18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

HESLO: Nikoliv více, ale méně Evropy!

Heslo „více Evropy“ není nikterak nové. Před deseti lety si dokonce nechal tehdejší Evropský parlament zpracovat „studii“, jakou hromadu peněz by jeho naplnění přineslo. Je vyčíslen i finanční přínos, který měl v úhrnu dělat 800 miliard euro ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 6.11.2023 11:54

Pěkný článek. Souhlasím. UE se musí vrátit a řešit to, pro co byla "postavena". Ne, aby řešila problémy, které ji nepřísluší a které, leckdy, vznikají samotnou existencí EU.

J. Ošlejšek 6.11.2023 7:38

Výborně. Ostatně soudím, že EU musí být zničena. Nebo bude zničena Evropa.

V. Němec 5.11.2023 11:25

Pro mě "více Evropy" neznamená více stádnosti podle snahy papalášů EU. Bohatost (budiž, více) Evropy je v její pestrosti, ne šedi.

1. Volný pohyb občanů, včetně pracovníků: Ano, uvnitř, ale hranice "Schengenu" je nutné chránit proti vetřelcům, i zbraněmi;

2. Volný (beze cla) pohyb zboží: Ano, ale za podmínky neexistence dotací všeho druhu;

V ostatních oblastech společně jen to, co usnadňuje život a prospívá ekonomice: Studijní a jiné synergické programy, podpora klíčových dopravních komunikací všeho druhu, od digitální komunikace po páteřní propojování (dálnice, rychlostní železnice), až po sjednocení dopravního značení a pravidel silničního provozu (příklad - pro mě za rohem v Polsku má dopravní značka "obec" úplně jinou podobu, než u nás.

Ostatně, stejně jako autorka "soudím, že EU ve své polisabonské podobě musí být zničena."

[>-]

P. Rada 5.11.2023 14:57

Nejspíše nevíte co se se světem děje a tak přitakáváte bludným úsudkům .. "musí být zničena".

Nejen Evropa ale prakticky celý zejména tzv rozvinutý svět dnes totiž mocensky stojí na obludném nadužívání skrytých dotací do fosilních zdrojů.

https://www.iisd.org/publications/report/fanning-flames-g20-support-of-fossil-fuels

Pokud by takovéto dotace opravdu náhle všude skončily - změnilo by to svět k nepoznání a příznačně jak si přejete: ... "zničujícím způsobem".

P. Diviš 5.11.2023 15:56

Přeji, bez ohledu na tyhle zelené lži.

P. Rada 5.11.2023 16:19

Obelhávat sám sebe můžete jakkoliv - podle libosti.

Pokud jde o lživost diskusní, tak tu lze nejlépe omezit sdělením věrohodnějšího a doložit to ověřitelnosmi.

L. Novák 5.11.2023 18:02

Zelený komunista P. Rada jako automat na LŽI A BLÁBOLY... Rv!!

M. Kocián 6.11.2023 7:45

Bohužel, drancování zdrojů je typické i pro nerozvinutý svět, ať už se jedná o kácení pralesů za účelem získání zemědělské půdy, nebo otravování pitné vody splašky. A když to vezmu do důsledky, drancují ho i hvězdice "trnová koruna" u Austrálie, sloni a velká stáda vůbec v Africe nebo mnohé druhy hmyzu. Ale jenom Evropané si z toho udělali kšeft.

P. Diviš 5.11.2023 15:55

Tak by to mohlo (mělo) fungovat. Realita je bohužel úplně jinde a záměry ještě horší.

T. Veselý 5.11.2023 20:00

R^

J. Roškota 5.11.2023 7:42

Hlavně potřebujeme české politiky, kteří se o EU zajímají a rozumějí jí. Je třeba být v Bruselu daleko aktivnější. Nejsme malí, jen líní. Naše problémy nejsou způsobeny Bruselem, působíme si je sami.

M. Kocián 5.11.2023 7:45

Takže směřování Bruselu a jeho politika vůči EU a zbytku světa je v pořádku? Skutečně ji staví koncepčně a na realitě? A jdou v ní jako správný vůdce příkladem?

J. Roškota 5.11.2023 8:47

Rozhodnutí o směřování EU ale nevznikají v Bruselu. Vznikají v Evropské Radě což je shromáždění hlav všech států. Tam je třeba být aktivní. Náš předseda vlády tam má právo veta. To se ale musí o diskutované problémy zajímat.

Například současná energetická politika EU nevznikla letos. Rodí se deset let, možná dvacet. Nevšiml jsem si, že by se během té doby naše vlády proti ní nějak významně vymezovaly, že by hledaly spojence, že by přicházely s alternativou. Nic takového, jen teď koukáme s otevřenými ústy co jsme to v ER odsouhlasili.

Že to jde jsme ukázali, když jsme se postavili proti přijetí "uprchlických kvót". Jen je třeba být aktivní. To je celé.

P. Diviš 5.11.2023 9:35

Ano, naši politici se ani nepokusí zhovadilostem zabránit. To ale nic nemění na tom, že je nevymýšlejí, jen trpně přijímají.

M. Kocián 6.11.2023 7:46

Bojím se, že odpovědnost politiků končí u stolů s rautem.

P. Rada 5.11.2023 8:56

Směřování světa je ke globalizaci a široké kooperativnosti při co možná zachování regionální odolnosti.

"Zbytek světa" je o populační četnosti více jak desetinásobné než má celá Evropská unie a hlavně o surovinových zdrojích řádově významnějších - ke kterým jako jednotlivé území Česka už vůbec nemáme přístup.

Nejproblematičtější je pak odliv mozků nejen s Česka ale dokonce s celé EU do oblastí vyšší efektivity jejich využívání i odměnování.

Příkladem nedomyšleností souvislostí až lidské hlouposti je rozvratně laděný, datově chudý článek Lhotské.

P. Diviš 5.11.2023 9:36

Příkladem nedomyšleností souvislostí až lidské hlouposti jsou vaše zdejší výplody.

P. Rada 5.11.2023 10:50

"... zdejší výplody"?

Ty když tak předvedla Lhotská sdělením převzatého argumentu (odkazu) o kolik se větší integrací v EU uspoří ... Pozitivní smysl integrace však slovně zpochybnuje.

Osobní věcnost, podobně jak parazit, nechala na "plození" jiným.

To co její článek v obtížné situaci přesto jaksi "plodí" je jen rostoucí nevraživost která zřejmě i Vám vyhovuje.

L. Novák 5.11.2023 18:03

Zalez do klece, dementní kreténe komunistický!!!Rv

F. Navrátil 5.11.2023 8:05

Naše problémy jsou v první řadě způsobeny lokajskými politiky, kteří nedbají o zájmy českých občanů, ale se svazáckou horlivostí plní všechny nesmysly, které přijdou z Bruselu. Takže viníkem jsou skutečně voliči, kteří dali svůj hlas neschopné Pětikolce a všehoschopnému Jenerálovi.

P. Diviš 5.11.2023 9:37

A jejich předchůdcům, stejně servilním, jako současná squadra.

T. Kohout 5.11.2023 14:28

Oni to nazývají "západní hodnoty"! Úplný kolaps myšlení.

P. Diviš 5.11.2023 9:34

Ty politiky potřebujeme, i když ještě s vlastnostmi odolávat zeleným a gender hovadinám.

Naše problémy si z části působíme sami, z části přicházejí od bruselních (a německých) soudruhů a soudružek, formou směrnic.

J. Roškota 5.11.2023 10:45

Žádná směrnice, žádné nařízení EU k nám nepřijde bez toho aby někdy během její tvorby se k ní kladně nevyjádřil nějaký náš volený představitel. Je to velmi pohodlné vybájit si jakési zlé bruselské úředníky. Nic takového neexistuje. Politiku EU vytváří rukou nerozlučnou všechny státy unie. Často je to jistě obchod něco za něco, tak jako každé vyjednávání, ale i my neseme zodpovědnost za stav EU. Dokud bude k evropským volbám chodit 30% voličů a nebudeme po našich politicích požadovat aktivní přístup nemůžeme si pak stěžovat.

P. Diviš 5.11.2023 15:58

Teoreticky máte pravdu. Skutečnost je taková, že představitelé menších států, včetně Česka, jsou koupeni nebo zastrašeni.

Ano, je to i naše chyba, ale celá přemoudrá EU je na to poštelovaná.

P. Rada 5.11.2023 6:28

Ad: ..."Ostatně soudím, že EU ve své polisabonské podobě musí být zničena"...

Souhrn myšlenek Lhotské vnímám jako projev svévolného soudce ztrácejícího sebezáchovnou ekonomickou soudnost. Vždyt analogicky ekonomicky soupeřivě/"ničivě" přeci na Evropu odpradávna nahlížejí její vnější soupeři, kterým nedomyšlené postoje konkurenčně nahrávají.

S principu je sice možné, že rozvolnění článku s integrace resp. zvýšení autonomie v jakémkoli širším rámci, může vést po osamostatnění k vyšší prosperitě. Fakta - např. dostatek vlastního surovinového zázemí i bytostné schopnosti z něj tvořit efektivněji jak v původně širších kooperacích - ale L. nepředkládá.

Kritizuje jen jinými deklarovaná pozitiva větší integrace. Předkládá tak pouze výsledek přání - nikoliv jeho ověřitelné předpoklady. Taková úvaha je projevem poklesu věcné soudnosti.

J. Hrazdil 5.11.2023 7:30

Koukam ze jako slc. Thunbergova zacinate fusovat i do dalsich vednich disciplin. O zabavu bude postarano.

P. Rada 5.11.2023 8:43

Zřejmě Vám jde o zábavu. Mě naopak o efektivitu a prosperitu a k tomu je třeba sdělovat adekvátní data. Takovouto práci si autorka odpustila a vám zřejmě její výsledky také nechybí.

Nebo snad dokážete vedle pošklebků i něco podstatného vyčíslit?

L. Novák 5.11.2023 18:05

PARAZITUJÍCÍHO KRETÉNA jako ty má smysl jenom smáznout z přístupu na web jako ŠIŘITELE BLUDŮ, NESMYSLŮ A DEZINFORMACÍ. !!Rv

P. Diviš 5.11.2023 9:38

Rada nezklame, když zrovna nespí. Pak nastupuje Skřivan.