29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Květoslav 9.7.2007 12:10

Re: Re: Re: Re: ale no tak...

Nikoli. To jakože měli provést pozemní akce v Kambodži, přes kterou Vietcong přepravoval zásoby či útočit na Hanoj.

Marat 9.7.2007 11:44

Byla to armád Švejku

Vojákoval jsem v létech 1957-59 v Brně u protiletadlovích kanonýru.Tahače kanonu byly T 111 a všechny měli najeto  kolem 1500 km.Roční plán najetých km nměli kolem 150 km.Takže to byly vlastně neojeté mašiny.Jenže všechny tahače dokázaly dojet nejvýše 20 km od Brna.Na vzdálenost 50 km,nedojela ani polivina kanonu.A na 100 km,už ani jeden.Takže celý pluk by nikdy nedojel nikam.Přitom každý rok byly dvakráte ostré střelby,ale těch se z každé baterie zůčastnil jen jeden kanon a nikdy všichni kanonýři.Munice byla drahá a tak každý rok opouštělo do zálohy tisíce nevycvičených kanonýru.Nemyslím,že taková armáda by byla nějak moc nebezpečná. Na cvičeni jsem byl u spojařu v Táboře v letech šedestátých.Ještě se u toho pluku používala spojovaci technika z dob II.světové války.Kořístní- Německá a cvičení probíhalo stejně a mizerně jako ve všech útvarech ČSLA.Prostě všechno se jen odšvejkovalo.Řekl bych,že desetiletí kluci si hrají profesiohnálnějí na vojáky,jak byla cvičena tá ohromná armáda.Každý voják musel mít především starost,aby nepoškodil něco ze své výstroje a výzbroje,aby to ještě několik roku po odchodu do zálohy nemusel platit.Obávám se,že by ti vojáci kteří by přežili to válečné tažení,nemuseli potom v míru splácet ze svých platu tu vystřílenou munici. Jenže tá armáda byla cvičena podel Řádu  Sovětské armády.Jestli byla také tá tak Švekovská,tak tedy tak nebezpečná nebyla.Ale nás mnogo a tak by vojáky zase beze zbraní hnali na zteč proti kulometum.A zase by možná vyhráli.

MUF 9.7.2007 11:28

Re: Re: Re: ale no tak...

no nevím nevím jestli zrovna používání biologických, chemických zbraní a napalmu proti civilistům

a kobercové nálety  je bojování  s jednou rukou za zády. To že jako měli použít jaderné  zbraně?! 

muf 9.7.2007 11:01

Re: Re: Re: .K tomu co je napsáno

pravda - čistá duše a nejčistší úmysly...Proč ale tedy USA vydává nyní ročně více jak 400 mld dolarů na zbrojení(více jak 50% celosvětově vynaložených prostředků na tyto účely), když VS už neexistuje a Rusko zatím není to čím bývalo? A proč by to dělali - no možná ze stejného důvodu proč vedou dneska války v Afghanistánu, Iráku a proč mají všude po světě více jak 700 vojenských základen s více  jak čtvrtmilionem mužů ve zbrani..

kdokoli 9.7.2007 10:44

Re: Re: .K tomu co je napsáno

A proč by to dělali ?

muf 9.7.2007 10:42

Re: .K tomu co je napsáno

no když tady čtu všechny ty vaše příspěvky tak se nestačím divit..Když jsme měli tak špatnou armádu, techniku a morální stav důstojnického sboru a mužstva   proč z nás měli í soudruzi ze západu bobky u zadku  a dávno nás nezlikvidovali už dřív (třeba hned po svém vítězství ve Vietnamu). Nebo  fakt  věříte, že NATO nemělo vypracovány  podobné  útočné plány jako VS na straně druhé? Nebo že jim v tom zabránila jejich příslovečná mírumilovnost?  A přitom to bylo tak jednoduché..Kdyby to soudruzi z CIA věděli nemuseli sem posílat přes čáru žádné své agenty   a nemuseli nikoho uplácet aby získali potřebné informace..Bylo to tak jednoduché - asi tak jako když Štětina procestoval za svých svazáckých let na bramborové razítko celý SSSR.

Kachnička 9.7.2007 10:39

Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Těmi "pár" Spitfiry bylo míněno všecko, co po WW II. přiletělo z UK, k tomu kořistní ME109 rekonstruované na motory Jumo, celkem v ůhtnu tak 30-50 strojů, mohu to i předně dohledat na webu, takže ne pár. K Me108 byly dodány i díly, k Spitfire skoro nic. Později se Izraelci zásobovali díly z UK a Španělska, jak to šlo...a nakonec prrovozovali P-51 různých verzí, ty byly zase převážně z Francie.

Květoslav 9.7.2007 10:38

Re: Re: Re: ale no tak...

Ano, je to blbost. Ve skutečnosti USA ve Vietnamu vojensky vyhrály. Po podepsání příměří, podobného tomu z Koreje, se US army stáhla domů (politické rozhodnutí, od prvopočátku jasně chybné), načež severní Vietnam příměří porušil, zaútočil a jižní Vietnam obsadil. Američanů tam v té době nebylo ani tisíc a to většina byli civilní zaměstnanci ambasády.

Jura Jurax 9.7.2007 10:34

No,

v letech 72-73 jsme byli na politickém školení pro absíky přesvědčováni, že zlotřilý imperialista nejprve zaútočí (my přece nemůžeme začít, jsouce ti lepší, kdož bojují za mír), leč bude odražen a my v den D+3 budeme u Mnichova (což nám přišlo šíleně optimistické vzhledem k technickému stavu vetřiesek a kačen, jimiž byl útvar vybaven a které byly pomalu starší než jejich řidiči).

Taky se na tom školení poměrně neurčitě zmiňovalo, že podlý agresor bude zdeptán atomovými údery. Na dotaz, zda nebudeme cílem odvetných úderů, sdělil nám školitel, že agresor již nebude mít čím, neboť jeho zbraně budou již zničeny právě těmi našimi odvetnými údery. Když jsme se tázali (pošetile, ale osmašedesátý ještě dozníval v myslích), zda tohle není v rozporu s tím, že zlotřilý imperialista napřed zaútočí, aby pak mohl být silami míru a socialismu likvidován, dostalo se nám řevu o narušených inteligentech, s nimiž je nutno důrazněji politicky pracovat, výkladu o tom, že agrese nemusí být útok, ale jen soustřeďování vojsk a podobných mouder a taky neurčitých vyhrůžek o nestrpění podrývání morálky vojsk, jimž jsme byli nuceni velet, jsouce veliteli čet. Korunu tomu nasadil originelní kolega, který se s nevinnou tváří dotázal školícího majora, zda si on osobně myslí, že by imperialisté opravdu byli tak blbí a nechali si rozflákat prosperující a blahobytnou západní Evropu, zaútočivše na Varšavskou smlouvu. A vypukl nefalšovaný průser, vyslýchal nás útvarový kontráš, odkud to máme, zarazili nám dokonce vycházky (to byla neslýchaná drzost, neboť absíci místo neskutečně líných furťáků veleli veškerému výcviku, který byl tudíž jako odpověď na panskou zvůli zcela sabotován) a dostalo se nám extra školení po večerech kovaným podplukovníkem z divize. Tam jsme už drželi hubu.

A když jsem v devadesátém dostal své kádrové materiály, bylo tam v posudku z vojny, že jsem díky svému původu (pracovněinteligentnímu) a vyššímu vzdělání ideově rozkolísán a mám tendence obdivovat Západ. 

jurist 9.7.2007 10:22

Re: Re: Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

bitvy vyhrávají záložní důstojníci, velící řadovým vojákům - tím doufám nemyslíte takového poručíka Duba? ;-)

pbla4024 9.7.2007 9:48

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

A co Inchon? To byla nejúspěšnější vyloďovací operace všech dob.

jurist 9.7.2007 9:34

Nejhorší na tom je,

že celá ČSLA byla vlastně jenom kanonenfutr v plánech sovětských maršálů a díky jejich nasazení atomových zbraní by odvetný úder ze strany NATO změnil Československo v totálně mrtvou krajinu. Takové zelené k....y bolševické, jako exministr a exgenerál Vacek se ještě nestydí lhát, že nic takového, jako útok na Rýn, nebylo vůbec plánováno. O sovětském jaderném úderu nemluvě. ;-O

Mrazivý dech 9.7.2007 9:28

Re: Vážení

co tam máš dál mudrče??:-DŠpoukající

Béhata9 9.7.2007 9:26

.K tomu co je napsáno

Byl jse v Pardubicích "Na Húrkách"jako příslušník (vojín)5.spolovacího pluku nějak k vúli odbornosti v roce 1958 až 60.Po školení v Dašicích (kdo si vzpomene na tamějšího superblba kpt MAGDU) jsem byl naHúrkách zařazen do funkce podporučíka .O tom jsem se dozvěděl až při odchodu do civilu .Jinak jsem ze školy byl kaprál.Soudruhúm se nějak nedostalo informace o tom,že můj starší bratr Svaťa seděl 53-56 v Jáchymově .

Samozřejmě to v kasárnách probíhalotak že po odchodu lampasáků z kasáren bylo okamžitě naladěno do kas.rozhlasu radio Luxembourg kde občas zpíval Elvis.

Sám jsem velmi nebezpečně prohlašoval ,že se na válku proti našim kamarádům-klukům na druhé straně můžu .........a měli jsme (asi naivně) domluveno, jak utečeme.

Sloužil jsem ještě v kopřivákách a púlitrech.Měl jsem pocit ,že někteří důstojníci nám tu západní orientaci ani neměli ya špatnou.

Mrazivý dech 9.7.2007 9:17

Re: Re: nejdokonalejší společenské zřízení

no neke??? totálně?? myslím, že to byl totálně rozbit VietCong při ofenzívě Ted v 1969 a operace musela převzít NVA. Mimochodem ptal ste se číňanůna 79??? promiňte pane "hledající"...chicht..ale já se skláním před vaší velikostí, já sice vím kdo byl generál Westmoreland, ale vaším ohromným znalostem se mosím obdivovat. Mimochem co říkaté naHugovu návštěvu ve Vietnamu, chtěl si tam pořádně zanadávat na americké imperialisty, ale odjel rozladěný jak starý klavír.

Hledajíci 9.7.2007 8:59

Re: nejdokonalejší společenské zřízení

Slavná US Army dostala totálně na pr--l od od jakýchsi Vietnamců, a dodnes má z toho noční můru.

pbla4024 9.7.2007 8:57

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Třeba tady:

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Navy_Fighter_Weapons_School

Poměr vítěztví ve vzdušných soubojích 12.5:1.

Hledajíci 9.7.2007 8:55

Vážení

Hlavnè záleží na uvědomění vojáků, zda ví za co bojují a zda s tímto cílem plně souhlasí. Z mnoha přispěvků usuzuji, že v lidové armádě ČSSR tomu tak nebylo. A v připadě konflikutu s NATO by byla tato armáda nahnána jako Kanonenfutter do BRD. V srpnu 1968 asi veĺení armád SSSR vědělo, źe na takový póvl není potřeba eleitních jednotek.  

Mrazivý dech 9.7.2007 8:47

Re: Borek@Exil a jemu podobní

proč si tihle týpci dávají tyhle nicky: jako hledající, analytik, spravedlivý.......?? vždyť je to komické, já bych spíš navrhoval demagogický místo hledající

Mrazivý dech 9.7.2007 8:46

nejdokonalejší společenské zřízení

ale fuj, tachle si dělat srandu z ozbrojené moci nejvyspělejších společenského zřízení, obdivovat se americkým imperialistům??? cožpak neví, že američtí imperialisté mláti černochy???;-O

Hledajíci 9.7.2007 8:40

Borek@Exil a jemu podobní

V New York Times je otištěn článek The Road Home http://www.nytimes.com/2007/07/08/opinion/08sun1.html?_r=3&th=&emc=th&pagewanted=print&oref=slogin&oref=slogin

VL 9.7.2007 8:09

Re: Re: Byl jsem na vojně na Zbiroze v r. 1967.

PVOS - prosledový útvar se stálou bojovou pohotovostí - nástup na poplach vždy cca 30 minut při sdělení času poplachu den předem. Jednou nám nastoupil nový aktivní a pracovitý náčelník štábu (jak se říkalo pracovitý blbec je horší než třídní nepřítel) a změnil dobu vyhlášení poplachu z 06:00 na 05:00. Pak pobíhal po chodbě a řval na všechny, kteří nepochopili, že poplach je skutečně o hodinu dřív.

Autopark by bralo každé technické muzeum. Cisterna T111 - rok výroby 1948, tahač T813 - rok výroby 1968 - postupně fungoval náhon pouze na druhou přední nápravu, takhače Kraz - ke startu je bylo třeba přemlouvat asi hodinu, byly to benzíňáky, tak si nikdo netroufl použít oblíbenou metodu u PV3S nebo T148 - nechat motoru přečíst noviny atd.

Další specialitou bylo to, že nás američtí imperialisté ruinovali prostřednictvím československé energetiky. Ti ohavové lítali jindy, než byl sjednán odběr elektrické energie a když má prapor cca 15 radarů, každý na anténě 1 - 2 MW výkonu, tak je to vidět. Penále okolo pěti milionů měsíčně žádná míra. Pak ovšem už nebylo ani na naftu a benzín, ani na jídlo pro vojáky, takže jsme vždycky tak půl měsíce jedli svinstva jako kolínka, nebo lečo z konzervy - 4 litrová lahev stála cca 20 Kčs.

black hawk 9.7.2007 7:55

Re: Re: ale no tak...

Borku, požádejte kongresmany, aby nebrzdili vítězství v Iráku!

Kanuk 9.7.2007 7:53

Re: Re: ale no tak...

Pane Borku, když někdo musí bojovat s jednou rukou přivázanou za zády, tak není jeho hanba, že dostane na budku. A je pštrosovství popírat, že někdy na budku dostal, i když nemohu uvést konkrétní údaje, protože jsem se o vietnamskou válku nikdy moc nezajímal.

Také bych chtěl uvést, že presidenti USA, kteří začali podporovat Jižní Vietnam (Kennedy, Johnson?) asi nepočítali s tím, že se na tomto bojišti USA střetnou se spojenými silami SSSR a Číny, proti kterým neměly šanci - nikoliv technicky. To došlo Nixonovi (?) a proto Američané z Vietnamu odešli. To je můj laický výklad situace, a jestli někdo chce napsat, že to je blbost, tak prosím, ať si poslouží.

Absík 9.7.2007 7:50

Re: Byl jsem na vojně na Zbiroze v r. 1967.

To byl speciální útvar radiového odposlechu podřízený Min. vnitra s údajnou dobou přežití 35 minut. Jednou jedinkrát se nacvičoval poplach, ale lampasáci se báli, že to dopadne špatně a tak vyhlásili, že bude zítra v 6.00. Takže vojáci seděli v 5.59 v na postelích v plné polní a s vyčistěnými zuby. Zrovna jsem byl dozorčí autoparku a již v 6.02 řidiči přibíhali. Autpark byl kamený dvorec s jediným výjezdem mohutnou kamennou branou. Největšímu blbovi u roty se v ní zasekla V3S a nebylo s ní možno pohnout. A teprve po 2 hodinách  poslední poklidně opouštěli autopark. To už jsme však byli 85 minut vesele mrtví. Jak to lampsáci zametli pod koberec nevím, ale už se nikdy pak poplachu neodvážili. Tedy do Lyonu se mohla ČSLA dostat je vlakem družby ( po připojení se k NATO).  Nazdar soudruzi!

honzak 9.7.2007 7:26

pěkné počtení!

Já sloužil o 10 let později, a zbytky mojí morálky zničil instruktážní film, ve kterém americká raketa zničila stanoviště stejného radaru,  u kterého jsem sloužil. Ostatně soudruzi sami nám přidělili životnost 10 minut. Důstojnický sbor byl bandou neschopných ožralů, výjimku tvořili aktivní piloti.

Kanuk 9.7.2007 7:21

Re: Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

Pane Borek, bitvy vyhrávají záložní důstojníci, velící řadovým vojákům, a ne profesionálové, absolventi vojenských akademií, sedící ve štábních kanclících.

Dušan Neumann 9.7.2007 7:18

sloužil jsem v Tachově 1971-72

..nenávist k Rusům byla taková, že se mezi absíky - veliteli čet - v úzkém kruhu plánovalo, že kdyby k "něčemu došlo", tak velitelé tankových čet - všichni absíci by dali povel otočit věže dozadu a my co uměli anglicky se měli na frekvencích NATO snažit přesvědčit obránce, aby nás nerozstříleli. ...tedy pokud bychom vů§bec někam dojeli. Stav techniky byl dost žalostný. Když jsme cvičili na Doupově, nestačily naše polní opravny nával nepojízdné techniky opravovat. V kasárnách se načerno kanibalizovala uložená technika připravená "naostro", aby ta cvičná vůbec vyjela. Kradlo se všude a všechno. Měl jsem vreferátu výkazy plukovní TOPky a měsíčně jsem nechal papírově hučet generátory a vyplňoval desítky jízdních rozkazů, abych kryl tisiíce litrů ukradeného benzinu a nafty, kterou lampasáci prodávali po koruně do okolních JZD. Převaha útočícíh T-54, 55 ve srovnání s obranou NATO rychle ztrácela význam. Zakopaný a ustupující Leopard byl schopen zlikvidovat 10 téček. Nehledě na velký počet mobilních protitankových raket, bezákluzových děl, pěchotních protitankových prostředků a v té době výborně vycvičeným protitankovým vrtulníkům (hindy ještě Rusové neměli). V neposlední řadě pak i morální převaha obránce nad útočníkem. Použití stgrategických nukleárních zbraní na bojišti čelilo NATO taktikou difuzní obrany, jejimž konceptem bylo prolnutí útočících a obraných elementů tak, že to vylučovalo použití nukleárních zbraní, které by zničily i vlastní jednotky. Tato forma obrany vyžaduje dokonalou komunikaci, kterou NATO, na rozdíl od Varšavské smlouvy disponovalo. ...Ostaně nejlépe na základě podrobné analyzy dostupných dat obou stran to popsal Tom Clancy v románě Red Storm Rising

Borek@exil 9.7.2007 7:05

Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

Viz Bastogne, Iwo Jima............

Pametnik 9.7.2007 7:02

Vojska Civilni Obrany

Naprostym omylem jsem byl odveden k vojsku Civilni Obrany - coz byl nazev pro ctyri utvary na uzemi Ceskoslovenska - Frydek-Mistek, Kutna Hora, Bratislava ten posledni jsem uz zapomnel - u Ziliny?) pro pripad atomoveho uderu. Meli jsme mit dvojnasobny pocet vseho - v dobe pohotovosti ctyrnasobny (pocitalo se ze ztratami): vozidel, bagru, transporteru, stanu (pro ozarene, popalene, poranene a pripadne zasazene chemikaliemi - straze kolem stanu, nikdo ven ani dovnitr - leceni zadne). Pri zasazeni atomovou zbrani treba Ostravy, bylo zadano obklicit mesto, nedovolit vstup ci vystup, zabranit pozarum, zajistit elekrinu a plyn, vycistit ulice aby bylo mozno projet. Tak zvane "mixy" nelecit, pouze isolovat. V praxi vozy nejezdily, aut nebylo dost, ani bagru, moralka muzstva mizerna. Nikdy by takova jednotka nebyla schopna postupovat treba do Nemecka a zajistit objekty zamorene zarenim, ohnem, chemikaliemi, postarat se o poranene muzstvo. Takovou hruzu jakou si vymysleli v nejakem stabu pro napadeni zapadu je nepredstavitelne. Snad nekteri z clenu tech proti-atomovych jednotek Civilni obrany ministersta vnitra si na to take vzpomenou a necim tady prispejou.