56

Já vám jaksi nerozumím, to se mnou souhlasíte, či nikoliv?

T. Hraj 29.3.2020 8:53

Nesouhlasí a používá k tomu ironii (to si vygooglujte, je to šikovný nástroj).

Společný EUropský postup by znamenal kolaps zdravotnictví a pohřebnictví, jak se můžeme přesvědčit při pohledu na západ. Světový postup je nesmysl, protože neexistuje (naštěstí) žádná světová vláda.

Š. Hašek 29.3.2020 9:21

Souhlas.

A není možno stanovit jednotný postup pro Mali/Somálsko a ČR, ač by si to "bez hranic/tísňáci přáli".

Mám nejasný dojem, že i Finsko a Portugalsko nelze dát "pod jednu vyhlášku štrasbrusele". Samozřejmě, normovačka-údernice Leyenová to bude zkoušet!!!

V. Pavelka 29.3.2020 19:24

Zkuste tu (zhovadilost jak říkáte)udělat doma a otevřete dveře všem !

J. Černý 28.3.2020 14:44

Humanitární pomoc poslala do Číny na základě tlaku ODS,TOP09, Pirátů i když původně byla proti. To gesto se jí bohaté vyplatilo. Takže jen zase hloupě lžete.

A co dál? Půjdete konečně jednou pracovat, třeba na pole, protože za pár měsíců bude třeba v zemědělství každé ruky

V. Braun 28.3.2020 14:18

Zajímavé je, že článek se skoro stejným vyzněním zde na psu nevyvolává skoro žádné reakce zatímco zde autorovi skoro všichni spílají. Zdá se, že "diskutující" nereagují na obsah, ale na autora. https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/koronavirus-ridit-epidemii-podle-horoskopu.A200326_231706_p_spolecnost_wag/diskuse

V. Čermák 28.3.2020 17:19

Pan autor je zde známý. Virus-nevirus, vždy pohotově přispěchá s antiBabišovským dílkem. Tak asi proto...

V. Braun 28.3.2020 17:38

A má nebo nemá pravdu?

V. Čermák 28.3.2020 17:42

Hledá Hindy. Mimochodem, co je to Pravda?

L. Kubeš 28.3.2020 13:40

Stejně blbé rady jakými se řídili v Anglii a kde teď jsou. Vydržet s co nejmenšími ztrátami do doby, kdy bude k dispozici vakcina, je jediná rozumná cesta.

V. Čermák 28.3.2020 11:23

Babiš Maká, Payne Tlachá. Tak vláda prý napřed pandémii bagatelizovala, pak zakázala všechno. Ale o které vládě to pan autor mluví? Itálie, Španělsko, USA, Británie, Německo, nebo Franciie?

L. Netolická 28.3.2020 17:47

Pane Čermáku, min.zdravotnictví na konci ledna prohlašoval, že máme dostatek ochranných prostředků, že korona je lehká chřipka...Babiš ani nesvolal krizový štáb a myslel si, že vir zastaví snad sám.

V. Čermák 28.3.2020 18:21

Paní Netolická, na konci ledna měl celý svět, tedy i ministr zdravotnictví i Babiš zcela jiné informace než Nyní. Jejich tehdejší jednání i vyjádření těm lednovým informacím zcela odpovídalo. Nyní má celý svět i ministr zdravotnictví i Babiš informace aktuální a tak jedná i mluví zcela jinak. Mimochodem, bylo Doporučeno, aby Nikdo neodjížděl do Itálie za lyžovačkou, to jste zapomněla? Toš tak

P. Lenc 28.3.2020 10:56

Vy jste autore životu nebezpečné individuum, něco jako Evropská komise.O "promořenosti" mohou mluvit třeba Britové a nyní jejich zahlcené nemocnice.

L. Severa 28.3.2020 10:43

Je prokázáno, že pacient po prodělaném onemocnění koron avirem je již imuní? Mám dojem, že tomu tak není ani u "obyčejné" chřipky kde ovšem virus mutuje. A co když to umí i koronavirus?

Z. Koutecký 28.3.2020 14:08

Mutuje určitě, kmen S (původní) a L jsou již známy. Pravděpodobně už existuje i kmen třetí.

F. Navrátil 28.3.2020 10:40

Vlastně jsem rád, že lidé jako je autor nemají žádné výkonné pravomoci. Jsou totiž stejným nebezpečím pro společnost jako koronavir.