23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

JUSTICE: Klausova stále zelená amnestie

Za několik hodin uplyne rok od posledního novoročního projevu pana prezidenta Václava Klause, v němž překvapivě vyhlásil amnestii. Strhl tím na sebe příval štvaní živený zčásti politickými pleticháři, obávajícími se jeho vstupu na volný trh s hlasy voličů, zčásti advokáty, kteří přišli o klienty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 28.12.2013 13:00

Re: Problém je hlubší

Šmarjá, co jsem to napsal za pitomost. Ne článek z ústavy, ale ze znění amnestie !

S. Ševeček 28.12.2013 14:21

Re: Problém je hlubší

Možná ten problém vyřeší nový prezident mimoamnestijními prostředky ...

P. Lenc 28.12.2013 9:04

Po dlouhé době

naprostý souhlas.A pane Matuško dík za váš příspěvek.

J. Matuška 28.12.2013 8:45

Co je předpokladem tohoto článku?

K napsání tohoto skvělého článku je zapotřebí ODVAHA! Jde proti většinovému hlasu "lidu", médií, politiků. Amnestie dokonce posloužila i jako záminka pro podání žaloby z velezrady na prezidenta. /Dodnes nejsem schopný pochopit hloubku nenávisti, které jsem byl svědkem.../

M. Rastislav 28.12.2013 9:52

Re: Co je předpokladem tohoto článku?

Souhlas. Díky za článek.

V. Kain 28.12.2013 10:27

Re: Co je předpokladem tohoto článku?

Aby se naplnila slova autora článku museli bychom se zbavit minimálně 50% soudců a státních zástupců.I policie nědělá mnohdy svou práci tak,jak by se od ní očekávalo.Pan Klaus právě těm kterých bychom se měli zbavit vzal amnestií vítr z plachet a proto ta nenávistná štvavá kampaň.

M. Pechr 28.12.2013 11:14

Re: Co je předpokladem tohoto článku?

...přesně tak...setkal jsem se s tím i v křesťanských kruzích, kde by pochopení odpuštění mělo figurovat velmi vysoko...

P. Vítek 29.12.2013 12:33

Re: Co je předpokladem tohoto článku?

Nenavist je pochopitelna: Klaus maka pro svobodu a ta odhali vsechny neschopne a slabe a posle je na "jejich misto".Zase se jim vkradaji ty potupne posmesky synku sedlaku,ty hezky saticky dcerek tovarniku,ta vetsi svacina ve skole ...neustale ponizovani.To vzbuzuje hysterickou paniku!Proc komunisti a nacisti tak nenavideli i DETI bohatych,si predstavuji nejak takto

J. Krásenský 28.12.2013 7:15

Děkuji za hezký článek

Pěkné a potřebné shrnutí místo štvanice. Díky

M. Pechr 28.12.2013 11:17

Re: Děkuji za hezký článek

...přesně tak...

K. Januška 28.12.2013 6:21

Řešit se mají příčiny

nikoliv důsledky.

Ústava čl. 82.praví: Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.

Je to klíčová formule, která definuje, jak má soudní proces probíhat. Z tohoto článku logicky plyne, že žádný soudce nesmí projednávanou věc soudit vícekrát. Jedním z axiomů našeho právního systému je princip dvoustupňového uspořádání soudních procesů. Každý spor má nárok na rozhodnutí dvou soudců. Soudce vyššího soudu může změnit rozhodnutí soudce nižšího soudu.

Soudce má pouze jednu možnost se ke sporu vyjádřit, protože kdyby vynesl dvě různá rozhodnutí, někdo ho donutil k tomu, aby své nezávislé rozhodnutí změnil, čili někdo ohrozil jeho nezávislé rozhodnutí a tím porušil Ústavu. Hlavní příčinou délky sporů je chybná interpretace tohoto článku justicí.

Kdyby soudci postupovali tak, jak jim káže Ústava, nikdy by nemohlo dojít k tomu, aby spory trvaly desetiletí. A žádná amnestie z důvodů délky sporů by nebyla potřeba.

J. Vyhnalík 28.12.2013 14:49

Máte pravdu pouze částečně

Jak už pan Jemelík zmínil, více než polovina zastavených kauz se za 8 a více let k soudu vůbec nedostala! To je dlouhodobá bolest. Někdo podá nesmyslný podnět, SZ je povinen to vyšetřit, a když už na tom pálí čas, tak sepíše žalobu. Soud to posoudí jako nedostatečné a vrátí k došetření, a takto to může probíhat roky. Na vyšetřovaných pak dále visí stín podezření a soud i SZ vykazují činnost.

F. Žůrek 28.12.2013 4:30

Autor má pravdu - naše justice nestojí za nic!

Tak Mosteckou uhelnou třeba vyřeší ve Švýcarsku.

Zato dokážene skvěle zatočit s Nagyovou a obviňujeme P. Nečase.

Ať nechodím daleko: a co ten úplatkář J. Čunek - stále nepotrestaný?

Tož tak to u nás vypadá....

J. Vyhnalík 28.12.2013 14:41

Re: Autor má pravdu - naše justice nestojí za nic!

Ale houby případ MUS Švýcaři nevyřešili. Oni potřebovali názorně předvést, že dokáží ohlídat legálnost peněz ve svých bankách a tak si vybrali ČR, podle hesla, aby se vlk nažral a švýcarské banky zůstaly celé.

Odsoudili manažery, ale ke kořenům celé korupční kauzy se vůbec nedostali. Jak bylo možné, že Tošovského vláda a konkrétně Karel Kühnl rozdali část ze státních akcií MUS a OKD obcím v regionu a připravili tak stát "zadarmo" o kontrolní balíky akcií? Posléze pak za Zemanovy vlády (ministr Grégr) a Grossovy vlády (ministr Sobotka), odprodal stát zbytek svého podílu za dlouhodobě nejnižší cenu novým majitelům. Jak je možné, že se stát nepokusil za situace, kdy se cena akcií propadla získat zpět kontrolní balík, když v obou případech se jednalo o cca 5 % akcií?

Tohle byla ta hlavní korupce, ale ta Švýcary vůbec nezajímala, oni potřebovali hlavně, aby proces proběhl rychle, aby předvedli svoji akceschopnost, a aby jim pokud možno zabavené peníze zůstaly.

T. Pansky 28.12.2013 0:10

Nemam tuseni, proc se autor bije za ex-prezidenta Klause.

Pan Klaus mel jine nastroje k tomu, aby na veci upozornil.  Neudelal to.  Z toho duvodu je mozne povazovat vysvetleni autora pouze za zahlazovani zpusobene skody.  Dovedl bych pochopit, kdyby se prominul trest za neumyslne ublizeni u prvopachatelu.  Ale zbytek pachatelu, zvlaste pokud jeste nebyli odsouzeni, je naprosto nesmyslne, zvlaste potom, pokud byli jini obcane poskozeni.

H. Gene 28.12.2013 0:46

Re: Nemam tuseni, proc se autor bije za ex-prezidenta Klause.

Ale houby...

F. Vejr 28.12.2013 1:41

Re: Nemam tuseni, proc se autor bije za ex-prezidenta Klause.

Pan Václav Klaus měl jiné nástroje? To nevím jaké myslíte, soudy jsou nezávislé. To není středověký zvyk, jak říká Zeman, to je akt milosrdenství patřící prezidentovi. Mohl propustit více či méně trestaných, ať u abolic či amnestie, ale je třeba vidět problém ze všech úhlů a tak to udělal takto, a na úrovni, není žádný pulčik, který by to udělal tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Zajímavé je, že to nejdříve bylo přijato kladně a humbuku médií se názory měnily. Dnes vidíme, že klady převyšují zápory a jen slepý to nevidí.

M. Křápová 28.12.2013 9:56

Re: Nemam tuseni, proc se autor bije za ex-prezidenta Klause.

Pane Panský, pokud si dobře vzpomínám, několikrát V.Klaus mluvil o " soudcokracii" a tím vlastně chtěl přitáhnout pozornost na naší justici . Více udělat nemohl. Ono to chtělo  nebýt už předem zaťatý proti V.Klausovi a pozorně poslouchat a hlavně rozumět jeho slovům. Dobře pamatuji také na jeho slova o mediokracii.  A měl i tenkrát pravdu. Jestli je něco opravdu zlého v naší společnosti, tak jsou to naše masmedia a  justice. Raději moc nevěřit advokátům a novinářům.

M. Pechr 28.12.2013 11:17

Re: Nemam tuseni, proc se autor bije za ex-prezidenta Klause.

...pochybuju, že víte, co Klaus udělal a neudělal...

...jinak zkuste zapřemýšlet o síle odpuštění...pokud vynecháme ostatní důvody...