29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

KNIHA: Přežil všechno

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kuli 1.1.2010 5:17

divný

nelže?

kuli 1.1.2010 5:16

to teda nevim

divny ...

Mistr Jan Hus 30.12.2009 8:08

Štrougal asi napsal pravdu, jak "demokraté" rozkradli, na co přišli !!!

A "demokraté" z toho šílí, neb pravda jim smrdí a reálný život dává Štrogalovi za pravdu. ;-D

J.G. Pašek 29.12.2009 18:29

Po listopadu tarudá sketa má čas psát paměti a culí se cestou do banky . .

http://aktualne.centrum.cz/domaci/listopad-1989/fotogalerie/foto/215994/?cid=653103

proj 30.12.2009 12:33

Re: Po listopadu tarudá sketa má čas psát paměti a culí se cestou do banky . .

Zřejmě trouba Pašek ho cestou z banky potkává.

I. Fencl 29.12.2009 16:54

Přečetl jsem si to

Kniha je napsaná nesporně chytře, vše pozitivní nenápadně zdůrazňuje a v závěru přímo mistrně sumarizuje. Vše negativní připouští, ale často banalizuje, přesto ještě následuje osobní omluva. Zajímavý je kupř. odsudek soudruha Mullera, alkoholika-ministra kultury. "Některým věcem jsem nerozuměl," dodá vždy Štrougal, ale je to jasné. M. byl u moci, protože v letech 60: uměl pít s Brežněvem. Popravdě, tomu věřím. Tato kniha je skutečně silnou, asi zatím nejsilnější kartou komunistů napsanou skutečně chytrým právníkem. Ovlivní bez debaty spoustu váhajících lidí a ani se neodvažuji hádat, kolik jich nakladatel dotiskne, ale skoro bych věřil nákladu sto tisíc.

milanS 29.12.2009 17:24

Re: Přečetl jsem si to

Ano, je to jako když po 20 letech vzpomínají chlapi na vojnu. To špatné mozek potlačil a zbylo to hezké. Ale nikdo z nich neřekne: "Já bych šel na ty dva roky k bigošům do Seredě znovu !!"

Komunisté rádi připomínají zdravotnictví zadarmo , ale nemluví již o nejnižší průměrné době dožití, mluví o socialistickém zemědělství, ale nemluví již o samozásobení vesnice a příbuzných ve městech, mluví o průmyslu, ale pomlčí o tom, že zde byl jen těžký průmysl. Vzpomeňte na zázrak automobilového průmyslu Š-105/120, kotoučové magnetofony z Tesly Přelouč (kazeťáky Diamant a Kondor měly japonské mechaniky i hlavy), výpočetní techniku IQ-150 v době, když ve světě už byla PC... A to jsme byli na tom ze všech "bratrských" zemí nejlépe. ČS(S)R měla v roce 1948 nejlepší startovací pozici srovnatelnou s Rakouskem a daleko lepší než válkou zničené Německo. Kolik generací ještě bude trvat než doženeme Rakousko ???

BuBu 29.12.2009 17:33

Re: . . . a to ještě neříkáme . . .

. . . kolik lidských životů stálo budování socialismu v Česku . . . ty statisíce zničených lidských životů a osudů . . . . . tu šílenou nesvobodu a genocidu vlastního národa !!!

Podle mne - minimálně exponenti komunistického režimu - měli být pověšeni !!! To před 20-ti lety . . . tak to nebyla žádná revoluce, ale předání moci . . . výměnou za bolševickou beztrestnost !!!

kopec 29.12.2009 22:43

Re: . . . a to ještě neříkáme . . .

vy myslite,ze dnesni statisice nezamestnanych nemaji znicene zivoty a  rodiny? Pocet umrzlych bezdomovcu se uz vyrovna s popravenym za bolsevika . Takze veset se vam zachtelo? Dovedete si predstavit, kde by to vrazdeni skoncilo, kdyby i dnesni ukrivdeni chteli veset?

Schumacher 30.12.2009 12:20

Pocet umrzlych bezdomovcu se uz vyrovna s popravenym za bolsevika

Znám lepší  případy. Například počet obětí dopravních nehod.....Kdybych si musel vybrat, tak vyhlídku na umrznutí. Tomu se lze bránit. Popravě se člověk brání dost těžko ;-D

Vorda 29.12.2009 23:38

Re: . . . a to ještě neříkáme . . .

Pověsil byste 2-3 a pak by oni začali věšet bez pardonu všechny podezřelé. Vaše široká ramena v davu na náměstí by se rychle zúžila, protože by 1,5 miliónu komunistů dostalo strach  a začali by být velmi, ale velmi zlí. Nepomohl by nám nikdo...

kocour 31.12.2009 5:12

Re: . . . a to ještě neříkáme . . .

a jak to, soudruhu bubu, ze tysi prezil, presto zesi ten socyjalyzmus tak natsene budoval ? Nebo sise flakal ?

Větší vlastenec 29.12.2009 17:42

Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

No tak podívejte se, pane milaneS. Vší náš lid nejenže rád vzpomíná na socialismus. Vší náš lid si návrat socialismu příští rok zvolíR^

Jistě, za socialismu jsme se dožívali nižšího věku než dnes, ale neplatili jsme těch děsivých 30.-Kč (za dob socialismu by této částce odpovídaly 3.-Kčs).  ;-€ Jistě, jezdili jsme škodovkami, moskviči, trabanty a žigulíky, sháněli jsme náhradní díly týdny a měsíce, podpláceli jsme prodavače a servisní techniky (takový kartón tvrdých Sparet dělal divy). Ale náš soused měl tehdy wartbutga, a ne mercedes jako dnes.  (Y)

Čekali jsme 15 až 20 let na byt, ale byli jsme pak v našem paneláku šťastni. Dnes máme rodinný domek 5+1, a stále zatažené závěsy, abychom se nemuseli dívat na sousedovu vilu 11+3 s bazénem a dvojitou garáží.  :-(

Rádi se vrátíme k socialistickému způsobu života, k socialistickým platům a dovoleným, budeme-li tak žít všichni. R^ :-)      (Představitelé všeho našeho lidu V budou opět užívat svých naprosto zasloužených výhod nenápadně, jen mezi svými.)  A tančit, tančit se bude všude !

Máme stejné žaludky, mějme stejné platy !   >-   Volte ČSSD a KSČM !

lukavak 29.12.2009 18:18

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

Vlastenče  větší- vytrvejte!!  Rád si s vámi zatančím, leč nikoliv s tím komoušem -trilobitem  Pájou Kohoutem, i když je ( jako každý komunista) stále  mladý.....a my stárnem.......

Lucius 29.12.2009 19:30

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

Aby soudruh nemusel tak dlouho čekat, nechť se odstěhuje na Kubu! Tam onen zparchantělý socik dovedli ještě k větší dokonalosti,než dosáhl v naší bývalé republice. Soudruh by měl ssebou hodit,aby se dříve o něho nepostarala příroda, či se případně neutopil ve vlastní žluči, když se nechtěně podívá na sousedovu vilu 11+3 s bazenem a dvojitou garáží. Jak pak se soudruh o vnitřním uspořádání vily dozvěděl? Lituju ho jak chudák musí trpět.

kocour 29.12.2009 20:32

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

soudruhu vlastence, mislim ze navrhnu tomu bezdomofcy f tvojim sousetstvi, aby ukrat kus nepruhlednyho plotu  a zakryl si vihlet, abi nemusel s toho kanalu koukat na tvuj 5 + 1.

Větší vlastenec 29.12.2009 22:27

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

Zdar soudruhu kocoure !

Vím, že to myslíš dobře, ale tradičně se mýlíš. V okolí se ubohé oběti bezuzdného řádění kapitalismu a demokracie opravdu pohybují, ale přespávají v podzemních kolektorech dálkového teplovodu.  ;-(  Takže na moji skromnou činžovní vilu (jen 4 podlaží, 5 bytů + jedna garáž se střešní  terasou) výhled prostě nemají. 

Abys nemyslel, že jsem pod rouškou nikoli nejmenšího českého vlastence-internacionalisty nějaký soukromokapitalista, vydřidušský pan domácí, tak Ti prozradím, že v bytech s neregulovaným nájmem dlouhodobě ubytovávám občany nejlepšího státu na celém světě. V

Ano, je to tak - denní styk s našimi staršími bratry, pravidelné procvičování nejdokonalejšího a přitom nejpokrokovějšího jazyka v mire, četba čerstvých novin v azbuce - to je taková odměna, že jim snadno a rád odpouštím i ony mírné platby, k nimž je zavazuje Nájemní smlouva. :-)  Samozřejmě, očekávám, že po našem vítězství mi za tyto zásluhy bude ponechán k užívání alespoň nejmenší byt v bývalé mojí, nyní socialistickým státem vlastněné vile.

Je přece správné chtít úspěch pro všechny, nejen pro schopné a pracovité !   >-   Volte ČSSD a KSČM !

kocour 30.12.2009 2:55

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

soudruhu vlastence, dycky ctu z roskosi tvoje mislenki, a dneska musim vobdivovat tvoje dobry srce, kery ti rika zeje v zajmu revoluce objetovat secko osobni pohodli, zdat se stranicky vily a se spokojit z garzonkou nebo 1+kk. Mi to pripomnelo doktora Zhivaga, kerej po navratu s fronty nasel svuj dum vopsazenej jenom Allah vi kolika rodinama, a jen poznamenal, zeto povazuje za spravedlivjejsi usporadani. A to mnel este klyku, ze jeho polovicni bracha bil big shot f partaji, jinak nevim, jak bi to snim dopadlo. Jenze ne sicki smejslej jako von nebo ty. Sem bil pret mnesicem a pul v jizni africe, a tamto po zruseni toho apartajdu trosku zdivocelo. A sem videl negde uplny chajdy s prouti a starejch prken, do kerejch bi f Cesku nedali ani kozu, ale co, vono je tam teplo, a nutno rict, ze jich nebilo tolik, abi to bjeznyho ceskyho demograta vivedlo z miry. A taki hodne slusnejch nebo nadmiru slusnejch vobidli. A ty slusny vopcani, teda ctnostnousi, tam maj vokolo svejch pribitku visoky zdi, a na vrcholu maj natahany v nekolika radach nat sebou vostnaty draty, ve kterejch proudi elektryka a taki fsude vselijaky kamery a alarmi. Asi necetly ani nevidely toho Zhivaga, mozna bise previchovaly. Ty kamery sou OK, ale ty elektrycky draty nejsou asi legalni nigde jinde, mozna nejakej mobutu jinde f africe, ale ne f USA nebo f Cesku. A f ty souvyslosti mne napadlo jestlipak mas neco podobnyho vokolo. Si mislim ze es kommt der Tag gdy tech, co prespavaj f tech kolektorech dalkovyho vitapeni bude prilis mnoho, a ze se jednou virojej a nebudou koukat, gdo je gdo, kazdej, gdo bude vipadat jako ctnostnous, to schita. A ze nebudou premejslet, jesli si reincarnation of Dr Zhivago, tosipis. Takze dej na mne - elektryckej vostnatej drat, miny ve trech vokruhach, kulomet na kazdy strazni vjezi. A nemusis s toho mit ani spatny svjedomi, pude jen vo lumpenproletariat, jak us rikal soudruch Lenin.

Sven Australan 30.12.2009 11:29

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

 Když čtu ty kydu soudruha kocoura, zdá se mi, že někdy u svého příspěvku do debaty zaváhal, jaké to "i", nebo "y" tam patří. Ále co, vso rovno, udělám z toho gramatický paskvil a oni ti "ynteligenti", si budou myslet, že jsem vtipálek. - Ale oni si to nemyslí, oni ví, že jsi bolševické vemeno.......

kocour 30.12.2009 15:32

Re: Socialismus odstraní sociální nerovnost !!!

ale soudruhu, ja vubec nejsem ftipalek, a secko co napisu mislim smrtelne vazne.

Schumacher 29.12.2009 18:14

Re: Přečetl jsem si to

Dobrá připomínka. Píše o výstavbě a o nákladech na bydlení. Alespoň se zmohl na lepší argumentaci než Havel z vrtulníku o králíkárnách. Životní úrovň a úroveň byslední na konci osmdesátých let byla nesrovnatelně vyšší než na počátku padesátých let. K nejvýznamnějším změnám došlo na venkově. To je fakt. Nešlo by to, kdyby režim těžil jen z "ukradeného". Absolutní srovnání je jednoznačně příznivé pro socialistickou ekonomiku. Jenže autor připomíná, že  relativní srovnání, jmenovitě s Rakouskem není příznivé. Nechci se pouštět do podrobného porovnávání, ale troufám si tvrdit, že poválečná Československá ekonomika byla na vrcholu v šedesátých letech, a že její úpadek nastal "normalizací". Proč v šedesátých letech ? Protože jejím zdrojem byl lidský kapitál založený ještě před válkou. Normalizace tuto kontinuitu přerušila a důsledky toho pociťujeme dodnes. Nejen v hospodářství, ale ve všech oblastech života. Buranství, vulgárnost, pohrdání obecně sdílenými civilizačními hodnotami. To je příčinou dnešního marasmu.  Vinu komunistů na tom nelze přehlédnout. Jenže mezi tím uplynulo již dvacet let . Do nekonečna se vymlouvat nemůžeme. Jsem rád, že jsem si Štrougalovy paměti přečetl. Pro mě vedou k zamyšlení abychom se vyvarovali podobných chyb a hloupostí  jako ty, o kterých autor píše. Není komunistická ideologie nahrazována bláznivým aktivismem všeho druhu ? Vezměme si například Zelené....Autor žije v hranicích své doby a ideologie, vše vidí optikou systému jehož byl součástí, strůjcem a který, nebojím se mu to přiznat, se snažil poměry v něm zlepšit. V závěru jako by chtěl říci "Nesouhlasím s kapitalismem, ale když už ho budujete, tak to dělejte pořádně a poctivě, aby se vám v něm žilo lépe."

František 29.12.2009 21:04

Re: Přečetl jsem si to

Dnes ani o kapitalismus se nejedná, je to tržní hospodářství, kdy člověk má možnost se dobrat majetku. Jakým se to děje způsobem, to je již věcí toho marasmu. Kapitalismus může trochu slušně fungovat, když je v této zemi dobrá demokracie, kterou u nás pořád ještě nemáme.

Číst to, co kecá soudruh Štrougal, rozhodně nebudu. Komunisté vždycky mají tu svou pravdu a o to já zásadně nestojím.

Schumacher 29.12.2009 19:21

Re: Přečetl jsem si to

K té technice, tohle je jeden z příkladů normalizačního úpadku. I když Condor ve spolupráci s Poláky se povedl. Jenže ta cena... Ještě mi slouží CD přehravač MC 901. Jenže je to u nás komplet sestavený Philips. S japonskými mechanikami, to nevím, hlavy ano. Mechaniky dělal RFT v NDR a BRG v Maďarsku. Unitra v licenci Grundig. Některé mechaniky v porovnání s japonskými plasťáky byly držák. Dost jsem se s tím natrápil a tak to vím. Jenže v tuzemských ekonomických podmínkách vyrobit pořádný kazeťák, když to spočítáte, na pultě by stál skoro deset tisíc. V cenách roku 1988 !  V podstatě manufakturní malosériová výroba, protože trh se spotřebnám zbožím nefungoval ani uvnitř RVHP. V Tesle horkotěžko vyprděli SM 260 a SM 261. Sice ne špatný návrh, ale nevím proč, když v NDR měli sériovou výrobu funkčně vzhledově lepší. Jenže nemělo to dolby. Stejně tak přijímače. Teslácký  receiver do věže s SM 260 a gramo NC 600 byla naprostá hrůza. Zesilovač se dal použít jako generátor šumu. Zesilovače naprostá katastrofa, omezenci z vedení považovali za podúroveň vyrábět podle návrhů pana Jandy. Počítače ? Ano, katastrofa. Čelý socialistický blok nebyl schopný vyrobit jediný osobní počítač výkonově na úrovni IBM 286. Původní procesory nebyly. Jestliže byly, pak kopie intelu 8086. V tomhle totálně ujel vlak. Rád bych věděl jak by pokračoval technický vývoj, kdyby zůstal socialismus a železná opona. Jak by se zvyšovaly rozdíly. Možná, že dnes by v Rudém právu psali o velkém úspěchu Voroňéžskovo  mikroprocesórnovo zavóda, který vyrobil  něco na úrovní někdejšího prvního Pentia. Jak jinak, než kopii... A protože ani inflace by nás neminula a platy by byly nominálně tam jako dnes, tak takový počítač, jestliže by nebyl na příděl a na povolení, o tiskárnách nemluvě, by stál, to jen bedna bez monitoru, tak dvě stě tisíc Kčs. I když Slušovický originál 486, oni by mezi bramoborami a kukuřicí dokázali zbastlit i tu litografii, by stál tak stopade. 

Schumacher 29.12.2009 19:22

dokončení

Štrougal tohle věděl a měl představu, že socialismus se dá zachránit modernizací,  uvolněním ekonomiky a politiky. Jenže to by KSČ ztratila nejprve faktický a následně i nominální mocenský monopol. Nepoučená z vlastních zdrojů. Marx, tedy myslím, že on, podal pěkný popis osudu jednoho britského aristokrata, lorda, který si usmyslel, že se se svými sloužícími a poddanými přestěhuje za louži do Nového světa a tma si bude v pohodě lordovat. Jenže všichni se mu tam rozutekli. Autor k tomu poznamenává, že k tomu aby to fungovalo, musel by vyvézt i společenské vztahy, společenský systém. Stejně tak komunistická strana a jiné  totalitní strany se nemohou udržet u moci aniž by zavedly totalitní poměry. A ty jsou příčinou neschopnosti uspět v soutěži se svobodnou  konkurencí.

Schumacher 29.12.2009 17:38

Re: Přečetl jsem si to

Sice byly nějaké nespravedlnosti, ba i procesy se soudruhy, ale to všechno do roku 1954.... A potom v podstatě dobře myšlený ráj přerušený invazí, pak nějaké to nedomyšlení se spolusoudruhy a tlak Kremlu....O spoustě popravených (zamordovaných), umučených, o zničených lidských osudech ani slovo. Jen vlastních soudruhů postižených normalizací je mu líto. Tak  tohohle jsem si všiml. Bohužel, polistopadová generace už asi ne. Čemu dalšímu se vyhnul, je porušování socialistické zákonnosti státní mocí a bezpečnostními složkami. Připomenutí hodné je, že jestliže někteří byli po r. 89 stíhání a potrestáni, bylo to za porušení tehdy platných zákonů. Což se jeví  v přehlédnutém rozporu s prohlašovanou protiprávností celého režimu, ad absurdum dováděného některými ultrapitomci napadajícími veškerá správní i soudní rozhodnutí za celou dobu. Naopak jsem toho názoru, že veškeré persekuční činy  v rozporu se zákony té doby měly být prohlášeny za nepromlčené a jejich pachatelé měli být stíháni, souzeni a odsouzeni přesně podle tehdejších zákonů. Vtěhle případech se by se nemohli vymlouvat, zejména příslušníci represívních složek, že jejich jednání nebylo trestné. Myslím tím  zacházení s lidmi v lágrech a vězení, přepadení, vydírání, únosy, týrání  a podobně. Protože to vše byly trestné činy již v době spáchání. Pokládám za nemožné, aby autor například v době kdy byl ministrem vnitra nevěděl co se mu děje v rezortu. A jestliže věděl, nemůže se zbavit odpovědnosti tak jako dnes nějaký jednatel eseróčka, že sice byl zapsaný, ale že nevěděl, a asi nepodepsal, a nejednal, a že nějaký frantavonásek, že účetnictví shořelo a zbytky vzala voda.....V těhle složkách platil pořádek. Chápu, že na funkci MV vzpomíná nerad. Jako předseda vládu dovedně surfoval na vlně aby se nenechal spláchnout. Věřím mu, že v rámci limitů systému se snažil bránit největším pitomcům a pitomostem.

Schumacher 29.12.2009 17:39

dokončení

Velmi vážně beru jeho varovná slova ve vztahu k dnešku. Velmi vážně beru jeho varovná slova na adresu energetické a zemědělské politiky. Velmi vážně beru jeho varovná slova o kriminalitě. Kolik tankových divizí má u nás Brusel ?  Jak statečně a odpovědně se chovají naši politici ? Oprátka jim nehrozí, vězení jim nehrozí, čeho se tedy bojí ? Že je Berlusconi nepozve na jachtu ?

BuBu 29.12.2009 17:44

Re: Také se Vám zdá . . .

. . . že to je od toho bolševického Zm*da ukrutná drzost . . . vydávat své žvejky - místo toho, aby dnes a denně chodil líbat Veškrnovi(Y) . . . . za to, že ho svoji falešnou Pravdou a Láskou zachránil od provazu, který si nepochybně zasloužil ?????

milanS 29.12.2009 16:34

Sentimantální plácání staré gardy

V r. 1948 ukradli komunisté moderní fabriky (a jejich majitele poslali na převýchovu do Jáchymova) a vydrželi z ukradených majetků těžit dalších 30 let. Když Baťa přijel po revoluci do Zlína, tak ho "vítali" ještě původní stroje, které jim soudruzi "znárodnili" v r. 1945. Pak, když ekonomické zaostávání ČSSR bylo nezadržitelné a konkurenceschopnost produkovaného zboží klesala i na trzích SSSR, předali vyrabovaný stát Chartistům výměnou za svoji beztrestnost.

Když měl stát vracet to co komunisté ukradli, tak se to soudruhům nelíbilo. Správně se měl k vypořádání restitucí přednostně použít majetek KSČ a jejich členů, kteří ze členství v KSČ těžili. Jenže jak komunisté, tak i Havel měli plná ústa hesel o "kolektivní vině" a "nejme jako oni". A tak všichni strůjci socialistického blahobytu zůstali nepotrestáni - a Štrougal je toho zářným příkladem - a dnes se oklepali a zásobují nás svými "znalostmi" a "hodnoceními".

R.J. 29.12.2009 18:31

Re: Sentimantální plácání staré gardy

Je to tak jak píšete. R^

kopec 29.12.2009 23:19

Re: Sentimantální plácání staré gardy

pane milaneS, mel jsem prilezitost byt v bezprostredni blizkosti pana T.Bati , kdyz po revoluci navstivil Zlin.Jiste, ze ho nevitaly puvodni stroje, byl naopak prekvapen vysokou technologickou urovni vyroby a uznale se vyjadroval i o stavebnim rozvoji tovarny. K cemu se vyjadroval kriticky byl tezkopadny obchod. Tovarna mela v te dobe vyspely know how. vetsinu delniku vyucenych ve vlastnim zavode, vysokou skolu technologickou, Vyzkumne ustavy kozedelny a plastikarsky, kde se konstruaovaly nove stroje uspesne v celem svete a nasi dnesni dodavatele bot ,at asijsti nebo evropsti na nich dosud vyrabeji.Osud Tovarny Bata,dovrsila a porevolucni Klausova vlada, ktera z teto funkcni tovarny udelal vrakoviste a rumiste, asyl vietnamskych prodavacu vseho. Oba Batove, sen. i jun. se museji otacet v hrobe a to takovou rychlosti, ze by se to dalo vyuzit i energeticky.