29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KNIHA: Přežil všechno

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R.J. 29.12.2009 13:58

Je zajímavé,

že ta kniha má skoro stejný název jako od kniha od Žukova, ten tu svoji nazval " Vzpomínky a úvahy ".   Ono je vůbec příznačné, že ten bolševický ksindl začne "uvažovat" až ex post. Když jsou odstaveni od moci, kdy tehdá  neuvažovali, brali to šmahem, ani vražd se neštítili, natož kradení. Také je "krásné",  jak se vypořádají mávnutím ruky se svojí účastí na vraždění a budování koncentráků. Prý omyl, tedy v některých případech, asi Slánský "Metař" , Clementis , Kalandra a jiná rudá pakáž,  ostatní si to podle nich zasloužili. Prý byla "taková doba" sborově huhňají. Popřípadě vytáhnou ti drzejší na pomoc "zákon", jako ti šmejdi v Norimberku,  ti se také  oháněli "zákonem".  Mě nevadí, že "Luba" píše ty své lži a demagogie , spíše mě vadí, že tomu někteří doposud věří , třeba jen částečně, to je to nejsmutnější. Jejich postoj symbolizuje ono tak známé "nebylo vše špatné" . To když slyším, dělá se mě špatně a vzteky nevidím. Jinak je Luba stejný prototyp, jako byl v rusosovětsku třeba Suslov, kolem padají hlavy, jedna klika vyvražďuje druhou,ale Suslov i Luba to vždy ustojí, když naopak nezískají na moci. Jestli by se zítra měly otevřít archivy KGB, vsadil bych poslední pětku na Lubu, že tam bude v seznamech. Spolu s Bilakem,Kolderem , Indrou a jinou pakáží z "Dělnicko rolnické vlády". Již ten název, vzpomínáte ?... typický  rusosovětský. Název byl změněn na "Normalizační vládu" , ale ta pakáž zůstala stejná, praktiky též.

Schumacher 29.12.2009 14:46

Re: Je zajímavé,

Pravda, někteří někde jinde byli o něco úspěšnější. Mapříklad Reinhardt Gehlen. Jeho paměti jsou v podobném stylu.....;-P

R.J. 29.12.2009 15:14

Re: Je zajímavé,

Tak když nackovská lůza nedošla potrestání, je to důvod k tomu, nepotrestat lůzu bolševickou ? Takhle se vymlouvají i uličníci  co rozbijí okno, hned začnou vřeštět , že Pepík rozbil dvě.

Schumacher 29.12.2009 17:03

Nejen nepotrestání

Gehlen je dodnes váženým zakladatelem Bundesnachritendienst ;-)

R.J. 29.12.2009 18:36

Re: Nejen nepotrestání

Aha, tak podle této logiky si mám asi vážit Lorence nebo Baráka. ;-(

Pepa 29.12.2009 13:28

ŠTROUGAL-RUDÝ CHAMELEON

 Kde tenhle rudej zločinec vůbec bere tu drzost? Asi u svých soudruhů-nadlidí "zvláštního ;-Oražení" a zvláštní morálky. Fuj, chce se mně blejt, velebnosti.

BuBu 29.12.2009 13:39

Re: To nás Bůh trestá za to, že se . . .

. . . nemodlíme !!! . . . . . a za to, že před 20-ti lety - místo abychom pověsili alespoň to "základní komunistické minimum" . . . . . tak jsme se zajíkali falešnou  Pravdou a Láskou !!!

gerontusinza 29.12.2009 13:23

Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

kniha jím buď je nebo není........ a pan Štrougal vám asi za reklamu tomuto spisku  rád poděkuje...... ;-) 

Antonín Hrbek 29.12.2009 13:33

Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

Zkoušel jste ji sehnat? Během několika dnů byla vyprodána. Bestseler - nejlépe prodejná

gerontusinza 29.12.2009 13:42

Nezkoušel protože já tu dobu prožil a názory pana Štrougala jsem byl nucen sledovat povinně, ať jsem chtěl nebo nechtěl.....Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

ovšem pokud je dnes hlad po názorech tohoto "velikána" pak asi pánové od roku 1990 něco dělají špatně .... co myslíte? Není to spíše touto tupohlavostí současné politické a ekonomické sféry, o "novinařině" ani nemluvě....  jinak je to asi tím že zklamání po 20 letech s tímto státem je až nebývalé a za to skutečně komunisti nemůžou, nezdá se vám? .......;-) hezký den a hlavně lepší rok 2010

Schumacher 29.12.2009 14:36

Není to spíše touto tupohlavostí současné politické a ekonomické sféry...

Nepochybně. Porovnám-li nejmenované  politické hvězdy současnosti se Štrougalem, tak je to tragédie.  Jestli za to můžou komunisti ?  No, dnešní aktivitou už ne. Ale následky jejich  čtyřiceti let vlády a z nich hlavně posledních dvaceti normalizačních budou dlouho přetrvávat, porovnejme s nám kulturně nejbližším Rakouskem. bez Sovětského svazu by se neudrželi. Byl to systém, který nám byl vnucen. Zcela zásadní poznámku mám k jeho legitimitě. na rozdíl od Štrougala tvrdím, že byl nelegitimní. Na rozdíl od kritiků argumentujících pro nelegitimitu systému jeho špatnými vlastnostmi tvrdím, že jediným důvodem nelegitimity byla absence svobodných voleb. Odvozování legitimity z posledních "svobodných"  voleb v roce 1946 ("svobodných" proto, že byla vyloučena Agrární strana), za situace kdy každé další byly nesvobodné a ve skutečnosti je nelze nazývat volbami, pokládám za drzost. Mimo jiné byly nesvobodné proto, že probíhaly i v rozporu s platnou Ústavou. Bez možnosti (nyní správně povinnosti) tajného hlasování. K tomu poznámka : Tajné hlasování není veřejné hlasování, při kterém si tajní dělají poznámky kdo šel za plentu a vyhodnocuje se  kdo nešel volit, aby se to jemu  a jeho rodině dalo sežrat. Co si občané myslí, dali svobodně najevo v prvních svobodných volbách po roce 1989, ve kterých KSČ propadla. A nebylo to rozhodně imperialistickou propagandou. Tyto volby prokticky ukázaly to, o čem píše Štrougal. Že lidé odmítali politiku KSČ.  Bohužel, nízká účast v nynějších volbách ukazuje něco jinak nelichotivého.

čm 29.12.2009 15:06

Re: Jakej hlad ?

To jako myslíte ty zaprděnou generaci mejch rodičů co si to koupila asi jako svýho času první porno po roce 1989? Stačí se mezi těma lidma nepohybovat a nenajdete jedinýho, komu by ten zkrachovanej gerontodont stál neé za 300,-Kč ale ani za vodplivnutí. Pánivodroku 90 nepánivodroku 90. Jen ať si užívá taky svobody, mrťafa  stará. To je úroveň na bejvalýho předsedu vlády přivydělávat si banálníma historkama z natáčení vrženejma na vánoční trh :-(. Nechápu Hrbkovu potřebu vo tom psát, von to snad i čet?!

R.J. 29.12.2009 14:03

Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

Geronte, jaký "pan", soudruh Štrougal se tam u vás říká, volám Tě ke stranické disciplíně. Žádné "pány" na ÚV netahej. ;-D

gerontusinza 29.12.2009 14:15

O promiňte Vaše tuposti......Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

váš soudruh ?pro mě vždy  pan Štrougal..... my jsme s tím pánem nebyli zadobře (ani jsme se neznali..) a le co naděláme co?  a tykání mě bylo vždy s pitomci proti mysli...... hezký rok 2010 a hlavně začněte myslet, abyste pochopili, proč je takový hlad po komunistické "kultuře" a  slušnosti......... vy snad skutečně si myslíte že ty blbosti se dají bez následků uveřejňovat......? jak asi dlouho?  asi patříte mezi ty pohrobky tupých propagandistů a pro tupé stádo..... jenže lidé občas myslí... to je ale překvápko..?;-D

R.J. 29.12.2009 14:32

Re: O promiňte Vaše tuposti......Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

To je ale hezké, ta "komunistická kultura a slušnost", jen kreaturám, sadistům a nemakačenkům se po ní stýská. ;-D

brána 29.12.2009 21:26

Re: O promiňte Vaše tuposti......Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

Otvíráte celkem nepříjemnou otázku.  Co jsme udělali špatně, že to kreaturám, sadistům a nemakačenkům stále vychází?

R.J. 29.12.2009 22:31

Re: O promiňte Vaše tuposti......Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

To je jednoduché, nic . Abych řekl pravdu, lidi to tehdá moc nezajímalo a dovolím si tvrdit, že polovina národa by klidně táhla s boševikem dál. Je to smutné, ale je to tak.

Eva D. 29.12.2009 23:40

Re: O promiňte Vaše tuposti......Re: Pane Hrbku .... nic nevychází jako bestseler.....

;-(R^

kiki 29.12.2009 13:10

proc to pise?

proc to soudruh vubec pise? potrebuje penize? nebo se vyrovnat s minulosti s takovymi kydy, kdy sam moc dobre vi, ze se veci majia mely jinak se nejak osparavedlnit kvuli potomstvu?

Nebo je skutecne mozno, ze by tomu veril? Stari? Nemoc?

Mam spoluzaka co kdyz trochu dospel, byl z nej predseda SSM a uhlazeny nakratko strizeny skole na oko slusnak. Pochopil co se zada a byla a je chytry. Pak ziskal super pozice v byzbysu. Opet vedel co se zada. I ten by dokazal vse zpetne dobre obhajit: co system zada mu das a on ti umozni se zaradit na dobre misto. Kdo nepochopi, muze za komunistu i za kapitalistu leda tak vytirat zachody. Zdar.

R.J. 29.12.2009 14:05

Re: proc to pise?

Stačilo napsat  "být bezpáteřní", ušetřil byste si dost větiček a bylo by to výstižnější.

BuBu 29.12.2009 12:27

Lubomír Štrougal - kabinetní ukázka . . .

. . . absolutního vítězství lži a nenávisti nad Pravdou a Láskou !!!!

Dobytek, který měl už dobrých 20 let viset . . . . . . . nám tu "bohatne na výdobytcích kapitalismu" !!!

Kolumbo 29.12.2009 10:55

Pan Štrougal

by měl v první řadě vysvětlit, proč komunistický režim nedal každému pas a nezrušil výjezdní doložky. Z takového ráje jistot, vyspělého školství, zdravotnictví , vyřešené bytové otázky a všeobecné láce by přece nikdo neodjížděl a když, tak by to byl jeho problém. Vláda pana Štrougala by tak mohla ušetřit nemalý peníz věnovaný na ostrahu hranic a mnohem lépe hospodářsky využít příhraniční pásma. Stejně tak nemuseli komunisti bránit soukromému podnikání - socialistický sektor byl přece výkonnější, vědecky řízen a pracujícím poskytoval nespočet výhod - proč tedy bránit jednotlivcům živit se na vlastní triko nebo se nechat u podobného soukromníka zaměstnat? I kdyby to soudruh myslel "upřímně" tak ty zadrátované hranice ho usvědčují ze lži. Dnes se komunista snaží tuto společnost rozvrátit opačným přístupem - každému by dopřál tolika práv a věcí "zdarma" , až by to "kapitalismus" položilo a potom by to už zase nebylo "zdarma" nebo taky vůbec. Osobně si vzpomínám,  jak o nasazení léku "z devizové ciziny" v ceně 20 šilinků rozhodovala "komise" kdy brala ohled na  "perspektivnost" pacienta pro socialistickou vlast, přičemž soukromé obstarání v cizině bylo trestné - "ohrožení devizového hospodářství". Všem komunistům a jejich příznivcům bych návrat komunismu upřímně přál - pokud bych se nemusel vracet s nimi. Komunismus totiž znamená principiálně násilí na skupině obyvatel, a pro tohle by měl být trestný. V rámci "kapitalismu" si jakákoli skupina může zbudovat soukromý komunismus a třeba se jako sekta i úplně od ostatních izolovat. V rámci komunismu nemůžete nic, když už vám i povolí vlastní cestu, tak vás o její plody v rámci "solidarity" okradou. A můžete být rád, jestli vůbec přežijete. Howgh.

Děda 1926 29.12.2009 11:01

Re: Pan Štrougal

R^ Je to tak jak píšete. Bohužel těch s opačným názorem je většina.

brána 29.12.2009 11:37

Re: Pan Štrougal

Jste si jist?

Děda1926 29.12.2009 11:54

Re: Pan Štrougal

Skoro ano. Vycházím ze zákona, že hloupí se musí rozmnožovat rychleji, než chytří. Takže jestli dnes do té půlky ještě něco chybí, tak pozítří to bude nabeton. Berete? nebo máte recept jak to napravit.

brána 29.12.2009 11:59

Re: Pan Štrougal

Třeba investovat více do školství a méně do obrněných povozů.

Děda 1926 29.12.2009 14:18

Re: Pan Štrougal

Máte pravdu, ale politici zleva i zprava na to neslyší. Zejména pravice si tím kope hrob. Nevzdělaní t.j. méně schopní, volí doleva. Takže je to recept pouze teoretický.

Schumacher 29.12.2009 14:48

No to dá rozum, že musejí.

Že jich musí být víc. Kdo by ty chytré živil ? ;-)

cipísek 29.12.2009 11:05

Re: Pan Štrougal

R^ jen dodatek k lékům - nejen komise,ale většinou pak pacient (jako kdysi můj táta) dostal do rukou jen polovinu zásilky,druhá polovina byla zabavena "pro soudruhy".

Schumacher 29.12.2009 13:47

On to vysvětluje.

Třebaže mezi řádky a většinu toho svádí na "Kreml". Pravda je taková, že Sovětské vedení by nepřipustilo jakékoli politické a ekonomické změny. V Maďarsku sice tolerovalo Kádárismus, ale Československo bylo drženo vazalsky ztuha kvůli strategické poloze. Jakákoli změna by vedla k instalaci dogmatiků jako Bilak, Muller....Je otázka,proč a neposuzujme to očima dneška, kdy víme jaký byl další vývoj, například Štrougal nevystoupil se zásadní kritikou, nesložil s protestu funkci, nepřešel do opozice - disentu nebo do emigrace. Příčiny vidím tři. 1.  Ideové přesvědčení, byť liberálního střihu, 2. Mentalita existenčně závislého a zajištěného příslušníka aparátu, 3. Snaha,  v rámci přesvědčení a systému,  zajistit prosazování rozumných řešení k zajištění chodu ekonomiky pro zajištění základních potřeb všech lidí a omezovat vliv dogmatiků. Pozoruhodné je, že mnohé prezentované názory, vyslovené v sedmdesátých, ale i osmdesátých letech by byly důvodem k existenšní persekuci autora včetně rodiny i k jeho trestnímu stíhání tak jako v případě tzv. disentu. Nemyslím si, že autor je vyslovuje v potřebě se nyní zavděčit veřejnosti. Jsou  to jeho autentické názory, o kterých se bavil jen v úzkém kruhu. To nakonec vedlo i k jeho odchodu  v roce 1988, když viděl, že reforma  systému je nemožná. S tímto systémem byl natolik spojen a tak zprofanován, že v dalším vývoji  roku 1989 a dále,  byl diskvalifikován pro jakoukoli veřejnou politickou funkci.  Revolucionáři se ukázali mizernými vládci a po nich nastoupili političtí kšeftaři ovládající politiku do dnes. Jednou ze světlých výjimek je Václav Klaus. A z pohledu zprava - po dvaceti letech u nás není ani  slušná konzervativní politická  strana s dobrým programem. Ostatně upřímně, kde se má vzít  a i pokud by byla, kdo by ji volil ?  A tak to máme jak to máme. Netěší mě to tak jako to netěší Štrougala. Ať zprava či zleva, "čím hůře tím lépe" není mým heslem.