3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

HISTORIE: Rozdělení Československa a jeho příčiny

Rozdělení 74 let trvajícího společného státu (s přestávkou šesti let druhé světové války) bylo mimořádně klidné, přátelské, racionálně provedené. Prospělo oběma nově vzniklým státům, Slovensku více.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 30.9.2017 14:43

Re: Tradiční klausovina

Už jsem vám psal víckrát, a zdaleka jsem nebyl sám, že zánik federace proběhl ústavní cestou. A proč by měl premiér abdikovat, pokud se setká s problémem, místo aby ten problém vyřešil, také nechápu. Představte si situaci, kdyby nám někdo vyhlásil válku. Pak by tedy místo obrany vláda abdikovala a čekalo by se na novou, která bude mít válku ve volebním programu? Jste blb a ještě k tomu prolhaný.

M. Bílý 30.9.2017 14:27

Jeden z důvodů proč uznávám Václava Klause a ještě ....

něco navíc. V knize "Kde začíná zítřek" hodnotí Václav Klaus druhý díl Pamětí Václava Černého "Křik koruny české" jako geniální. Z toho odvozuji (a nejenom z toho) nepochybnou sounáležitost v myšlení obou pánů.

Osobnost pana profesora Václava Černého je převážně vysoko hodnocena. V jeho Pamětech (kromě toho, že jsem je přečetl od začátku do konce) si čtu při nejrůznějších příležitostech.

Václava Černého jsem znal osobně. Učil mě (v kvartě francouzštinu a v kvintě češtinu) za války na Staroměstské reálce, když nemohl přednášet na Karlově univerzitě. Ve třídě i později na třídních schůzkách absolventů jsme se všichni shodli, že to je/byl (přes všechnu přísnost a tvrdost) náš nejlepší kantor.

Osobnost Václava Klause, jakkoliv je výrazně odlišná od osobnosti Václava Černého má s ním jedno společné: hloubku, preciznost a komplexnost myšlenkových a následně i písemných projevů.

Od Václava Klause se též učím. Brzy po ukočení školy jsem si uvědomil jak je v mém technickém zaměstnání třeba precizní myšlení. Přiblížil jsem se k němu třemi způsoby: algoritmizací, formální logikou (16 Booleovských fukcí) a grafickým zobrazováním (na př. síťovým grafem). Zatím co v technické rovině je tento způsob plně vyhovující, v politice je, s velkou pravděpodobností, třeba ještě něco navíc (nevím, jak to pojmenovat) a to se právě od Václava Klause snažím pochytit. Jeho hodnocení politických situací je v konečném vyjádřenín vysoko nad mým (souhlasným s jeho) avšak občas intuitivním.

P. Lenc 30.9.2017 13:47

Re: Ano, takhle jsem to cítil

I my, celá rodina.A dík Klausovi i Mečiarovi za to, jak to dopadlo.A o tom, že ne Češi, ale Slováci chtěli samostatnost a to většinově je stará vesta.

M. Mikulec 30.9.2017 13:33

Re: Klause těžko nahradit

Vřele souhlasím. Navíc on byl po listopadu jediným tahounem, na pozadí těch bývalých přiopilých disidentů, co chtěli nepolitickou politiku.

V. Petřík 30.9.2017 13:16

Velmi správný názor. Nejednalo se o nic menšího, než o to, jak si ti dva rozdělí svá osobní teritoria, kterým budou neomezeně vládnout.

P. Manda 30.9.2017 12:48

Re: stačí říct

samo, že ne, ale to asi např. blb hoffman nikdy nepřijme.

A. Nový 30.9.2017 12:19

Re: hm

Řekněte li roduvěrnému Slovákovi, což je většina, že je Čechoslovák, tak vás přinejmenším kopne do šimpánu.

J. Štrobl 30.9.2017 11:41

Ano, takhle jsem to cítil

už od samého počátku. A kdyby Klaus od té doby neudělal nic rozumného, tenhle slušný rozchod to asi vyváží. Slováci chtěli samostatnost a s tím se nedalo nic jiného dělat.

R. Szewczyk 30.9.2017 11:37

hm

pane profesore, Váš pohled z Prahy jest odlišný, a to diametrálně, od pohledu z Hrčavy nebo z Bílé, samo sebou je to logické, ovšem výklad rozpadu československa jen z pohledu československa je také jen ani ne poloviční, co do důvodů rozpory mezi českou a slovenskou části postkomunistického československa jsou ne-li bagatelní, tak určitě málo podstatné, z hlediska logiky , tvrzení, že za rozpad československa mohou slováci , jest velmi odvážné, pokud nechci použít výrazu lživé, páč to byli obyvatelé Československa, tedy čechoslováci, kteří zčásti odešli sami , zčásti byli vyhnání,

Š. Hašek 30.9.2017 10:50

Re: Klause těžko nahradit

Souhlas!

Slováci vyhlásili v parlemntu samostatnost a Petr Uhl by chtěl dodnes vyhlašovat prosebná referenda "bratři Slováci, neopouštějte nás!".

R. Langer 30.9.2017 10:48

Re: Ano, pane Klausi

Ten dělá leda pro sebe.

R. Langer 30.9.2017 10:47

Re: O tom by se dalo diskutovat

Soudruh Rudolf a fakta? :-D

R. Langer 30.9.2017 10:46

Re: stačí říct

No, tam, to taková sranda nebude...

L. Písařík 30.9.2017 10:39

Re: Ano, pane Klausi

Mýlíte se, ten toho pro Slovensko nikdy tolik neudělal.

J. Kombercová 30.9.2017 10:17

Re: O tom by se dalo diskutovat

Pan Rudolf se dnes neobtěžoval sdělením, že článek nečetl, ale...

T. Kočí 30.9.2017 10:07

Klause těžko nahradit

je to státník. Dobře ,že byl u vesla, když Slováci začali blbnout.

P. Urban 30.9.2017 10:00

O tom by se dalo diskutovat

Nicméně Václav Klaus se zde formou rozdělení vůbec nezabývá. Pokud tvrdíte, že článek je kombinací faktů, polopravd a vyložených lží, pak byste se měl zabývat tím, co bylo napsáno.

P. Urban 30.9.2017 9:54

Tohle hnojiště bylo rozděleno

Privatizace byla věcí republik, ne federace.

T. Kočí 30.9.2017 9:54

Re: Ano, pane Klausi

ne to bude Hrabiš

P. Manda 30.9.2017 9:50

stačí říct

zítra Katalánsko.

R. Langer 30.9.2017 9:49

Pravda je taková,

že Slováci prostě rozdělení chtěli. A Čechům to bylo v podstatě jedno. A jak je to teď, je to správně.

A. Nový 30.9.2017 9:19

Re: Tradiční žvásty

blbého bolševička, Rudáčka/Hofmana.

P. Maleček 30.9.2017 8:30

Spíš rvačka dvou kohoutů na jednom hnojišti.

Jistou racionalitu nelze v této věci Klausovi upřít, ale to hlavní co Československo rozdělilo, byla nechuť dvou kohoutů sdílet společné hnojiště.

Holt se jeden kohout s druhým nechtěl o tučné privatizačně mocenské červíky dělit - a tak si hnojiště s výmluvou na nezvladatelný nacionalismus rozdělili.

Pravda - prismatem toho, co se odehrálo v Jugoslavii, moudré rozhodnutí. Z pohledu bilionů, díky těmto kohoutům zmizelých v privatizačních kouzlech už to tak růžové není - třaba být na jednom hnojišti by jden druhé závistivým kokrháním v tomhle brzdili.

M. Mikulec 30.9.2017 8:05

Na vlně sebeurčení

Počátkem 90.let se začal rozpadat Sovětský svaz a Jugoslávie- mnohonárodnostní státy. Slovensko jen využilo dobré příležitosti a nic je nemohlo zastavit. Slováci jsou mentalitou úplně jiní než Češi, a soužití přestalo fungovat. Rozdělení nebyl konec světa a prospělo oběma stranám. Jakou důležitost tomu tehdy svět připisoval,-)) dokládá fakt, že v USA v té době byla problémem č. 1 homosexualita v americké armádě.

D. Stirský 30.9.2017 8:00

Ano, je to přibližně tak.

Ostatně dnes mohu na Slovensko s občankou, eura si bez potíží kdekoli směním nebo platím kartou, slovenštině rozumím, tak žádný problém nevidím. Za poklidné rozdělení státu patří všem tehdejším aktérům dík. Jen té slovenštiny by mohlo být v oficiálních sděl. prostředcích více.

P. Rudolf 30.9.2017 7:26

Tradiční klausovina

neboli kombinace faktů, polopravd a vyslovených lží.

Jestliže bylo politiku Klausovi jasné, že Slováci od rozdělení státu neuhnou, tak měl podat demisi (ve volebních programech ODS totiž nic takového ani naoslovil) a vyvolat nové, předčasné volby a dát si do programu podporu rozdělení Československa. Vyhrál-li by přesto volby (o čemž dost pochybuji), tak potom vyhlásit, v souladu s ústavou, referendum o rozdělení ČR. Ani jedno ani druhé však tento politický posera a podvodník neudělal, čímž se stal regulérním vlastizrádcem.

Ruský slouha Mečiar je mi u pr...., toho ať si řešej Slováci.

L. Písařík 30.9.2017 3:55

Re: Ano, pane Klausi

Ještě dodatek. Jestli tomu tak bylo, nebo nebylo - závěr _ GUSTÁV HUSÁK - byl nejslavnější Slovák v dějinách. Co ten pro Slovensko udělal, to žádný jiný politik nedokázal. Až si to Slováci uvědomí, budou mu stavět pomníky.

L. Písařík 30.9.2017 3:52

Ano, pane Klausi

opravdu pomohla politická racionalita Mačiára. Napíši to co jste nestihl. Mečiar velmi dobře věděl, že za svou podporu se bude muset odměňovat významnými posty ve vládě a na ministerstvech. A protože v té době bylo v Praze přeslovákováno, tam nebyla šance. Nezbylo, než zřídit samostatné Slovensko a z Československa toho vydupat co nejvíc. Když už jsme u toho: nemohl byste publikovat, kolik prostředků dostávali Slováci za Husáka ze státního rozpočtu? Šeptanda praví, že 55% a vezmeme li v úvahu počet obyvatel, pak měli 2x více na hlavu, než obyvatelé Zemí České koruny, nicht wahr ?