2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

HAVEL A PAVEL: Nevyhnutelný řetězec následků

Mnozí omlouvali jmenování zkompromitovaného komunistického soudce do ústavního soudu jako prezidentův přehmat, jaký se prý může přihodit každému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kindl 27.8.2023 10:07

Dubček byl produkt 50 let. Když mu Brežněv před invazí volal a řekl mu " Sašo udělej aspoň něco, ať nedojde ke krajnímu řešení. Dubček se rozbrečel a řekl : Mně je všechno jedno dělejte si co chcete. Stejně se choval v Moskvě. V roce 1969 lidi demonstrovali a volali : " Dubček, Dubček" Tak on v té době podepsal pendrekový zákon.

J. Hajský 27.8.2023 10:56

To, že lid během "Pražského jara 68" Dubčeka miloval pomohlo i to, že (téměř) zmizela cenzura v tisku, že mohly vznikat nové, nekomunistické spolky a strany (KAN, K 231) a Dubček se proti tomu nijak vehementně naangažoval. To jak se zachoval po návratu ze SSSR je jiná věc. Dobře jste to popsal ve svém příspěvku. A že byl v padesátých letech tajemníkem KSS v Bratislavě je také pravda. M.Macek k tomu kdysi napsal, že komunistickým tajemníkem v padesátých lelech nemohla býi malá svině.

J. Majzlík 27.8.2023 21:41

Stran A. Dubčeka:

Na Slovensku a u nás běželo politické dění k jeho vyústění v r. 68 po dvou souběžných kolejích. Jejich socialismus byl vždy o poznání měkčí než socík v našem provedení. Vcelku pochopitelným cílem slovenských občanů bylo dosažení vyšší samostatnosti v rámci republiky i RVHP, k čemuž jim zřejmě A. Dubček svým životním příběhem a naturelem vyhovoval lépe než jiný zarytý člen strany. Jeho adorace, které se mu dostávalo od části obyvatel v roce 69 i po listopadu mělo pro nás být do budoucna určitým varovným signálem.

J. Rejzek 27.8.2023 15:04

V roce 1969 lidé demonstrovali a volali Dubček, Dubček a pak to samé volali v roce 1989. Předtím zvonili a volali Adamec na Hrad. Předtím demonstrovali, když se Kléma vrátil z Hradu a volali Gottwald , Gottwald. Demonstrovali, když nám zabili protektora a předtím, když nás Němci obsadili. Na náměstích se furt něco volá, ale není to směroplatné.

O. M. 28.8.2023 2:07

Vy jste jim k tomu svítil, že to tak dobře víte?

J. Rejzek 27.8.2023 14:43

To jste napsal hezky pane Kindle. Četl jsem jeho přihlášku do KSČ a je to velmi podobné, jako o něm psal jeho ručitel. Úžasné hodnocení. Služba obecným ideálům lidství ve které věří, postavil se na stranu svobody a demokracie, jako službu novému demokratickému státu. A ta vyznamení nakone, slzu jsem uronil.

P. Čech 27.8.2023 14:46

Nemáte pravdu, pane Kindle. A nebo snad chcete tvrdit, že hlasováním ve svých základních organizacích KSČ pro usnesení ÚVKSČ jednotliví členové této zločinné organizace se nepodíleli na zavrženíhodné činnosti této politické strany? Rozhodně tomu tak není. Svým hlasováním a tedy schvalováním politiky KSČ se tito jednotliví členové přímo podíleli na její zločinné existenci a tedy i její činnosti. Každý komunista, člen KSČ tedy sebou nese a ponese až do smrti svůj díl viny na politice a činnosti této zločinné organizace. Na tom nemůže nic změnit ani to, že byl z této organizace vyloučen. Mezi komunisty, ani těmi "bývalými" nejsou a nemohou být slušní lidé, o charakternosti či lidské cennosti nemluvě. Slušný člověk totiž nemůže být členem neslušné a zločinné organizace.

M. Pivoda 26.8.2023 21:56

Nejprve vyjasnění pojmů. V minulosti tato země zažila reálný socialismus, nikoliv komunismus! Věrnost ideálům budoucího komunismu přísahali jen členové Komunistické strany Československa. Většinou přísahali křivě, čehož důkazem je právě sametovost tzv. Sametové revoluce. Byla to tedy obchodní, nikoliv ideologická záležitost. Kapišto, český Pepíku?

Jeden diskutující (v diskuzi níže) zdůrazňuje, že prý máme hledět (optimisticky) do budoucnosti, nikoliv do minulosti. Ta minulost už nějak proběhla. Vyřešme tedy "vo co go" v té budoucnosti. Jen velmi stručně.

Budoucí komunismus je sice stále možný ve dvojím smyslu (1) - kolektivního rozhodování a kolektivní práce a (2) - ekonomiky budoucí hojnosti, ale v obou případech dosud nebyly vyřešeny klíčové problémy. Přeskočím toto téma, aby mi zbyl prostor na téma článku.

Historici dosud neřekli nic k politické straně "Obroda", která, v době tzv. Sametové revoluce shromažďovala tzv. osmašedesátníky, kteří požadovali návrat k mocenskému korytu z roku 1968.

Na VUT Brno právě ta Obroda, jako tzv. etická komise ustavená po listopadu 1989 na VUT Brno, přes naprosto bezcharakterního osmašedesátníka, Alexandra Čestnějšího, připravila tuto zemi o konkurenční výhodu v technologii, která je kriticky důležitá pro naši budoucnost. Ano, jde o technologii AI, tzv. umělá inteligence. Podílel se na tom Jiří Zlatuška z Masarykovy Univerzity v Brně, který jako zástupce výpočetního střediska se prohlásil za experta na technologii AI. Vyčerpal jsem povolený počet znaků.

P. Diviš 26.8.2023 22:05

Pokud se něco neprosadí, tak to asi nefunguje, Pepíku montovno.

J. Kindl 26.8.2023 23:25

Fašisnus, komunismus, nacismus vycházeli ze stejného základu. Max nerozlišoval komunismus a socialismus. Později socialismus byl nižší stupeň komunismu.

P. Diviš 26.8.2023 23:55

Pro přesnost, všechno to jsou různé formy socialismu. Provozovatelné jen formou diktatury.

J. Kindl 27.8.2023 10:11

Socialismus má jednu formu, pouze se nazývá jinak Třeba nacionální socialismus.

R. Langer 27.8.2023 6:24

Za komančů to byl komunismus, stejně jako byl za nácků nacismus. Co ti soudruzi nakukali, a čemu jsi věřil je jiná věc, ty naše malá hloupoučká UI. Ale všechno to jsou formy totalitního socialismu. :-P

M. Pivoda 27.8.2023 11:37

R. Langerovi zatím moudří lidé nenakukali nic o kriticky důležité technologii umělé inteligence, AI, pro budoucnost. Zatím R. Langer neví, vo co go.

Odtajnění toho podstatného i pro místní magory (kteří se politicky korektně mají označovat jako "moudří starci").

Takže: Vězte, že s příchodem AI, poprvé v historii lidstva (za miliony let), postupně dochází k efektivní náhradě činností lidského mozku, nikoliv jen lidských svalů (což bylo kriticky důležité pro minulou Průmyslovou revoluci).

Možná, že by o tomto tématu mohl vědět více i údajný český významný sci-fi spisovatel, majitel blogu Neviditelný pes (úplně správně, pro normální lidi, bychom měli psát "vědecko-technologická fikce").

M. Pivoda 27.8.2023 11:00

https://cs.wikipedia.org/wiki/Komunismus

Komunismus (z latinského communis = „společný“) je politická ideologie požadující společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Její zastánci se nazývají komunisté. Dále se slovem komunismus označuje hypotetická komunistická společnost, a někdy i komunistický režim, tedy politický režim států ovládaných komunistickými stranami. ....

L. Harvánek 26.8.2023 19:44

Kdysi dávno před 2 000 let žil jeden zámožný Žid, ale také římský občan jménem Šavel. Byl i mužem pevných zásad a pronásledoval ty, kteří se řídili učením Ježíše Krista, původem také Žida. Jednou se mu přihodila zvláštní příhody, když byl sražen z koně bleskem. Ztratil zrak i sluch a uslyšel hlas, který ho nabádal, aby svůj život změnil. Oslovil ho Kristův žáka seznámil ho s Ježíšovým učením. Přijal jméno Pavel a stal se horlivým zastáncem těch, které předtím pronásledoval. Dokázal prosadit mezi apoštoly i zásadu, že Kristovo učení není určeno jen pro Židy, ale pro všechny národy. A za svou víru také položil svůj život. My zde řešíme také příběh jiného Pavla, který také prošel obrácením a nabízí se nám možnost jejich porovnání. Jenže, jak víme z historických pramenů, Pavel ze starověku pod tlakem okolností neuhýbal a stál pevně za svým názorem. Dokáže se tak chovat i Pavel současný?

P. Diviš 26.8.2023 21:38

Jestli ono to nebude tím, že ten dávnověký Pavel je bájeslovný a ten současný skutečný. :-P

L. Harvánek 26.8.2023 22:03

Když už rozebíráme Pavly, Havly či Šavly, myslím, že vždy jde o osobu skutečnou a ne bájeslovnou. Proč třeba kníže Bořivoj je prvním doloženýk českým knížetem?

P. Diviš 26.8.2023 22:06

Doložena může být existence, podrobnosti už málokdy.

J. Kindl 26.8.2023 16:47

RvRvRv

M. Dvořák 26.8.2023 14:12

Děkuji. Konečně jste vnesl trochu reality do současných náhledů.:-)

P. Kučera 26.8.2023 14:02

Ono je toho víc. Npříklad film Černí baroni. Popisuje tuto službu jako nepřetžitou sérii absurdně komických situací, jako hapening-veselohru. Znl jsem několik bývalých pétépáků, a oni mi, rozčarováni z vyznění filmu, bez výjimky říkali, že na tom nebylo vůbec nic komického, naopak, bylo to hodně kruté. Že takovouto vojnu hodně jejich kamarádů nepřežilo se zdravým rozumem, někteří (a nebyly to vůbec nějaké vzácné výjimky) ani živí. Realistický filmový či románový pohled na PTP dodnes chybí. Podobně na Pelíšky koukáme jako na výbornou zábavu...

Je už jen jediná cesta: být stále ve střehu. Za dalších 20 let už i toto dědictví z živé politiky odezní, skončí "jen" v historických análech.

Přeji dobrý den.

J. Vlček 26.8.2023 14:32

A možná i v jiných než těch historických. ;-D

Dobrý den. R^

R. Toman 26.8.2023 15:26

Jo, a někteří z nás v penálech. Já se pravděpodobně konce této komunistické pakáže nedožiju, nebo už to nebudu vnímat.

Š. Hašek 26.8.2023 14:43

Rovněž Vám přeji Dobrý den, pane Kučero.

M. Hoblík 26.8.2023 18:10

Ale užívali si to!

T. Diblík 26.8.2023 20:42

Díky za Paměť národa.

P. Diviš 26.8.2023 21:39

Dost reálný pohled je v Žertu.

J. Rejzek 27.8.2023 17:20

V našem městě, byly dva vojenské útvary. Jeden ohromný, kde byly snad všechny druhy vojsk a druhý malý a vojákům se říkalo pétépáci, i když už dávno neměli černé výložky. Měli stejné uniformy a přece jsme je poznali na první pohled. Nosili tehdá módní dlouhé vlasy, zatímco ti ostatní byli vylepaní do půlky hlavy. Také jich byli plné hospody a jejich kapela hrála každý týden na Odpoledních čajích. Nikdo se jich nestranil a mým přáním bylo, dostat se na vojnu k takovému útvaru. Mé přání však vyřešila modrá knížka.

Tak to je jiný pohled na tento druh vojska.

J. Vorlický 26.8.2023 13:34

Příčinu dnešní situace vidím v tom, že se od roku 1948 nenašla žádná osobnost, která by byla schopná přesvědčit společnost o alternativě k režimu. Opačným příkladem jsou Poláci, Maďaři i myslím tenkrát východní Němci.

Odůvodnění (ve stylu úředních dopisů):

Projevy, ke kterým u nás došlo, byly jen pokusy jak docílit toho, aby režim byl HODNĚJŠÍ. Snahy A. Dubčeka a spol. , a V. Havla a spol. byly stejně naivní. V. Havel měl štěstí v tom, že jeho naivní snaha našla ve světě oporu.

Dalo by se říci, že dnešní režim je HODNĚJŠÍ, regály jsou plné, za hranice se také může a když máte peníze (poctivě vydělané, nebo i zděděné, popřípadě ukradené) nikdo vás neobviní z příživnictví. Dubček ani Havel, pokud vím, neměli vyšší cíle a neslibovali, že námi volení představitelé se budou chovat, jak si dnes myslíme, že by se chovat měli. Máme se dobře, a ti co viditelně protestují (ale nenabízejí alternativu) jsou stejně naivní jako byli Dubček a Havel.