26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

HISTORIE: Edvard Beneš presidentem

Před 80 lety československý parlament zvolil Edvarda Beneše presidentem. Po Masarykovi na jeho místo nastoupil jeho dlouholetý oddaný žák a spolupracovník, který má zcela mimořádný podíl na naší samostatnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 2.1.2016 18:29

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

Možná, že "novohistorie dle bruselněmeckomisařů" připíše i Lidice Benešovi.

Když už jsem se též dočetl, že sovětská armáda "jen tak z ničeho" se ocitla v mírumílovném Berlíně (když předtím si dovolila překazit "práci" na nové Evropě v Auschwitz-Birkenau).

Zkráceno, zjednodušeno.

A. Reček 2.1.2016 8:55

Dobře napsaný článek

Chci jen dodat, že obrovskou chybou Beneše a i Masaryka bylo naprosté přehlížení Polska, pro nás významného souseda po první válce. Prvním krokem bylo dělení Těšínska, kdy se vůbec nebral ohled na národnostní složení občanů v místech, které připadly nám. Stačí se podívat na výsledky sčítání lidu v r.1911, které proběhlo v celé Habsburské říši. Korunu jsme nasadili proti Polákům počátkem léta 1920, kdy Varšava vojensky vzdorovala ruským bolševikům v Haliči a východním Polsku. Tehdy Poláci u nás zakoupili jim potřebné zbraně a střelivo z našich zbrojovek, které my jsme nepotřebovali. Šlo hlavně o těžké zbraně, děly počínaje. Škodovka v Plzni jich měla po ukončení války plno na skladě a neměly u nás využití. V době ofenzívy bolševiků vedených Tuchačevským na Varšavu počátkem srpna, stály u nás na nádražích vlaky naložené pro Polsko zbraněmi a střelivem, ale nikam nejely. Vláda socdemáků a s levicovými odbory ještě udělali stávku železničářů, kteří protestovali proti vyzbrojování Polska, které válčí proti proletářskému SSSR. Navíc všechny zbraně nám byly Varšavou už zaplaceny. Až po vojenském zázraku pod Varšavou, kdy bolševici dostali pořádně na zadek v srpnu, teprve pak vlaky se rozjely do Polska. A toto nám dodnes oni nezapomenuli a mají to poznačeno i v učebnicích dějepisu. Přehlížení této země se nám pak vymstilo. Mohli jsme být dobrými sousedy, kdyby v Praze bylo trochu dobré vůle.

J. Myslivec 2.1.2016 9:40

Re: Dobře napsaný článek

Tento fakt se u nás příliš je nezveřejňuje a je to chyba!!! I za komunistů se Polákům jen vysmívalo a vtipkovalo, jak se co řekne polsky. Že neumí makat a jen kšeftují.

Konečně zas trochu pravdy! S Polském bychom měli být více svázáni! Lépe bychom čelili Německému Bruselu!!

P. Čech 2.1.2016 12:34

Re: Dobře napsaný článek

Zajímavé! Na tom opravdu něco je.

P. Vaňura 2.1.2016 18:13

Z části souhlasím

Ale vina za ne moc dobré vztahy byla i na straně Polska. Ukrajinský nacionalista Bandera začal svou "kariéru" odbojem proti Polsku, které Ukrajince na svém území utiskovalo hlavně nábožensky.

A. Reček 3.1.2016 6:58

Re: Z části souhlasím

Pane, nelze míchat situaci Bandery do vztahů mezi námi a Poláky. Připomínám stav z doby po první válce mezi námi. Ukrajinský Bandera je něco úplně jiného a navíc až na konci druhé války.

P. Maleček 2.1.2016 8:50

To vyhodnotí až historie

Lehce provokativně - nestálo těch 40 let pod Rusem za vypuzení Germána historicky za to? Třeba při představě Merkelice zvoucí do Čech musulmany? A ruští agenti Klaus se Zemanem tu nebudou věčně.

D. Stirský 2.1.2016 6:44

Snad nejhorší

byla na Benešovi jeho mstivost. Dokázal čekat léta. A s Hitlerem měl především jednat, což vůbec neučinil. Pro něj byli horší Habsburkové a možnost jejich návratu než německý nacismus. Po r. 45 to byl nemocný muž, který už prezidentem být vůbec neměl. Odpudivé bylo třeba to, že nechal uvěznit zcela dementního a mimo realitu stojícího Háchu. A neuměl podržet některé lidi z odboje proti komunistům: často by stačil jen jeden telefon Gottwaldovi. O stát se moc nezasloužil, resp. o první republiku určitě ano - otázkou je, zda to bylo oceněníhodné či nikoli. V té době asi ano.

P. Sulc 2.1.2016 4:31

Konecne, konecne dobry clanek

o predvalecne situaci i lhari Benesovy. Ale asi se bude stejne opakovat do nekonecna ze v Mnichove ''spojenci nas zradili" a cechackove budou verit tomu, jak se Nemci v CSR meli pred valkou bajecne,"meli prece sve skoly a noviny". A snad se zrusi ten pitomy zakon, ze ''Benes se zaslouzil o stat". Jiste se zaslouzil, o ten po 48 roce. Ale obavam se, ze prolhane skolni dejiny budou dale ovladat mysl statecnych ceskych vlastenecku.

E. Vašátko 2.1.2016 6:14

Re: Konecne, konecne dobry clanek

Stačí si přečíst Benešovy paměti a udělá si o něm vlastní názor. Ostatně to vytvoření samostatného státu pokládám za jeho i Masarykovu největší chybu, kdyby tenkrát přistoupily na návrh posledního Habsburka, udělat z Rakouska Uherska federaci, možná by nedošlo ke II. světové válce. Myslím, že Beneš byl hodně špatný prezident.

P. Sulc 2.1.2016 11:43

Re: Konecne, konecne dobry clanek

Bohuzel, vase //a moje// nazory akceptuje jen velice malo lidi. Vymejvani mozku k nenavisti jak k Nemcum, tak i Habsburkum udelalo svoje. Vylhane skolni dejiny zblbnou deti uz od mladi a naprosta vetsina lidi se zajima spise o velice dulezity fotbal, nez o dejiny, takze jim ten vymlaceny mozek vydrzi cely zivot.