30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSY: K zamyšlení

V daňových rájích – různých obskurních zemičkách – mají světoví boháči ulito 32 bilionů dolarů(!), aby unikli před berňáky. Představuje to majetek, který by naše ekonomika vyprodukovala za 200 let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 22.8.2012 0:31

Re: Jsem si jistý....

A ani ten kamenolom nepomohl - jednou komunista, furt komunista ...

J. Novak 21.8.2012 17:36

Autor ma pravdu.

Autor ma pravdu a kvuli tomu se tu modre stado muze po**at vzteky. Protoze pravda boli, co.

Š. Hašek 21.8.2012 19:57

Re: Autor ma pravdu.

Maličký, až nepatrný zádrhel.

Soudruha Vízka pravda (a Vaše) funguje (tedy, ehm, nefunguje) např na Kubě, v Severní Koreji. Ráčejí se tam odstěhovat. Čekají tam na Vaše budovatelská moudra.

J. Jurax 21.8.2012 17:03

No jo, soudruhu Vízku,

rudou hvězdu na furažku, furažku do čela, vintovku do ruky a davaj šturm na Zimní palác. Štykom!

F. Vízek 21.8.2012 17:54

Chtělo by to dělo, J.Juraxi, protože já soudím:

 1) Když mámu samoživitelku s příjmem 12 tisíc  někdo vezme o tisícovku, je to pro ni docela rána, protože významný pokles... Když někdo vezme občanu s měsíčním příjmem  120 tisíc částku třicet tisíc, nemusí si toho ani všimnout. Se zbylými 90 tisíci bude i nadále nadstandardně žít...

2) Stát nemá morální právo brát  ani korunu těm nejchudším (= seniorům, rodinám s dětmi, nemocným a invalidům), když dlouhá léta neumí vybírat řádně daně a hlídat daňové úniky,  neumí se účinně bránit korupci, neumí řádně organizovat výběrová řízení ("losovačky"), neumí si pohlídat nemravné odměny ve státní sféře (odměny rovné i více než  dvanácti měsíčním platům), netrápí ho neschopnost ministrů čerpat desítky miliard z EU, neumí zabránit únikům ze země nejen peněz, ale i zbohatlíků, kteří  - navzdory krizi - zázračně zbohatli... atd. atd.

3) Platí podle mne axiom: Když tisícům lidí proudí do kapes nezasloužené miliony korun, potom nutně musí milionům lidí chybět tisíce a stovky korun.  A to se děje v Česku: nárůst  milionářů za poslední krizový rok 2011 byl v Česku 29%, jinde 6 až 9%.

R. Langer 21.8.2012 18:46

Re: Chtělo by to dělo, J.Juraxi, protože já soudím:

Ale to už tady bylo, soudruhu, nevzpomínáte si na to?

Š. Hašek 21.8.2012 20:03

Re: Chtělo by to dělo, J.Juraxi, protože já soudím:

Ale soudruhu Vízku, nikdo Vám nebrání, abyste té Vaší samoživitelce zajistil z Vašeho stejný životní standart, který mají ti jiní, ostatní (dle Vás furt ten stát) té paní zajistit.

Řekněte to jasně. Vy prostě budete ostatním přikazovat solidaritu,až do průměrné úrovně všech. Ale jen ostatním. Sobě necháte asi vyšší gáži, že? A ústřednímu výboru asi též.

Prosím Vás, jděte plkat do cirkusu. Nebo na Kubu.

M. Bílý 21.8.2012 20:13

Vámi nastíněný problém, soudruhu Vízku: nárůst milionářů za poslední krizový rok 2011 byl v Česku 29%, jinde 6 až 9%, je jistě zajímavý, jenže: kdo je to milionář?

Kdo má majetek za milión Kč? Je-li je vám padesát  (vypadáte na ně) zkuste si spočítat hodnotu vybavení Vašeho bytu (máte-li ho pojištěný, tak už to za Vás udělal agent pojišťovny). Je to jistě přes milión. Vy jste se ještě nezmohl na vlastní byt, či na rodinný domek? Jestli ano, pak jste milionář nejméně pětinásobný. A jestli ne, pak jste neschopný. Pokud ovšem ty miliony nemáte v bance. Jestli jste je probendil zájezdama do tramtarie (při čemž - jste-li Prážák - nikdy jste neviděl na př. Skalku nad Mníškem, Svatého Jana pod Skalou, či jiná nádherná místa), proč jste je nevěnoval potřebným? PROČ? Musím končit, žena  mě opakovaně volá k večeři....tak snad jindy. Ale asi to bude zbytečné

F. Vízek 21.8.2012 20:21

Pokaždé...

...statistika mluví o DOLAROVÝCH milionářích, to je tak plus mínus 20 milionů korun. Tato a vyší částka má být rozhodná pro povinnost podávat  tzv. majetkové přiznání, pokud to ovšem bude uzákoněno. 20 let se to nedaří prosadit,

J. Jurax 21.8.2012 21:13

Re: Chtělo by to dělo, J.Juraxi, protože já soudím:

1) Když Vám seberu čtvrtinu příjmu - 30 000 ze 120 000 - zapějete hosana a pocelujete mi ruku, že jsem Vám od těch peněz pomohl, stejně nevíte co s nimi, Vy ani Vaši blízcí je vůbec nepotřebujete - i když je máte poctivě vydělané jako podnikatel (zdrcující většina podnikatelů je poctivá) nebo nějaký specialista - lékař, ajťák, šoičkový profesionál v nějakém užitečném oboru nebo tak, co se celoživotně vzdělává a dělá od nevidím do nevidím - zvlášť když ty prachy zmizí někde ve státní žumpě ... 

A ty mámy samoživitelky či tátové samoživitelé jsou Vaše oblíbená demagogie. Odpovědný člověk přivede na svět dítě, až když má jistotu, že je schopen je uživit. A taky odpovědně volí partnera k zplození toho děcka. Jistě jsou případy, kdy je v tom ta samoživitelka či samoživitel nevinně, ale těch není zas tolik - ono postarat se o dítě je z kategorie povinnosti, takže si má každý sakra rozmyslet, zda se rozvede a stane samoživitelem nebo si uplete děcko za svobodna a neví s kým, takže neví, od koho alimenty. Stát není povinen hýčkat hlupce a neodpovědné.

2) V tomto punktu bych s Vámi mírně souhlasil. Ale zase na druhé straně nikdo nemá morální právo si vynucovat udržování své životní úrovně na úkor druhých. Mimochodem jsem taky senior. Znáte staré vojenské úsloví Voják se stará, voják má? Platí to i pro seniory, když jimi ještě nebyli ... a ještě - k tomu, co vše stát neumí, si taky přičtěte ohlídání zneužívání socdávek.

3) Axiom je taky bohatí lidé dělají bohatou společnost.  A taky jestliže někdo krade, proč se ty chybějící milióny chtějí nahrazovat po mně, který nekradu, a dávají se těm, kteří sice taky nekradou, ale ač nehandicapováni, nedokážou se uživit na úrovni, na kterou si myslí, že mají nárok? A mimochodem - i milióny mohou být zasloužené - ale to je zjevně nad Vaše chápání. A nárůst milionářů - jděte se vycpat, s bytem 3+1 v paneláku jsem milionář taky ...

M. Pernický 21.8.2012 15:52

Levice

  Proč nenapíšete,místo levicový, hned komunistický,nebobolševický.

  Je střední třída levice,nebo pravice, kdo podle Vás tvoří hodnoty z nichž všichní

 žijou,vy super pravičáku.

P. Fiala 21.8.2012 15:27

Bídou je, že bankovní domy "se stávají" investory

J. Schwarz 21.8.2012 14:06

Opět jedna demagogická

kravina z dílny "levicových novinářů". To tam mají světoví boháči ty biliony zakopány nebo co?  nejsou ty peníze normálně ve světové ekonomice, jen ty cenné papíry evidují banky z "daňového ráje" a ne domácí? Nebylo donedávna Švýcarsko taky takovým daňovým rájem, ve kterém schovávali své peníze nejrůznější diktátoři z rozvojových zemí, včetně komunistických papalášů? Nebo takový Kaddáfí, veliký oblíbenec "tvůrců spravedlivých světa řádů"? Že, pane Vízku!

M. Pernický 21.8.2012 15:45

Re: Opět jedna demagogická

M. Pernický 21.8.2012 15:54

Re: Opět jedna demagogická

   To není můj text.

D. Stejskal 21.8.2012 12:14

Lekce z politické ekonomie

Myslíte, že ty biliony jsou tam jako ve štrozoku  navždy ukryty ?  Já mám optimistický i když laický názor že ty peníze jsou stále v oběhu.   Pokud ty biliony tedy stále kolují a jejich zlodějští majitelé mají zájem je množit a ne zkrachovat , tak to asi musí být fuška.  Musí se například rozhodnout zda je investují do nafty za peníze, které získali prodejem loďstva.  Jako třeba krajan Kožený: koupil, prodal, koupil až ty peníze prošustroval a málem ho zavřeli. Asi narazil na hráče z vyšší soutěže. Samozřejmě taky zloděje !  Možná to krajan měl udělat naopak:  prodat naftu a koupit další lodě.  Nebo si měl nechat poradit od nějaké státní instituce-napadají mě třeba experti s DP hl. města Prahy -a investovat  třeba do oblilí pro hladovějící  či do zvýšení průměrné mzdy v Čechách.  Ale asi jsme ho měli zavřít preventivně již před kuponovou privatizací i s těmi kteří ji v Prognostickém ústavu připravovali .

T. Valek 21.8.2012 17:41

Re: Lekce z politické ekonomie

Zjisti si, jak jsou v obehu ty stovky bilionu po Madow, Corzine, Fuld a pod. Jak se ti libi, jak Fed tiskne

$triliony. Boze to jsou tady magori. A jeste si pleskaji. Holt zapadni Slovani.

F. Vízek 21.8.2012 10:26

Solidarita není sprosté slovo

Historie učí, že extrémní majetkové rozdíly vždycky vyústily v nějakou katastrofu. To nejde proti zásluhovosti a poctivě nabytému majetku; tomu lidé rozumí: české přísloví trefně říká, že bohatnout není hřích, když se tak děje bez něčího ochuzení. O generacích pak platí obdoba, říká se tomu tři  „P“: převzít, přidat a předat. To je koloběh, spirála…

Máme rozdíly historicky dané, ke kterým je třeba přihlížet: vezměte obec, která má na dohled Karlštejn a za humny dálnici a jinou obec, kde lišky dávají dobrou noc a silnice tam připomínají tankodromy.  V té první se to starostuje a podniká jedna radost, druhá se bez pomoci vylidní.  

Když různé agentury dovedou klasifikovat celé státy (stanovovat jim ratingy), neměl by být problém „škatulkovat“ do tří – čtyř skupin naše obce a „sypat“ jim méně či více, aby se jedny povznesly, aniž by druhé výrazně utrpěly. Tak bych to mělo být... 

Myšlenka Evropská unie vychází právě z toho, že je třeba vyrovnávat rozdíly, nikoli ale "zglajšaltovat"  - říká se tomu JEDNOTA  V  ROZMANITOSTI.  Různost, pestrost, rozdílnost, mnohovrstevnatost, jinakost  - v tom je krása světa.  To zůstává a zůstane.  

Po staletí koloniálního znásilňování (i drancování,) má vyspělý svět jisté povinnosti... Ostatně, mnohde někdejší kmáni už zvedají hlavy. Zvedat zbraně by snad nemuseli...

M. Sedláček 21.8.2012 11:06

Re: Solidarita není sprosté slovo

To jsou samé prázdné floskule jako v článku. Zejména ten mindfucking na začátku "polovina lidstva trpí hladem, čtvrtina nemá přístup ke kvalitní vodě, 70

% lidí je negramotných, plných 80 % lidí má nestandardní bydlení"...Jeďte a pomáhejte jim do rotztrhání těla, ale za své, za své!

"Od státu chtějí dobré silnice, prima zákony, fajn podnikatelské prostředí" a ani jedno nedostávají, tak jdou jinam. Nedivím se.

Závist a pracky v cití peněžence. Jste pravý komunista. Fuj!

V. Ondys 21.8.2012 11:10

Hm, a po těch hrůzách, co jste předvedli pod vedením nejpříkladnějších

Kde na to vezmete lidi? Jeden by čekal, že v rámci státu jenom s nezastupitelnou rolí začnete zakládat komuny s dobrovolníky, abyste to všem oponentům natřeli svou geniální schopností kázat vodu a prokazatelně nepít vodku...

R. Langer 21.8.2012 11:26

Re: Solidarita není sprosté slovo

Bla bla bla, bla bla bla. Kolik jste už osobně přispěl na tyto bohulibé činnosti? Už máte adoptovaného svého černouška?

J. Jurax 21.8.2012 17:07

Re: Solidarita není sprosté slovo

Kecy. Ve Vašem podání je solidarita máš se lumpe líp jak já tak naval nebo uvidíš ... mám právo se mít stejně dobře ...

Š. Hašek 21.8.2012 20:07

Re: Solidarita není sprosté slovo

Přesně řečeno, bolševik vždy básnil o solidaritě. Spíš kecal a kecal.

Bolševik Vízek chce ještě jednou zkusit variantu Lenin - Stalin - Hitler.

S. Ševeček 21.8.2012 9:56

Blábol par excellance

F. Vízek 21.8.2012 10:30

Jasně, hlavně např. toto:

Také mnozí čeští zbohatlíci – říkejme jim "takypodnikatelé + vlastenci" – dokázali kamsi schovat nemalé peníze a jsou "za vodou". Říkají si schopní a úspěšní.

Od státu chtějí dobré silnice, prima zákony, fajn podnikatelské prostředí, od lidí - svých zaměstnanců - usilovnou práci, ale svůj zisk doma nezdaňují. S ním utíkají jinam, aby jim bylo líp. Jenom jim.

Inu, podnikatelé plus vlastenci. Všehoschopní a bezskrupulózní.

S. Ševeček 21.8.2012 10:38

Re: Jasně, hlavně např. toto:

Vážený pane Vízku - ano.

Stačí zavést na Celém Světě sociálismus, každému "pracovní povinnost", každému měsíčně předat "spravedlivých" deset tisíc korun, dát mu zdravotnictví a jiné služby "zadarmo" a máme to.

Jakže to říkal Milouš Jakeš? - Ne vždy se nám všechno povedlo ... teď už ale víme jak na to.

T. Valek 21.8.2012 18:03

Re: Jasně, hlavně např. toto:

No a pak vam to zacal rikat Havel, Klaus a vsechny ty mozky z Prognostaku a jste kazdym rokem v hloubejsi zumpe, a dokonce prej velky procento naroda prohlasuje, ze za bolsevika bylo lip. No to jste to s tim vasim intelektem a zlatejma rucickama dopracovali, a uz se zase mnozi kandidati (bolsevici jako Fisher) na urad nejvysi. Holt vy jim to osladite, te Evrope.:-))))))

R. Langer 21.8.2012 11:23

Re: Jasně, hlavně např. toto:

Můžete mi říct, proč máte takovou starost o cizí peníze? Možná, že kdybyste se s takovou vervou staral o vlastní peníze, tak byste možná nějaké měl. A pokud ti schopní a úspěšní chtějí od státu chtějí dobré silnice, prima zákony a fajn podnikatelské prostředí, tak se nedivím, že daní jinde, protože ani jednoho jsem si u nás nevšiml. Ti schopní a úspěšní tady budují svůj majetek státu navzdory, ne díky němu, tak se nedivte, že při první příležitosti zmizí jako jarní sníh. A je to i díky takovým, jako jste vy. :-P

M. Konupčík 21.8.2012 9:50

kasparek

tak já myslím že můžeme panu autorovi pogratulovat k opravdu ryzí, stranické agitce, poděkovat a příště bych snad prosazoval raději ani nepsat.

J. Milfait 21.8.2012 10:07

Re: kasparek

, nějak pozapoměl ve svém blábolu na další dvě státotvorné strany KSČ(m)-ČSSD, které zajisté vyhovují jeho kašpárkovským představám, že právě ony jsou ty, co dělají vše dokonale a správně. Hodně zdraví přeje JM.