3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

HLADOVKA: Český politický Kocourkov

Vláda odvolala usnesení o tom, že se hlásí k jistým hodnotám, aby vzápětí řekla, že navzdory tomuto odvolání se k těmto hodnotám hlásí ještě intenzivněji. To není kompromis, to je fraška.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 27.11.2023 16:04

Ale tihle lidé, pokud nebyli chartisti, tak mají smůlu. Ti, kteří byli v produktivním věku, pak měli možnost pracovat ve svém oboru. Patřím mezi ně. Už 34 let tady nemáme komunisty. Ale pan Soukup žije z toho, že byl chartista, jen proto si myslí, že má nárok... To mě připadá mnohem nespravedlnější. Proč se nevrátil dřív, nebo proč tam nezůstal. To až teď zjistil, že bez peněz se žít nedá? Nezastávejte se někoho, kdo si to nezaslouží, prosím.

D. Laurencikova 27.11.2023 17:04

Pani Tehanova, ja se ho ani tak nezastavam, jak nechapu tu zavist, ktera vypukla, kdyz mu byl podminecne a docasne priznan prumerny duchod, nez se vyjasni, jak je to s jeho naroky z Australie, jestli se nemylim.

Vy jste nemusela byt chartistka na to, abyste dostala Osvedceni o tretim odboji. Stacilo ten odboj prokazat. Pak by vam za to dal ministr obrany 100 tisic korun na ruku, (to se dnes da utratit behem par dni, ani to nemusi byt luxus) a mela byste narok na duchod v prumerne vysi. Jestli nemuzete protikomunistickou cinnost nijak dolozit, pak mate smulu, ano. Soukup mohl.

Pisete, ze jste mela moznost pracovat ve svem oboru. Tuto moznost Chartisti prave nemeli. Ti skoncili u kotlu a u smetaku, tam se na moc vysoky duchod vydelat nedalo.

Proc se Soukup nevratil driv, proc tam nezustal a dalsi spekulace o tom, co zjistil nebo nezjistil, si ja na rozdil od vas zcela usetrim. Vubec Soukupa a jeho motivaci neznam.

M. Těhanová 27.11.2023 17:29

Myslela jsem ve svém oboru až po Listopadu.

O těch 100 000,- jsem vůbec nevěděla. Tak nevím, nepustili mě za bratrem do Francie, sebrali mě pas, který jsem si kvůli tomu zařídila. Když jsem potom napsala Husákovi, ten pas mě sebrali.

V Cibulkových seznamech jsem se našla jako sledovaná. Právě kvůli emigraci bratra jsem nemohla studovat, ač jsem se výborně učila. Vždycky jsem nahlas vyjadřovala své názory a v podstatě přátele jsem měla jen mezi disidenty. Proto vím, jak to mezi nimi chodilo.

A ti dva jsou podle mého jen pozéři. Jo a já průměrný důchod mám, takže nezávidím, ale nepřála bych nikomu, jak jsem se na něj po tom 90 roce nadřela.

D. Laurencikova 27.11.2023 18:34

To co jste prožila vy, není nic výjimečného. To potkalo kde koho, že nevycestoval nebo nemohl studovat co chtěl za Husáka. Já jsem musela také s manželem - chartistou - opustit republiku v rámci "Asanace". Manžel si před tím odseděl šest let za podvracení republiky a ujišťuji vás, že těch 100 tisíc korun a trocha toho důchodu mu ani v zárodku a ani omylem nevynahradi ta zmařena léta... To mu nikdo nikdy nezaplatí a nicim nevynahradi. Buďte ráda, že jste zdravá a dobře se vám daří a nikomu nic nezavidte..

D. Laurencikova 27.11.2023 18:34

To co jste prožila vy, není nic výjimečného. To potkalo kde koho, že nevycestoval nebo nemohl studovat co chtěl za Husáka. Já jsem musela také s manželem - chartistou - opustit republiku v rámci "Asanace". Manžel si před tím odseděl šest let za podvracení republiky a ujišťuji vás, že těch 100 tisíc korun a trocha toho důchodu mu ani v zárodku a ani omylem nevynahradi ta zmařena léta... To mu nikdo nikdy nezaplatí a nicim nevynahradi. Buďte ráda, že jste zdravá a dobře se vám daří a nikomu nic nezavidte..

M. Těhanová 27.11.2023 23:27

Nikdy v životě jsem nikomu nic nezáviděla, tak proč bych to dělala nyní. Vždycky mě jde jen o princip. A tady se stalo něco, co je špatné.

D. Laurencikova 28.11.2023 7:38

Já věřím, že špatně je hlavně to, že ti, kteří vám, mne a jiným tenkrat znesnadňovali a mnohym zničili životy mají dnes královské důchody a smějí se do pesticek. Ta úprava, kterou zařídil Jurečka je něco jako "amnestie pro těhotné starce". Pokud bych se já chtěla spravedlivé rozhorcit, tak ne nad chudákem Soukupem, ale tady.

D. Laurencikova 28.11.2023 7:38

Já věřím, že špatně je hlavně to, že ti, kteří vám, mne a jiným tenkrat znesnadňovali a mnohym zničili životy mají dnes královské důchody a smějí se do pesticek. Ta úprava, kterou zařídil Jurečka je něco jako "amnestie pro těhotné starce". Pokud bych se já chtěla spravedlivé rozhorcit, tak ne nad chudákem Soukupem, ale tady.

M. Těhanová 28.11.2023 11:30

A to celá ta leta to Gruntorád s Bokem nevěděli? Poukazovalo na to hodně lidí už dávno. A to je podstata toho, co mě na tomto případu vadí. Tato vláda už v tom cosi udělala, můj vztek se Soukupa dotýká jen minimálně, i když nárok má jen na to co mu bylo původně přiznáno. . Ale ten zvláštní přístup těch dvou.

D. Laurencikova 28.11.2023 15:01

Vlada udelala "amnestii pro tehotne starce", vetsi vyznam to ubrani estebackym sarzim nema. To je uprava maximalne kosmeticka nemajici zadny prakticky efekt. Tady se ani neda rict, ze se vlk nazral a koza zustala cela.

Ja si naopak Gruntorada za tuto akci vazim, protoze jsem o nem mela uz davno ten nazor, ze je totalne politicky korektni "slunickar", jak Chartiste dnes vetsinou bohuzel jsou.

Jeho akce prece jen cosi prinesla: Muj manzel psal Jureckovi nekolik dopisu od roku 2021. Na nic z toho pan ministr neodpovedel. Az ted. Najednou prisla odpoved dokonce s oslovenim "Velmi vazeny pane" a "s uctou Jurecka". Najednou se pan ministr nechal slyset. ;-)

D. Laurencikova 27.11.2023 20:23

Mne take nepustili nez do Madarska a NDR, pas jsem vubec nemela, sledovana jsem byla take, na vysokou skolu sveho prani jsem se pres vynikajici prospech take nedostala... Kazdy muj pokus o vycestovani zamitli hned na kadrovem oddeleni firmy, kde jsem pracovala. Zadna sance! Vzdycky jsem nahlas vyjadrovala sve nazory a take rozmnozovala samizdat. I ja vim, jak to v techto kruzich chodilo. Do vezeni jsem to sama nastesti nikdy nedotahla, jenom ke zbaveni obcanstvi a s manzelem do emigrace. Tam jsem pak nemusela drit jak Bulhar, proste jsem se naucila jazyk, pracovala a vydelala si na solidni existenci. Ja tem, kteri si odbojovou cinnost v dobe bezvychodne totality odsedeli v podminkach, jake dnes uz ve veznicich nenajdete, kteri meli tu odvahu postavit se statni masinerii, jejich duchody ze srdce preju.

D. Laurencikova 27.11.2023 20:37

Jeste neco dodam: Ja kdybych chtela proti necemu protestovat, tak proti tem exorbitantnim odmenam a vyhodam, ktere si sami sobe dopravaji nasi z meho hlediska podprumerni politicti predstavitele za - v tom lepsim pripade nicnedelani, pokud nedelaji primo skodu! Nejaky Soukup s jeho almuznou pro vas rozpocet nehraje vubec zadnou roli.

M. Těhanová 27.11.2023 23:11

Máme stejný názor. Navíc si myslím, že bez poradců by si nedošli ani na záchod.

P. Diviš 27.11.2023 12:18

Jediný spravedlivý důchod je ten, který si sám našetříte. Pokud to organizuje stát, vždy bude mít tendence "vyrovnávat", dávat těm, kteří platili do systému méně, procentuálně více, než těm, kteří platili více.

Rovným důchodem to asi skončí, to je celkem zákonité, vzhledem k prodlužování věku dožití, když se stejně rychle neprodlužuje věk, po který je člověk schopen pracovat.

Ano, děti jsou celkem spolehlivé zabezpečení, pokud se podaří je jakž takž vychovat.

J. Vorlický 27.11.2023 13:46

tady souhlas.

P. Čech 27.11.2023 9:58

"K odchodu M. Jurečky neexistuje pádný důvod"???

Chcete tím snad říci, že pan jurečka řídí dobře oblast, která mu byla svěřena? Že rozumí věcem, které má řídit? Že to, co produkuje jeho ministerstvo a tedy i on sám má nějaký smysl? N E !!! Pan Jurečka je naprosto nekompetentní diletant, který by se měl věnovat tomu, čemu s n a d rozumí a to je zemědělství a zásadně se neplést do věcí, kterým nerozumí vůbec.

J. Vorlický 27.11.2023 11:13

Pan Jurečka byl řádně jmenován ministrem. O jeho kompetenci rozhoduje předseda vlády. Vy, já, nebo my, si můžeme myslet co chceme, ve věci ale ROZHODUJE předseda vlády. A volby máme proto, aby byla vláda, která stát řídí, mohla vládnout.

Připouštím, že způsob voleb není ideální,možná ani ne správný, toť ale jiná otázka.

V. Kuhaj 27.11.2023 9:46

Jak vidno, Gruntorád si ještě pořád zachovává smysl pro čestné chování. Ano, proč by mělo existovat vládní usnesení o kladném významu disentu a disidentů, když se to prakticky neprojevuje nijak? Pravda a láska by měla zvítězit nad lží a nenávistí, a skutky by měly mít větší hodnotu než kecy, na které holt Gruntorád není zvědav. Chápu.

Spolu s autorem ovšem vyjadřuji jistý (na rozdíl od něho však škodolibý) podiv nad tím, že Gruntorádovi vláda vyhověla. Je to další z důkazů jejího stále se stupňujícího šaškovství.

J. Vorlický 27.11.2023 9:44

Ještě se vrátím k tomu usnesení k Chartě 77. Pan Stejskal píše o ,vzdání se svého přesvědčení ́.

Tu věc chápu trochu jinak. To usnesení se jim, lidem ve vládě, jen hodilo do krámu. V okamžiku, kdy se zdálo, že se do krámu již nehodí, ho zrušili, néé ale své přesvědčení, neboť žádné takové přesvědčení neměli a nemají a ani mít nemohli.

Je myslím zřejmé, že jsou to lidé bez studu, bez morální integrity, bez jakékoliv kultury. Než aby vláda řekla, svého přesvědčení a následného usnesení se prostě vzdát nemůžeme - TO NELZE, a pan Jurečka jako řádně jmenovaný ministr jím zůstane, tak se celá vláda podělá jen aby měla jako klid. Rád bych slyšel tu debatu, když se usnášeli na tom usnesení. To snad už není ani fraška. Je to na blití.

V. Kuhaj 27.11.2023 9:47

R^!

L. Polehla 27.11.2023 9:56

R^

P. Čech 27.11.2023 10:03

Máte pravdu, ale! Ale je to jen důsledek. Podle principu kauzality příčinou tohoto důsledku je vláda a moc politických stran. Čl. 5 ústavy v součinnosti s čl. 18, odst.1 téže.

J. Vorlický 27.11.2023 11:32

Zbytečně to komplikujete. Vláda se v této věci podělala. Příčina toho všeho je, že nemá odvahu a schopnost na výkon svých povinností. My jako občané jsme ji ale zvolili!

J. Hruška 27.11.2023 9:23

V jisté písničce se zpívá (trochu podobně), že je lepší být k smíchu než být k pláči. Dobře jim tak "Chartistům".

Chartisti se zasloužili o pád komoušského režimu asi tak jako by se kapři zasloužili o vyschnutí rybníku. Čest práci.

L. Písařík 27.11.2023 9:42

Pane, víte o tom, že hlupáctví je nezdolné. Jste živým dokladem.

V. Kuhaj 27.11.2023 9:49

Kdo se tedy o pád komoušského režimu zasloužil podle vás?

J. Hruška 27.11.2023 12:31

No nazdar, "kdo se zasloužil".? Docela obyčejní lidé, dělníci ve fabrikách, horníci, topiči elektrárenští, učitelé ve školách, ženský v domácnosti i ty u montážních pásů atd. A i třeba vojáci a strojvůdci a piloti migů 21. Ti všichni dělali, že dělají, že řídí, že létají, že učí a že žijí, ale tím dovedli režim ke krachu a pádu. Mizerná produktivita práce všech od dlaždičů po docenty. A bolšáni pustili vládu z rukou těm pro ně nejméně nebezpečným, (nejsme jako oni), disidentům, sametovým revolucionářům tak, aby jim všechny tzv. výdobytky zůstaly a posléze sametově zprivatizovali zbytek.

Prohnilý režim se složil až po generální stávce dělníků ze "závodů".! Představte si, pane Kuhaji, že mnozí vojáci nenastartovali své tanky a piloti své migi. To byl skutečný konec "vedoucí úlohy KSČ se státě a společnosti".! A ještě měli přijít ke slovu "komunistické metody na komunisty", vyházet je z jejich pozic, zahnat je do pracovních táborů "k lopatě" a pak teprve nebýt jako oni a spočítat jim jejich produktivitu.

"Sametová" revoluce je nedokončená revoluce.!

Dneska stávkuji a navazuji tak na nedokončenou revoluci proti komunistickému přisluhovači, marxistickému zprivatizovači, nejbohatšímu oligarchovi, nabubřelému chrapounovi, bývalému premier-ministrovi, rozhazovači 400 miliard dlužných peněz a jeho bývalé vládě.! Zdař Bůh.

L. Harvánek 27.11.2023 9:13

Naše vláda dokáže skoro všechno. Jen nedokáže být sebevědomá.

R. Meišner 27.11.2023 8:36

naprostý souhlas s autorem. pozn. tato vláda se zesměšňuje od prvního dne svého působení, proč by to teď mělo být jinak? a ty dva pošahané pány nemá smyslu vůbec komentovat.

J. Hruška 27.11.2023 9:30

Podle ovoce jejich poznáte je.

Nejlepší vláda je taková, která nevládne (nebo rozdává.) Amen.