4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

HISTORIE: Rozpad federace

Nezničili. Bylo už zničené a vlastně už de facto rozdělené. Oni se jen postarali, aby bylo toto rozdělení co nejhladším způsobem vypořádáno i de iure a po technické stránce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 22.9.2017 8:21

Jistě šlo jenom o technické naplnění legitimního

nároku Slováků. Stačí se podívat do historie. Je až nelogické, že všechny předmnichovské vlády až do léta 1938 odmítaly řešit slovenskou otázku. Do té doby ji jednoduše ignorovaly, jako kdyby nebyla. To, že se slovenská otázka začala řešit až v létě 1938, je důsledkem tehdejší složité politické situace. Kdyby byla situace jiná, centralistická vláda v Praze by nic neřešila. Přitom nešlo jenom o nedodržení slibu daného při vzniku Československa ohledně samosprávy Slovenska, ale především o nedocenění zeměpisné polohy Slovenska. Území Slovenka a přímo navazující území Zakarpatské Ukrajiny vytvářely z vojenskostrategického most na východ. Tenhle most bylo možné považovat za jakousi únikovou cestu v případě napadení nejen Německem, ale i Maďarskem a Polskem, které se vůbec netajily svými územními nároky vůči Československu.

Slováci ještě jakž takž akceptovali na postu prezidenta T. G. Masaryka, ale v případě E. Beneše o něčem takovém mluvit, by bylo nekorektní, třebaže nakonec HSĽS (Hlinková slovenská ľudová strana) v čele s Jozefem Tisem při volbě prezidenta kandidaturu E. Beneše podpořila. K neoblíbenosti E. Beneše u Slováků přispíval i zdánlivě nedůležitý psychologický faktor, který nebyl žádným kuloárním tajemstvím: osobní nenávist E. Beneše vůči velice oblíbenému a respektovanému slovenskému politikovi M. R. Štefánikovi. Významnou roli v emancipačních snahách Slovenska sehrál Andrej Hlinka. V důsledku těchto a dalších faktorů, ale hlavně složité vojenskopolitické situace postupně sílil na Slovensku nacionalismus a rostla touha po autonomii potažmo plném osamostatnění Slovenska. 6. října 1938 zástupci HSĽS a dalších slovenských politických stran podepsali Žilinskou dohodu, v níž žádali okamžité vytvoření slovenské vlády na čele s Jozefem Tisem. Pražská vláda dohodu obratem akceptovala a 7. října byla jmenovaná první autonomní slovenská vláda v čele s Jozefem Tisem. Tím končí dvacetiletá historie centralistické vlády v Československu.

M. Prokop 22.9.2017 9:14

Re: Jistě šlo jenom o technické naplnění legitimního

Na tu samosprávu Slovenska tam nějak "nebyli lidi", takže spravovat museli hlavně Češi.

Onen pověstný slib (pokud by existoval) by měl to riziko, že by totéž okamžitě chtěli Němci. A s tím byly spojeny jisté problémy.

B. Brousková 22.9.2017 10:25

Re: Jistě šlo jenom o technické naplnění legitimního

Slováci Masaryka jakž takž akceptovali ? Někdy ve dvacátých letech byl Andrej Hlinka na návštěvě v USA. Objížděl hlavně místa, kde žili imigranti ze Slovenska. V jednom ze svých projevů tam prohlásil, že Slováci jsou kulturní národ o kterém nesmí rozhodovat třaslavý dědek. Po návratu domů musel tehdy zaplatit pokutu více méně symbolickou Prezident Slovenského štátu za války Jozef Tiso ve svých projevech nikdy neopomenul zdůraznit, že největšími nepřáteli Slováků byli a jsou ŽIdi a Češi. Mimochodem i Hitler vždy prohlašoval za největší nepřátele Němců ŽIdy, Čechy a Poláky. Židé byli vždy na prvním místě, zatímco Poláci a Češi si občas svá postavenív jeho projevech prohodili.

J. Kulheim 22.9.2017 7:10

Na Slovensku se do parlamentu nedostala žádná strana,

která by měla v programu zachování federace.

Myslím, ze bylo velké štěstí, že jednal VK s panem Mečřiarem. Pokud jednání vedli lidovci na čele s Černogurským, jednání by probíhalo pomalu a byly by možná velké problémy. Systémem krok zpět a dva kroky dopředu. Mečiar byl v jednání rovný chlap. Na čem se s VK dohodl, to platilo.

A. Alda 22.9.2017 10:24

Souhlas.

Mečiar byl rovný a poctivý chlap.

B. Brousková 22.9.2017 10:38

Re: Souhlas.

Mečiar byl rovný a poctivý chlap.A proto, hned jak se stal premiérem vyhlásil amnestii pro pachatele únosu a zavlečení do ciziny syna prezidenta Slovensky Michala Kováče. Prostě rovný a poctivý chlap !!

P. Beránek 24.9.2017 13:36

Re: Souhlas.

Hned jak se stal premiérem? Kdy? V r. 1992?

Mečiar žádnou "amnestii pro pachatele únosu a zavlečení do ciziny syna prezidenta Slovensky Michala Kováče" nevyhlásil. Amnestie se týkala NEOZNÁMENI únosu a ne "pachatele únosu" jak se demagogicky snaží veřejnosti namluvit někteří politici a jimi ovlivňovaná média. Je možné si to vygúglit. A on to vlastně nebyl únos, ale zavlečení kriminálnika, na kterého byl v Německu vydán zatykač.

P. Rudolf 22.9.2017 6:58

Klaus a Mečiar

tyto dvě marionety Kremlu, jsou obyčejnými vlastizrádci. Oba dva podvedli své voliče, neb ve svých programech nic takového, jako je rozpad republiky neměli. A neměli ani tolik slušnosti a odvahy, aby v této věci vyhlásili referendum.

Oba dva tak skončí jako odporné figurky v propadlišti československých dějin.

P. Vaníček 22.9.2017 8:05

Re: Klaus a Mečiar

Magorovi nemá cenu cokoli vysvětlovat...........

D. Polanský 22.9.2017 8:23

Re: Klaus a Mečiar

Jednoduchý pohled bohužel bez znalosti časově delšího historického kontextu.

M. Prokop 22.9.2017 9:15

Re: Klaus a Mečiar

Spíš jen výlev agentových antipatií. A potvrzení správnosti páně Jaklova článku.

R. Jonák 22.9.2017 9:27

Re: Klaus a Mečiar

Jaký vy jste vůl, to se jen tak nevidí. Donutíte mně snad k tomu, že se nechám překřtít, abych neměl stejné jmono jako vy maté příjmení.

M. Prokop 22.9.2017 9:36

Re: Klaus a Mečiar

Klidně si to své ponechte, "Rudolf" je stejně jen agentovo krycí jméno.

R. Tesařík 22.9.2017 10:35

Re: Klaus a Mečiar

A zase z vás vypadlo jenom jedno velké hovno.

V. Pavelka 22.9.2017 6:39

No

Rusové dali Slovákům česko v léno"všechny nejvyšší posty obsadily Slováci,jezdil jsem na Slovensko ve třech branžích ,ve všech měli Slováci o polovinu vyšší platy.Vaculík psal o tehdejším záměru jakéhosi společného domku, jako o nefukčním prostoru, kde Slováci budou chtít postýlku hned u okna a hned u dveří, Nostalgické vzdychání nad Československem ,mi bere představa práce společného parlamentu !

P. Han 22.9.2017 8:22

Re: No

Ano, Vaculík to napsal na plnou hubu ještě v dově, kdy nám Čechoslovákům se při tom pomyšlení kroutila střeva. A ono to bylo dobře.

http://literarky.cz/literatura/cteni/20884-esej-nae-slovenska-otazka

P. Harabaska 22.9.2017 9:19

Re: No

Slovenský šovinismus je bezmezný.

A. Alda 22.9.2017 10:26

Kdyby Slováci v Československu zůstali,

dodnes by žádnou dálnici skrz Tatry neměli.

F. Žůrek 22.9.2017 2:57

Autor má pravdu

Rozdělení Slovenska vyšlo od Slováků a s tím se nedalo nic jiného dělat, než Československo rozdělit.

Uveďme si malý příklad: Neznám Španělsko ani Katalánsko, ale jen zírám: "Co se to tady děje?" A potom si povšimnu: 28. říjen není pro Slováky žádný svátek. To jsou jen takové malé či nepatrné důkazy o těchto snahách, proč jsme se rozdělili.

Svoboda mnohokrát přechází ve "volnost" a tady je to zřetelné. Prostě máme svobodu - což je dobře, ale otázkou je, jak s ní zacházet.

F. Kusák 22.9.2017 7:59

Re: Autor má pravdu

Taky si myslím, máte pravdu a veškeré vysvětlování a přesvědčování bylo zbytečné. A nesouhlasím s autorem, že jsme se až tak ve federaci cítili konformně. Nesmysly a iracionality, s kterými Slováci přicházeli, unavovalo. Uvědomovali jsme si, že je nutno řešit závažnější problémy a handrkování jen zdržovalo. Jakékoliv řešení stejně nevyhovovalo. A dobře, že se tak stalo a Československo se rozdělilo. Vidíme, že to docela funguje. Jen se mně zdá, že Slováci začínají vymýšlet podobné kulišárny, jako kdysi ve společném státě. Jenže nyní v EU. Když uprchlická krize trochu pominula, pak zaujali dvojaký postoj k EU i k V4. Raději s Německem než s Maďarskem a Polskem. Zapomněli ovšem na to, že Maďaři udrželi nápor uprchlíků, jinak by se valili přes Slovensko, a že Němci nejsou Češi.

Ale jinak, ať si Slováci dělají, co chtějí a mladé na obou stranách to už stejně nezajímá.

P. Harabaska 22.9.2017 9:18

Re: Autor má pravdu

Rozdělení Československa, jakkoli pro někoho bolestné, je schopen pochopit každý, kdo sloužil - i jen jako "záklaďák" - v československé armádě s hochy ze Slovenska. Vždycky bylo jejich jednání směsicí hrdosti, hrané poníženosti či podlézavosti a snaživosti. Tam, kde český kluk "na to kálel", snažil se hoch z Oravy vyniknout vynikajícími výsledky. Kde český kluk před "lampasákem" klackoval, hoch ze Spiše podlézavě přesvědčoval súdruha dôstojníka svojí oddaností a připraveností. Přetvářka a podlézavost, kde to nešlo s hrdě vztyčenou hlavou. Nevládzem, nemôžem. Jinak bezohlednost v honbě za uznáním. Stejně tak pokrytecky jednali Slováci ve společném státě. Všetko pre seba, lebo boli utláčaní. Vzpomínám, jak za federace slovenský účastník smlouvy trval na tom, aby smlouva sepsaná česky podniku byla ve slovenštině, jinak ji nepodepíše. Naproti tomu můj známý pracující ve vysoké funkci v podniku na Slovensku musel mluvit slovensky "protože by tam s nimi nevydržel". V ČT jsem viděl mluvit vysokého činitele české armády slovensky. Dovedete si představit něco podobného v opačném gardu na Slovensku?

F. Kusák 22.9.2017 11:20

Re: Autor má pravdu

No o každém Slovákovi bych to sice neřekl, ale že je to určitý rys slovenského národa, tak s tím lze souhlasit. Mám z vojenské služby, a nejen z ní, podobné zkušenosti. Velmi trapné byly žabomyší spory mezi Slováky a Slovenskými Maďary. Na druhou stranu, objektivně vzato, Češi mají také v mnohém máslo na hlavě a o české povaze by se také dalo napsat mnoho nepěkného. Ale to asi o každém národě. Takže, co jsme si, to jsme si, je to už historie.

J. Pospíšil 22.9.2017 2:32

Fakt nevím, co je na tom nejasného.

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie. Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Bratislava 17. júl 1992

Z. Lapil 22.9.2017 14:38

Re: Fakt nevím, co je na tom nejasného.

Citace na správném místě. Děkuji.

P. Maleček 22.9.2017 1:59

Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

No to se zas Jakl vnořil do Klausovy řitě. Ono totiž to Havlovo odstoupení bylo naopak motivováno snahou po utlumení slovenských, co si budeme povídat fašistů, toužících po obnově jejich fašistického Slovenska.

Čehož se z opačné strany chopil Klaus, toužící být jediným kohoutem na byť polovičním státním smetišti. A tak se, sám též totalitář, se slovenskými fašisty a jejich pohlavárem Mečiarem rychle dohodl.

Bez ohledu na to, že 70% Slováků s roztržením federace nesouhlasilo.

P. Han 22.9.2017 2:14

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

No a to jsou právě ty bláboly, o kterých Jakl píše. Byl jste v té době na Slovensku? Slovenská národní rada dala popud k odtržení svou deklarací nezávislosti. A tuto radu zvolili ti Slováci, kteří s odtržením nesouhlasili?

L. Novák 22.9.2017 5:06

Re: P. Maleček

Bože, vy jste ale vůl... Takový hnus!

Slovensko se muselo (i s fašouny z emigrace) vyrovnat samo. Do toho Češi zasahovat nemohli a největší hloupostí by bylo bránit rozdělení Československa všemi dostupnými prostředky - a ještě k tomu z Prahy...

J. Kulheim 22.9.2017 6:53

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

"Bez ohledu na to, že 70% Slováků s roztržením federace nesouhlasilo."

Kde jste k tomu číslu přišel? Mlčící většina je irelevantní.

P. Maleček 22.9.2017 7:57

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

Ano o osudech národů rozhoduje agresivně vřeštící často pidi menšina. A co bylo za Mečiara na Slovensku jiného než fašismus, tedy korporátní čili fasces socilaismus? Naštěstí se díky Mečiarovým svinstvům oné mlčící většině včas rozsvítilo - i když dnešní Fico není o moc jiný.

P. Han 22.9.2017 8:43

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

Pořád nevidím těch vašich 70 %. Deklaraci nezávislosti vyhlásila legálně zvolená Slovenská národní rada. A voleb se tenkrát účastnilo daleko více, než 30 % voličů. A ani těch 30 % by nebyla "agresivně vřeštící pidi menšina". Do té spadáte spíš vy.