22.6.2024 | Svátek má Pavla


Diskuse k článku

HISTORIE: Rozpad federace

Nezničili. Bylo už zničené a vlastně už de facto rozdělené. Oni se jen postarali, aby bylo toto rozdělení co nejhladším způsobem vypořádáno i de iure a po technické stránce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 22.9.2017 9:19

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

Jak jste přišel na těch 70%? Ze Slováků, se kterými jsem tehdy mluvil, bylo pro odtržení cca 90%.

M. Prokop 22.9.2017 9:18

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

To jste jen nepochopil páně Jaklův článek. Zkuste ho přečíst víckrát.

Z. Lapil 22.9.2017 14:36

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

No jo, nesouhlasilo s roztržením federace, ale chtělo vlastní zahraniční politiku i s hvězdičkou v EU, chtělo vlastní vlajku, vlastní zákony, tuším i vlastní měnu... S tím NEBYLO možné nic dělat, leda silou, což, zaplaťpámbu, VŮBEC nikdo nechtěl.

P. Čížek 22.9.2017 1:16

Má to malý háček

Při volbách volili občané svou první garnituru do federálního shromáždění a rozhodně nepočítali s tím, že jejich Béčka, zvolená do republikových vlád, uspořádají státní převrat.

Z. Lapil 22.9.2017 14:32

Re: Má to malý háček

To nebyl převrat, to bylo faktické osamostatnění Slovenska. Taky si to pamatuju tak, jak to pan Jakl popisuje.

S. Kalužík 22.9.2017 0:26

Soudný člověk minimálně tuší,

že udržení federace bylo nemožné a že Klaus s Mečiarem tu federaci nerozbili, Ale využít tento fakt ke kopnutí do Havla je dosti trapné.

D. Bokr 22.9.2017 0:43

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

To by nebyl Jakl, aby si nekopnul. Jeho bohem je Klaus, otec divoké privatizace a autor divoké amnestie největších zlodějů.

L. Novák 22.9.2017 5:08

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Co to plácáte za nesmysly? To je síla...

V. Pavelka 22.9.2017 6:58

No

Pan Jakl, se s kamarády v hospodě chechtají , jak sme zase rozzuřili pisálky...

P. Vaníček 22.9.2017 8:12

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

O amnestiích raději mlčte.Nebo se zamyslete,máte-li čím,a srovnejte dopady Havlovy amnestie a jeho různé milosti kámošům..............Vracení majetku jemu i šišlavému sudeťákovi je taky pěkný tyátr.A jakým fofrem to bylo........

J. Brunner 22.9.2017 1:20

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Nekope do Havla, píše jak to bylo. Pamatuji si to dobře.

P. Han 22.9.2017 2:19

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Vždyť do něj nekope.

P. Sulc 22.9.2017 2:29

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Pokud pamatuji, zacalo to v malem: Havel si zacal malovat odznacky, pak prisla pomlcka atd.. Ale , rekl bych, problem zacal uz s Tatickem: v USA podepsal americkym Slovakum slib, ze do deseti let v samostatnem state dostanou autonomii a s tou pocitala i Podkarpatska Rus. Lhal jako kdyz tiskne: za prvni republiky ji nedostal nikdo, zadna federace svycarskeho typu, jak sliboval druhy lhar, Benes. Oba lhari dokonce vynalezli ''statotvorny narod ceskoslovensky".

V. Pavelka 22.9.2017 7:09

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Pomohla ta lež, Slovensku I podkarpatské Rusi NE ?! Na slovensku byly dvě střední školy ,

P. Han 22.9.2017 8:46

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

A učili v nich čeští učitelé. Na slovenskou inteligenci, která by uměla mluvit slovensky, se teprve čekalo.

J. Schwarz 22.9.2017 12:38

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Kupodivu ti "Američtí Slováci" om kterých je tu řeč a kterým měl Masaryk slíbit autonomii se důmů na Slovensko učit své krajany nehrnuli. Proti zbolševizovaným Maďarům museli Slováky bránit taky Češi - bez nich mohlo být celé dnešní jižní Slovensko Horními Uhrami...

P. Sulc 22.9.2017 23:51

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Jizni Slovensko se 100% madarskou populaci bylo zcela sproste Madarsku ukradeno, stejne jako Tesinsko bylo ukradeno tehda bezmocnemu Polsku Zrejme se uz tehda Cesi ridili heslem kdo nekrade, okrada rodinu. Ta uzemi vylhal po dohode s Tatickem Benes na V. konferenci. Velmoci nebyly nadseny vytvorenim mnohanarodniho Ceskoslovenska, fanatismus ceskych sovinistu se uz projevoval. I pocet Nemcu se udaval mnohem mensi. Vsak ten vylhany stat , s jedinym statotvornym narodem prezil s bidou 20 let. A od te doby stale dohani Nemecko ci alespon to Rakousko, dohani, dohani ale dohnat nemuze.

S. Landa 22.9.2017 7:32

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Žádný slib o autonomii do deseti let nikdo nepodepsal, to je lež lidí jako byl Tuka apod.

J. Berger 22.9.2017 9:03

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Je to divný, ale pravdu máte všichni, částečně. Před r. 1918 Masaryk vymyslel "československý národ", tím umožnil vznik ČSR. Slovensko bylo velice násilně maďarizováno, veškerá (téměř) inteligence (soudci, učitelé atd.) byla maďarská (viz Google - 1, slovy jeden, soudce Slovák, 5 učitelů). Tím že vymyslel "československý národ" pomohl zachránit Slováky před úplnou maďarizací (viz úloha českých učitelů na Slovensku po r. 18). Chyba ovšem byla, že např. po r. 30, kdy už Slovensko mělo vlastní struktury, se nestala republika federativní, Masaryk nedocenil obrozenecké nálady Slovenska (a Podkarpandy). Takže to nemohlo dopadnout jinak. V r. 91 jsme byli na Slovensku v hospodě a servírka nám řekla "a bolo nám to treba?" - čili ne všichni Slováci s rozdělením souhlasili, ale představitelé ano (viz Čarnogurského "židlička a hvezdička"). Teď se ukazuje, že to rozdělení bylo rozumné - nikdo nemůže tvrdit, že mu "někdo něco nařizuje" a "na někoho doplácí". Příbuzný byl co parlamentní zpravodaj v Brně u jednání Mečiar - Klaus a řekl nám, že Klaus vyšel zcela zsinalý a půl hodiny to rozdýchával, co mu řekl Mečiar: že o ničem jiném než o samostatnosti Slovenska a tedy rozdělení státu jednat nebude.

Z. Lapil 22.9.2017 14:30

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Příbuzného u parlamentních ani jiných jednání jsem neměl, ale živě si pamatuju svou intelektuální bezmoc vůči Mečiarovu (ale mluvil za významnou část Slováků, jinak by ho nevolili)požadavku na zachování společného státu se samostatnou slovenskou "hvězdičkou a židličkou". Tuším i o samostatné měně byla řeč.

P. Sulc 23.9.2017 0:16

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Ne, ceskoslovensky narod byl vymyslen proto, ze Cechu byla mene nez polovina, byli by tak mensinou, byt nejvetsi. Pro tvorbe ustavy v 19 roce byli v parlAMENTU poue Cesi, zvoleni pred valkou do Risske rady, jine narodnosti tam nebyly. A pozdejisi vlady, to byli temer vyhradne Cesi, jen jeden Slovak a pred rozpadem statu jen dva Nemci, az Cesi Nemci byli 2:1 .

J. Novotny 22.9.2017 15:29

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

On Masaryk vnímal národ jako společenství lidí vymezené prostorem, kde žijí. Asi jako dnešní Švýcarsko.

P. Sulc 23.9.2017 0:11

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Fantasirujete. Taticek nemel rad Nemce, proto ve vlade temer do posledni chvile nikdy zadni nebyli, nakonec tam byli jen dva. Jeden Slovak, zadny Madar ci Polak. A to bylo 6 milionu Cechu, 3 Nemcu , 3 Slovaku, temer 1 Madaru, nejmene Polaku, Rusinu, Rumunu . Cechu byla mene nez polovina, proto musel byt vymyslen narod ceskoslovensky, nikdy neexistujici.

M. Prokop 22.9.2017 9:22

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Kdyby nebyl Havel poněkud hystericky adorován, byla by menší i snaha si do něj "kopnout", tedy popsat jeho skutečné (ne)konání.

Z. Lapil 22.9.2017 14:24

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Probůh, kdo tu kope do Havla? Stát se mu rozpadl pod rukama, tak rezignoval, co je na tom konstatování kopacího?

S. Kalužík 22.9.2017 14:45

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Článek by byl konsistentní a smysluplný i bez pasáže o Havlovi :)

Z. Lapil 22.9.2017 15:01

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Já si naopak myslím, že Havlova rezignace byl důležitý okamžik. Vlastně deklarace, že federace nebude používat silová (ne nutně vojenská, stačil by třeba vyjímečný stav) řešení.

A v článku má ten smysl, že ukazuje, že není pravda, co mnozí tvrdí: všude vládla idyla, a pak najednou přišli Klaus a Mečiar s pilou.