29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KNIHA: Přežil všechno

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vorda 29.12.2009 23:51

Re: Sentimantální plácání staré gardy

Štrougal mluví o blbech, kteří nesnášeli jakékoli změny. Reprezentantem tohoto typu lidí v dnešní době jste vy. Prostě jste mimo obraz a škodíte.;-)

kopec 30.12.2009 10:32

Re: Sentimantální plácání staré gardy

,Diky pane Vorda, velmi dobre jste me charakterizoval.Skutecne nesnasim zmeny k horsimu.Jinak jen blazen by nesouhlasil se zmenami k lepsimu.Nevim o kom mluvi Strougal,ani me to nikdy nezajimalo.

kocour 30.12.2009 1:33

Re: Sentimantální plácání staré gardy

...."tak ho "vítali" ještě původní stroje, které jim soudruzi "znárodnili" v r. 1945. Pak, když ekonomické zaostávání ČSSR ...."

No, soudruhu Milane S-ty, pret hodne lety gdys sem este nebil big shot v nju dzerzi, sem bil f uprchlickim lagru Traiskirchen a pracoval u jedny fyrmy f 13 Bezirk. Sem tam strihal ruzny plechi a draty a sem negdy pomahal u takovyho velikanskyho lisu, co presoval ruzny hrnce a kastroli. Vobsluhoval ho takovej soudruch par mnesicu pred duchodem, a pac bil ten lys vo dost mlatsi nes ten soudruch (narodil se v roce 1927 f Erfurtu, jak semsi precet na takovy mosazny cedulce), tak si spolu negdy nerozumnely. A gdys ten lys spatne presoval ty kastroly, ten soudruch bjehal vokolo a utahoval nebo povoloval ruzny kolecka a sroubi a pritom pouzival hodne nespysovnej jazik, sem secko nerozumnel, ale neco preci

Tak to je jen mala poznamka ke strojovemu parku v te kapitalisticke cizine.

kocour 30.12.2009 1:52

Re: Sentimantální plácání staré gardy

a pac simi simpatickej, ti este reknu jednu prihodu votamtad, mozna zeti neco pripomene. Se tam delaly nekery prace f ukolu a bila na to pichaci karta, kera se musela voznacit na zacatku arbeit a na koncy. Jednou sem mnel nastrihat 31 tisic takovejch plisku z vjetsich plisku, bilo na to 27 hodin, mi ukazaly jak tam strcit ten plech, zarovnat ho a pak seslapnout. Jenze ja kuze lina semsi na ten pedal stoupnul a nechal stroj vopakovat, jen sem daval bacha, abich mnel ten plech srovnanej na doras, co nebilo tesky pac bil ten stroj dost pomalej. Pri vobjede se mne mistr ptal, kolik mamhotovo, a sem mu rek fertig eine Stunde. "Was ? vilit vot karbanatku, bjezel do dilny a videl dovopravdicky ze jeto skoro fertig, vitah supleru a namatkovje zmneril snat 40 kusu, secki sehr gut. Us nerikal nic nechal mne to dodelat a pak prisel, zase par zmeril, zase gut, pak mi rek hodne nespysovnejch virazu a ze pride normovac a fsem da stejnou normu. A pak ti mnne vivet na dvur, ukazal na hromadu beden a mi rek - jeho babicka bila Ceska, tak trochu umel - ty jit za ta bedna a tam schlafen dokud ja te nezbudit -. Nevym, co udelal s kartou, sem ji us nevidel, ale druhej den sem dostal pracy, na kerou bilo devjet hodin, a ja ji delal sedumnact.

Nic tito nepripomina, soudruhu ?

Sven Australan 30.12.2009 11:42

Re: Sentimantální plácání staré gardy

 Přesně tak ! Komunisté upravují dějiny, ku obrazu svému. Dnešní děti ve školách se domnívají, že rudý útlak nastal až po sovětské okupaci 1968, ale už od roku 1948 -o vraždách, věznění, leta Sověty kradený uran, který by stačil platit celý státní rozpočet, výcvik terroristů z celého světa, střelba na železné oponě, semtex a jiné lahůdky, o kterých dnes ta rudá, stará garda, ani ti KSČM neradi mluví, ba ani mnoho řadových občanů....proč asi ?

Pedrák 29.12.2009 16:11

Odložme ideologii a konstatujme

Kdyby byl tenkrát býval byl nebyl byl dělal svou práci tak dobře, tak by se potom po jeho odchodu nebylo bývalo bylo dalo  tolik rozkrást.

historik 29.12.2009 17:26

Re: Odložme ideologii a konstatujme

Myslíte, že po eventuelním krachu Rakouska by dal rozkrást v Rakousku stejný majetek, jako u nás?  Ono , po úmrtí bezdomovce, se z jeho majetku dá také něco ukrást. A kdyby byl býval Štrougal dělal svou práci dobře, nemusel stát chránit ostnatým drátem před útěkem občanů. Také by nedošlo k pádu vlády, tak jako nedošlo k pádu vlády rakouské.

Schumacher 29.12.2009 19:30

Re: Odložme ideologii a konstatujme

Nepochybně.  Jenže nestalo se to proto, že, jak říkával Sláva Volný ze SE, ...je to v systému. Stručněji a výstižněji to říci nelze. Ano, bylo to v systému. Jeho projevy nelze odinstalovat aniž by byl odinstalovaný celý systém.  Něco jako byl Explorer a další vymyšlenosti ve Windows. Tohle srovnání s operačním systémem není až tak nepřípadné ;-P

Vorda 29.12.2009 23:53

Re: Odložme ideologii a konstatujme

R^. Přesně tak.

JK 29.12.2009 16:08

On ten bývalý

 socialismus a dnešní kapitalismus není porovnatelný. Staré komunisty formovalo něco jiného než dnešní mocipány a kdyby se některý z dnešních topmanažerů zjevil mezi těmi nenávistnými prosťáčky v padesátých letech, nechal by za sebou větší oblak smradu než celý ÚV KSČ dohromady. Vidíme dnes, jak málo si ti komunisté troufli, jak se báli lidí, jak tajili i ty své zvláštní prodejny, jak málo (jestli vůbec někdo) jich po roce 1989 prchlo do ciziny za svými tajnými konty, jak měli, svázáni systémem, který sami vytvořili, dobrou vůli. Nedokázali se ještě tak úplně vymanit ze světa svých pobožných babiček a vlasteneckých dědů, připravili ale prostředí pro své nástupce. A ti nástupci nebyli formováni Rudým Právem, ale – jak já to vidím – televizí, všemi těmi trapnými, pošpiňujícími a kluzkými seriály a inscenacemi, dělajících z výjimky pravidlo a naopak. Zmizel František Smolík a Zdeněk Štěpánek a přišla Žena za pultem – ten to začal a bylo to ráno první téma hovoru. Hádal jsem se tehdy s kolegy – nepouštějte k tomu aspoň děti! Tohle byla normalisace, ne nějaké zprávy a schůze, a kolegové přestávali poslouchat BBC, stejně nám to nepomůže, a přebírali vzory chování lidí marných a nízkých. Proto hlas soudruha Štrougala může dnes někomu znít jako vzpomínka z lepšího ještě světa.

Větší vlastenec 29.12.2009 15:58

SOCIALISMUS SE VRACÍ !!!

Přátelé a soudruzi, vážení bezpartijní !  Soudruh Štrougal sice udělal v minulosti několik chyb, ale jeho hodnocení poválečného vývoje naší vlasti je naprosto bezchybné ! Opravdu – kdybychom na podzim roku 1989 zaplavili obchody dovozovým zbožím, k žádnému převratu by nedošlo !!

Jak správně říkal s.Husák, řada našich lidí by chtěla žít v kapitalismu, ale pracovat v socialismu. Takže tehdy stačilo si vypůjčit, tak jako to dělala a dělat bude naše Strana, stačilo nakoupit na Západě módní zboží, spotřební elektroniku, banány a mandarinky, a pravičáci v čele s Havlem by utřeli nos.  :-D  Socialismus v naší vlasti by byl zachráněn, ČSSR by se stala vzorem pro ostatní země světové socialistické soustavy, i pro samotný Sovětský svaz. Zdravé jádro KSSS by se dokázalo vypořádat s placeným agentem Západu, zrádcem dělnické třídy Gorbačovem, sovětští komunisté by opět vysoko pozdvihli rudou vlajku čistou, to avantgardní lidské znamení, a imperialisti v čele s Reaganem by praskli vzteky.

Naštěstí právě nyní končí poslední rok tyranie vykořisťovatelského režimu nad naší kdysi krásnou, nyní dvaceti lety bezuzdného řádění kapitalismu a demokracie na uhel spálenou vlastí. Náš lid zvedá hlavu, trhá své okovy.

Náš lid si za pár měsíců zvolí levici, zvolí návrat socialismu se všemi jeho výdobytky, zvolí jistoty a prosperitu, svobodu, spravedlnost a solidaritu reálného socialismu. A pak se bude tančit všude !

Bratrská internacionální pomoc ze dne 21.8.1968 zachránila naši vlast před hrůzami kapitalismu a demokracie !   >-   Volte ČSSD a KSČM !

Anton 29.12.2009 21:17

Re: SOCIALISMUS SE VRACÍ !!!

http://www.youtube.com/watch?v=AQ27JO-HrfI&feature=related

S láskou VV vzpomínáme, doufáme že další soudruzi se pochlapí a vydají svoje memoáry.

Větší vlastenec 29.12.2009 22:49

Re: SOCIALISMUS SE VRACÍ !!!

Ano, s láskou a dojetím. Ale nejen vzpomínáme.

Takové pravdivé a úderné projevy, jako přednesl s.Biľak V, nás podnes burcují k vyšším výkonům, k obětavosti, ke zvýšení úsilí v boji za návrat míru a socialismu do naší republiky.  R^

Takže doufám, že všichni opravdoví chlapi se stanou soudruhy, nebo alespoň přáteli, že všichni opravdoví chlapi se stanou členy (a opravdové ženy členkami !) jedné z našich dvou bratrských Stran.

Společně zvítězíme, kapitalismus a demokracii porazíme. A pak se bude tančit všude !

Buržoasii vymetem železným koštětem !   >-   Volte ČSSD a KSČM !

Alixie 29.12.2009 15:15

Pamatujete si?

V  minulém týdnu šel v televizi pořad, kde m.j. ukazovali prezidentský slib p. Havla. Sliboval, že bude budovat Československou socialistickou republiku. Lidi mu fandili a on je během krátké doby všechny oklamal, budování ČSSR zmizelo a začal budovat tvrdou kapitalistickou republiku, a na ty statisíce obyčejných lidí, co mu provolávali slávu, se vykašlal.  Mluví stále o lásce a pravdě, ale hned na počátku své kariéry lidem lhal.

R.J. 29.12.2009 15:21

Re: Pamatujete si?

Svatá prostoto. Tak on Vás oklamal, nechtěl budovat socialismus. ;-D

Větší vlastenec 29.12.2009 16:14

Havel Stranu podvedl !!!

No moje řeč, přítelkyně a soudružko Alixie, moje řeč !  R^

Pamatuji se velmi dobře, jak pracně přemlouvalo tehdejší vedení Strany soudruhy poslance a soudružky poslankyně, aby při volbě prezidenta Československé socialistické republiky dali hlas právě Havlovi, synkovi velkoburžoustů, třídnímu nepříteli č.1.  (Y)

Soudruzi poslanci a soudružky poslankyně, vedeni zdravým třídním instinktem, souhlasili až po slibu tehdejšího neleninsky ústupného vedení Strany, že Havel se spokojí se svou novou funkcí+funkčními požitky, a demontáž socialismu zastaví. Viděli jsme, jak hluboce se vedení Strany mýlilo.   ;-(

A lidé na náměstích, lidé cinkající klíči ? Kdyby tehdy věděli, že za kapitalismu se musí kapitalisticky pracovat, že budou mít jen na škodovku, zatímco soused na mercedes ... :-/  Tito lidé by šli s námi, posílili by řady Lidových milicí, pomohli by nám rozdrtit hydru kontrarevoluce, posílit socialismus, budovat základy komunismu.  V  A tančilo, tančilo by se všude !

Volte návrat socialismu se všemi jeho výdobytky !   >-   Volte ČSSD a KSČM !

Anton 29.12.2009 21:31

Re: Havel Stranu podvedl !!!

Vytrvej, příteli Větší vlastenče. Trocha poezie nikoho nezabije.

http://www.youtube.com/watch?v=mG4r32nKHjA&feature=related

Bochník 29.12.2009 14:40

Co by chtěli modří bolševici.:.

Modří bolševici se zde  vyřádili. Co jim zbývá, když Štrougal napsal pravdu o dnešním režimu, za který ještě nikho neukamenovali. Ale co není může být.

mpscz 29.12.2009 14:47

Re: Co by chtěli modří bolševici.:.

Můžeš být rád, že nedošlo ke kamenování vás rudochů v 1989.

Schumacher 29.12.2009 14:50

Jak to, že nedošlo ke kamenování ? Došlo.

Sametově. Leckteré to popohnalo a nyní jsou váženými kapitalisty.

čm 29.12.2009 15:17

Re: Váš drahej Luba ...

.. si prostě vydělal na svobodnym vánočním trhu jako každej jinej škrhola, co mu jinýho nezbejvá než vydávat blábolivé memoáry pro obmezence aby měl na Pampers Geront XL. :-P

BuBu 29.12.2009 17:56

Re: Ale tady jde o to . . . .

. . . že ten komunistický Dobytek vydělává na kapitalistickém vánočním trhu - za což On . . . a ta jeho banda vrahů dávali do kriminálu - a to už jen za pomyšlení . . . . . o kapitalistickém podnikání !!!

To bolševické Prase nemá žádné morální právo vydávat bolševické žvejky !!! To Prase má jediné právo : Viset na prvním kadelábru !!!

R.J. 29.12.2009 14:28

Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Copak jste nezažívali to bolševické zlo na vlastní kůži ? To jste žili někde jinde, než v koncentráku zvaném "světová socialistická soustava " ? To si musíte přečíst jednoho bolševického aparátčíka, abyste konečně věděli jak to bylo? Kde tedy jste prožívali své životy ? To jste tak naivní, že skáčete na "Obrodný" nebo "Perestrojkový" špek ? Kam jste dali  svoje oči. No, vlastně se již nedivím, proč mají komouši a polokomouši skoro 50%. nakonec to odráží i diskuze zde. Jinak všem bláhovcům,co si myslí, že jim něco Luba řekne z tajností bolševické lůzy. Ujišťuji Vás že neřekne, za prvé by se sám "namočil" a aby  namočil jiné, na to nemá odvahu, mohl by totiž ve sprše náhodou uklouznout a prorazit si lebku. Ví to dobře, jak to chodí,  vždyť v tom žil skoro 50 let a nejednou přiložil ruku k "budovatelskému dílu" .  

sek 29.12.2009 14:51

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Kolik Vám je roků, že všechno víte?

historik 29.12.2009 15:00

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Co s tím má společného věk? Vy jste snad starší než Jan Žižka? Nebo o něm nic nevíte?

sek. 29.12.2009 15:19

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Věk má s hodnocením  událostí společného velmi mnoho. Je rozdíl, zda tu dobu prožijete a nebo si o ní přečtete z pokroucených nebo jinak zabarveného tisku či vybraných informací z TV a pod.

R.J. 29.12.2009 15:27

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Tak "pokroucené" . S chutí bych Tě nakopnul , jen v rodině mé a mojí ženy odsezeno v 50 letech 25 let. Majetek ukradla svoloč, která tu dnes píše, že né vše bylo špatné a že se dnes prý  vše překrucuje.  Fujtaixl, Ty seš tedy nátura. Mimochodem, je ubohost poukazovat místo argumentů na věk. S tím pravda nemá co společného.

sek 29.12.2009 16:59

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Pokud Vám bylo ublíženo je dobré o tom psát a mluvit, nebo lépe navštívit psychyatra abyste se s tím ve Vašem živitě vyrovnal. 

historik 29.12.2009 15:29

Re: Tak jsem si přečetl některé příspěvky, dost tristní tedy na můj vkus.

Tak já jsem tu dobu prožil. A kroutilo se v ní a kroutilo. A Jiný tisk byl zakázaný. A Svpbodná Evropa se rušila. Ruší vám snad někdo ruské rádio? Máte snad zakázáno číst Haló noviny?

R.J. 29.12.2009 15:19

???

Něco k tématu by tam nebylo ?