29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Borek@exil 9.7.2007 7:02

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

V Koreji podle údajů History Channel asi 10:1, ve Vietnamu asi 5:1. Dá se to snad taky vygooglit...?

sago 9.7.2007 7:01

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

podceňování jaké autor předvedl se už nevyplatilo Napoleonovi a Hitlerovi - jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla - a že českoslovenští vojáci  by do toho v případě konfliktu se moc do toho nehrnuli či se vzdávali do zajetí - máte-li za zády namířené kulomety, tak vás podobný nápady dost rychle přejdou, nehledě na to,že ani protistrana by to nemusela pochopit, že nechcete bojovat a mohla by se k vám chovat jako k nepříteli - američtí absoloventi West Pointu toho v konfliktech po druhé světové válce zas moc převratného nepředvedli

Kanuk 9.7.2007 6:39

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Kdyby si p. Borek přečetl "Inside the Soviet Army" od V. Suvorova, asi by mu trochu spadl hřebínek. 

Kanuk 9.7.2007 5:01

Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Každému což jeho jest. Ne, že bych pochyboval o kvalitě čs zbraní, ale mám silné podezření, že zbraně, které Israel dostal z ČSSR byly ještě německého původu. Také dostal pár Spitfirů. A samozřejmě, jestli puška trefí nebo ne záleží víc na tom, kdo kouká přes hledí, než na kvalitě pušky.

Jan 9.7.2007 3:54

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Muzete hodit nejaky seriozni odkaz na Vami uvadeny "Poměr vítězství ve vzdušných soubojích..."?

Jan 9.7.2007 3:51

Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Myslim, ze to nebylo ani tak temi tanky a MIGy. Koneckoncu v roce 1948 izraelsti osadnici rozprasili Araby s ceskoslovenskymi zbranemi.

Borek@exil 9.7.2007 3:25

O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Arabové s ruskými tanky a MIGy neměli proti Izraelcům šanci ani při desetinásobné přesile. Ruské tanky a MIGy Saddamovi Huseinovi moc nepomohly. Spíš mu nepomohly vůbec.

Borek@exil 9.7.2007 3:21

Re: ale no tak...

Američané ve Vietnamu žánou budku nedostávali. Nikdy nebyli v žádné bitvě poraženi. Válku prohrál kongres, který armádě nedovolil vyhrát. Po odchodu Američanů teprve došlo k vojenskému vítězství severu.

Borek@exil 9.7.2007 3:19

Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Když k nám v osmašedesátém vtrhli Rusáci, nestačili jsme se divit...tak tohle je ta obávaná rudá armáda? Tenhle spolek orvaných, ušmudlaných idiotů pod velením pomatených a bezradných důstojníků?,,,!!! Po dvacet sedmi letech v Americe se odvažuji srovnávat. MIGy dostávaly nátěr v Koreji i ve Vietnamu. Poměr vítězství ve vzdušných soubojích byl v obou válkách nehorázně (několikanásobně) ve prospěch amerických strojů. Mistrovství amerických pilotů, prošlých "Top Gun" tréningem je mimo srovnání s jakous takous schopností Československých pilotů letět, zatočit vpravo a vlevo a přistát. Důstojnický sbor byla sebranka opravářů ledniček, foukačů skla na žárovky a pod.....Naprosto mimo srovnání s americkými absolventy West Point a pod. Morálka mužstva...zoufalá. Já osobně jsem tak dlouho sabotoval nástupy na poplach, až jsem byl přidělen k tzv. zpětnému odřadu, funkce- vydávat výstroj záložákům při mobilizaci. Měl jsem dost přesně vypracovaný plán zmizení z kasáren a vzdání se vojákům NATO. Měl jsem v úmyslu žádat u Američanů k zařazení k jednotkám psychologického boje (uměl jsem anglicky). Plnění bojového úkolu, tj pečlivého záznamu odposlechu a pod. jsme nebrali moc vážně, když jsme poslouchali na našich špionážních přijímačích rock´n roll z rakouského radia, vymysleli jsme si pár fingovaných provozů, načmárali je do deníku a bylo to. Takže nevím........

rozdily v hlasovani 9.7.2007 1:38

a proto doslo k 68

K 68. doslo, neb tak rozhodlo vedeni Rude armady, proste chteli zaplnit nekonistanci na hrotu. Na rozdil od Polska, NDR, Madarska nebyly u nas zadne sovetske jednotky. Rusove to chteli vyresit vyhozenim Tondy Novotneho, ktery nebyl ochoten cizi zakladny pripustit, a Rusove neodhadli zdanlive sveho muze Dubceka. Kdyby tam hned dali sveho muze Husaka ci Bilaka, tak by mnohe bylo jinak.

gogo 9.7.2007 0:54

ale no tak...

mluvit o zastaralosti pěchtní výzbroje v roce 1965 chce hodně velkého drsoně....M16  byla v té době jen hračka a ještě ve Vietnamu amíci dostávali na budku od SA 58 a Kalašnikovů. G3 je pro změnu na plnorážové střelivo, takže taky nic moc pro boj zblízka...chce to trochu studovat,pane autore....