3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Stačilo nám patnáct let v EU?

Před patnácti lety jsme se v referendu rozhodli, že vstoupíme do Evropské unie. Byla to tehdy poněkud jiná Unie, než jak ji známe dnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sinnreich 16.6.2018 17:16

Re: Perfektní citáty, díky

At byl pocatek EU jakykoli, vysledek je bohuzel stejny.

P. Han 16.6.2018 13:35

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ten problém by se dřív vyřešil tím, že ty orgány přestanou existovat, než že se z diktátorů stanou demokrati.

J. Kanioková 16.6.2018 13:17

1*

J. Kanioková 16.6.2018 13:09

Opět ď... je smutné, jak se "elity" naší civilizace

vzdalují chápání reality. A tudíž i názorům těch, kteří realitě fakt rozumí.... Na tohle naše civilizace dojede..

To je prostě směr EU. Původně měla mít v preambuli, že staví na základech evropské kultury, tj. antiky, židovství a křesťanství, a toto z ní vypadlo. V tom je základní problém EU. Členství v dnešní EU, při jejím současném vedení a realizované politice, není nic jiného, než ODEVZDÁNÍ naší SVOBODY bez boje!

Liberalismus je prostě nedosažitelna idea. Jak v hospodářství, tak ve společnosti. Společnost a pravidla obchodu měly vždy nějaká pravidla. Dnešní Liberalismus je jen filozofický a utopický ideál. Liberálové narazili na dno a odmítají si to přiznat.

Milosrdenství je individuální ctnost a oběť, žádná povinnost, natož kolektivní. Na úkor budoucnosti druhých.

Západní civilizace se octla v obtížném dilematu. Přilákáni blahobytem směřují do jejích zemí lidé toužící po témže, aniž je zajímá, jak a proč vzniká. Zjišťují sice, že se domorodci řídí jakýmisi ustálenými pravidly, zvyky a tradicemi, nejsou však ochotni je přijmout a už vůbec ne se jim přizpůsobit, mající své vlastní za dokonalejší, vznešenější a tím i závaznější. Je těžké pořízení s někým, kdo je přesvědčen, že úspěch, blahobyt a jiné pěkné věci nevyplývají z vlastního úsilí každého jednotlivce, ale jsou darem Alláhovým ..

J. Kanioková 16.6.2018 12:34

Pane Rečku,

"musí se naši zástupci, jak v Bruselu, tak v europarlamentu" ....

EP = 751 poslanců - z toho za ČR 21 ! Co tam naši mohou ovlivnit ? Že budou-li se snažit... i kdyby se rozkrájeli a v názorech splynuli... tak houbelec..

Nemoc, která nás zabije: Němci něco vymyslí, EU to nařídí. Soused si pozve hromadu žebráků a pošle je k vám. Kontrolujte, co cpou vašim dětem ve škole, varuje Petr Mach - http://jdem.cz/d8rht9

Otázka - Na nedávné konferenci jste uvedl, že Evropa je nemocná, a tato nemoc je nakažlivá. V čem je nemocná? Hrozí zničení Evropy tak, jak ji známe?

Odpověď - Evropská ekonomika jednak přestala růst. Za to mohou přemíra regulací, dotační přerozdělování, vysoké daně. A tato nákaza se k nám dostala přes Brusel. Tam to chodí obvykle tak, že Němci něco vymyslí, Evropská komise z toho udělá návrh směrnice a nařízení, to se v Europarlamentu odhlasuje třeba proti naší vůli, a tak se zadělá na problémy i u nás. V tom spočívá ta nákaza. Je to nákaza špatnou legislativou skrze směrnice EU. A k této ekonomické nemoci se přidala totální ztráta pudu sebezáchovy – Němci otevřeli náruč migrantům, Italové vůbec nehlídali hranice a nechali do Evropy připlout kohokoliv. Pak Němci vymysleli kvóty a problém se začal přesouvat k nám. Navíc v rámci Schengenu není hlídaná vnitřní hranice... Takže jsme opět nakaženi ze zahraničí. Stáváme se kvůli EU součástí problému, který by u nás jinak vůbec nebyl. Obávám se, že tato nemoc, tato ztráta pudu sebezáchovy může Evropu, jak ji známe, nakonec zabít.

S. Sidlichovsky 16.6.2018 12:33

Re: Perfektní citáty, díky

Jakž takž decentně řekl, o co v tom spolku jde, ex-ministerský předseda Francie Valls k novinářům na schodech britského parlamentu: "Ale pánové, takhle nemůžete mluvit s Feancií, Francie je velká země"

Ministr vlády Margarethy Thatcher Nicolas Riddley (1990):

"To všechno je zločinný podnik (čachry), sloužící Němcům k ovládnutí Evropy" (pak byl ještě ministrem 7 hodin, dnes už podobné řkají i jiní a to bez trestu).

Zdá se, že s Riddleyem exministr financí Německa Theo Waigel souhlasí (1997): "Německo bude lídrem Evropy ať se vám to líbí nebo ne"

Michael Heseltine - hlavní konzervativní spiklenec, který stál za pádem Margarety Thatcher (ministr obrany UK a zástupce předsedy vlády). "Nesmíme se vzdát (podvolit se) lůze (rozvášněnému davu)". Heseltine takto vyjadřoval svoji opozici k referendu na vstup UK do eurozóny v BBC.

J. Kanioková 16.6.2018 12:02

Perfektní citáty, díky

S. Sidlichovsky 16.6.2018 11:35

Re: Dnesni EU

Tak třeba ještě tohle:

otec zakladatel Eura prof. Otmar Issing: Euro je dům z karet a zkolabuje

nebo slavný francouzský ekonom a poradce Macrona jean Pisani-Ferry:

„přežití eura dnes stojí na strachu z důsledků toho, co by se stalo, kdyby se eurozóna rozpadla, místo toho, aby stálo na očekávání, že přinese stabilitu a prosperitu“.

S. Sidlichovsky 16.6.2018 11:20

Re: Dnesni EU

Jacques Delors: Ti, kteří zaujmou pozici proti Maastrichtu již nebudou mít příležitost zapojit se do politiky.

Veřejné mínění bude vedeno - aniž by si to uvědomovalo - k přijetí návrhů, které si v současnosti neodvažujeme prezentovat přímo. Všechny dřívější návrhy budou v novém textu, ale budou skryté a zamaskované.

(Valery Giscard D'Estang. k Lisabonské smlouvě).

Komisařka Cecilia Malstroem: Neberu to tak, že můj mandát pochází od občanů Evropy

Mám pokračovat?

S. Sidlichovsky 16.6.2018 11:17

Re: Dnesni EU

NE

Ta "nádherná myšlenka evropské spolupráce" byla jen záclonou skutečných záměrů (prý to Monnetovi poradil Spaak, aby to vše zahalil do ekonomie - nejsem si teď jist, ale myslím, že to uvádí Booker a North v jejich knize "Velký podvod")

Plán od samého počátku:

otec zakladatel Monnet:Evropské národy budou vedeny směrem k superstátu, aniž by chápaly, co se vůbec děje. Toho bude dosaženo postupnými kroky, každý zamaskovaný jako mající ekonomický účel, ale který nakonec nezvratně povede k federaci. (v dopise svému příteli)

Jirki Katainen, finský komisař a Schauble: Důležitou věcí je - neměnit jakoukoliv politiku a to bez ohledu na výsledky voleb.

J. Sinnreich 16.6.2018 10:55

Dnesni EU

EU- nadherna myslenka evropske spoluprace bez hranic a cel. spolecne meny, hospodarsky a politicky gigant schopny konkurence s USA a Cinou. Nesmela by se toho vsak zmocnit banda socialisticko/komunistickych ideologu, zelenych poblouznenych silencu a hospodarske mafie reprezentovana nesmirne zbujelou byrokracii. Vysledkem je politicka zbabelost. moralni upadek a hospodarsky bankrot.

R. Langer 16.6.2018 10:52

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ha ha ha, za 70 let že nedošlo k válkám? Tak to bylo hlavně díky tomu, že Sovětský svaz tady byl 40 let hrází míru a svobody. Vy jste asi zrovna spadl z višně, co? :-P

I. Mertl 16.6.2018 9:33

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ano, je tomu tak. Problém, že unii nešéfuje Česko, prostě musíme nějak překousnout, jsme na to prostě malí a nepředvídatelní. A představa, že ve vedení unie by byli Zeman a Babiš se někomu líbí? (Ano, těm dvěma.) Ten problém se snad časem vyřeší tím, že orgány unie se zdokonalí a dostanou demokratičtější charakter. I vyšším zájmem silných států o fungování skutečné evropské Unie.

Z. Rychlý 16.6.2018 8:50

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Na míru v Evropě má podíl jedině NATO. EU a její nevolená komise lidi spíš nas*írá, než spojuje. A větší státy žerou své sousedy pořád, a i nadále budou, viz Německo Česko. Jen se to neděje starými válečnými prostředky, které jsou pasé pro obě strany, tady se naštěstí pokrok projevil. Ekonomickou válku Německo vyhrálo a podmanilo si skoro celý kontinent. Vichistická vláda sice sídlí v Paříži, a ne ve Vichy, a zase jen ostrovní velmoc vzdoruje a volá USA na pomoc. Podoba převeliká, jakoby se dějiny opakovaly, dobře, že u toho neumírají lidé, přesto o nadvládě Německa nikdo nepochybuje a to v době, kdy je Bundeswehr v rozkladu a zabývá se uniformou pro těhotné vojandy.

M. Těhanová 16.6.2018 8:49

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

A vy si opravdu myslíte, že to mírové soužití je zásluha EU? Není to spíš důsledek té poslední, zrůdné války. Takže bez EU by již Francie a Německo dávno válčili? Nás se to netýkalo, my jsme byli " na věčné časy", přesto k válce nedošlo.

A svůj vliv na slabší národy je teď vyvíjen jiným, civilizovanějším přístupem.

Nejsem nepřítel Unie, jen nesnáším ty dnešní levičácké tupce ve vedení. Tolik blbosti se těžko překousává.

A. Reček 16.6.2018 8:36

Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Samozřejmě musí se o toto naši zástupci, jak v Bruselu, tak v europarlamentu ve Štrasburku aktivně přičiňovat. Leckdo se u nás snaží podkopávat EU, která je historicky jedinečný projekt mírové koexistence a spolupráce evropských národů. V historii Evropy je to poprvé, kdy mezi jejími zeměmi nedošlo za posledních cca 70 let k válkám. Rozpad EU i přes své nedostatky by měl dosti neblahé důsledky v dalších letech. Hospodářsky a vojensky silnější národy by opět byly v pokušení rozšiřovat svůj vliv na sousedy, zvláště pak ty menší. To jak se EU bude dále vyvíjet, budou rozhodovat občané těchto zemí v příštím roce ve volbě nového europarlamentu. Pokud budou opět volit promultikulturní levicové a liberální strany, nebude to dobrá cesta vpřed. Bude to volba k problémům.

J. Krásenský 16.6.2018 6:06

Re: "Občané se jsou podle nich prý nevzdělaní.

Souhlasím.

Hlasoval jsem proti vstupu a bude-li mi umožněno hlasovat znovu, volím odchod z EU.

J. Kanioková 16.6.2018 1:11

"Občané se jsou podle nich prý nevzdělaní.

Nechávají se prý ovlivnit populisty a demagogy." Ano, tehdy ano. To bylo demagogie až běda !

Havlovi neodpustím, že den před referendem o vstupu do EU vystoupil na Václaváku s prohlášením, že členství naší země v EU může vadit jen "mafiánům a šejdířům". Stejně tak mu neodpustím odmítnutí většinového volebního systému na začátku 90. let a pozdější angažmá ve věci Lisabonské smlouvy. ́

A tak dnes máme EU = RVHP II.

J. Kanioková 16.6.2018 0:58

Stačilo, až příliš,

"Byla to tehdy poněkud jiná Unie, než jak ji známe dnes." Hmm, jen trochu jiná a bylo jasné, jak to bude pokračovat. Hlasovala jsem proti vstupu.

M. Mařák 16.6.2018 0:35

Byla to stejná EU,

Mastriš již směřoval k federaci a LS je jen kosmeticky upravená ústava EU. V době referenda měl Klaus svého ODS Zahradila v konventu a měl všechny informace, EU Ústava byla v tisku před naším referendem a podobně...

Nemá cenu mlžit a nahrazovat dojmy za relativní informaci.