27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Z kacířských myšlenek

Inu proto, že samotný volební akt hlavy státu a ostatních kandidátů na post hlavy státu provází mediální cirkus. Ptejme se, je-li nám ho zapotřebí a jakou má zpravodajskou hodnotu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 16.1.2018 13:33

Re: Cizinka zaútočila na hlavu našeho státu

Ale, ale, chyběl jsem ti, puso?

P. Khail 16.1.2018 11:58

Re: Cizinka zaútočila na hlavu našeho státu

Ani se ho nedotkla, ač mohla. Radši si to video ještě párkrát prohlédněte.

A. Alda 16.1.2018 13:13

Ano, mohla.

Klidně mu také mohla stříknout VX rovnou do obličeje, jako tomu Kimovi v exilu.

M. Prokop 16.1.2018 9:15

Je to tak.

Média a politici družně spolupracují.

A. Pakosta 16.1.2018 9:13

Ostuda pro ochranku, ostuda pro Zemana

Ano, pan Zeman sice svou ochranku na kamery chválil, ale docela bych věřil tomu, že v soukromí dostali pořádnou čočku. Kdyby ta holka měla zbraň a odhodlání, jaké měl před 104 roky Gavrilo Princip v Sarajevu, dnes už jsme mohli být bez prezidenta. Ukazuje se, že se profesionalita ochranky prezidenta o moc nezlepšila oproti době, kdy se na pana Klause střílelo airsoftovou pistolkou. Moc divně to kontrastuje s prohlídkami turistů, přicházejících na Pražský hrad (mimochodem, ví někdo, kolik podezřelých už ty rámy na Hradě odfiltrovaly, za celou dobu svého nasazení?).

Druhým aspektem věci je otázka, zda je vůbec možné bezpečnost prezidenta ve volební místnosti zajistit. Ochranka sice místnost "vyklidila", ale vpustila zřejmě bez kontroly televizní štáb či štáby, v jejichž rámci tam snadno pronikla agentka FEMEN. Správně by měl být na každého člena TV štábu přidělen jeden člen ochranky, který by jej nepustil celou dobu z očí. To však pořád neřeší možnost nastražené nálože - týdny předem se vědělo, KAM půjde hlava státu volit sama sebe. Byla ta škola celou tu dobu až do voleb sledována? Asi těžko, a bylo by to zbytečné. Kdokoliv z voličů, přicházejících před prezidentem, mohl do místnosti přinést pekelný stroj, přilepit jej za plentou pod stolek a odpálit pak na dálku mobilním telefonem. Zajistit tohle všechno by zas na druhé straně znamenalo omezit tolik běžných voličů na jejich právech, že by to nikdo soudný nemohl schválit. Nejsem si totiž vědom, zda je někde v občanském zákoníku vypsáno, co všechno si běžný občan musí nechat líbit, když jde o preventivní opatření k bezpečnosti hlavy státu nebo jiného papaláše, pardon, ústavního činitele.

Třetím faktorem pak je trapnost samotného volebního aktu, prováděného prezidentem (ale platí to i pro ostatní kandidáty) - každému je jasné, že volí sám sebe (i kdyby tomu tak třeba nebylo), a ještě z toho dělá televize big show a vytváří se tím bezpečnostní riziko pro kandidáta i jeho okolí...

Volit sám sebe je prostě nemravnost.

A. Alda 16.1.2018 9:36

Volit sám sebe je právní nutnost.

Kdyby se nevolil, dával by tím jasně najevo, že tu funkci vykonávat nechce. A protože nucená práce je u nás zakázána, nemohli by ho ani ostatní do té funkce platně zvolit.

A. Pakosta 16.1.2018 10:11

Re: Volit sám sebe je právní nutnost.

To je ale blbost!

Účast ve volbách je v ČR právo, nikoliv povinnost, natožpak jakási "právní nutnost" - takový pojem ani v našem právu neexistuje.

Navíc i prezident (či prezidentský kandidát) může podle své vůle, vědomí a svědomí usoudit, že jiný kandidát by mu osobně jako prezident vyhovoval lépe, a hodit to tomu jinému kandidátovi. To, co jste napsal, tudíž postrádá jakéhokoli smyslu.

I. Širůček 16.1.2018 11:25

Re: Volit sám sebe je právní nutnost.

No, ale uvažte, že Zeman propaguje povinnost volit - nepůsobilo by to divným dojmem, kdyby se volbě vyhnul? I když ... ono je to vlastně u našich politických (i církevních) představitelů zcela běžné, že dělají něco jiného, nežli hlásají.

A. Pakosta 16.1.2018 14:09

Re: Volit sám sebe je právní nutnost.

Nenutím jej aby se volbě vyhnul - ostatně připouštím, že mu může být dobrý každý hlas, i ten vlastní. Ale nevhodné je, aby volil v přímém přenosu televize. U ́i jen z bezpečnostního hlediska, když pomineme etiku.

A. Alda 16.1.2018 13:19

Proč by to byla blbost?

Když má být někdo někam zvolen, musí s tím vyslovit souhlas. V případě presidenta je ten souhlas vysloven na kandidátce. Ten souhlas může kdykoli odvolat.

V jiných volbách se souhlas vyslovuje ústně před hlasováním přítomných. Ústně vyhlášený souhlas se vždy ruší následně vyjádřeným nesouhlasem, přičemž jak stanoví současný občanský zákoník (a stanovil to i minulý, i předminulý, i předpředminulý, i ten ABGB), právní úkon lze vyjádřit i neverbálně a konkludentně. Takže kdo odmítá hlasovat pro sebe, odvolává svůj souhlas s výkonem funkce, do níž je volen. Kdo se zdrží hlasování, nemůže být prostě zvolen, jeho volba je neplatná, protože nikdo nesmí být nucen vykonávat práci, kterou není ochoten vykonávat. Dokonce ani vězni to u nás nemusí.

A. Pakosta 16.1.2018 14:18

Re: Proč by to byla blbost?

Protože to je blbost! Prezident vyslovuje souhlas se svým zvolením tím, že podle ústavy složí přísahu. Taktéž i poslanci a senátoři. To co tu melete, je pořád stejná pitomost jako předtím. Kdyby, jak tvrdíte, musel kandidát hlasovat pro sebe, musel by to provést jiným způsobem, než občanským volebním aktem, ale hlavně, musela by to být povinnost uložená mu ústavou nebo alespoň zákonem o volbě prezidenta ČR nebo zákonem o volbách do parlamentu ČR. Ale žádný takový paragraf neexistuje. Tou šaškárnou před TV kamerou demonstrují kandidáti jediné - že se cítí být tímtéž co jejich voliči, tedy občany, rovnými si s každým druhým. No, a ta ochranka, co je kolem nich, to dotvrzuje s tím, že ovšem někteří z občanů jsou si rovnější.

A. Alda 16.1.2018 14:41

To není pravda.

Přísaha je slib, že bude funkci vykonávat řádně ve prospěch státu. Nikoli souhlas s výkonem funkce.

Kandidát musí hlasovat pro sebe, je-li hlasování veřejné. Je-li hlasování tajné, pak je tajné i to, pro koho hlasoval. Jen zabrání-li tomu objektivní důvody, jako je hospitalisace nebo povodeň apod., nemusí hlasovat. Může-li hlasovat a nehlasuje-li, je to konkludentní projev neochoty vykonávat funkci.

A s paragrafy na mne nechoďte. Žádný paragraf neexistuje ani na to, jak mám sráti a prdel si vytírati, a přesto to obé každodenně činím, aniž bych porušoval zákon.

A. Pakosta 16.1.2018 15:03

Re: To není pravda.

Teď jste to sám řekl! Hlasování ve volbách je ze zákona tajné. Bez aktu "za plentou" je hlas neplatný. A sama účast ve volbách je občanské právo, nikoliv povinnost. Ale to už jsem všechno jednou psal a vy si stále melete svou jako kolovrátek. Povinnost kandidáta ve volbách hlasovat pro sebe je pouze vaše utkvělá myšlenka a neposílíte ji nijak svými výplody o defekaci a následné hygieně.

Možná byste ale mohl obejmout islám - potom by vám toto přesně předepisovaly islámské svaté texty a neměl byste nejistotu, zda neporušujete zákon.

M. Valenta 16.1.2018 9:01

Zemanova ochranka má pane Stejskale

jiné povinnosti. Dává bacha aby jim neupadl a tak ten zákrok proti oné obnažené ženě byl vlastně něco jako vedlejšák.

M. Košařová 16.1.2018 7:36

Zeman a nahá aktivistka

Volební místnost byla kvůli bezpečnosti prezidenta uzavřená pro veřejnost a měly tam přístup pouze televizní štáby, aby mohly natočit, jak prezident háže obálku do urny. Ukrajinská aktivistka se tam dostala společně se štábem České televize. Pro televizi to byla jistě pěkná scénka, která oživila jinak nudné zprávy na ČT. Co si máme myslet o novinářích, kteří zinscenují takovouto scénku na současného prezidenta? Máme věřit jejím odvoláváním se na slušnost?

M. Prokop 16.1.2018 9:16

Re: Zeman a nahá aktivistka

Novináři nebyli jen z ČT, scénku pravděpodobně neinscenovali.

P. Khail 16.1.2018 12:01

Re: Zeman a nahá aktivistka

Ano, ČT a Havel tu mohou i za růst cen vajec a másla, hanba jim!

O. Zuckerová 16.1.2018 0:32

Tohle video

by se mohlo upotřebit jako reklama na "KOZY PRO AFRIKU"!

J. Balcar 16.1.2018 6:54

Re: Tohle video

Tohle video dává na frak všem hollywoodským trikovým filmům. V jednom záběru dojde k přeměně vrchního velitele ozbrojených sil a suverenního chrliče bonmotů ve vyděšený uzlíček nervů.

Š. Hašek 16.1.2018 9:04

Re: Tohle video

No jistěěěěě!

Kdybych na Vás vybafnul ve volební místnosti, zezadu, ihned byste tasil kolty - pochopitelně vysící proklatě nízko!

Pochopitelně totéž by udělal Drahoš, ten by nejprve ale začal sbírat střípky svých okenních brýlí. V televizi bez nich! A srovnal by si kravatu.

Š. Hašek 16.1.2018 9:05

Re: Tohle video

Pardon.

-visící-

Uznávám, že "moudra typu Balcar mě malinko rozhodí".

P. Vaňura 16.1.2018 9:56

Colt nosil generál G. S. Patton. Ale nevím, zda by dokázal

pohotově vypálit.

P. Khail 16.1.2018 12:00

Re: Tohle video

Přesné!

M. Zavala 16.1.2018 0:25

znova se vas zeptam, stale jste radosti bez sebe

ze to vyhral Macron a ne Le Pen? Pry to pro Cesko byla vyhra