2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

HAVEL A PAVEL: Nevyhnutelný řetězec následků

Mnozí omlouvali jmenování zkompromitovaného komunistického soudce do ústavního soudu jako prezidentův přehmat, jaký se prý může přihodit každému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kučera 26.8.2023 14:13

"...příkladem jsou Poláci, Maďaři i myslím tenkrát východní Němci." Nejsou. Všechny tři jmenované režimy (v Německu AfD) sklouzávají do autoratického pokušení. Poláci do katolického, Maďaři (a Slováci Fico a spol.) do ruského, rostoucí AfD do nacistického. Výše jejich popularity je dána nikoli nějakou jejich zlou vůlí, ale převažujícími pocity jejich voličů. Nabízí se pochybnosti o dostatečné vyzrálosti (kompetentnosti) k budování demokracie jako takové.

J. Vorlický 27.8.2023 12:34

Záměrně jsem žádnou alternativu nepopsal. Šlo mi o to, že my, Češi a Moravané, jsme nehledali alternativu ŽÁDNOU. Chtěli jsem naivně, aby režim byl hodnější. Jinými slovy, mám pocit, že naše mentalita se podobá mentalitě rozmazlených dětí.

Ani jsem netvrdil, že alternativy, které Poláci, Maďaři a vých. Němci hledali by vyústily v lepší systém. Možná, že ne. Jde ale o to, že si byli vědomi, že jim nic nespadne do klína samo.

U nás od začátku republiky to bylo naopak. První sv.válku jsme prohráli za cenu obětí, ale přesvědčili jsme se, že jsme ji vyhráli.

Masaryka nám poslali vítězné velmoci, nám stačilo křičet Masaryk na hrad.

Druhou válku jsme zase prohráli (teď již bez boje) ale slavíme s vítězi a vítězné velmoci nás nechali na naše přání se zbavit celé jedné ale pro stát důležité velké menšiny.

Pak nám soudruzi slíbili modré z nebe. Ty, kdo slibům nevěřili, jsme zlikvidovali.

Pak, když nám jako posledním došlo, že sliby byly chyby, hledali jsme nové slibodárce, a našli. Teď je máme a zase chceme aby na nás byli hodní.

Co se týče vyzrálosti k budování demokracie. Touha po ní je myslím prvním předpokladem. Toužit po ní může ale jen člověk vnitřně svobodný, který si je vědom nejen svých práv ale i povinností. To tady nevidím. Lid touží po zdravotní péči ,,zdarma", míti se dobře a dělat si co chce.

J. Kindl 26.8.2023 15:11

Komunistický, fašistický režim neměl žádnou alternativitu neměl

P. Rychetsky 26.8.2023 18:49

Snahy Dubceka a Havla se teda hodne lisily. Dubcek byl opravdu naivni, myslel ze to s rusakama ukulisakuje, a chtel reformovat nereformovatelne, tedy rusky komunismus. Havel se toho jasne chtel zbavit, ikdyz mel v hloubi duse intossko-vynalezcovskou snahu vytvorit jakousi alternativu k beznemu kapitalismu. Celkem rychle ho to ale preslo, asi i proto, ze se driv s Kunderou hadal, ze predokupacni obdobi nic svetove unikatniho nebylo, jenom prirozena snaha po normalnu. Havel nemel zadne stesti, proste tu bitvu s bolsevikem po lagrech a po Svobodnych Evropach tvrde a dlouhodobe vybojoval. S komousema mel zatocit urcite o neco drsneji, jelikoz uz byl priklad z povalecne denacifikace, jenze nebyla vnejsi sila, ktera by to zaridila jako v Nemecku. A navic bylo opravdu jasne vyhrano. Havel se asi pak drzel churchilliho prohlaseni ve valce odhodlani, v porazce vzdor, ve vitezstvi velkorysost, a v miru dobra vule. Vytlacil velkorysost. Treba taky proto, ze francouzska zpruzenost misto velkorysosti po prvni valce privedly Nemecko a svet do pekel.

J. Vorlický 27.8.2023 13:05

Jestli se snahy soudruha Dubčeka (a jeho spol.) a pana Havla (a jeho spol.) lišily, není až tak podstatné, jako že byly obě naivní. Soudruh Dubček si evidentně myslel, že na nás budou soudruzi z SSSR hodní, až si začneme sami budovat jejich komunismus (ať už to bylo cokoliv).

Pan Havel si evidentně zase myslel, že komunisté se začnou chovat nekomunisticky sami od sebe a že budou ok, když je necháme být. Pan JUDr. Jičínský evidentně nebyl expert na komunistické pro nic za nic a věděl, jak si naivitu pana Havla pojistit.

P. Rychetsky 27.8.2023 19:53

Naivni, naivni. Stoji za zopakovani, jaka byla situace a jak byly rozdane karty a jak to bylo komplikovane az na pudu:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-tricet-let-od-zvoleni-vaclava-havla-prezidentem-40308359

Kdyby z bolsevickeho vezeni vylezl pred revoluci Masin, tak by to asi opravdu bylo jine. Nebo kdyby Havel od prvni minuty kricel na vsechny okolo, ze komousi maji byt zakazani, tak by to mozna ukricel. Ale takovy Havel by mozna kuli debilnim komousum nikdy nesel do vezeni, ze? Protoze proc?

Ja jsem jako vyprdeny student stastne hykal po namestich, a taky jsem si myslel, ze jejich zakazani bude jaksi automaticke. Nebylo. Havla nevinim. Jako naivniho ho tedy rozhodne nevidim, kdyz to predani moci a kulate stoly a prejmenovane strany vsade jinde to taky patlaly jak mohly.

Kdyby kdyby kdyby.

P. Diviš 26.8.2023 21:41

Jak se chovají námi volení představitelé, to si musíme ohlídat my, voliči. To nemůže slíbit ani zařídit Dubček, Havel, Pavel, ...

J. Vorlický 27.8.2023 11:31

Ne, ne, ne . . . . slíbit to právě mohou a slibují. V tom problém nevidím. Znáte to: sliby se slibují a blázni se radují, zařídit to ale nemohou.

Problém vidím v tom, že příliš mnoho lidí jim pravidelně tzv. skáče na špek, zatímco tu není nikdo s dostatečnou autoritou, schopností a vůlí je přesvědčit, že správná cesta není dlážděná hezkými sliby.

J. Majzlík 28.8.2023 14:36

Historie posledních třiceti let nám názorně ukazuje, že pokusy některých pol. stran i konzervativních solitérů o přesvědčování voličstva o tom, že správné cesty nejsou lemovány líbivými hesly skončily ku škodě národa drtivými neúspěchy.

K čemuž přispěl i tlak rozličných vnějších okolností, smířlivě řečeno.

J. Vorlický 28.8.2023 18:12

k J. Majzlík 28.8.2023 14:36

Ano.

Řešení spočívá v tom, že elity nenabídnou žádná líbivá hesla; jen nelíbivá a ještě méně líbivá. Nebo pak už nic.

S. Rádl 27.8.2023 9:53

Jeden z nich nabízel životní úroveň jako v Rakousku a bydlení lepší než v panelácích (tzv. králíkárnách).

L. Písařík 26.8.2023 13:06

Stalo se, autore, a nic na tom nezměníš. Nezbývá, než dívat se dopředu. Zkouším to, ale zatím vidím temno.

P. Čech 26.8.2023 13:13

Nestačí "dívat se dopředu". Dopředu je nutno vykročit. To ovšem pod knutou politických stran je zcela nemožné. Ty strany nás nutí existovat podle vůle EU ve sféře zájmů USA. A co zájmy našich občanů? Ty dnes zajímají snad jen SPD.

P. Kučera 26.8.2023 14:14

Řekl ruský troll.

Š. Hašek 26.8.2023 16:25

?

P. Čech 26.8.2023 17:51

On neví, co mluví. Asi mu vadí, že jsem popsal pravdivě situaci. Stejně jako jsme byli do roku 1989 ve sféře zájmů SSSR jsme nyní ve sféře zájmů USA. Prostě již od 4. srpna 1306 s krátkou dobou vlády karla IV. nedokážeme být suverénní a svobodní. Neustále musíme někam patřit, obvykle do sféry zájmů tu Poláků, tu Němců, Rakušáklů, Rusáků až po Američany. Takhle to ovšem nikam nedotáhneme.

J. Vorlický 27.8.2023 12:50

Není ostudou být součástí něčeho většího; třeba Bavorsko již není samostatné království, nebo Prusko, atd. Virginie také není samostatný stát, ale součástí USA.

Karel IV byl především císař velké říše jejíž součástí bylo království Bohemia, kterému sám Karel IV jako král Lucemburk vládl. Přestaňme si dělat iluze.

Zamysleme se nad skutečností, že Karel IV byl králem Karlem čtvrtým ne prvním. Zikmund byl králem Bohemie i Uher, císařem, atd, atd.

P. Diviš 26.8.2023 21:43

Pan Čech má jen imaginárního nepřítele a naivní představy. Troll není.

P. Čech 27.8.2023 8:11

Kdepak, pane Diviši. Nemám žádného nepřítele, alespoň o žádném nevím. Pouze odmítám ty nepřítele vyrábět, jak mi to káže čl. 5 ústavy spolu s naším volebním zákonem v celkovém systému, který staví lidi proti sobě. Zejména tak, že jednotlivé politické strany vytvářejí všelijaké politické ideologie zcela vzdálené potřebám lidí a snaží se tyto lidi postavit proti sobě. Rozdělit je na menší a menší stádečka, jimž se následně lépe vládne. Pokud si myslíte, že je naivní představou stav, kdy většina lidí jde za svým společným cílem, který je obvykle zcela jiný než cíle politických subjektů, potom Vám tento názor nehodlám brát. Pouze si dovolím připomenout, že taková společnost, kde již více než 200 let efektivně funguje skutečně demokratická občanská společnost je nedaleko od nás. Tou společností je Švýcarsko.

M. Dvořák 26.8.2023 14:14

R^

V. Novák 26.8.2023 12:56

Pamatuji si, že děti po 89' přišly s tím, že budeme věšet komunisty. Moje žena jim řekla: "Tak začněte u dědy, ten je také komunista."

Já si s KSČ nikdy nezadal, ale ani jsem se nikdy nebil v prsa, jaký jsem byl čestný člověk, který odolal zlu. Poznal jsem v životě hodně komunistů, vždyť u nich byl snad každý pátý dospělý člověk. Někteří byli svině a chlubili se tím. Jiní zase pomáhali lidem v průseru.

Proto nesoudím, nepátrám po důvodech proč šli do KSČ, to ať si vyřeší bývalí komunisté se svým svědomím. Trochu závidím lidem, kteří mají ihned ve všem jasno; kteří vědí kdo byl a je charakter, a kdo ne...

L. Písařík 26.8.2023 13:06

R^

V. Mokrý 26.8.2023 14:27

R^R^

Š. Hašek 26.8.2023 14:45

Souhlas.

Ale v případě Pavla a Fremra "hodně pátrám". Kam se ser...., tedy cpou!!! Jsou i další.

Zkráceno.

J. Kindl 26.8.2023 16:46

Pavel je člověk, kteréu nikdo z nás nesahá ani po kotník Babiš v Evropě je pojem zloděje Pavel je pojem osoby loajální demokracii, pro kterou neváhal položit život. Jeho čestnost, odvahu ocenila Fancie, USA a další státy. Jenom zaprdění čehůni na něj plivou. Fremer je špičkový soudce, který soudí i mezinárodních tribunálů, a opět pro čehůny není dost dobrý.

K. Filip 26.8.2023 18:33

Pavel Pávek je obraceč kabátů a prázdná nádoba. Kdyby zde byli Číňané, dá se k Číňanům . Nemelte nesmysly Kindle.

R. Toman 26.8.2023 19:01

To Pávkovi křivdíte a zlehčujete to. On byl ochoten položit vlastní život i za SSSR jako lampasák VS.

R. Langer 27.8.2023 6:28

R^ ;-D

Š. Hašek 26.8.2023 21:01

To myslíte vážně? Proč píšete " nikdo z nás", když vlastně jste se prokecl, že myslíte sebe.

Pavel je prázdná hlava, je tam možno nalít cokoliv "vhodného". na příští tiskovku a projev, kterak jeho otec chápal rok 1968.

Ten Fremr soudil u dvou politických tribunálů, které vznikly na základě okamžité politické situace (Afrika sekačů končetin, brusele nepřátel Jugoslávie/Srbska).

Pro mě nízká kvalifikace. A to ještě si (zoufale a dětsky) myslel, že na něho nic nevyplave/myslel si, že je vzorem konzistentního občana ČR. Soudce!!!

Kdyby byl býval mlčel a užíval si starobního důchodu!

P. Diviš 26.8.2023 21:45

Máte to dost zidealizované, Pavla i Fremra.

Nejste náhodou "čehůn" (slovensky) nebo "čecháček" (česky)?