30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jenda 10.12.2009 14:27

Re: Vidíte, a právě jste ukázal na omezenost toho Poppera a dnešní nedostatky

Ehm ... spousta fyzikalnich jevu ma statistickou povahu. Psychologie a sociologie si ze statistiky vypujcily nejake terminy a hezke tabulky a grafy. To je asi tak vsechno.

JanK 10.12.2009 10:41

Re: Rozlišujme vědu a politiku

To byste tomu rozuměl přesně opačně. :-) Do vědy patří právě proto, že jej lze testovat (tj. je známo, jaký výsledek experimentu by jej vyvrátil).

Přesnější je říci, že "Pokud nelze nějakou teorii Z PRINCIPU

vyvrátit, je to pavěda". Slyšel jste třeba, že by někdy astrolog navrhl

experiment, a dopředu jasně řekl, jaký výsledek bude považovat za

vyvrácení své metody?

děteněkam 10.12.2009 11:17

Re: Rozlišujme vědu a politiku

To, teda, čumim.

Taková blbost se opravdu často nevidí.

Stredocech 10.12.2009 12:57

Re: Rozlišujme vědu a politiku

Speciální ani obecná teorie relativity ve skutečnosti nevyvrátily platnost Newtonových zákonů. Pouze ukázaly, že se jedná o aproximaci složitějších zákonů, které platí v oblastech, které Newton ani nikdo z jeho současníků a předchůdců nesledoval.

Mimochodem, naprostá většina strojů a zařízení je při konstrukci počítána podle Newtonových zákonů, zákony kvantové mechaniky ani teorie relativity se tu neuplatní. Nanočástice, nejnovější vědecký hit představují tak malé objekty, že na ně platí kvantová mechanika. A podle speciální teorie relativity funguje synchrofazotron a po něm následující urychlovače částic.

milan007 10.12.2009 9:31

m

Problém není v tom zda se otepluje či ne a zda za to může CO2. Problém je v onom socialistickém "poručíme větru dešti" . Nebo si opravdu myslíte , že bude na Zemi lépe , budou-li ovce a skot méně prdět ??

JanK 10.12.2009 9:41

Re: m

Jaký je z tohoto úhlu pohledu rozdíl mezi snahou o snižování emisí oxidu uhličitého a snahou o snižování emisí síry? Jedná se i v druhém případě o "poručíme větru (kyselému) dešti" ?

Beldor 10.12.2009 10:30

Re: m

mozna je rozdil v tom ze oxidy siry jsou nebezpecne a CO2 ne,nemyslite?;-D;-D

JanK 10.12.2009 10:45

Re: m

:-D:-D:-D Právě, že myslím. Proto jaksi "Problém JE v tom zda se otepluje či ne a zda za to může CO2."

Jenda 10.12.2009 14:34

Re: m

Pricemz bez diskuze (a bez uvazovani) predpokladate, ze oteplovani je spatne.

Oxidy siry prokazatelne skodi zdravi a prokazatelne nici lesy a rostlinstvo obecne. Oteplovani zdravi neskodi.

JanK 10.12.2009 20:47

Re: m

Máte pravdu, předpokládám - častější hurikány, povodně a dlouhá sucha zdraví prokazatelně poněkud škodí.

Otázka, zda k těmto jevům antropogenní produkce CO2 v důsledku vede (či povede), je tedy podstatná. Zdůrazňuji, že odpověď  na tuto otázku, na rozdíl od desítek "špičkových odborníků" účastnících se internetových diskuzí, neznám.

bm2 10.12.2009 9:35

Re: Rozlišujme vědu a politiku

"Na celé této teorii globálního oteplování je nejvíce fascinující její

primitivnost (každý ten skleník pochopí), sklon k manipulaci

(selektivní výběr informací a jejich následná křivá interpretace) a

dogmatismus (kdo nejde s námi, tedy nevěří, toho je třeba vyobcovat ze

společnosti)." ... "Nikoli CO2, nýbrž bezmezná pýcha, nevzdělanost, hloupost a programová vyprázdněnost dnešní demokratické elity hrozí zničit civilizaci."

Niky. 10.12.2009 9:03

Lidem začíná svítat!

USA jsou pod sněhem a mrzne.Nejhorší situace je na jihozápadě,ve státě Iowa je 5 metrů sněhu,na pomoc byla povolána Národní garda! Včera Americká televize Fox News: Český president Václav Klaus by měl být jmenován presidentem světa a ostatní politici by měli být neprodleně zbaveni svých funkcí!!

Dušan Streit 10.12.2009 8:51

Jde jen o kšeft na účet nás všech

A nic na tom nemění, že některé celebrity to myslí upřímně (i když s úsporami nezačínají u sebe):

http://streit.blog.idnes.cz/c/113826/Lennone-vstavej-McCartney-se-zblaznil-Mene-masa-mene-rozumu.html

M. Zima 10.12.2009 8:49

Pane Kříž, ono

by bylo asi vhodnější, kdybyste nedal tolik na Vaše "vysokoškolské přátele" a jejich odhady a místo toho by stačilo, podívat se včera večer na v Česku volně dostupnou ARD, tam v diskusi úrovně, jakou v Česku není nikdo schopen udělat, vysvětlili jak ten CO2 problém, tak i vodní páru, atd. A to tak, že to pochopil i exot kLausova typu, který se také pokoušel umístit v diskusi hlášky ve stylu Vašeho článku.

Takhle Vám ta "hloupost", já bych spíš řekl česká blbost starostlivě pěstovaná Neffovým diletantským sdružením na NP  brání dopracovat se skutečně fundované kritiky a zústává pouze ten Ulč, Vlk, ... prostě Neffoviny.

honzak 10.12.2009 9:05

Re: Pane Kříž, ono

vítej, teutone! Jsem hned klidnější, když to soudruzi z ARD tak pěkně vysvětlili.

A jestli tě NP vadí, tak ho nečti! My to už nějak opláčeme, ale nezahubí nás to.

M. Zima 10.12.2009 9:08

Nepochopil jste článek, ekologisti Vám jdou po krku a Vy se opět pouze pitomě usmíváte, jako tenkrát na 1. Máje.

honzak 10.12.2009 11:31

Re: Nepochopil jste článek, ekologisti Vám jdou po krku a Vy se opět pouze pitomě usmíváte, jako tenkrát na 1. Máje.

o5 srdečný dík! Zasmál jsem se opravdu od srdce.

PROKOP BUBEN 10.12.2009 8:49

JAK VIDNO

V posledním odstavci autor narazil konečně na merit problému i když mu asi zjevné úkazy změn klimatu vlivem lidské činnosti zřejmě unikají....

yt 10.12.2009 8:37

?

Je zapotřebí začínat článek takovou banalitou, že se miliardy lidí na sever. polokouli  budou ještě měsíce třást zimou? Kdyby se to konalo za půl roku, můžete to opsat, jen zaměnit polokoule, nezapomeňte!

Martin Vlk 10.12.2009 8:29

Naše budoucnost

Je to černé a stojí to za dveřmi, víte co to je?

Naše růžová (zelená) budoucnost.

Lidi, jsme v h.a.j.z.l.u.

Jsem celkem rád, že nemám děcka. 

Jestli tohle skončí jen válkou, budo to ještě dobré.

i.h. 10.12.2009 8:27

No ale s temi ovcemi jste to trosku nepochopil,

nebo jste sedl na lep novinarum. Cim mene metanu ovce "vyrobi", tim vic ji zbyde mastnych kyselin, ktere resorbuje a vyuzije na vystavbu masa (zhruba receno).

smallhausen 10.12.2009 7:49

Zmena klímy

Nie som odborník, aby som vedel posúdiť, či dochádza k zmene klímy alebo nie. Ale keď sa môj pradedo presťahoval z Oravy ku Novým Zámkom, prestal sadiť zemiaky a začal kukuricu. Lebo sa zmenila klíma, v ktorej žil.

Práve tento pohľad mi zatiaľ úplne chýba. Lebo, a to je dokázané, zmeny klímy sú cyklické. A nepočul som, že by niekto analyzoval konkrétne zmeny z hľadiska nutných zmien v poľnohospodárstve a lesníctve.

Bedzyk 10.12.2009 8:22

Re: Zmena klímy

Váš pradědeček byl moudrý člověk a věděl, že proti větru ....Naproti tomu dnes je převaha lidí, kteří věří tomu, že počasí se bude řídit jejich přáními. Chtějí ty brambory sázet furt, oni jsou na to prostě zvyklí, co jim do toho nějaké klima bude kecat, že.

Princ Drson 10.12.2009 8:25

Re: Zmena klímy

Ano, autor je toho krasnym prikladem. Idealni je prohlasit, ze se nic nedeje a vsechno je blbost.

Standa 10.12.2009 7:01

Jestliže

ekonomové chtějí rozhodovat o životě, nesmí se jim to dovolit, jen kvůli nim Země a lidé takto trpí. Není dost vody a potravin pro všechny. Miliony dětí umrají ve světě, miliony dětí musí pracovat otrocky. V USA má 40mil lidí jídlo jen 1x denně a 50 mil lidí nemá zdravotní pojištění. Otrávené vody v oceánech, otrávené ovzduší i z¨půda. Za to mohou ekonomové. Ekonomové by se neměli řadit mezil lidi.

zk 10.12.2009 7:40

Re: Jestliže

Pane jo, Stando, vy to máte v hlavě "dobře" srovnané:-/

zk 10.12.2009 7:43

Re: Jestliže

to zelení magoři chtějí rozhodovat o životě všech, není dost potravin, tak se staví na všech dostupných plochách sluneční elektrárny, které spotřebují mnohem více elektřiny než samy vyrobí, proto se tam pěstují plodiny ne pro potravu, ale na biomasu a biopaliva. Otrávené vody, ovzduší, půda. Potraviny se vozí sem tam po celém světě, ale jinak je to všechno "ekologické"Rv;-€

badaxe 10.12.2009 8:06

Re: Jestliže

Milý nepříliš rozumný Stando, zajímavé je že se lidstvo stejně chovalo i bez ekonomů, tedy kupovalo raději levné víno z Itálie či Uher než drahé a nepitelné třeba z Polska (takhle to fungovalo už za Rudolfa II.) Pokud není dost potravin a vody pro všechny, pak ba stálo za zamyšlení proč, není to třeba tím že studna v africké vsi dá jen x litrů denně a pokud člověk spotřebuje y litrů denně je jasné že prostě x/y dá konečný počet který ji může využívat a pokud místní nadělají dětí víc, ty samozřejmě zemřou neb na ně voda nevyjde? To je pro vás asi moc složité, že? Ona chyba není tam kde ji nacházíte, je obvykle mnohem jednoduěeji v tom co přehlížíte, a mezi námi zamoření v USA je docela sranda třeba proti bývalému SSSR, jen vy o něm nemáte info, stejně jako nevíte o tom jak s odpady nakládá třeba Indie nebo Čína (a to nemají výmluvu že "neví") Zdravotní pojištění v USA není povinné, je na vás zda si najdete pojišťovnu a platíte, nebo si peníze spoříte s tím že placení kamsi mimo vaši kontrolu nechcete, případně že se na to vykašlete úplně, takže část těch 50mega prostě platit nechce, neb si raději zaplatí sami a jen to co chtějí, to ale asi vašemu mozečku nedochází, protože to na PŠM neříkali. Pokud by se někdo neměl řadit mezi lidi, byli by to různí (obvykle levicoví) věrozvěstové vašeho typu, ti totiž působí skvělé věci jako třeba hladomor na Ukrajině, ničení krajiny (rozoráním celin a následným sfouknutím půdy) a podobné skvělé věci jako důsledky podobných blábolů jako vedete vy.

Honza z podhůří 10.12.2009 8:25

Re: Jestliže

Pokud se někde množí jak potkani, není divu, že by měli vychcípávat jako potkani - ale dávat za to vinu západní civilizaci (ve vašem případě "ekonomům"), to je to pravé a cool, že? Dík vám podobným se poslední dobou nedá skoro už koukat na Spektrum nebo National Geografic.

Standa (nebolševik) 10.12.2009 8:27

Re: Jestliže

Máš pravdu jmenovče, o životě by měli rozhodovat především vojáci (jako Pinochet nebo Franco). Věřím, že s tak slabomyslnými jedinci, jako jsi ty, by si dovedli poradit mnohem lépe, než ekonomové!